Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 4058
шофиране

Национален шампионат „Безопасно шофиране“ за деца в София

Национален шампионат „Безопасно шофиране“ за деца и подрастващи до 18 г. ще се проведе на 17 и 18 август пред стадион "Георги Аспарухов". Състезанието ще даде възможност на децата да се представят с каране на автомобил и картинг, както и със знания върху Правилника за движение по пътищата. В по-големите градове вече има създадени центрове за безопасно шофиране. Целта е и в по-малките градове да гостуват поне два пъти годишно мобилни центрове, където да се провежда състезание за безопасно шофиране.

comment 0
visibility 3886
Безопасност

Инициативи за подобряване поведението на децата на пътя стартират в София

През целия месец август, Serdika Center и Институтът по пътна безопасност стартират редица инициативи, свързани с подобряване поведението на децата на пътя. Всеки уикенд до края на месеца, експертите от Института по пътна безопасност организират демонстрации за деца. Целта е най-малките да бъдат научени да спазват правилата на пътя. Инициативата е насочена към деца на възраст между 5 и 12 години. На етаж -1 в Serdika Center ще бъде разположена инсталация на реална пътна обстановка. Чрез игри, децата ще бъдат поставени в реални ситуации, за да могат да се научат как да реагират и какво да правят на улицата. На специален симулатор, възрастните пък ще могат чрез "алкохолни" очила да придобият представа за неблагоприятното въздействие на алкохола, когато са зад волана. Състезание за професионални шофьори "Писта София" ще събере на едно място 100 пилоти на 17 и 18 август. Целта на Института по пътна безопасност е да зисили вниманието на децата в реални ситуации, за които отговорност имат възрастните.

comment 0
visibility 3648
Визия за София

Визия за София с инициатива в Докторската градина

Днес е последната среща, по график, на членовете на Визия за София с гражданите на столицата. От 17 до 20 ч. те ще бъдат в Докторската градина и отново ще бъдат коментирани идеи за развитието на София и крайградските територии. Инициативата на общинското предприятие стартира на 8 юли и бяха проведени общо 16 срещи в различни райони на столицата, на които гражданите имаха възможност да представят визията си града.  Целта е да се измери доколко гражданите са ангажирани с проблемите на града. От Визия за София казват, че идеите на столичани ще бъдат допълнени и след финализиране ще бъдат подредени по приоритети като стратегически цели за развитие на София.

Реклама
comment 0
visibility 3486
МВнР

140 години чества библиотеката на външното министерство

Създадена в далечната 1879 г., библиотеката на МВнР чества своята 140-годишнина. Тя стартира дейността си със старта на министерството, съобщава БНР. Библиотечната колекция притежава повече от 65 000 тома от държавите, които са в дипломатически отношения с България. Дипломатическият институт има грижата за библиотеката от 2010 г. Особено ценни са Справочник с международни договори и актове, от 1739 г.; „История на България“ на Юрий Венелин, преведена от Ботьо Петков. До библиотеката има достъп и редовия читател, не само дипломатите. Разбира се, най-голям е интересът на студентите, изучаващи Международни отношения в СУ. Дори и днес се работи по обогатяване на библиотечната колекция. Обявена е и дарителска кампания до 31 октомври за намиране не наши и чужди издания, свързани с дипломатическите отношения на страната ни.

comment 0
visibility 5140
Рони

Да си спомним за Рони с видеоклипа „Грее нощта“ (ВИДЕО)

Тази вечер в столицата режисьорката Мария Арангелова и журналистката Краси Генова ще представят събитието „Грее нощта – Еньовден с Рони“, посветено на певицата Андрония Попова – Рони. Премиерно ще бъде показан и видеоклипът към „Грее нощта“ на „Насекомикс“. Представянето ще се състои в Casa Libri от 19:30 часа. Неслучайно за премиерата е избран Еньовден. Според режисьорката Мария Арангелова в този ден има магия. Хората си признават, че има един невидим свят. Тя припомня, че целият албум на „Насекомикс“ „Великани и джуджета“ е записан на уникални и магични места сред природата, съобщава Джаз ФМ радио. Арангелова споделя още, че любимата ѝ песен е „Грее нощта“. „Първото нещо, което си представих, когато чух тази песен, то не е представяне даже, а нещо, което изниква като образ - звездното небе над България в някакво невъобразимо движение и в това небе бяха вградени очите на Рони.“ Видеоклипът на „Грее нощта“ е реализиран с финансовата подкрепа на „Музикаутор“, а средствата са предоставени от фонда „Целеви проекти“. Той е заснет миналото лято. Първите кадри са направени на хижа „Иван Вазов“. Именно там е заснет залезът и синът на хижарите Кришна. Втората част е направена в студио в София. Идеята е била да се снимат много близки хора до Рони. Всеки един от тях е бил поставен в ситуация на преживяване, а не просто да застане пред камерата.

