Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 144 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 949 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1113 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2528
-

Фестивалът на светлините LUNAR ще преобрази София

Довечера, на 6 май, стартира първият фестивал на светлините LUNAR. Пилотното издание на фестивала ще се реализира с подкрепата на Столична община и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. "Реализирането на фестивала е сбъдната мечта, която искаме да поднесем на жителите и гостите на града ни. Амбицията ни е това пилотно издание да се превърне в традиционен празник, който да привлича все повече посетители", каза председателят на СОС. В рамките на фестивала ще бъдат осветени едни от най-емблематичните сгради в столицата, сред които Националната галерия „Квадрат 500“, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, НДК, Народния театър “Иван Вазов”. Тринадесет светлинни творби ще преобразят София за фестивала LUNAR Чрез представените творби фестивалът LUNAR цели да разкаже истории, свързани с мира, обединението, солидарността и пътя към устойчивост, подчерта още Георги Георгиев. Светлинното произведение, което подкрепя Столична община в рамките на фестивала е на една от най-красивите фасади в столицата – тази на Народния театър “Иван Вазов”. Шест български студия и артисти, специализирани в 3D мапинг, ще създадат свои творби специално за фасадата на емблематичната сграда. Темата ще бъде “Сияем заедно”, а произведенията ще могат да бъдат видени във всяка от четирите вечери на фестивала, който ще радва столичани и гостите на града до 9 май.  

comment 0
visibility 3248
-

Пролетен ден на астрономията в обсерваторията в Борисовата градина

Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ организира Пролетен ден на астрономията, съобщава БНР. Събитието ще се проведе на 7 май от 16.00 до 22.00 часа в софийската обсерватория в Борисовата градина. Организаторите са предвидили забавни физични демонстрации, лекции, щанд на „Музейко“, както и научно-популярни презентации, подходящи за всички възрасти. Събитието е част от проекта „Ден на астрономията в Софийската обсерватория“, съобщи доц. д-р Владимир Божилов – астрофизик от катедра „Астрономия“. Целта на инициативата е да се срещнат представители на науката, млади и утвърдени учени от Софийския университет, с всеки, който има интерес към астрономията. Всеки, който има желание да погледне към звездите и не знае, че има обсерватория в столицата, ще може да научи каква е работата на астрономите, каза още проф. Божилов. „Една от идеите на самата инициатива е да срещне групи, които може би рядко си общуват – граждани, любители, неспециалисти, и професионални учени“, добави той. В двора на обсерваторията ще бъде подредена изложба на астрономически обекти и явления, заснети с някои от най-мощните телескопи. По време на събитието ще могат се наблюдават с телескоп небесни обекти. През деня желаещите ще могат да наблюдават Слънцето и слънчевите петна, като това ще става напълно безопасно, през специални защитни филтри. След залеза на слънцето ще може да се наблюдава Луната и лунните кратери в детайли. Освен всичко това, самата обсерватория е изключително интересна като сграда, отбеляза проф. Божилов. Обсерваторията в Борисовата градина е паметник на културното наследство, а в нея се намира най-старият действащ телескоп в България. Събитието ще е напълно безплатно, подчерта той. Строителството на Астрономическата обсерватория започва извън пределите на София в непосредствена близост до настоящия басейн “Мария Луиза”. Тогава днешната Борисова градина е пасище на село Слатина, което е достигало до Орлов мост. Старото здание и големият купол са завършени през 1897 г., 30 години преди полагането на основите на Ректората.  

comment 0
visibility 2193
С кръшни хора в Горна баня откриха тазгодишното  "Всички на мегдана"

С кръшни хора в Горна баня откриха тазгодишното "Всички на мегдана"

