Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 206 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 287 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 21 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 228 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 58 Гласове)
Общо гласували: 800 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1428
Верижна катастрофа на автомагистрала "Тракия"

Верижна катастрофа на автомагистрала "Тракия"

  Катастрофа с няколко автомобила е станала в района на 10 км на АМ „Тракия“ в посока Пловдив. Индидентът е станал към 18 часа, съобщиха от полицията. Няма информация за пострадали. Към момента движението в участъка е възстановено, но поради интензивния трафик паралелно се осъществява и по път 1-8. Полицейски екипи регулират на място и подпомагат водачите.      

comment 0
visibility 1459
Ограничено  е движението на АМ "Тракия" в посока София

Ограничено е движението на АМ "Тракия" в посока София

  Временно е ограничено движението по активната и аварийната лента на АМ "Тракия" при  91 км в посока София поради ПТП. От АПИ съобщиха, че трафикът ще се осъществява в изпреварващата лента и ще се регулира от "Пътна полиция".   Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20.     Движението по АМ "Тракия" при км 91 в посока София вече е възстановено, съобщиха от АПИ в 14.12 часа

comment 0
visibility 940
Спират движението за 2 часа по пътя Калотина - Драгоман

Спират движението за 2 часа по пътя Калотина - Драгоман

За два часа утре, 23 септември,  се спира движението от 9-ти до 10-ти км на път I-8 Калотина – Драгоман. От 13 ч. до 15 ч. се спира движението в двете посоки по път I-8 Калотина – Драгоман, в участъка от 9-ти до 10-ти км, предупредиха от АПИ. Трафикът се ограничава за извършване на обрушване и почистване на откоси при 9-ти км във връзка с модернизацията на трасето от км 1+000 до км 15+500, част от бъдещата автомагистрала „Европа“. За леките автомобили са въведени следните обходни маршрути: • автомобилното движение в посока София ще преминава от път І-8 - Калотина – по път ІІІ-8001 - Беренде извор - път ІІІ-813 – и обратно на път І-8 за София; • автомобилното движение в посока Калотина ще преминава от път І-8 – по път ІІІ-813- Беренде извор - път ІІІ-8001 – Калотина; Тежкотоварните ППС над 3,5 т и габарит над 6 м ще изчакват на обособените и посочени от контролните органи места. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Реклама
comment 0
visibility 1654
Заснемане на филм затваря столичната ул. „Стефан Караджа“

Заснемане на филм затваря столичната ул. „Стефан Караджа“

Създава се организация на движението на централната софийска улица ул. „Стефан Караджа“ и се забранява влизането на автомобили на 24 септември т. г., предупредиха от Столична община.  От 17 до 19 часа в петък там ще се снима филмова продукция „Анна“. Затворен ще е участъкът на "Стефан Караджа" между ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Дякон Игнатий" и се забранява престоят и паркирането, с изключение на автомобилите на снимачния екип.

comment 1
visibility 3994
Затруднено е движение по Цариградско шосе от разклона за Летище София

Затруднено е движение по Цариградско шосе от разклона за Летище София

Затруднено е движението по Цариградско шосе, трафикът е силно натоварен и автомобилите се движат с 30 км. Задръстването започва от разклона за Летище София по Цариградко в посока центъра. След "Плиска" се отпушва задръстването. Проблеми нямат автобусите на градския транспорт и се движат по график, тъй като има осигурена буслента. Затруденно е придвижването и от центъра в посока Младост. Най-бавно се движат автомобилите в участъка от Орлов мост до Плиска. Шофьорите да карат с повишено внимание поради опасност от верижна катастрофа. 

comment 0
visibility 2011
Ограничено е движението към София от 51 км по "Струма"

Ограничено е движението към София от 51 км по "Струма"

Движението по магистрала "Струма" е ограничено в посока София, съобщиха от АПИ. От 37 до 51 км се отклонява движението към столицата, защото има катастрофа. Трафикът е пренасочен и се осъществява по път I-1, предупредиха от АПИ. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.​ В 10.30 часа бе възстановено е движението по АМ Струма от км 37 до км 51.