comment 0
visibility 3770
ул. Будапеща

Юбилеят на Гьоте-институт затваря част от улица "Будапеща"

30-та годишнина от основаването на Гьоте-институт в София ще затвори маст от ул."Будапеща" на 22 юни. Празникът ще заеме за ден част от пространството пред и в института с разнообразни събития, съобщават организаторите. Тържеството ще продължи от 11 до 22 часа. На събитието ще бъде представен и чисто новият двор в пространството зад сградата на института. Там ще има детска занималня, прожекции на открито и др. Сред акцентите на празника са пърформансът за деца на театралната режисьорка Ани Васева, изпълнения на Софийският духов оркестър и откриване на изложба по случай 30 години Гьоте-институт с куратор Елисавета Станчева. През целият ден ще има и експресни уроци по немски език, училищен театър, арт инсталации и късометражно кино, а също и специален базар с традиционните вурстове и немска бира. За движение ще бъде затворена и част от улицата от страната на бул. "Дондуков" заради инициативата културен квартал в София "КвАРТал".    

comment 0
visibility 3934
StrEAT Fest

Над 15 000 се забавляваха на Бакхус StrEAT Fest 3 (ВИДЕО И СНИМКИ)

В двата дена на уикенда, 8 и 9 юни, фестивалът Бакхус StrEAT Fest, позициониран на Женски пазар, осигури забавление и чудесна храна и напитки за повече от 15 000 гости, споделят организаторите. Мястото на Женския пазар, където е разположен феста, е разделена зони - „Ресторанти“, „Напитки“, „Сладко и солено“, „Фермери“, „Производители“. В различните зони от 10 до 22 ч. гостите могат да се насладят на разнообразни храни, приготвени от готвачите на най-известните ресторанти в света. Голям интерес представляват занаятчийските вина и бири, кафета, както и традиционни за различни националности храни. Детският кът, джаз формацията SoulBmoll и DJ къта допринасят допълнително за доброто настроение на хората. Тази година участниците във феста са два пъти повече от миналата. В Бакхус StrEAT Fest 3 участват 60 изложители. По модела на много европейски градове, в които през уикенда редица пазари стават домакини на подобни фестивали. Територията им в един миг се превръща в празник на храната и напитките. С организирането на този фест се цели столичани и гостите на столицата да променят виждането си за „пазар“ и да го свържат с ново и различно усещане. Зона „Ресторанти“ представя изкушенията на 16 подбрани ресторанта, които са пригодили менюто си  за нуждата на улицата. Предлагат се всякакви национални ястия. В зоната на „Напитките“ е възможно дегустирането и покупката на елитни вина от вино бара на списание DiVino. Всички, които не са намерили време до момента имат шанса да променят това до 22 ч. тази вечер.

comment 0
visibility 3838
Изложба 140 години МВР

Изложба „140 години МВР ще се проведе в София

Изложба посветена на „140 години МВР и 25 години Международна полицейска асоциация – Секция България“ ще бъде представена на 10 юни. Събитието ще се състои в сградата на ул. „Лавеле“ №30. На него ще бъдат изложени униформи, снимков материал, хладни и огнестрелни оръжия, вещи, наградна система и плакети, свързани с историята на Министерството на вътрешните работи и Международната полицейска асоциация. При откриването на експозицията ще бъдат валидирани пощенски филателни издания.

comment 0
visibility 4934
Поход за Семейството

За втора година в София ще се проведе "Поход за семейството"

За втора поредна година в столицата и още няколко града ще се проведе "Поход за семейството". Хиляди граждани ще излязат на 8 юни от 17:30 за да празнуват брака между мъж и жена и традиционните семейни ценности. Всеки от участващите градове ще има своя различна програма, съобщават организаторите. Очаква се събитието да създаде много емоции и настроение. На шествието ще видим семейства с деца облечени с цветни тениски, сини и розови балони, много български знамена, музикални и вокални изпълнения и хора. Присъстващите ще чуят и химна на България. Освен със забавна програма, участниците ще изразят със специална декларация и своята гражданска позиция по различни обществени въпроси. В столицата шествието ще стартира от пл.„Независимост“. На събитието са добре дошли всички софиянци, гости на града и техните семейства.

