Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3613
Християните почитат Въведение Богородично

Християните почитат Въведение Богородично

Днес християните почитат църковния празник Въведение Богородично. Това е един от великите вселенски празници. В църковните песнопения той се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Денят е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж. Празникът е въведен в Константинополската църква през седми век от патриарх Терасий. В Римокатолическата църква е въведен от папа Григорий Единайсети през 1374 година. Светото писание разказва, че на този ден тригодишната Мария е отведена от родителите си Св. Йоаким и Св. Анна в Йерусалимския храм. Там трябва да служи на Бога. Според преданието родителите й били изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди. Служителите и първосвещениците в храма са ги посрещнали с пеене на свещени химни. Родителите с роднините си се върнали в Назарет. Малката Мария останала да живее в храма. Тя приела върху себе си дълга да лекува всички самотни и изоставени хора.

comment 0
visibility 6792
-

Традиционният коледен панаир на книгата в НДК ще се състои

Въпреки тежката епидемична обстановка, традиционният за столицата Коледен базар на книгата ще се състои, съобщи "Площад Славейков", Организаторите от Асоциация "Българска книга" са потвърдили намерението си събитието да се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки. Според предварителните планове, панаирът тази година ще се състои от 7 до 12 декември в НДК. Организаторите уточняват, че форумът ще бъде по-малък от обичайното и ще има по-малко участници. Персоналът, който ще обслужва щандовете, издателите и гостите на събитието ще трябва да представят зелени сертификати или отрицателен PCR или антигенен тест. През 2020г. събитието не се състоя и беше отменено заради пандемията.

comment 0
visibility 3237
-

Глобален форум на жените лидери се проведе в София

Пандемията от коронавирус е оказала сериозен негативен ефект върху професионалното развитие, психическото и физическото здраве на жените. Около тази позиция се обединиха участниците в Глобалния форум на жените лидери 2021. Необходими са спешни и решителни мерки, за да бъде преодоляна тази тенденция, смятат участничките във форума, организиран от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“. Събитието под мотото „New Normal for Women@Life and Work“ събра десетки членове на СЖББ, съмишленици на сдружението и посланици на държави от 3 континента, за да дискутират какви са работещите решения за преодоляване на негативните последици от пандемията. Представено беше и изследване на социологическата агенция Тренд под надслов „Новото нормално след COVID-19 и отражението му върху живота и работата на жените“. Проучването очерта в детайли влиянието на пандемията върху жените в България. 56% от запитаните българските жени посочват, че пандемията е предизвикала финансова несигурност у тях, 11% от общо 520 респонденти са заявили, че са загубили работното си място вследствие от кризата, а за 60% пандемията е имала отрицателно влияние върху психическото им здраве. Във видеообръщение към участниците Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, цитира доклада на ЕС за напредъка по целите за устойчиво развитие за 2020 г. , според който жените понасят 75% от тежестта на неплатените грижи и домакинската работа в ЕС. Същевременно вземането на решения остава доминирано от мъжете, като жените представляват по-малко от 8% от членовете на бордове и изпълнителни директори в Европейския съюз. По думите й пандемията е допринесла за изострянето на тези тревожни тенденции. Глобалният форум на жените лидери в България 2021 е трети поред и надгражда предишните две издания, организирани от СЖББ през 2016 г. и 2018 г. Една от основните цели на сдружението е с помощта на водещи политици, предприемачи, представители на национални и международни организации да се обсъдят решения и посоки за справяне с неравнопоставеността в представянето на жените в държавните институции, политическите, административни и съдебни органи, в големите компании, както и за гарантиране на равни възможности на труд, образование, достъп до технологии, икономическо овластяване, лично и професионално развитие.

Реклама
comment 0
visibility 3407
-

Изложба и галаконцерт в Софийската опера по повод 85 години от рождението на Никола Гюзеле...