comment 0
visibility 1994
Променя се движението в района на надлеза на "Хемус" и Северната дъга  в Со

Променя се движението в района на надлеза на "Хемус" и Северната дъга в София

Шофьорите да карат с повишено внимание в района на надлеза над АМ “Хемус“ при 26-ти км на Северната дъга на СОП, предупреждават от АПИ. Там ще се извършва ремонт на съоръжението и пътните връзки с АМ „Хемус“ ще се ограничава поетапно аварийната и активната лента на околовръстния път. Също така ще има ограничения и на пътните връзки от „Хемус“ в посока Калотина и от Софийския околовръстен път в посока София. Строителните дейности са част от поетапния ремонт на 20,4 км от Северната дъга, който започна в края на 2020 г. В обхвата на надлеза движението ще бъде прехвърляно от платното за Калотина в платното в посока магистрала „Тракия“ и Южната дъга на СОП. За осигуряване на транспортен достъп от околовръстния път за София ще бъде изградено временно обръщало при км 25+238, сигнализирано с необходимите пътни знаци. Движението от „Хемус“ в посока Софийския околовръстен път ще преминава по останалите пътни връзки. За осигуряване на максимална безопасност при ремонта на съоръжението ще бъде преустановено преминаването по крайните пътни ленти на двете платна на "Хемус". Предвижда се дейностите да завършат до края на тази година. За 4 часа през нощта от 0 ч. до 4 ч. на 17-ти септември /петък/ ще бъде ограничено движението в двете посоки от 30-ти до 47-ми километър на АМ „Хемус“ поради обособяване на напречни връзки между двете тръби на тунел „Ечемишка“. За да не се затруднява трафикът предвидените дейности в съоръжението ще се извършват през нощта, като движението ще преминава по обходен маршрут по път I-1 Ботевград – София, както следва: Автомобилите, пътуващи в посока Варна, ще бъдат отклонявани от пътен възел „Витинска река“ при 30-ти км по път I-1 София – Ботевград до пътен възел „Ботевград“ при 47-ми км, където отново ще се включват в магистралата. Автомобилите, пътуващи за София ще се пренасочват от п.в. „Ботевград“ при 47-ми км по път II-17 и път I-1 София – Ботевград до пътен възел „Витинска река“ при 30-ти км на АМ „Хемус“. Пътуващите по направлението Видин – Враца – София се насочват от кръстовището на път II-17/при км 0/ с път I-1/при км 192/, продължават по път I-1 София – Ботевград. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, съобразена скорост и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация, препоръчват от АПИ.

comment 0
visibility 1625
Натоварен е трафикът в столицата около Паменика Левски, "Евлоги и Христо Ге

Натоварен е трафикът в столицата около Паменика Левски, "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Све...

Натоварен трафик и затруднено движение се очаква днес в София заради първия учебен ден. В оммента затруднение има на три места в центъра - около църквата "Света Неделя",  около Паметника Левски и традиционно по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", съобщи bTV. "Всички шофьори в градския транспорт са инструктирани за бъдат внимателни. Центъра за управление на трафика има дежурен и се наблюдава постоянно трафикът. Към момента няма проблеми, но има готовност, където е необходимо да се регулират движението. Навсякъде е спокойно, но при образуване на тапи ще се реагира. Постоянно сме в координация с полиция и КАТ", обясни пред bTV зам.-кметът по транспорт на Столична община Кристиян Кръстев.

comment 0
visibility 1656
За 2 часа затварят движението към София в  тунел „Големо Бучино“

