Зона Б-5 на столичния парк „Възраждане“ става „охладено“ място за отдих

Зона Б-5 на столичния парк „Възраждане“ става „охладено“ място за отдих

Снимка: Столична община

Столична община ще реализира иновативен проект, насочен към преодоляване на негативните последици от климатичните промени. Инициативата носи името „Синьо – зелена акупунктура“ и ще бъде реализирана в парк „Възраждане“, Зона Б-5.

Идейният проектът беше обсъден от експерти в областта на екологията и климата на Столичната община, НДЕФ, районната администрация на район „Възраждане“, ОП „Паркове и градски градини“ и Лесотехническия университет.

В срещата взеха участие зам.-кметът на Столичната община Десислава Билева, и.д. директор на НДЕФ Ирена Пенчева и кметът на район „Възраждане“ Савина Савова.

Проектът включва мерки за адаптация към климатичните промени и екстремните горещини, които ще се реализират във и около пространството на амфитеатъра в парк „Възраждане“ в Зона Б-5.

Мярката предвижда превръщането на това място, намиращо се в силно урбанизираната част на града, в споделено „охладено“ пространство за отдих и събития. Предвижда се засенчване на амфитеатъра с катерлива и друга растителност, изграждане на системи за оросяване и алпинеум с устойчива на климатичните промени зеленина. За да се избегне ефекта на топлинен градски остров, ще се използва настилка от естествени материали с нисък термичен капацитет в светли цветове. По вертикалните части на амфитеатъра и пейките ще бъде поставено покритие, което ги предпазва от нагряване.

Предвижда се пространството да се използва както за културни, така също и за образователни събития с цел повишаване информираността на децата, младежите и обществеността по въпросите, свързани с климатичните промени и адаптацията към тях. Информационни табелки с QR кодове ще предоставят информация за обекта, използваните материали, растителността, ефекта на охлаждане и други.

Ползите, които се очакват от реализацията на проекта, са намаляване на температурата и общо понижение на интензитета на градския топлинен остров, повишаване на влажността на въздуха и защита от ултравиолетова радиация. В допълнение се очаква повишаване информираността на обществеността по въпросите за климатичните промени и адаптацията към тях, както и практически съвети към уязвими групи.

„В световен мащаб климатичните промени вече са факт и нашият екип активно работи по прилагане на мерки, с които да се адаптираме към ефекта от тези климатични явления и да допринасяме за смекчаването им“ каза зам.-кметът Десислава Билева по време на дискусията.

По думите ѝ Столичната община е приела специален план за устойчива енергия и климат до 2030 година и този проект дефинира една от мерките, които трябва да се реализират – да се приложи иновативен подход и решения за смекчаване и адаптация към климата.

„Нашата цел е това градско пространство да стане не само привлекателно, но и да се превърне в образователен център“, подчерта още Десислава Билева.

Водещ партньор на проекта „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“ е Националният доверителен екофонд.

Средствата за реализиране на пилотния проект ще бъдат осигурени като безвъзмездна финансова помощ по Предефиниран проект № 3 „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“ по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 171 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1075 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1273 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столична община пусна нови публични регистри в услуга на софиянци...

Два нови публични регистъра, които предоставят общо 6 вида справки, са достъпни вече в сайта на Столична община. Единият...

Прочети още keyboard_arrow_right