Тази вечер, 5 ноември, на сцената на Софийската опера ще бъде представен галаконцерт по повод 85 години от рождението на Никола Гюзелев, съобщават от операта. Ще бъдат отличени носителите на международната награда „Никола Гюзелев“ за оперно и изобразително изкуство. Лауреати на четвъртото издание на конкурса са четирима оперни певци с блестяща международна кариера - мецосопраното Мариана Пенчева, баритоните Добромир Момеков и Марян Йованоски (и двамата възпитаници на маестро Никола Гюзелев), басът Димитър Станчев, както и австрийският диригент маестро Густав Кун.  Концертът на лауреатите е с начален час 19 часа. Изпълнителите ще бъдат съпроводени от хора и оркестъра на Софийска опера и балет под диригентството на маестро Серджо Олива, смият той лауреат на наградата "Никола Гюзелев" за 2017 г. По-рано през деня, от 17,30 часа в централното фоайе на Операта ще бъде подредена изложба с картини, рисувани от прочутия оперен певец, който е и академичен художник-портретист.

comment 0
visibility 3118
Благотворителен базар в помощ на децата със специални потребности в София

Благотворителен базар в помощ на децата със специални потребности в София

Тази събота и неделя (30 и 31 октомври) националната инициатива „Да се запознаем“ организира есенен благотворителен базар в парка пред НДК. Приходите от базара ще бъдат използвани за закупуване на комбинирана люлка - везна, пригодена за деца в инвалидни колички, както и за отпечатване на календарите на инициативата "Да се запознаем" за предстоящата 2022 година, който ще се продава с благотворителна цел, съобщиха от инициативата. Базарът в последния уикенд на октомври е създаден в полза на децата със специфични нужди, техните потребности и трудности. С приходите от него организаторите от инициативата “Да се запознаем” искат да закупят още една люлка - везна, за да може детските площадки да бъдат използвани и от деца с увреждания. До момента кампанията „Да играем заедно“, която е част от националната инициатива „Да се запознаем“ има 15 закупени люлки - везни, които се използват активно. Огромен успех отбеляза и тазгодишният пролетен базар на инициативата, събрал сума от над 5 000 лева само за един ден. Почти всички стоки на базара ще бъдат изработени от майки на деца със специфични нужди. Освен страхотни артистични артикули, изработени от тях, на петте щанда посетителите ще могат да намерят и книжките „Да се запознаем с „различните“ деца на България“. Героите в книжката са „различни“ деца, които разказват за своите мечти и стремежи, а някои от тях ще бъдат и специални гости на базара. Те ще са готови да се запознаят с всички, да разкажат историята и да подарят слънчевите си усмивки. В навечерието на Деня на будителите инициативата “Да се запознаем” навършва 1 година.  