За 2 часа затварят движението към София в тунел „Големо Бучино“

От 10 часа днес, за два часа, ще бъде затворено движението по магистрала "Струма" към София в тръбата на тунел „Големо Бучино“. Ограничаването е заради изпълнението на текущи ремонти. До 12 часа трафикът ще се пренасочва в платното за Кулата, двупосочно, предупредиха от АПИ. На 15 септември също от 10 ч. до 12 ч. ще се преустанови преминаването на автомобилите в посока Кулата, а движението ще се осъществява в тръбата за София. Необходимо е водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост, като следват стриктно поставената сигнализация, препоръчват от Пътна агенция.

comment 0
visibility 3629
Ремонт затваря движението от бул. „Ботевградско шосе“ към Околовръстен път

Ремонт затваря движението от бул. „Ботевградско шосе“ към Околовръстен път

Създава се организация на движението по пътните връзки в столичния район Подуяне на Околовръстен път заради предсотящи ремонтни дейности, съобщиха от Столична община. От 13.09.2021 г. до 04.10.2021 г. /включително/ се забранява влизането на пътни превозни средства по североизточните пътни връзки от бул. „Ботевградско шосе“ към Околовръстен път в посока Калотина и от Околовръстен път към бул. „Ботевградско шосе“ в посока София. Организацията се въвежда във връзка с ремонтни дейности по Околовръстния път. За същия период от време се променя маршрутът на автобусна линия № 14 само в посока автостанция „Изток“, както следва: от гара Искър по маршрута до пътен възел бул. „Ботевградско шосе – Околовръстен път, след югоизточната пътна връзка направо по Околовръстен път, обръщане посоката на движение преди пътен възел Софийски Околовръстен път - ул. „Челопешко шосе“, движението продължава по Околовръстен път в посока бул.„Ботевградско шосе“, надясно по бул. „Ботевградско шосе“ и по маршрута.

comment 0
visibility 1946
Футболна среща на ст. "Васил левски" променя движението в неделя

Футболна среща на ст. "Васил левски" променя движението в неделя

Създава се организация на движението за провеждане на футболна среща на 12.09.2021 г., неделя, на Националния стадион „Васил Левски”, предупредиха от Столична община.  От 15.00 до 21.00 часа на 12.09.2021 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието на моста пред Национален стадион „Васил Левски”.

comment 0
visibility 2033
3 дни по 4 часа затварят "Хемус", обиколния маршрут е през Ботевград-София

3 дни по 4 часа затварят "Хемус", обиколния маршрут е през Ботевград-София

За 4 часа през нощта от 0 ч. до 4 ч. на 8-ми, 9-ти и 10-ти септември /сряда, четвъртък и петък/, ще бъде ограничено движението в двете посоки от 30-ти до 47-км на АМ „Хемус“ поради обособяване на напречни връзки между двете тръби на тунел „Ечемишка“, съобщиха от АПИ. За да не се затруднява трафикът предвидените дейности в съоръжението ще се извършват през нощта, като движението ще преминава по обходен маршрут по път I-1 Ботевград – София, както следва: Автомобилите, пътуващи в посока Варна, ще бъдат отклонявани от пътен възел „Витинска река“ при 30-ти км по път I-1 София – Ботевград до пътен възел „Ботевград“ при 47-ми км, където отново ще се включват в магистралата. Автомобилите, пътуващи за София ще се пренасочват от п.в. „Ботевград“ при 47-ми км по път II-17 и път I-1 София – Ботевград до пътен възел „Витинска река“ при 30-ти км на АМ „Хемус“. Пътуващите по направлението Видин – Враца – София се насочват от кръстовището на път II-17/при км 0/ с път I-1/при км 192/, продължават по път I-1 София – Ботевград. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, съобразена скорост и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация, предупреждават от АПИ.

comment 0
visibility 3324
До 22 февруари догодина се удължават промените на трамвайни линии 4, 5, 8 и