Народни хора озвучиха столичния квартал Горна баня снощи. С много фолклор и усмивки местните жители откриха тазгошишното издание на инициативата "Всички на мегдана". В 18.30 часа млади и стари, заедно с деца се хванаха на хорото, както повелява традицията, по залез слънче да зазвучат български ритми и да се извие кръшно хоро. "Всички на мегданата" и Горнобанското неделно хоро ще се вие всяка неделя по едно и също време. Снощи на гости в Горна баня бе народният певец Христо Иванов и тъпанна формация Троп'с Ангелс, които създадоха много настроение и сложиха началото на хората през лятото. Рухналата минерална баня в Горна баня се превърна в средище на родния фолклор (ВИДЕО)   Традицията "Неделно хоро" се е провеждала редовно до края на 60-те години в кв. Горна баня като през 2017 г. група ентусиасти от квартала решават да я възстановят и вече 5 години се провежда редовно неделно хоро преди залез слънце. Неведнъж са участвали по-възрастни горнобанци, които са били редовни посетители на неделния мегдан преди почти 50 години. Те с вълнение показват снимки от тогавашните хора и не могат да изразят радостта си, че отново се възвръща тази красива, българска традиция. Събитието е не само фолклорно сборище, а съчетава в себе си социалния елемент на среща и раздумка, както едновремешните седенки. Дори и днес имаме случаи, когато на мегдана се запознават млади двойки и от съвсем скоро вече имаме първото "мегданско бебе".  

Реклама
comment 0
visibility 1915
1-ви май по света и у нас

1-ви май по света и у нас

Различни страни по света отбелязват днес Международния ден на труда – 1-ви май. Макар празникът да е посветен на работническото движение през 19 в. и протестите в Съединените американски щати, датата има богата и противоречива история в отделните държави. В столицата Денят на труда ще бъде отбелязан от 11:00 ч. на лятната сцена в Борисовата градина. Събитието се организира от градския съвет на БСП – София. В инициативата ще вземат участие председателят на БСП – София Иван Таков, младежкият председател на столичната организация на партията Габриел Вълков, представители на синдикатите, на правителството и на Съюза на българските журналисти. Денят на труда поставя началото си от 1886 г., когато на тази дата профсъюзите в САЩ организират стачка. В нея се включват 300 000 работници от цялата страна. Основното искане на протестиращите е намаляването на работния ден до 8 часа. Недоволството не остава без жертви. В сблъсъците между стачкуващите и полицията, продължили 4 дена, има много ранени и няколко убити, сред които и униформени. През 1904 година на Международната конференция на социалистите в Амстердам се взема решение всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май. В България първият опит за честване на 1-ви май е на Топографското дружество през 1890 г. Датата е обявена за официален празник едва през 1939 г. Първият ден на май има богата история и се свързва с конкретни събития в различните страни по света. В Русия например датата се чества незаконно до Революцията през 1917 г. След като болшевиките завземат властта, на следващата година денят е обявен за официален празник. Богата и доста бурна е историята на празника в южната ни съседка – Турция. След създаването на Турската република през 1923 г.1-ви май става официален празник. Още на следващата година обаче отбелязването на датата е забранено с указ. В резултат на това през 1925 г. има демонстрации на недоволни граждани, които са разпръснати със сила. През 1935 г. турското правителство обявява деня за празник и дава почивка на работниците. След това още няколко пъти празникът е бил отменян и възстановяван в резултата на общественото недоволство. От 1996 г. 1-ви май се празнува официално в Турция. В Сърбия 1-ви май е почивен ден както за работещите, така и за учениците. Това е един от малкото празници, останали от времето на социализма. Той се признава от всички сърби, без значение на политическата им ориентация. По традиция на днешната дата семействата излизат от големите градове и прекарват деня в пикници на открито.