comment 0
visibility 3811
Георги Тошев - Издателство Клет България

Георги Тошев разказва как да откриваме и развиваме таланта на нашите деца

Как да открием и развием таланта на нашите деца и колко е важен правилният подход към ученика - това са част от акцентите на новата лекция на журналиста, продуцент и писател Георги Тошев, която ще се проведе днес, 28 октомври от 18.30 часа. Темата е част от новата безплатна инициатива на издателство Клет България “За важните неща”, която дава възможност учители, ученици и родители да получат практически съвети за справяне с предизвикателствата на ежедневието от популярни имена като Мадлен Алгафари, нейната дъщеря Александра и създателката на платформата loveguide.bg Николета Попкостадинова. Лекцията на Георги Тошев “Откриване и развитие на потенциала на нашите деца“ ще научим как да поставим важният мост между учители, родители и ученици. Заедно ще разберем по какъв начин можем да откриваме кое е онова, което детето или ученика обича да прави, за да го развием и надградим, а тази ценна комуникация да ни помогне да заемем ролята на негов приятел и доверен човек. Това е поредната инициатива на Клет, която журналистът подкрепя. Тази година той бе част и от придобилата голяма популярност сред учителите “Е-Академия”, чиято основна цел е да подкрепя и спомага за личностното усъвършенстване и развитие на практическите умения за българския учител, чрез серии от срещи с популярни личности и общественици. По време на лекцията му “Любов по време на пандемия”  Тошев сподели лични преживявания и техники за справяне със стреса. Той разказа  за рязката промяна в живота му, причинена от пандемията, както и как от един социален човек, който обича ежедневно да общува с много и различни хора, се превръща в човек, започнал да преоткрива социалните медии като начин за комуникация с приятели и роднини. Чрез трите модула „Открий таланта“, „Грижи се за себе си“ и „Усмихни се“, участниците в тези няколко вълнуващи, предстоящи срещи, ще имат възможност да надникнат в теми, които ги вълнуват и които винаги са искали да дискутират със специалисти. Освен имена като Мадлен Алгафари, списъкът с лектори включва и Мария Жекова и  Моника Балаян, които ще засегнат разнообразие от теми - от здравословно хранене и бюджетиране, до здраве за духа и тялото. Специалният уъркшоп “Смехотерапия” пък ще даде ценни съвети как да използваме природната ни способност да се смеем за подобряване на нашето здраве, емоционално състояние и яснота на мисълта, за да сме още по-ефективни в работата, а и у дома.   С инициативи като “За важните неща” Клет България продължава да създава добавена стойност за своите клиенти не само през иновативни учебни материали, но и чрез активното им ангажиране с програми като “Учителите на България”, “Е-Академия”, “Дигитален учител” и др. Те са съобразени с нуждите на учители, ученици и родители, за да може всеки да има достъп до актуални и работещи образователни инструменти, които да спомогнат за успешното развитие на техния потенциал, независимо от населеното място, в което се намират или заобикалящите ги обстоятелства. Всеки желаещ да се запише за лекцията на Георги Тошев, може да го направи напълно безплатно на сайта на издателството. Пълната програма на инициативата може да откриете тук. За издателство Клет България: Издателство Клет България е водещо образователно издателство у нас, част от голямата европейска издателска група Klett. Учебниците и учебните помагала с марките Анубис, Булвест 2000 и Klett, осигурявани от издателството, са символ на качество за няколко поколения български учители. Клет България доставя на българския пазар и учебни системи и помагала за чуждоезиково обучение на KLETT, университетските издателства – Cambridge University Press и Oxford University Press, големите европейски издателства Delta, Difusión, Éditions Maison des Langues и Casa delle Lingue, както и речници и самоучители с марката PONS и Langenscheidt. Клет България е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, Българо-Британската бизнес асоциация, Германо-българската индустриално-търговска камара и на Асоциация Българска книга.    

comment 0
visibility 4785
Сердика Център

Легендарните чудовища на Европа гостуват за първи път в България

От 16 до 28 октомври Сердика Център ще бъде домакин на пътуващо изложение, представящо някои от най-известните чудовища в Европа. Фигурите, цели 11 на брой, са с реален размер и ще подготвят посетителите на центъра за предстоящия Хелоуин. Изложението ще представи всеизвестните чудовища по-скоро в романтичен, отколкото страшен аспект. По този начин ще покаже на децата, че често именно чудовищата са добрият персонаж в историята, и че не трябва да съдим по страшния им външен вид. Сред основните персонажи, които ще може да бъдат разгледани, са граф Дракула, чудовището от Лох Нес, Франкенщайн, Обезглавеният рицар, Гневният Голем на Прага и, разбира се, Лошият вълк от Червената шапчица. Фигурите ще бъдат разположени на различни локации из търговския център, а при всяка една от тях ще откриете историята на митичното същество и допълнителна информация. Изложението пристига, за да зарадва малки и големи в навечерието на най-„страховития“ празник – Хелоуин. Освен да се снимат с любимите си страшни персонажи, посетителите на Сердика Център ще имат възможност да участват и в томбола за много атрактивни награди. Всичко, което трябва да направят, е да съберат 11-те печата от всяко чудовище в специална книжка, която ще получат на Бюро Информация /ниво 0/ в мола. Всеки, който се върне с попълнена книжка, ще участва за шанса да спечели атрактивни тематични игри с чудовище, а посетителите, които допълнително са пазарували в Сердика Център на стойност над 50 лв, ще имат шанса да се регистрират и участват за голямата награда – мистериозна екскурзия до „чудовищна дестинация“ Пълна информация може да се открие на serdikacenter.bg и във Facebook страницата на Сердика Център. Входът за посетителите е свободен! От Сердика Център напомнят, че на територията на търговския център се спазват всички противоепидемични мерки.    

