Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2078
Спецоперация на СДВР в София за мотористи и участващи в гонки

Спецоперация на СДВР в София за мотористи и участващи в гонки

От СДВР са провели спецоперация за контрол на мотористи и на участващи в нелегалните гонки. Акцията е в отговор на много сигнали, получени от властите. Тя се е провела от 27 до 31 юли.    Проверени са 253 мотоциклета и 254 лица. Общо са съставени 21 акта.  От служителите на ОПП-СДВР са направени общо 32 фиша, като от тях 7 са за не носене на документи; 1 за мръсни рег. табели; 1 на пътник без предпазна каска; 17 без ГТП; 2 за нередовни документи; 2 за неправилни маневри; 1 за без светлини и 1 за нечетлива рег. табела. Заснети са 15 водачи на мотоциклети за нарушения на скоростния режим. Връчени са 10 електронни фиша. Отнети са 3 свидетелства за регистрация на МПС, 4 СУМПС и 4 рег. табели. Стремежът на Ръководството на СДВР е подобряване безопасността на пътя и намаляване на жертвите и ранените.   

comment 0
visibility 2057
Променят движението около Националния стадион заради мача на ЦСКА- София с

Променят движението около Националния стадион заради мача на ЦСКА- София с "Осиек"

За днешния ден ще има промяна в трафика около Националния стадион "Васил Левски". Причината е футболната среща между ЦСКА- София и "Осиек", която започва от 20 часа,  съобщават от Столична община и дават повече подробности.  От 13:00 до 22:00 часа на 05.08.2021 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства (с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието) на моста пред Националния стадион "Васил Левски".  

comment 0
visibility 2066
Всички пешеходни пътеки в Първи градски ринг в София са осветени

Всички пешеходни пътеки в Първи градски ринг в София са осветени

Вече са сложени прожектори и са осветени всички пешеходни пътеки, които попадат в Първи градски ринг в София. Участъкът е между бул. „Сливница“, бул. „Васил Левски“, бул. „Ген. Д. Скобелев“ и ул. „Опълченска“, както и всички пешеходни пътеки по бул. „Янко Сакъзов“ и бул. „Мадрид“. Информацията съобщи зам.-кметът на Столична община Кристиан Кръстев.  На общо 61 пешеходни пътеки е поставено допълнително осветление, което да гарантира видимост в по-късните часове. Целта е да се осигури по-голяма безопасност за гражданите и намаляване на пътно-транспортните произшествия в столицата. Работата на екипите ще продължи с освежаване на маркировката около училищата преди новата учебна година.  

Реклама
comment 0
visibility 2798
Катастрофа в бързата лента промени движението но Тракия на 32 км към София

Катастрофа в бързата лента промени движението но Тракия на 32 км към София

Поредната катастрофа ограничи движението по магистрала Тракия  и днес. Трафикът от автомобили преминава временно в активната лента при 32-ри км, съобщиха от АПИ. В участъка има катастрофа, която налага временното ограничение. Катастрофата е в изпреварващата лента. Движението се регулира от Пътна полиция. Необходимо е водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, предупредиха от АПИ. Шофьорите могат да получават информация за пътната обстановка денонощно на тел. 0700 130 20 в АПИ.

comment 0
visibility 2130
Спират движението по Хемус към София за камиони над 12 тона

Спират движението по Хемус към София за камиони над 12 тона

Камиони над 12 тона няма да могат да се движат по Хемус в посока София днес и в понеделник, съобщиха от АПИ. Забраната за движение влиза в сила от 12 ч. на 1 август /неделя/ до 14 ч. на 2 август /понеделник/ и е за товарни коли над 12 т между 47-ми и 30-ти км на магистрала "Хемус" към София. Ограничението е за улеснение на движението през тунел "Ечемишка", където трафикът се осъществява двупосочно в тръбата за Варна заради ремонт в тръбата за София. Информацията е от АПИ.    Тежкотоварните автомобили, които се движат към столицата по магистралата, ще бъдат отклонявани на 47-ия км при п.в. „Ботевград“ по път II-17, по път I-1 Ботевград – София и на п.в. „Витинска река“, при 30-ти км, ще се връщат на автомагистралата.   От Пътната агенция съветват шофьорите да карат с повишено внимание, съобразена скорост и да спазват пътната сигнализация.