comment 0
visibility 3792
Астрономия

Астрономи от БАН разкриват тайните на Вселената

Астрономи от БАН ще представят различни популярни теми за Вселената на конференция в София. Ежегодната среща ще състои за 14-и път, като в нея ще участват Субрегионалния европейски астрономически комитет и Съюза на астрономите в България, съобщават от академията. Конференцията ще продължи няколко дни като в последния ден на 8 юни ще се състои публична презентация от 14 до 17 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН . На нея доц д-р Светла Цветкова ще разкаже за звездите. Тя ще проследи всичките им стадии на еволюция и техните процеси. Гостите ще имат възможност да получат информация и за затъмнението на 29 май 1919 г. от проф. Илиан Илиев. Именно това явление е допринесло за потвърждаването на Общата теория на относителността. Ще бъдат представени и жените астрономи като за тях ще разказва д-р Ева Божурова.  Конференцията е организирана от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН и от Съюза на астрономите в България. Тя е посветена на 150-годишнината от основаването на БАН и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

comment 0
visibility 3489
VARNA - International Ballet Competition

Юбилейният балетен конкурс „Анастас Петров“ ще се състои в София

19-то издание на балетния конкурс „Анастас Петров“ тази година ще се състои в София вместо в Добрич. Тази година то е и юбилейно по повод 120 -годишнината от рождение на основателя на българския професионален балет – Анастас Петров. Конкурса ще стартира на 17 юни, като още първата вечер участниците ще покажат класически танц. Втората вечер ще състои на 18 юни и е посветена на класическия и модерен танц. На 19 юни ще състои награждаването на победителите и гала вечерта на лауреатите. Конкурсът е най-голямото национално състезание, поставяно от 80-те години в родния град на балета Добрич. В журито тази година ще участват Ясен Вълчанов като председател и членове Сара-Нора Кръстева, Веса Тонова, Силвия Томова и Любомир Кацаров. За участие вече са се записали 30 участника, като в конкурса ще могат да участват до 60 състезатели. Таз годишното издание ще отдаде почит към Маестрото и за де акцентира юбилея е взето решението той да се състои в столицата. Събитията ще се провеждат пред публика, а билетите са с цени от 10 лева и вече са в продажба.

comment 0
visibility 3669
Четене на стихове в Деня на Ботев

Ученици четоха стихове на Ботев и Вазов

В Деня на Ботев ученици от софийски училища четоха стихове на Ботев и Вазов в района около паметника на Левски на едноименния булевард и пред гроба на Иван Вазов, информират от СО. Инициатор на събитието бе Регионалното управление по образованието на СО. Основната цел на тази инициатива бе да се отдаде необходимата почит на героите, жертвали живота си, за да ни има нас. Проектът „В пантеона на Свободата“ изразява преклонението на младежта пред великите възрожденци. Стихове четоха ученици от училища, носещи имената на тези възрожденци. В четенето бяха включени стихове от цикъла „Епопея на забравените“ и сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“. Четенето приключи секунди преди 12 ч.

comment 0
visibility 3295
Бюст-паметник на Хр. Ботев

Почитаме паметта на Ботев в Борисовата градина

Тържествената церемония по отбелязване 143 години от смъртта на Ботев и преклонение пред паметта на борците, загубили живота си, за да я има България, ще протече в Борисовата градина, информира Нова ТВ. Началото е 11.30 ч., а мястото е пред паметника на революционера в градината. За тържествената обстановка ще се погрижат актьорът Христо Чешмеджиев, Гвардейският духов оркестър и мъжкият ансамбъл „България“. Божидар Хаапанен и Рада Матева, ученици от столицата, ще рецитират стихове за Христо Ботев. Здравка Евтимова и Никола Инджов са подготвили тържествени слова. С организацията на събитието са се заели СО, МО и фондация „Христо Ботйов”.