comment 0
visibility 4636
Транспортиране на устници в „Байк и Рън за Чепън”

БДЖ ще транспортира участници и техните велосипеди в „Байк и Рън за Чепън”

БДЖ ще осигури транспорта на участници и техните велосипеди в традиционното ежегодно състезание „Байк и Рън за Чепън”, което ще се състои в събота, 16-и октомври, съобщават от БДЖ. Утре ще се проведе десетото юбилейно издание на състезанието и за отново ще привлече в района на Драгоман и Чепън планина фенове на планинското бягане и колоездене от всички възрасти. БДЖ се утрвърди като традиционен партньор на състезанието в продължение на седем поредни години.  Повечето от участниците в събитието ще пътуват с влак по маршрута от София до Драгоман и обратно със своите велосипеди. За по-голямо удобство БДЖ ще осигури специализирани вагони за превоз на велосипеди към съставите на два влака по този маршрут - сутрешният крайградски пътнически влак № 10200, който заминава от София в 05:40 ч. и пристига в Драгоман в 06:40 ч. и вечерният бърз влак № 7993, който тръгва от Драгoман в 17:36 ч. и пристига на Централна гара София в 18:35 ч.  Целта на „Байк и Рън за Чепън“ е да популяризира велосипеда и бягането като здравословни алтернативи за придвижване, а тази година състезанието ще подкрепи благородната кауза за съхранение на вековните дървета в страната. Като представител на най-екологичния транспорт БДЖ подкрепя инициативата, като осигурява специални композиции с вагони за превоз на велосипедите на над 60 участника.

comment 0
visibility 4311
състезание пожарникари

Старозагорските пожерникари спечелиха купата на Българската федерация по пожароприложен с...

Въпреки лошото време, пожарникарите от област Стара Загора показаха високо спортно майсторство, отборен дух и завиден феърплей. Заслужено спечелиха купата на Българската федерация по пожароприложен спорт, която се проведе в столицата. В атрактивната дисциплина „Изкачване с щурмова стълба“ Георги Георгиев и Деньо Денев спечелиха златния и сребърния медал с  резултати от 15,29 и 15,38 секунди. Старозагорската щафета на 4х100м с препятствия, в състав Георги Георгиев, Таньо Танев, Христо Пеев и Росен Маринов, бе най-бърза и взе златните медали за 63,73 секунди. Представителите на Факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Академията на МВР спечелиха сребърните медали в дисциплината „Пожарна щафета 4х100 метра с препятствия“. Мартин Рашов, Асен Асенов, Петър Петров и Валентин Недков постигнаха резултат от 64,01 секунди. Втори в комплексното класиране е отборът на РДПБЗН-Плевен. Християн Христов успя да постигне резултат от 15,72 секунди при изкачването на кулата с щурмова стълба. Пожарникарите от Враца взеха  бронзовите отличия в комплексното класиране. Те завоюваха и трето място в дисциплината „Пожарна щафета 4х100 метра с препятствия“. Христо Христов, Мартин Тонов, Венелин Георгиев и Атанас Симеонов постигнаха резултат от 66,16 секунди. Заради лошите метеорологични условия не се проведе дисциплината „100 м пътека с препятствия“. Тази година домакин на купата на Българската федерация по пожароприложен спорт бе Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

