Ново галерийно пространство "София" представя изложбата „Портрети на страховете“

-

Снимка: Стоян Николов-Зиков

Стоян Николов-Зиков открива новата си самостоятелна изложба „Портрети на страховете“, която се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура и Министерство на културата на Република България. Изложбата ще бъде открита на 29.04 2023 година в 18:00 часа, в новото галерийно пространство „София“ на Фондация София диша, в София, ул. Аксаков № 15.

Ще бъдат показани серия рисунки, част от цикъла „Human Updates/ Човешки подобрения“, скулптури и специално подготвени за проекта творчески обекти, представляващи специфично разработена медия, базирана на технологията на изработването на електронни платки.

„Потрети на страховете“ се базира на вече изведени обществено популярни страхове, като заплахата от развитието на инстинкт за самосъхранение на ИИ, който разпознава човека като риск, риск от предубеденост на ИИ спрямо етнически, религиозен, полов и други фактори, интелектуално надмощие на ИИ над човека и съответно риска от превръщането на ИИ в диктатор над човечеството, както и други поводи за страхове, генерирани от надмощието на ИИ над човечеството.

„Светът, в който тепърва предстои да живеем и проблематиката му, все още не е познат в обществото. От направеното детайлно проучване, направих следните изводи: поради редица причини в различните части на Земята съществуват серия от специфични, понякога контрастиращи притеснения във връзка с все по- осезаемото имплементиране на ИИ в живота, работата и ежедневието на човека. Специфичните притеснения се базират на сериозните различия в светогледа на различните културни разнообразия, зависят от религиозни разбирания, социални и културни обществени разбирания, исторически обосновани предразсъдъци и още много. Освен тези ясно изразени специфики има и общ кръг от притеснения, изградени върху основата на първично заложени човешки инстинкти, като страх от загуба на контрол, борба за оцеляване, страх от неизвестното, загуба на лично пространство, абсолютен контрол и много други“ - споделя автора.

Стоян Николов-Зиков е мултидисциплинарен художник, работещ едновременно както в областта на класическата скулптура, на живописта, така също и в съвременни медии и форми на изкуството. Негови творби са притежание на частни колекции в България, Германия, Обединеното кралство, Испания, Малта, САЩ и Канада.

Изложбата може да бъде разгледана до 06.05.2023г. в галерийното пространство „София“ на Фондация „София диша“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Светлинен арт фестивал започва в парк Врана...

В столичният парк Врана започва третото издание на единствения фестивал у нас за светлинни арт инсталации. SOFIA LIGHTS...

Прочети още keyboard_arrow_right