comment 0
visibility 2819
Неделя и понеделник се ограничава движението по "Хемус" към София на камион

Неделя и понеделник се спира движението по "Хемус" към София на камионите над 12 т

  От 12 ч. на 1 август /неделя/ до 14 ч. на 2 август /понеделник/ се спира минаването на тежкотоварни автомобили над 12 т между 47-ми и 30-ти км на магистрала "Хемус" към София. Ограничението е за улеснение на движението през тунел "Ечемишка", където трафикът се осъществява двупосочно в тръбата за Варна заради ремонт в тръбата за София. Информацията е от АПИ.    Тежкотоварните автомобили, които се движат към столицата по магистралата, ще бъдат отклонявани на 47-ия км при п.в. „Ботевград“ по път II-17, по път I-1 Ботевград – София и на п.в. „Витинска река“, при 30-ти км, ще се връщат на автомагистралата.   От Пътната агенция съветват шофьорите да карат с повишено внимание, съобразена скорост и да спазват пътната сигнализация.

comment 0
visibility 4275
Ограничават движението по пътя София- Кулата заради паднали на платното стъ

Ограничават движението по пътя София- Кулата заради паднали на платното стълбове

Има паднали стълбове на платното по пътя София- Кулата. Заради това временно движението по трасето при км 347 в участъка Бобошево - Кочериново е ограничено в двете посоки, съобщават от АПИ.  Трафикът се осъществява по обходен маршрут: София - п.в "Бобошево" - АМ "Струма" - п.в Кочериново - път I-1 и обратно.  От Пътната агенция съветват шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".    

comment 0
visibility 2359
В София и страната: Нова акция на КАТ за ограничаване предпоставките за кат

В София и страната: Нова акция на КАТ за ограничаване предпоставките за катастрофи

"Пътна полиция" е започнала в София и страната нова акция от 28 юли до 3 август. Тя е насочена към ограничаване предпоставките за катастрофи. Акцентът е поставен върху отнемането на предимство на уязвими участници в движението- пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти, както и недопускането на нарушения от тяхна страна, информират от МВР. От министерството допълват, че заради повишения автомобилен трафик през летните месеци се увеличава и рискът от пътнотранспортни произшествия. От началото на юли ПТП-тата със загинали и ранени зачестиха. И именно заради това се прави и въпросната акция. Тя е дело на отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“, със съдействието на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.    Пешеходците трябва да пресичат на обособените за това места, като е важно възрастните да дават пример с поведението си, особено в присъствието на деца. Пътните полицаи са насочили вниманието си и към водачите на моторни превозни средства, които отнемат предимството на пешеходци.   Водачите на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) трябва да управляват превозни средства с изправни спирачки и снабдени със звънец. Пътните полицаи ще контролират движението по всички пътища на страната и напомнят, че по автомагистралите е забранено движението за велосипеди и ИЕПС.   Водачите на двуколесни превозни средства (мотопеди и мотоциклети) трябва да са правоспособни водачи, да се движат с технически изправни и регистрирани превозни средства. Контролните органи ще следят и за състоянието и видимостта на табелата с регистрационния номер.   По време на операцията водачите ще бъдат проверявани с технически средства, за да не се допуска управление на превозното средство след употреба на алкохол и/или наркотици.   "Пътна полиция" напомня, че използването на защитни каски и обезопасителни колани от водачи и пътници на/в моторни превозни средства е задължително, а организирането на нерегламентирани състезания се наказва от закона.  

comment 0
visibility 1879
Без коли по улица "Кракра" заради ремонт на тротоарите до 8 август

До 8 август без коли по улица "Кракра" заради ремонт на тротоарите

До 8 август/включително/ колите няма да може да спират и да паркират по улица "Кракра" заради ремонт на тротоарите. Това съобщават от Столична община и дават повече подробности.     Забраната за колите е до 8.08.2021 г. (включително) и се отнася за източното пътно платно на ул. „Кракра“ в участъка от ул. „Шипка“ до локалното пътно платно на бул. „Цар Освободител“.            

comment 0
visibility 2655
Променят маршрута на три автобуса заради събора на село Железница