comment 0
visibility 4904
Съсътезания

Оспорвана надпревара за купата на Българска федерация за пожароприложен спорт

На 13 и 14 октомври ще се проведат състезанията за купата на Българска федерация за пожароприложен спорт, съобщават от пресцентъра на МВР. Домакин на надпреварата между най-бързите български пожарникари тази година ще бъде Столичната дирекция на пожарната. Откриването на събитието ще е  на 13 октомври от 14.00 ч. на Спортен комплекс „Национална спортна академия“. Съорганизатори на формата са ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Българската федерация за пожароприложен спорт. В състезанието ще се включат представителните отбори по пожароприложен спорт на столичната и регионалните дирекции ПБЗН. В двата дена те ще премерят сили в дисциплините “Изкачване с щурмова стълба”, “Пожарна щафета 4 х 100 м с препятствия” и „100 м пътека с препятствия”. Надпреварата по пожароприложен спорт цели поддържане и повишаване на физическата дееспособност на служителите от Главната дирекция и затвърждаване на професионалните им умения за действия в реална обстановка. Събитието ще се проведе при стриктното спазване на заповедите на министъра на здравеопазването, във връзка с противоепидемичните мерки против разпространението на COVID-19. Входът за атрактивното състезание е свободен. Програма:  13.10.2021 г.  10:00 - 12:00 ч. Състезание в дисциплината “Изкачване с щурмова стълба”; Място: стадион “Раковски”  14:00 - 14:30 ч. Тържествено откриване на състезанието; Място: Спортен комплекс “Национална спортна академия”  15:00 - 17:00 ч. Състезание в дисциплината “Пожарна щафета 4 х 100 м с препятствия”; Място: Спортен комплекс “Национална спортна академия”   14.10.2021 г.  10:00 - 12:00 ч. Състезание в дисциплината „100 м пътека с препятствия”; Място: Спортен комплекс “Национална спортна академия”  12:30 - 13:00 ч. Награждаване на призьорите и закриване на състезанието; Място: Спортен комплекс “Национална спортна академия”

comment 0
visibility 4318
НДК в зелено

НДК светна в зелено

9 октомври е Европейски ден на донорството и трансплантацията. По този повод днес след 20.00 ч. Националният дворец на културата в София светна в зелено – цветът, който е възприет като символ на донорството и трансплантацията. Денят беше отбелязан в още 4 града в страната, където също емблематични сгради бяха осветени в зелено. Доброволци на Българския младежки Червен кръст в столицата пък раздаваха информационни материали по темата, отново пред НДК. Инициативата е предприета по повод Европейския ден на органното донорство и трансплантацията. Той се отбелязва ежегодно, всяка година – във втората събота на месец октомври. Целта на всички инициативи по случая е да се насърчи обществения дебат по темата и да нарасне осведомеността сред хората по отношение донорството на органи, защото това е начин за спасяване на човешки живот. Европейският ден на донорството и трансплантацията е шанс да бъдат почетени всички донори на органи и семействата им, а също така да се благодари на медицинските специалисти, осъществяващи процедурите около донорството и трансплантацията.    

comment 0
visibility 5164
прилеп

Международна нощ на прилепите в столичия зоопарк

Столичният зоопарк за осми път ще бъде домакин на Международна нощ на прилепите, съобщават от Столична община. Събитието ще се съсътои в събота, 9 октомври. То е организирано от Фондация “Наука за природата” и цели популяризиране ролята на прилепите и защо е важно тяхното опазване, съобщиха от столичния зоопарк.  Мероприятието ще започне в 10:00 и ще продължи до 17:00 часа пред Екологичния научно-образователен център, при спазването на всички противоепидемични мерки. Ще бъде обособен и информационен щанд, където посетителите  ще могат да научат повече за  проекта “Прилепи и хора - живот под един покрив”. А децата ще могат да участват в играта “Загадките на кафявото прилепче”. На територията на зоопарка живеят свободно диви прилепи, броят им не може да бъде определен.