comment 0
visibility 2009
Спорт и много емоции предлага Ърбан фест в София

Спорт и много емоции предлага Ърбан фест в София

Жителите и гостите на столицата имат възможност да съчетаят поредицата от почивни дни с незабравими спортни емоции и много забавления. Това обещава поредното издание на Ърбан фест „Спортувай в твоя град“ 2022. Програмата тази година включва три държавни първенства и един национален турнир в най-новите градски дисциплини. Инициативата се организира от „София – европейска столица на спорта“ и съответните федерации. Събитието ще се проведе днес и утре – 30 април и 1 май, в обновения Северен парк, до столичния стадион „Локомотив“. Посетителите ще имат възможност да се насладят на истинско шоу и спиращи дъха изпълнения, включващи брейк танци, стрийт фитнес, баскетбол и градски паркур. Всичко това ще се случва на фона на много музика, игри и изненади. Програма на „Спортувай в твоя град“ 2022: Събота, 30 април 09:00 - БАСКЕТБОЛ Потвърждаване на участниците и разпределяне групи 10:00 – ПАРКУР Записване 10:00 - БАСКЕТБОЛ Старт на групова фаза 11:00 – 12:00 БРЕЙК - Потвърждаване на регистрация 11:00 - ПАРКУР Старт на състезанията 12:00 – 13:00 БРЕЙК - Технически инструктаж загрявка 13.00 – 13.15 ОТКРИВАНЕ НА ЪРБАН ФЕСТА 13:15 – 18:00 БРЕЙК Квалификации СЛЕД 14:00 БАСКЕТБОЛ 1/8; ¼; ½ финали, мач за трето място и финал СЛЕД 16:00 ПАРКУР Награждаване (в зависимост от броя участници) 19:00 – 21:00 БРЕЙК Финали и награждаване Неделя, 1 май 10:00 – СТРИЙТ ФИТНЕС Записване 10:30 – БАСКЕТБОЛ 3Х3 – ДЕТСКИ ТУРНИР 11:00 – СТРИЙТ ФИТНЕС Старт на състезанията 12:00 – ФИТНЕС СТРЕЧИНГ 12:30 – КОЛЕЛОТО НА КЪСМЕТА с наградите на Pulse СЛЕД 16:00 - СТРИЙТ ФИТНЕС Награждаване (в зависимост от броя участници).          

comment 0
visibility 1504
-

Предпремиерна прожекция на новия филм на Виктор Божинов (ВИДЕО)

Най-новият филм на Виктор Божинов ще бъде представен предпремиерно пред журналисти в Синема Сити в столичния Mall Paradise, съобщават организаторите. Премиерата на филма ще бъде на 11 май. „Бягство“ е вълнуващ трилър, сниман в родопското село Чамла - най-високото село в България на 1650м. надморска височина. Сценарият, дело на Деляна Манева („Мисия Лондон“), разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими. Могат ли два свята да съжителстват заедно на подобно място и какво се случва, тогава когато те се сблъскат? Продуцeнти на лентата са Галина Тонева и Кирил Кирилов от ГАЛА ФИЛМ. Оператор е Антон Бакарски, а музиката е дело на Петър Дундаков и специалното участие на Лиса Джерард. В ролите ще видим Александър Кендеров, Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев и Венцислав Сариев. Началото на прожекцията е в 10,15 ч. на 4 май, сряда, в Синема Сити в Mall Paradise.

comment 0
visibility 1845
„Шампионите на Горна баня играят заедно“ набира средства за ново спортно иг

„Шампионите на Горна баня играят заедно“ набира средства за ново спортно игрище

Сдружение „Безопасни детски площадки“ стартира кампания „Шампионите на Горна баня играят заедно“ за набиране на 15 000 лв. Събраните средства ще се използват за изграждане на комбинирано игрище за баскетбол, волейбол и стрийт фитнес в комплекса на бившия социален дом в Горна баня на ул."Христо Стефчов", съобщиха организаторите.  Дворът е общодостъпен, в добро състояние, но в момента се ползва за паркинг. В комплекса живеят младежи от България, Украйна и Сирия в преходни социални жилища. В квартала живеят над 700 деца и тийнейджъри, за които няма достатъчно спортни площадки, на които да се събират и тренират. „Шампионите на Горна баня играят заедно“ цели да даде на горнобанци ново и общодостъпно място за спорт. Никой не е станал номер 1 в спорта, без да е играл с приятели в квартала, нали? "С дарения ще изградим безопасна и модерна спортнаплощадка и място за отдих в уюта на прекрасен парк. Радваме се, че инициативата е подкрепена от район „Овча купел“ и Дирекция „Социални услуги за деца и възрастни” към Столична община чрез бързо приключване на административните процедури", разказва Мая Цанева, председател на Сдружението. Всеки, който желае може да подкрепи кампанията „Шампионите на Горна баня играят заедно“ с дарение онлайн в Platformata.bg, както и да изпрати дарителски SMS на 17777 за трите мобилни оператора с кодова дума DMS IGRA до 1 юни включително. Набираме и дарения във вид на материали, като можем да предоставим списък на избраните съоръжения, консумативи, уточняват от Сдружение "Безопасни детски площадки".

