Започва пролетното залесяване на Новата гора на София

Започва пролетното залесяване на Новата гора на София

Снимка: Столица.bg

Започва пролетната залесителна кампания „Новата гора на София” 2024 г. Началото ще бъде дадено на 13 април от 11:00 ч. край с. Негован, съобщават от Столична община.

Общината е осигурила посадъчния материал и уредите за засаждане, а за извършване на самите залесителни дейности ще се разчита изцяло на доброволци. Всеки, който желае, може да се включи в кампанията, която ще се проведе в няколко последователни уикенда в периода 13 април – 19 май 2024 (без официалните празници), между 10:00 и 16:00 ч. Само на 13 април, когато е откриването, началният час е 11:00 ч.

Планирано е тази пролет да бъдат залесени 30 дка с над 20 000 броя широколистни фиданки в общински земеделски земи в землището на село Негован в район „Нови Искър“.

По предварителна уговорка за организирани групи доброволци е възможно извършване на залесителни мероприятия и през делничните дни. Организаторите следва да изпратят информация за желаната дата, часовия диапазон и броя на участниците и да я изпратят на електронна поща: l.petrunov@sofia.bg.

Дейностите по залесяване се осъществяват със съдействието на лесовъдите от Общинско предприятие „Управление на общински земи и гори“ и администрацията на район „Нови Искър“.

За удобството на доброволците през периода на кампанията Столична община ще открие временна спирка на градския транспорт „Новата гора на София-2“ по маршрута на автобусна линия № 20. Автобусите тръгват от площад „Лъвов мост“ (спирка “Пл. "Лъвов мост 1778”). Информация за разписанието на автобусната линия е публикувана на сайта на Центъра за градска мобилност.

Инициативата на Столичната община „Новата гора на София“ стартира през 2017 г. и има за цел да трансформира общински непригодни земеделски земи в горски територии, създавайки зелен пояс около столицата. Това създава зелен филтър в крайградските райони на София, който да подпомогне подобряване качеството на атмосферния въздух. В рамките на кампанията Столичната община привлича доброволци, които участват в засаждането на младите дръвчета. Досега от проведените залесителни кампании са засадени 160 000 фиданки в кв. “Суходол”, кв. "Абдовица" и с. Негован.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Първият Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати в С......

За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникал...

Прочети още keyboard_arrow_right