Променят маршрута на три автобуса заради събора на село Железница

Промени в маршрута на три автобусни линии ще има на 15 август заради провеждането на традиционния събор на село Железница „Успение Богородично“. Това съобщават от Столична община и дават подробности.    За времето от 08.00 часа до 24.00 часа се създава организация за промяна маршрутите на автобусни линии 69, 70 и 98 в с. Железница, както следва:   Автобусни линии 69 и 70 само в посока НСБАЛ по онкология: съответно от „Царева махала“ и село Плана по маршрута до кръстовище ул. “Самоковско шосе” – ул. “Витоша”, наляво по ул. “Самоковско шосе” и от кръстовището с ул. “Искърска” по маршрута до НСБАЛ по онкология.   Автобусна линия 98 – маршрутът се удължи до Царева махала, съответно: от Зоопарка по маршрута до кръстовище ул. “Самоковско шосе” – ул. “Искърска” и направо по ул. “Самоковско шосе” до Царева махала (крайна станция на автобусна линия № 69), двупосочно.   Обслужващи спирки:   - автобусите ще се установяват на всички съществуващи спирки по коригираната част от маршрутите;   - разкриват се временни спирки за автобусни линии №№ 69, 70 и 98, на ул. “Самоковско шосе“ в посока НСБАЛ по онкология:   · с код 1956 „Ул. Люляк“ на 30 метра след ул. „Люляк“ при № 53А;   · с код 1531 „С. Железница“ на 20.00 метра преди ул. „Искърска“.   - Закриват се спирки:   · с код 2500 „Ул. Витоша“;   · с код 0937 „Кметство Железница“;   · с код 0936 „Кметство Железница“.    

comment 0
visibility 1732
Без коли по "Леге" заради смяната на почетния гвардейски караул

Без коли по "Леге" заради смяната на почетния гвардейски караул

Тържествена смяна на почетния гвардейски караул на 4 август ще доведе до временна промяна в организацията на движението в София. Това съобщават от Столична община и дават подробности.    От 11.30 до 12.30 часа на 4.08.2021 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Леге” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Съборна”.   Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана и постове за контрол и регулиране на движението.    

comment 0
visibility 2260
До понеделник отново ще отклоняват трафика над 12 тона по "Хемус"

До понеделник отново ще отклоняват трафика над 12 тона по "Хемус"

Тежкотоварният трафик отново ще бъде отклоняван от автомагистрала „Хемус“ в участъка от км 30+260 до км 47+060. Това важи за днес от 13 часа до 14 часа в понеделник- 2 август, съобщават от ОДМВР- София.    Екипи на Пътна полиция при ОДМВР-София са разположени на точките на отклоняване, като регулират и подпомагат движението Промяната в организация на движението се прави за облекчаване на трафика във връзка с извършваните ремонтно-възстановителни дейности в лявата тръба на тунел „Ечемишка“ и ограничаване на предпоставките за катастрофи.    От 13 часа днес до 18 часа в събота тежкотоварният трафик /ППС над 12 тона/ се отклонява в посока Варна при пътен възел „Витинска река“, по път II-17 и път I-1, до пътен възел „Ботевград“.   В посока София движението на тежкотоварни автомобили ще се пренасочва по същия обходен маршрут за времето от 12 часа в неделя /1 август /до 14 часа в понеделник /2 август/.   За пътуващите в посока Видин-Враца-София, на кръстовището на път II-17 и път I-1 продължават движението си по път I-1.                    

comment 0
visibility 1769
Променят движението по ул. "Проф. Иван Шишманов" заради изграждането на топ

Променят трафика по ул. "Проф. Иван Шишманов" заради изграждането на топлопровод

Изграждането на топлопровод ще промени организацията на движението по улица "Проф. Иван Шишманов", съобщават от Столична община и дават подробности за датите и променените маршрути на автобуси.    От 01.08.2021 г. до 04.08.2021 г. /включително/ се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Теофил Ганев" на 50 м от ул. „Проф. Иван Шишманов“ в посока ул. „Гинци".   Разкриват се временни спирки:   - с код 6197 „Ж.к. Хаджи Димитър“ на ул. „Резбарска“ в района на обръщателното колело за автобусни линии №№ 85 и 285 в ж.к. „Хаджи Димитър“ (крайна/начална);   - с код 6198 „Ул. Лясковец“ на ул. „549“ преди ул. „Лясковец“ в посока бул. „Владимир Вазов“;   Автобусите от линии 85 и 285 ще обслужват всички съществуващи спирки в променения участък на маршрутите и разкритите временни спирки.   Закриват се спирки:   - с код 2204 „Ул. Теофил Ганев“;   - с код 0691 „Ж.к. Хаджи Димитър“;   - с код 2789 „Ж.к. Хаджи Димитър“;   - с код 1910 „Ул. Гинци“;   - с код 2147 „Ул. Проф. Ив. Шишманов“.    