comment 0
visibility 1660
Цветница: Нека върбовите клонки изгонят злото и носят здраве в домовете

Цветница: Нека върбовите клонки изгонят злото и носят здраве в домовете (СНИМКИ/ВИДЕО)

Православната църква чества днес влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха - Цветница. Според новозаветните евангелия Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки, чийто символ са върбовите клонки. След като възкресил, престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Исус Христос тръгнал за Йерусалим. Според празничната обредност от църва се взимат върбови клонки, осветени на сутрешната литургия в църква. Вярва се, че предпазват от злини и дават здраве. Клонката от върба е символ на радост и напомня, че сме посрещнали Иисус Христос в дома си. А най-доброто поклонение пред Него е, когато живеем  с вяра и любов. Когато наближил Йерусалим с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Раздават се на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Според някои вярвания клонки да се закачат и на кръста против болки. С тях се изкарват и животните на паша, за да са здрави и плодовити. Имен ден днес празнуват 107 имена:Биляна, Беляна, Божура; Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Венета, Венцислав, Ванеса; Гергин, Гергина, Гроздан, Грозданка; Далия, Дафина, Дафинка, Делия, Дилян, Диляна, Делян, Деляна, Динка, Детелин, Детелина; Елица, Ела, Евелина; Жасмина, Жасмин; Здравко, Здравка, Зюмбюл, Зюмбюлка; Ива, Иглика; Калина, Калин, Калинка, Карамфилка, Карамфил, Карамфила, Китка, Камелия, Кестен, Кала; Латин, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Люляна, Лора, Лимонка; Маргарит, Маргарита, Маргаритка, Магнолия, Малина, Малин; Нева, Невен, Невена, Незабравка, Нана; Петуния, Паулина; Ралица, Роза, Розалина, Роксана, Росен, Росица; Смилян, Смиляна, Сияна; Теменуга, Теменужка, Трендафил, Трендафила, Трендафилка; Фидан, Фиданка; Цвета, Цветан, Цветана, Цветанка, Цветелин, Цветелина, Цветомир, Цветомира, Цветослав, Цветослава, Цвятко, Цвятка, Цветин, Цветина; Хризантема, Череша; Явор, Явора, Ягода, Ясен, Ясена, Ясенка, Ясмин, Ясмина. Честита Цветница! Честит празник на имениците!      

comment 0
visibility 2003
И Станка Желева се произнесе за Паметника на Съветската армия в София

И Станка Желева се произнесе за Паметника на Съветската армия в София

Дъщерята на първия демократично избран президент на България Желю Желев (1992 - 1997 г.) - Станка Желева се поризнесе по спора за Паметника на Съветската армия в столичната Княжеска градина. Пред Нова телевизия тя насотява по-бързо да се смени името на монумента. Тя вече е внесла подписка в Столична община и в МС до премиера Кирил Петков, с която иска да се смени името на паметника на "Слава на Украйна" до цялостното му преместване от центъра на столицата. Съветници на СОС обжалват издигане на украинското знаме на сградата на Столична община Дискусията за Паметника на Съветската армия е повече от 10 години и се дъвче в Столичния общински съвет предизборно и изборно. Последният спорт се разгоря с началото на войната в Украйна. Общински съветници в София вече трети месец страстно се карат. Арх. Игнатов предложи герба с камбана вместо съветски войник (ВИДЕО и СНИМКИ) Преди местните избори през 2019 г. сегашният зам.-председател на СОС арх. Борислав Игнатов предложи видео с идеен проект и бърза процедура за трансформацията на паметника, а част от оригинала да бъде преместен в Музея за социалистическо изкуство. Повече от 10 години проблемът остава нерешен и политически експлоатиран.