comment 0
visibility 3363
Wizzair maraton

Засилени здравни мерки на Wizz Air София маратон тази неделя

Повече от 2500 бегачи вече са заявили участието си в Wizz Air София маратон до края на приключилата снощи онлайн регистрация, споделят организаторите.  Към тях ще добавим и атлетите, които ще се запишат в състезателния офис, който ще заработи утре, четвъртък, точно в 14 ч. в Княжеска градина до Орлов мост.  Маратонът на София ще се проведе тази неделя, 10 октомври, с начало от 9.30 ч. от площад Батенберг и с познатото вече трета година обновено трасе. В 9.45 ч. ще стартират участниците в полумаратона, а в 10 ч. ще е старта на бегачите на 10 км.  Организаторите са осигурили редица мерки, свързани с противоепидемичната обстановка. В зоната преди старта ще има буферни зони и ще се разположи специална дезинфекционна арка, през която ще преминават участниците. Всички подкрепителни пунктове ще предлагат само опаковани продукти и течности. Отново е отменен масовият старт, а Столична община ще формира ваксинационен център за всеки желаещ в зоната на старт-финала.  Националната телевизия ще излъчва маратона директно по БНТ 3.  За трета година Wizz Air София маратон е номиниран с „Бронзов етикет“, като е  включен в календара на IAAF - Международната Асоциация на Атлетическите Федерации  и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2021 г. Проявата е удостоена с 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания.  Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Ванда Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани, както и в календара на БФЛА като Национален шампионат по маратон за мъже и жени.

comment 0
visibility 3481
Wizzair maraton

Wizz Air София маратон стартира на 10 октомври

Тази неделя, 10 октомври, ще се състои традиционният софийски маратон - Wizz Air София маратон. Това е 38-ото издание на едно от най-популярните и масови спортни състезания у нас, споделят от пресцентъра на Столична община. То привлича любители на бягането и активния начин на живот от повече от 30 държави. 25 елитни маратонци от Кения, Мароко, Етиоопия, Турция, Украйна и др. ще вземат участие. Столична община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“ са организатори на събитието. Стартът на класическия маратон 42.195 км е от 9.30 ч. на площад „Княз Александър I“ пред Национална художествена галерия. В 10 ч. ще стартират бегачите на 10 км. Маратонът ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Около старта ще бъде разположена специална арка за дезинфекция, през която да минават участниците, а преди началото отделните възрастови групи ще бъдат разделени на необходимите разстояния. Също така, Столична община ще осигури ваксинационен център в зоната на старт-финала за всички желаещи да се ваксинират“ каза Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община. Регистрирани за маратона са около 2500 бегачи в трите дисциплини 42.195 км, 21 км и 10 км. В големия маратон на 42.195 км ще стартират около 450 бегачи, като състезанието е валидно за Държавно първенство. Общият награден фонд е приблизително 80 000 лв., шампионите на 42.195 км в столицата ще бъдат наградени с по 6000 лв., предвидени са бонуси за първите 10 в класирането. Парични премии ще получат и призьорите в отделните възрастови групи на големия маратон, най-бързите в полумаратона и на 10 км, както и победителите в държавния шампионат на 42.195 км. Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска от ASICS с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раница.

comment 0
visibility 3638
type-photo.svg
Фантастико флашмоб

Емоционален флашмоб с Поли Генова, Атанас Месечков и танцьори от две танцови школи в подкр...