comment 0
visibility 3042
първи юни

Арт фест и безплатни уроци по музика в София за първи юни

Столична община е организирала много и интересни събития за най-малките жители на града за днешния 1 юни. В тях малчуганите могат не само да покажат своите таланти, но и да научат интересни неща от света на природата и животните. А защо не и да вземат своя първи урок по музика. Ето част от любопитните прояви днес за Деня на детето в столицата: Детски панаир В Градската градина и на площада пред Народен театър „Иван Вазов” ще се проведе Детски панаир.Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание. Детски работилници ще се провеждат от 11.00 ч. до 20.00 ч. Детският панаир е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Мини Арт Фест В 10.00 часа на голяма сцена в Южен парк 2 (Хилтън парк) ще бъде открит Мини Арт Фест – международен цирков фестивал съвременен и социален цирк в България. В два поредни дни под мотото “Подарък за децата на София” малки и големи почитатели на цирка ще могат да се забавляват с международни спектакли, представления на някои от най-добрите български артисти и разнообразни циркови работилници.На 2 юни програмата на „Мини Арт Фест“ ще продължи в кв. “Факултета“ (75 ОУ “Тодор Каблешков“), където ще се проведат разнообразни тренировки по жонглиране, акробатика и юнисайкъл, в които могат да се включат всички желаещи. „Мини Арт Фест” се реализира с подкрепата на Столична община. Клуб "Малки откриватели" От 11.00 часа в Борисовата градина до Езерото с лилиите ще гостува турнето на National Geographic Kids `2019. За пета поредна година списанието за деца събира най-любознателните малчугани в Клуб "Малки откриватели". Игрите и интересите на децата ще бъдат насочени към голямата тема - опазването на природата и нашата планета. „Учи, забавлявайки се!” е мотото на детския празник. Разделно събиране на отпадъци, съвети за екосъобразен начин на живот, как да се грижим за природата, как и защо да рециклираме, защо да сме еко - всички тези елементи съпътстват тазгодишното турне на NG Kids, защото е важно децата от малки да знаят, че планетата ни е една и е за всички.Инициативата е част от Календара на културните събития на Столична община и е посветена на Деня на детето. "На една песен разстояние"Парк “Възраждане” ще е домакин на събитие от музикалният проект “На една песен разстояние”. От 13.00 ч. до 16.00 ч. ще има безплатни музикални работилници с професионални преподаватели. Всеки желаещ ще може да се докосне до основите на някои от най-популярните музикални инструменти и да вземе първия си музикален урок. След 16.00 часа започва street artist програма, в която три музикални проекта ще изпълнят по три песни в акустичен вариант.Проектът е финансиран по Програма „Култура” на Столична община.      

comment 0
visibility 3077
Връчване на награди

Връчват наградите в Националния конкурс „Ще ти разкажа приказка”

На 3 юни ще бъдат връчени наградите в Националния конкурс „Ще ти разкажа приказка”. Събитието ще състои от 16 часа в Български културен център. В него взеха участие 279 участника от цялата страна в двете възрастови групи: 9-12 години и 13-15 години. Той е част от Календара на културните събития на Столична община. Носителите на първи награди ще получат лаптопи, а класираните на второ и трето място ще получат таблети. Отличените с поощрителни награди ще получат книги. За всички гости на събитието ще има подарък сборник, включващ наградените с призови места творби.

Събития

Днес не можем да си представим живота без технологиите и интернет. Това е и идеята на медията ни – да достигат новините за всички значими събития, касаещи столицата възможно най- бързо.

Интернет и събитията

Интернет и събитията

В цялата човешка история новите технологии са оказвали значително влияние върху културата на човека. 

Интернет преобразува човешкия живот към едно по-висше и творческо съществуване. Не е нужно повече от няколко минути актуалните събития да се разпространят На обществеността постоянно се говори, че Big Data и Интернет на нещатапоцелия свят. Дори и да си мислите, че след като нашите събития се четат предимно от столични, можем да ви докажем, че се следя с интерес от нашите сънародници по целия свят.

Мнозина са категорични, че дигиталните технологии ще трансформират не само начина, по който работим, играем и взаимодействаме помежду си, но и новите медии ще имат още по-голямо влияние върху културата днес и в близко бъдеще. Като помислите как преди век са се разпространявали новините за различни важни събития и как се случва това днес, ще се убедите, че новите технологии само допринасят за положителното развитие на медиите.

Не е чужда и идеята, че Интернет и социалните медии са много мощни инструменти, които могат да повлияят и оформят човешкото поведение. Имайки предвид това, на сайта на нашата медия се публикуват новини за събития, които са не само информативни, но и мотивиращи хората към положителни действия.

Научни събития

Научни събития

София е чест домакин на научни събития, тъй като тук се намира БАН, а и редица компании работят в съдружие с научни екипи. Събитията са предимно научни конференции, семинари, презентации. Голяма част от тези събития се отразяват от репортери на медията. Това добавя голям реализъм при предаването на подробностите от него. Висококачествените снимки продават на събитията допълнителен чар. Никак не е малък дела и на представените събития, инициирани отуниверситетите на територията на София. 