comment 0
visibility 1807
С графити спасяват подлеза, свързващ Централна автогара и гара

С графити спасяват подлеза, свързващ Централна автогара и гара

Творци ще променят подлеза, който свързва Централна автогара и Централна гара в София. Там се провежда вторият графити фестивал Graff Express. С новите творби на уличното изкуство ще се спаси подземното пешеходно съоръжение и ще се промени визията на изоставен обек, която възмущаваше столичани.  Официално събитието започна вчера, 15 април, а официалното откриване на завършените графити е на 27 април от 16 часа. "Това е второ издание на фестивала. Първото беше преди две години, когато успяхме да преобразим част от пространството в подлеза", каза организаторът на фестивала Николай Петров, графит артист. Подлезът е с площ над 1000 кв. м. Досега художниците са имали 5 дни подготовка за цялостно боядисване на стените и 3 дни ще рисуватграфити. Подлезът е общински обект.

comment 0
visibility 1525
-

Пролетно издание на "Дом на каузите" в Борисовата градина

Второто издание на инициативата "Дом на каузите" ще се състои този уикенд, 16 и 17 април, в Парк-театър "Борисова градина" в столицата, съобщи БНР. Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община. Благотворителен базар и фестивал с разнообразна културна програма за всички възрасти са предвидени в програмата на събитието. Този път инициативата ще подкрепи деца с увреждания и в неравностойно положение, които тази година ще бъдат абитуриенти. "В днешното забързано ежедневие оставаме без големи празници. Преди е било задължително да се ожениш или да направиш голямо кръщене, а сега не се случват такива неща и е вероятно само абитуриентския ти ден да бъде твоят най-блестящ и специален ден, в който да облечеш разкошна рокля или костюм. За някои това е единствения ден, в който се обличат по този начин“, каза пред БНР певицата Ирина Лимонова – Ирра, един от организаторите на каузата. „Дом на каузите“ отново ще събере на едно място различни благотворителни каузи свързани с образование, лечение на деца, еко-каузи, каузи свързани с животни, майки на деца с увреждания, организации против насилието и мн.др. Във фокуса на фестивала ще бъдат и красивите български традиции на Лазаров ден и Цветница. На 16 април, от 11.30 часа, програмата ще започне с „Маргаритка“. На 17 април в същия час децата и родителите могат да се забавляват със спортна анимация, със състезания и игри за цялото семейство. От 16 часа ансамбъл „Средец“ ще ни научат, какво се прави на Лазаровден. Организаторите работят с училището за деца с увреден слух в София, с SOS детски селища, както и с различни училища в страната, съобщи още Ирра. Фондация „Мога сам“ ще представят тяхната идея за оригами жерави, а с набраните средства от продажбата им ще бъдат подпомогнати хора, страдащи от множествена склероза. Фондация „Майко мила“ ще представи цветна декорация за Великден, а децата от училището за деца с увреден слух в София са подготвили домашни бисквити.  