С емоционален 3-минутен спектакъл в супермаркет ФАНТАСТИКО започна кампанията „Прегледай се. Погрижи се за себе си!“ в подкрепа на дейността на фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“. Поли Генова, Атанас Месечков, танцьори от Dance Academy и Dance Station отправиха чрез своето изкуство призив към всички дами да не пропускат прегледа при мамолог. До 31октомври ФАНТАСТИКО ще отделя 0.05лв. от всяка закупена торбичка (хартиена, полиетиленова, за многократна употреба) в подкрепа на дейността на фондацията. Средствата ще бъдат използвани за провеждането на профилактични прегледи за рак на гърдата в различни градове на страната, както и за информационна и практическа подкрепа на жени с тази диагноза. „Всички жени трябва да бъдат здрави и щастливи, затова редовната превенция е изключително важна“,  каза Поли Генова след изпълнението на песента „На инат“, с която развълнува и екипа на супермаркета, и клиентите.  „Наистина не трябва да забравяме, че един преглед може да спаси живот. Затова ние от фондация „Една от 8“ заедно с ФАНТАСТИКО в този много специален месец решихме да отправим това най-важно послание. Не трябва да забравяме, независимо от обстоятелствата, ние трябва да положим усилия и да се погрижим за себе си“, отново призова Нана Гладуиш.  "Танцът е своеобразен порив за живот и именно чрез него събудихме съзнанието на хората да си напомнят, че един преглед може да бъде ключов за начина, по който те ще "изтанцуват остатъка от своя", споделя Кремена Илиева - собственик на Dance Academy. Тя и екипът й, както и танцьорите от Dance Station, подкрепиха кампанията, защото моментът е ключов –  хиляди профилактични прегледи бяха отложени и дори забравени заради пандемията от COVID-19. През целия ден днес екипът на „Една от 8“ е в супермаркет ФАНТАСТИКО на столичния булевард „Г. М. Димитров“ за лични срещи с всички, които имат нужада от информация за симптомите на най-разпространеното онкологично заболяване при жените и профилактиката му. На 14 октомври розовият кемпер на фондацията ще пътува до супермаркет ФАНТАСТИКО в гр. Перник.         

Събития

Днес не можем да си представим живота без технологиите и интернет. Това е и идеята на медията ни – да достигат новините за всички значими събития, касаещи столицата възможно най- бързо.

Интернет и събитията

Интернет и събитията

В цялата човешка история новите технологии са оказвали значително влияние върху културата на човека. 

Интернет преобразува човешкия живот към едно по-висше и творческо съществуване. Не е нужно повече от няколко минути актуалните събития да се разпространят На обществеността постоянно се говори, че Big Data и Интернет на нещатапоцелия свят. Дори и да си мислите, че след като нашите събития се четат предимно от столични, можем да ви докажем, че се следя с интерес от нашите сънародници по целия свят.

Мнозина са категорични, че дигиталните технологии ще трансформират не само начина, по който работим, играем и взаимодействаме помежду си, но и новите медии ще имат още по-голямо влияние върху културата днес и в близко бъдеще. Като помислите как преди век са се разпространявали новините за различни важни събития и как се случва това днес, ще се убедите, че новите технологии само допринасят за положителното развитие на медиите.

Не е чужда и идеята, че Интернет и социалните медии са много мощни инструменти, които могат да повлияят и оформят човешкото поведение. Имайки предвид това, на сайта на нашата медия се публикуват новини за събития, които са не само информативни, но и мотивиращи хората към положителни действия.

Научни събития

Научни събития

София е чест домакин на научни събития, тъй като тук се намира БАН, а и редица компании работят в съдружие с научни екипи. Събитията са предимно научни конференции, семинари, презентации. Голяма част от тези събития се отразяват от репортери на медията. Това добавя голям реализъм при предаването на подробностите от него. Висококачествените снимки продават на събитията допълнителен чар. Никак не е малък дела и на представените събития, инициирани отуниверситетите на територията на София. 

Събития с научно-популярна насоченосторганизират различните институти към БАН. Целта е научните факти и достижения да достигнат по достъпен начин до гражданите.

Културни събития

Културни събития

Наличието на голям брой културни институции и обекти в София, логично е и броя на културните събития да е наистина значителен. Столична библиотека има редовни седмични и месечни събития, които целят обогатяване културата на столичани и по-конкретно изграждане на навици за чете и използване на богатия фонд на библиотеката у децата. Редица чуждестранни културни институти, базирани в столицата, организират събития, представящи интересни страни от тяхната култура. 