comment 0
visibility 1869
Косене в разделителната лента променя движението по "Тракия" посока София

Косене в разделителната ивица променя движението по "Тракия" посока София

Временно движението от км 12 до км 15 на магистрала "Тракия" в посока София се осъществява в активната лента, съобщават от АПИ. А причината е косене на тревни площи в средна разделителна ивица.  От Пътната агенция съветват шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.    

comment 0
visibility 2397
За четвъртък и за петък: Заради снимки на клип променят движението в части

За четвъртък и за петък: Заради снимки на клип променят движението в части на София

Заради снимки на клип се променя движението в различни части на София. Това съобщават от Столична община и дават подробности. Промените са за четвъртък и за петък.    Забраняват се престоят и паркирането изключение на колите на снимачния екип и извън местата в режим на служебен абонамент, както следва:   От 17.00 часа на 29 юли до 15.00 часа на 30 юли на пл. „Николай Гяуров“ – 12 паркоместа.   От 8.00 до 16.00 часа на 30 юли  на ул. „Московска“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Париж“- 4 паркоместа.   От 8.00 до 16.00 часа на 30 юли  на ул. „Московска“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Париж“ – 4 паркоместа.   От 8.00 до 19.00 часа на 30 юли  на ул. „Проф. Асен Златаров между ул. „Герлово“ и ул. „Оборище“ - 8 паркоместа и на ул. „Оборище“ между ул. „Проф. Асен Златаров“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ -12 паркоместа.      

Трафик

Когато става дума за трафик в София, със сигурност мнозина ще махнат с ръка и ще заключат, че това е някакъв ад. Нормално е в милионен град трафикът да е изключително натоварен, особено в пиковите часове. Това е и причината Столична община да прави всичко възможно да се промени начина на придвижване на хората в столицата. Трафикът може да се разтовари значително, ако хората осъзнаят, че градския транспорт е отлична алтернатива. Той е достатъчно бърз и модерен, за да може всеки да достигне до дестинацията си навреме. Няма да се губи време за търсене на място за паркиране, няма да се притеснявате ще ви стигне ли горивото в резервоара и не на последно място – няма да се замислите дали да не изпиете по питие с приятели след работа.

Ако поне половината от хората, които всяка сутрин се качват в личния си автомобил, решат да пътуват с градския транспорт, трафикът ще се разтовари наполовина.

Ремонти, затрудняващи трафика

Ремонти, затрудняващи трафика

В последните години София се променя кардинално. Многото ремонти определено затрудняват трафика в различни моменти, но няма как това да бъде избегнато. Всеизвестно е, че водопроводната мрежа в столицата е на преклонна възраст, което предполага редица аварии. При намесата на аварийни екипи, трафикът веднага бива затруднен. Налага се частично или пълно затваряне на някое платно, за да може проблемът да се отстрани възможно най-бързо.

Обновяването на облика на столицата, на ВИК мрежата и канализацията са в основата на редицата мащабни ремонти, които се предприеха и ще продължават да се извършват. Това неминуемо влияе на трафика и допълнително изнервя шофьорите.

Футболните срещи и трафика

Футболните срещи и трафика

Феновете на футбола добре знаят какво се налага да търпят, за да могат да гледат срещата на любимите си отбори. За да се гарантира безопасността на зрителите, особено на срещите на Националния стадион, често се ограничава трафика в района. Разбира се, гражданите приемат с разбиране тези ограничения и се съобразяват стриктно с тях.

Няма как да не се ограничи натоварения трафик в зоната, в която се очаква увеличен поток от футболни фенове. Дори и при положение, че трафикът максимално се ограничава, пак има безотговорни фенове, които създават напрежение, рушат и се отнасят агресивно към гражданите. Намесата на полицията в организацията на футболните дербита е добра идея поне за момента.