comment 0
visibility 1587
-

“Пощенска кутия за приказки” отбелязва 11.8 години в НДК

“Пощенска кутия за приказки” навършва 11.8 години. Събитието, което се отлага от 2019 г., ще бъде отбелязано на 15 април 2022 г. в зала 1 на НДК. Това разказа Гери Турийска пред Радио София. Всеки месец Sofia Live Club събира на сцената по десет от най-популярните личности в шоубизнеса, които четат кратки разкази, вдъхновени от истински истории и преживявания, или въображение. „Ние бяхме една шепа приятели, които просто се събирахме в началото за да си пишем и да си четем едни на други, и постепенно хората го превърнаха в градска легенда. Всеки се връщаше на тези четения с още приятели и тези приятели с други свои приятели. И така, от човек на човек, от дума на дума с годините стана наистина едно голямо събитие, с което започнахме да пътуваме и извън София, първоначално в градовете на България, а след това и посетихме няколко пъти българските общности из Европа", разказва писателката, стои която зад идеята и реализацията ѝ. Организаторите на събитието обещават три часа смях с любимите лица от четенията - Мария Силвестър, Димитър Калбуров, Ясен Козев, Камен Воденичаров, Александър Кадиев, Цветелина Цветкова, Васил Русев-Чайката, Георги Блажев, Любен Дилов-син, Камен Алипиев-Кедъра, Стефан А. Щерев, Александър Сано, Китодар Тодоров, Мая Бежанска, Пламен Манасиев, Ники Станоев, Константин Лунгов и други. „Миксът от историите е много логичен лично за мен. Има и много от най-добрите текстове, най-успешните и най-популярните, които хората са харесали във времето. Има и нови материали, има и такива, които са знакови за самия проект по други начини“, казва още Турийска.  

comment 0
visibility 1736
Илия Луков гостува на първия празник на столичния кв. Лагера

Илия Луков гостува на първия празник на столичния кв. Лагера

Жителите на софийския Лагера, район Красно село, организират първия по рода си празник на квартала. Специален гост ще бъде фолклорният изпълнител Илия Луков, съобщиха пред Столица.bg организаторите. Празникът ще е в събота, 16 април от 11 часа в парк „Лагера”, или познат още като Градинката с гъбите. Организаторите обещават много изненади и приятно настроение. Освен музика и танци, ще има и Великденски базар, организиран от децата от 25 ОУ "Д-р Петър Берон", както и много кулинарни изкушения, сътворени от известния готвач Ути Бъчваров. Първият празник на квартал Лагера ще премине под мотото "Да покажем, че изкуството е част от нашия живот", а жителите и гостите ще се насладят на народното творчество на Стоймира Стоилова и вокалната школа на Кристина Иванова. "Нека заедно да се хванем на хорото с танцови школи "Гайтани" и "Боговица". Да подкрепим детските таланти на 25-то училище, които са ни подготвили богата творческа програма, както и множество ръчно изработени артикули събрани във Великденски базар!", призовават организаторите. На празненството ще бъде и популярният столичен майстор на подстригването Асен Налбантов-Налби, който твори картини по главите на малки и големи. Налби, който преди два месеца откри салон за деца и тийнейджъри, ще покаже, защо е Кралят на ножиците. Ути Бъчваров ще се погрижи на празника всички да са сити, а за изкуството на магията демонстрации ще направи фокусникът  Жокера. Празненството е на 16 април на ул. Баба Илийца 6 в кв. Лагера.

comment 0
visibility 1668
В Деня на космонавтиката столичани ще опитат „междузвездна“ храна

В Деня на космонавтиката столичани ще опитат „междузвездна“ храна

На днешната дата отбелязваме Световния ден на авиацията и космонавтиката, както и 61 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса. По този повод Националният политехнически музей в София организира „Междузвездно кулинарно парти“. Дегустацията на космическа храна ще започне от 17:30 ч. „Кулинарното парти“ ще се състои в залата, където в момента са изложени над 100 Lego Star Wars модела. Всеки, който има желание, може да дойде с тематичен костюм на герой от любимата междузвездна сага, призовават от НПТМ. Входът за деца и ученици е свободен. Пред присъстващите ас. д-р Николай Солаков и ас. д-р Камелия Логиновска от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към Селскостопанската академия ще представят част от любимата храна на космонавтите и астронавтите. След САЩ и Русия, България е третата страна в света, произвеждаща лиофилизирани храни, използвани в ситуации, в които човешкото тяло трябва да устои на екстремни изпитания – космически полети, продължителни експедиции, тежки заболявания. В специалната витрина са представени още уреди и апаратура, създадени от български учени, използвани в различни научни космически програми и полети. Интерес предизвиква и моделът на космическата оранжерия, отбелязват от НПТМ. Събитието е част от инициативите свързани с отбелязването на 65-тата годишнина от основаването на НПТМ.