Дипломатически събития

Дипломатически събития

В София се намират всички чуждестранни посолства и почти всяка седмица има впечатляващи събития, посветени на нечий национален празник, посещения на високопоставени особи, годишнини и др. Наскоро бе чествана годишнина на Китайското посолство у нас, на която бе поканен и представител на медията ни. Някои от събитията не са достъпни за широката общественост и единствено новините ни могат да внесат яснота по въпроса. 

Театрални събития

Театрални събития

Столицата може да се похвали с много и отлични театри. Със стартирането на сезона, театралните събития са много и разнообразни. Няма да сгрешим, ако кажем, че столичани са особено чувствителни, когато става дума за театър. В тукашните театри играят всички известни лица от телевизията, киното и театъра и представленията се радват на огромен успех. Затова и новините за тези събития са особено предпочитани. 

Събитията, свързани с награди за артистична дейност, са особено любопитни и нашите читатели търсят подобни новини. Не рядко столичани изпращат допълнителна информация на редакционната ни поща.

Кино събития

Кино събития

Кината в столицата не са по-малко от театрите. Медията ни не пропуска събитията, които се случват и тази сфера на културата. Ежегодните филмови конкурси събират звезди от близо и далеч. Тези международни събития са истинско признание за страната ни и в частност за София. Не е тайна, че много звезди на киното посещават столицата, за да снимат филмите си в киноцентър „Бояна“. Феновете на киното следят новините ни за подобни събития и успяват дори да се срещнат с любимците си от кино екрана.  Истинско щастие е да получиш автограф от любимия си актьор на местна почва.

Събития с обществено значение

Събития с обществено значение

Почти всяка седмица в столицата се организират събития, които са с обществен характер. Независимо дали са със забавна насоченост или са благотворителни, дали мотивират хората да правят нещо полезно или просто да се забавляват, събитията от този род са доста добре приети. Не можем да не отбележим, че читателите са доста чувствителни, когато някой си позволи да критикува подобни събития.Събитията за деца, които се организират все по-често в различните молове в столицата, са забавни и очаквани. Те са улеснение и за родителите, тъй като са сигурни, че децата ще прекарат няколко ползотворни часа и ще научат нещо полезно.

Бизнес събития

Бизнес събития

В София е съсредоточен голям процент от бизнеса на страната и е логично тук да се случват най-много бизнес събития, които медията ни в никакъв случай не изпуска. Множеството изложения на коли, IT техника и иновации, медицина и др. са ежеседмични събития. Изложенията на храни и високоалкохолни напитки и вина са истински хит сред столичани. И има защо! Тези събития се посещават не само от случайни зрители, но от хора на бизнеса, които търсят начин да развият и разширят бизнеса си. Всички подобни изложения са с международно участие. 

Любими събития на столичани са и фермерските пазари, които се провеждат по предварително определен график. На щандовете им могат да се купят всякакви продукти, които са отгледани при естествени условия и без изкуствени торове. Произходът на всички стоки е роден. С тези събития, организирани от Столична община, подпомагат популяризирането и развитието на малките български ферми. 

Новините за всички тези събития редовно присъстват на нашия сайт и са особено популярни сред читателите. От тях столичани получават ценна информация за времето, в което се провеждат и това, което може да се очаква от тях. Така и посещаемостта се увеличава, и столичани са изключително доволни, че са прекарали ползотворно свободното си време. 

Медиите могат да повлияят на начина, по който хората се гледат, което означава, че кариерата на хората може да се промени в един миг. Медиите могат също така да манипулират хората в светлината на прожекторите, за да водят живота си по определен начин или да се бунтуват срещу това, което „би трябвало“ да бъде.

sabitia-kino

Интернет и събитията

Научни събития

Културни събития

Дипломатически събития

Театрални събития

Кино събития

Събития с обществено значение

Бизнес събития

Прочетете още