Трафик в пиковите часове

Трафик в пиковите часове

Както вече споменахме, трафикът е изключително натоварен сутрин, когато всички отиват на работа или на училище и вечер, когато всички са се устремили към дома. Модернизираният градски транспорт е чудесна алтернатива и начин да се разтовари столичния трафик. Столична община инвестира много средства в доизграждане на метрото в София. Автопаркът на градския транспорт се обновява непрекъснато. Старите автобуси се заменят с нови електорбуси. Подмяната на трамвайните мотриси също е в ход. Те предлагат удобно придвижване и намалено замърсяване на околната среда. Освен за разтоварване на столичния трафик, модернизирането на градския транспорт допринася за по-чист въздух за столичани.

Трафик и инциденти

Трафик и инциденти

Неразумното шофиране в натоварения трафик в столицата по всяко време на денонощието често води до неприятни инциденти. Собственици на мощни автомобили смятат, че им е позволено всичко и предизвикват катастрофи, последвани от кошмарни задръствания. Други пък, за да избегнат задръстванията, си позволяват да използват бус лентите и затрудняват трафика на градския транспорт. За тези „хитреци“ вече са сложени камери, които да ги улавят, след което да им бъдат налагани солени глоби. Факт е, че много шофьори не се интересуват от натоварването на трафика и метеорологичните условия и карат с висока скорост. Така застрашават всички останали участници в трафика. 

Градски транспорт и трафик в София

Градски транспорт и трафик в София

Столична община има последователна политика по отношение на модернизиране на градския транспорт и превръщането му в удобен начин за придвижване в натоварения трафик.Може би дългите ремонти, свързани с изграждането на метрото в София, затрудняват допълнително трафика, но всичко е в името на удобството. Всички вече са се убедили, че пътуването с метрото е бързо и удобно и е чудесен начин да се отървете от наземния трафик и нервите в него. За улеснение на пътуващите са изградени паркинги, на които да оставят автомобилите си, за да продължат придвижването си с метро. Все повече столичани използват метрото за придвижване, което неминуемо се отразява добре на трафика в града.

До всички части на столицата достигат различни видове градски транспорт – автобусен, тролейбусен, трамваен и метро. Всеки може да направи своя избор и да използва най-удобния за него и да избегне главоболието от тежкия трафик в пиковите часове.

Събития и трафик

Събития и трафик

Често трафикът в столицата се затруднява или блокира заради провеждането на различни събития. Снимките за някой филм или реклама редовно дразнят столичани, тъй като се блокира трафика в някои райони в София или пък не могат да намерят място за паркира.

Разбира се, софиянци не са толкова сърдити на фермерските пазари, заради които също се случва да се забранява трафика по някои от централните улици. Мисълта, обаче, че ще си купят нещо вкусно и истинско лесно ги омилостивява.

Дипломатическите събития в София, които не са рядкост, обикновено за кратко „объркват“ трафика.  В София се намира всички дипломатически  посолства и събитията, които организират налагат понякога намеса в правилата за трафик в столицата.

Времето и трафика

Времето и трафика

Със сигурност трафикът през зимния сезон е най-тежък заради тежките метеорологични условия, които шофьорите подценяват. От друга страна, понякога техниката, която поддържа пътищата през зимата, не смогва да се справи със снега и леда и това определено създава големи неудобства за трафика в града. Все пак, Столична община се стреми да осигури достатъчно добри услови за пътуване по столичните улици и булеварди, да не се затруднява трафика от екстремни условия. Понякога се налага машините да работят денонощно, за да може трафикът в началото на работния ден да е възможно най-нормален.

Ако някой досега не се е изнервял, попадайки в задръстване, значи има много здрава нервна система или просто не е влизал в сериозния столичен трафик. Там е нужно внимание, спокойствие и толерантност. В противен случай последствията са за всички участници. Пътна полиция следи непрекъснато трафика в столицата и глобява нарушителите. Всеки ден по няколко подвижни камери, които снимат нарушителите в трафика и накрая всеки трябва да се ядосва единствено на себе си. На пътя има правила, които трябва да се спазват стриктно.

Ремонти, затрудняващи трафика

Футболните срещи и трафика

Трафик в пиковите часове

Трафик и инциденти

Градски транспорт и трафик в София

Събития и трафик

Времето и трафика

Прочетете още