comment 0
visibility 1703
Рачков и Радков превземат зала 1 на НДК на 18 май

Рачков и Радков превземат зала 1 на НДК на 18 май

Краси Радков ще бъде специален гост на театралната версия на „Забраненото ШОУ на Рачков“ на 18 май в зала 1 на НДК. Събитието е първото от лятното турне на спектакъла, който тази година ще бъде още в Лондон и Пловдив. Новината съобщи самият Димитър Рачков с кратко видео в социалните мрежи, в което двамата с Краси Радков пътуват към зала 1. Рачков кани зрителите и обещава да заведе и министъра на културата, който през последните дни е изключително популярен в интернет, за да му покаже НДК на живо. Присъствието на двама от любимите актьори на публиката на една сцена гарантира, че в зала 1 на НДК ще има истинско шоу на 18 май. Театралната версия на едно от най-гледаните предавания в българския ефир, разкрива с много смях подробности от кухнята на телевизията. Публиката ще разбере как се правят новините, лъжат ли рекламите, какво работи продуцентът, свършват ли някога сапунените сериали… Всичко това е съчетано с неповторимото присъствие на Димитър Рачков. Това е и първото телевизионно шоу, извън телевизията, което разкрива смешната страна на телевизионните продукции, водещи вечна борба за рейтинг.

Свободно време

Въпреки, че на мнозина от нас свободното време е твърде ограничено, столицата предлага много възможности за забавно прекарване на свободно време както за децата, така и за възрастните.За да се съхранят добрите отношения между приятели и роднини е добре по-честичко заедно да прекарват поне част от своето свободно време. Това ще помогне за разтоварване от стреса, много забавление и веселие, както приятни мигове с любимите хора в малкото свободно време.

Концерти за свободното време

Концерти за свободното време

София разполага с много зали, подходящи за провеждане на концерти. Столичани обичат да посещават разнообразни концерти, когато имат малко свободно време.  Едни от най-предпочитаните зали за тези в НДК, както и зала „Арена Армеец“. Местата в тези зали са много и площта им позволява да се съберат хиляди зрители в свободното време. Затова в тях се провеждат и концертите на много гостуващи рок и поп изпълнители. Определено това са любими дестинации в свободното време на столичани. В летните месеци редица концерти се провеждат на открито. Така гражданите могат докато си почиват в свободното време в някой от прекрасните столични паркове, да слушат и любимата си музика.

Театри за свободното време

Театри за свободното време

Театърът е другата страст на столичани. За много от постановките на по-известните театри билетите се изчерпват още с пускането им в продажба. Дори и да нямат свободно време, освобождават се от всички ангажименти и с радост се наслаждават на играта на любимите си артисти. В София се локализирани голям брой театри и столичани са в изгодна позиция да избират на коя постановка да присъстват, разполагайки със свободно време. Запълвайки свободното време с посещението на културно събитие от такъв ранг, определено хората се грижат за душевния си комфорт. Театърът е разбираемо от всички изкуство, което носи невероятна наслада и презареждане с положителна енергия. Всеки може сам да прецени дало да заложи на комедийния жанр или на драмата в свободното време. Някои от театрите използват хубавото време и през пролетта и лятото и правят постановките се на открито. Това е чудесна възможност да достигнат до по-широк кръг от публика и да осмислят и тяхното свободно време.

Столичните паркове и свободното време

Столичните паркове и свободното време

Многомилионна София може да се похвали с редица зелени паркове, предназначени за свободното време на столичани.

Борисовата градина предлага много възможности за приятно уплътняване на свободното време. Всеки може да реши да спортува или просто да се разхожда из зелените алеи на градината. На територията на градината има приятни места, на които гражданите могат да отдъхнат, да изпият ободряваща напитка и да продължат с приятните си занимания в свободното време.