Събития с научно-популярна насоченосторганизират различните институти към БАН. Целта е научните факти и достижения да достигнат по достъпен начин до гражданите.

Културни събития

Културни събития

Наличието на голям брой културни институции и обекти в София, логично е и броя на културните събития да е наистина значителен. Столична библиотека има редовни седмични и месечни събития, които целят обогатяване културата на столичани и по-конкретно изграждане на навици за чете и използване на богатия фонд на библиотеката у децата. Редица чуждестранни културни институти, базирани в столицата, организират събития, представящи интересни страни от тяхната култура. 

Дипломатически събития

Дипломатически събития

В София се намират всички чуждестранни посолства и почти всяка седмица има впечатляващи събития, посветени на нечий национален празник, посещения на високопоставени особи, годишнини и др. Наскоро бе чествана годишнина на Китайското посолство у нас, на която бе поканен и представител на медията ни. Някои от събитията не са достъпни за широката общественост и единствено новините ни могат да внесат яснота по въпроса. 

Театрални събития

Театрални събития

Столицата може да се похвали с много и отлични театри. Със стартирането на сезона, театралните събития са много и разнообразни. Няма да сгрешим, ако кажем, че столичани са особено чувствителни, когато става дума за театър. В тукашните театри играят всички известни лица от телевизията, киното и театъра и представленията се радват на огромен успех. Затова и новините за тези събития са особено предпочитани. 

Събитията, свързани с награди за артистична дейност, са особено любопитни и нашите читатели търсят подобни новини. Не рядко столичани изпращат допълнителна информация на редакционната ни поща.

Кино събития

Кино събития

Кината в столицата не са по-малко от театрите. Медията ни не пропуска събитията, които се случват и тази сфера на културата. Ежегодните филмови конкурси събират звезди от близо и далеч. Тези международни събития са истинско признание за страната ни и в частност за София. Не е тайна, че много звезди на киното посещават столицата, за да снимат филмите си в киноцентър „Бояна“. Феновете на киното следят новините ни за подобни събития и успяват дори да се срещнат с любимците си от кино екрана.  Истинско щастие е да получиш автограф от любимия си актьор на местна почва.

Събития с обществено значение

Събития с обществено значение

Почти всяка седмица в столицата се организират събития, които са с обществен характер. Независимо дали са със забавна насоченост или са благотворителни, дали мотивират хората да правят нещо полезно или просто да се забавляват, събитията от този род са доста добре приети. Не можем да не отбележим, че читателите са доста чувствителни, когато някой си позволи да критикува подобни събития.Събитията за деца, които се организират все по-често в различните молове в столицата, са забавни и очаквани. Те са улеснение и за родителите, тъй като са сигурни, че децата ще прекарат няколко ползотворни часа и ще научат нещо полезно.

Бизнес събития

Бизнес събития

В София е съсредоточен голям процент от бизнеса на страната и е логично тук да се случват най-много бизнес събития, които медията ни в никакъв случай не изпуска. Множеството изложения на коли, IT техника и иновации, медицина и др. са ежеседмични събития. Изложенията на храни и високоалкохолни напитки и вина са истински хит сред столичани. И има защо! Тези събития се посещават не само от случайни зрители, но от хора на бизнеса, които търсят начин да развият и разширят бизнеса си. Всички подобни изложения са с международно участие. 

Любими събития на столичани са и фермерските пазари, които се провеждат по предварително определен график. На щандовете им могат да се купят всякакви продукти, които са отгледани при естествени условия и без изкуствени торове. Произходът на всички стоки е роден. С тези събития, организирани от Столична община, подпомагат популяризирането и развитието на малките български ферми. 

Новините за всички тези събития редовно присъстват на нашия сайт и са особено популярни сред читателите. От тях столичани получават ценна информация за времето, в което се провеждат и това, което може да се очаква от тях. Така и посещаемостта се увеличава, и столичани са изключително доволни, че са прекарали ползотворно свободното си време. 

Медиите могат да повлияят на начина, по който хората се гледат, което означава, че кариерата на хората може да се промени в един миг. Медиите могат също така да манипулират хората в светлината на прожекторите, за да водят живота си по определен начин или да се бунтуват срещу това, което „би трябвало“ да бъде.

sabitia-kino

Интернет и събитията

Научни събития

Културни събития

Дипломатически събития

Театрални събития

Кино събития

Събития с обществено значение

Бизнес събития

Прочетете още