Чудесни места за разходки сред природата в свободното време са и Докторската градинка, както и Царската градина.    

Национален парк „Витоша“ е любим за свободното време не само на столичани, но и на гостите на столицата. Във всеки от сезоните Витоша е прекрасна и предлага чудесни условия за спорт и почивка в свободното време. Не случайно е любима дестинация на любителите на туризма.  

Отлично поддържан парк в София е и парк „Военна академия“. Това е любимо място за децата. Те могат да играят на воля без родители да се притесняват, че ще се изгубят или наранят. Пейките, разположени по алеите, допринасят за пълноценно оползотворяване на свободното време на млади и стари.

 Няма да сгрешим, ако кажем, че почти всеки втори софиянец ще си признае, че прекарва редовно своето свободно време в столичния зоопарк. Екипа на зоопарка всяка седмица инициира различни събития, които забавляват децата и им помагат да научат нещо повече за животните. Родителите са щастливи, че могат да прекарат своето свободно време в приятна обстановка и в същото време децата им ще са безкрайно щастливи от участието си в храненето на някои от животните или от това, че са получили награда от някое съревнование.

Детски работилници в свободното време

Детски работилници в свободното време

За празници като Коледа, Баба Марта, Великден и др. музеи и галерии организират Детски работилници, в които децата се учат в свободното времекак да изработват сурвачки, мартенички, картички, да украсяват великденски яйца, козунаци и др. Така родителите могат да са спокойни, че децата им ще прекарат смислено своето свободно време. Ще научат нещополезно и ще запазят традициите. Детски работилници се организират и по време на фермерските пазари, както и на някои изложения. Децата и родителите прекарват своето свободно време по забавен и полезен начин – родителите могат да обикалят по щандовете, търсейки подходящата стока, докато децата правят някакъв вид сладкиш, някаква керамична фигурка или картичка.

Събития в МОЛ-а за свободното време на децата

Събития в МОЛ-а за свободното време на децата

В МОЛ-овете в последно време се организират забавни събития за по-малките, съобразени със свободното време на родителите. Някои от тях са предназначени просто за забавление на децата. Други, обаче, заедно със забавленията им помагат да научат нещо ново. Повечето от тях са напълно безплатни и се организират от професионалисти.

Изложби за животни в свободното време

Забележителни за изложбите за котки и кучета, които се провеждат ежегодно в София. Столичани с удоволствие отделят от своето свободно време, за да видят кои са най-красивите представители на животинските видове.

Благотворителни и полезни инициативи в свободното време

Столичани не се замислят да използват цялото си свободно време, включвайки се в различни инициативи, били те благотворителни или просто полезни за обществото. Инициативата „Изчистим България“, която се организира от БТВ, се приема с душа и сърце от столичани. Те не жалят свободно време, за да почистят занемарени и забравени кътчета от столицата и Витоша. В нея участват възрастни и деца. Всяка година броят на участниците се увеличава.

Има много чудесни места, където столичани да прекарват ползотворно своето свободно време. Всеки може да избере дали да е посещение на туристически обект, такива има много в София, или да се отдаде на културата. Културните събития изобилстват ежедневно в столицата. Хората с по-ограничено свободно време са доволни да се разходят сред зеленината на столичните паркове и градинки. Трети пък обичат да се забавляват в свободното време и не пропускат да потанцуват в някоя дискотека или да се насладят на цирковото изкуство.

Медията ни се стреми да отразява всички новини, свързани с местата и събитията, които могат да направят свободното време на столичани по-приятно и пълноценно. Още по-полезен в случая е и Календара на сайта на медията ни. В него е включена голяма част от събития от всякакъв род, за да могат читателите да изберат това, което им допада най-много.

Концерти за свободното време

Театри за свободното време

Столичните паркове и свободното време

Детски работилници в свободното време

Събития в МОЛ-а за свободното време на децата

Прочетете още