Удължават се промените на трамвайни линии 4, 5, 8 и 10

Удължават се промените в трамвайните линии 4, 5, 8 и 10. Причината е мащабният ремонт на релсовия път на бул. "Цар Борис III". Удължаването на промените влиза в сила от 04.30 сутринта на 6 септември и ще важи до 22 февруари догодина (включително). Това съобщават от Центъра за градска мобилност и  дават повече подробности.      Трамвайна линия №4 продължава да се движи по маршрут (в посока бул. „Никола Петков“): от кв. Орландовци по маршрута до кръстовище ул. „Козлодуй“ - бул. „Княгиня Мария Луиза“, надясно по бул. „Княгиня Мария Луиза“, Централна гара, наляво по бул. „Христо Ботев“, надясно по маршрута на трамвайна линия №3 през площад „Възраждане“, бул. „Александър Стамболийски“, наляво по бул. „Константин Величков“, бул. „Възкресение“, бул. „Никола Мушанов“, бул. „Овча купел“ и надясно по бул. „Цар Борис III” по маршрута двупосочно. Линията ще работи по действащите разписания.    Трамвайна линия №5 продължава да се движи по маршрут от кв. „Княжево“ до трамвайно ухо „Бъкстон“. Линията ще работи по действащите разписания   Трамвайна линия №8 продължава да се движи по маршрут (в посока център): от ж.к. Люлин 5 по маршрута до кръстовище бул. „Александър Стамболийски“ - ул. „Антим I“ (площад „Възраждане“), през площад „Възраждане“ наляво по маршрута на трамвайна линия №3 до бул. „Христо Ботев“, бул. „Христо Ботев“, Централна гара и наляво по бул. „Княгиня Мария Луиза“ до надлез Надежда (крайна станция на трамвайна линия №1) двупосочно. Линията ще работи по действащите разписания.   Трамвайна линия №10 продължава да се движи по маршрут (в посока метростанция „Витоша“): от ж.к. Западен парк по маршрута до кръстовище бул. „Александър Стамболийски“ - ул. „Антим I“ (площад „Възраждане“), през площад „Възраждане“ наляво по маршрута на трамвайна линия №3 до бул. „Христо Ботев“, бул. „Христо Ботев“, Централна гара, надясно по бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Витоша“ и наляво по ул. „Алабин“ по маршрута двупосочно. Линията ще работи по действащите разписания   Продължава да работи временната автобусна линия №5-ТМ с маршрут от кв. Овча купел до площад „Възраждане“, както следва:   в посока площад „Възраждане“ – линията продължава да се движи по действащия в момента маршрут: от спирка с код 0876 „Кв. Овча купел“ на бул. „Цар Борис III“ за автобусна линия №260 (крайна и начална) по бул. „Цар Борис III“ и бул. „Ген. Тотлебен“ до площад „Руски паметник“, наляво по бул. „Ген. Скобелев“, надясно по бул. „Александър Стамболийски“ до южното (трамвайно платно) на площад „Възраждане“, където се разкрива крайна спирка за маршрута; в посока кв. „Овча купел“ – маршрутът се променя в участъка от площад „Възраждане“ до УМБАЛСМ „Пирогов“ и става както следва: от начална спирка трамвайната с код 1269 „Площад Възраждане“ за трамвайни линии №8 и 10 надясно по бул. „Христо Ботев“, надясно по северното локално платно на бул. „Македония“, площад „Руски паметник“, наляво по бул. „Ген. Тотлебен“, бул. „Цар Борис III“, наляво по бул. „Братя Бъкстон“, надясно по ул. „Тодор Каблешков“ и надясно по бул. бул. „Цар Борис III“ до началната спирка с код 0876 „Кв. Овча купел“.  Автобусите ще спират:   а/ на съществуващите автобусни спирки по маршрута и на трамвайната спирка с код 1269 „Площад Възраждане“ за трамвайни линии №8 и 10 – начална;   б/ на временни спирки в посока площад „Възраждане“:   с код 6094 „Ж.к. Бъкстон“ на перона на трамвайната спирка в посока кв. Княжево; с код 6095 „Ул. Нишава“ на перона на трамвайната спирка в посока кв. Княжево; с код 6096 „Ж.к. Хиподрума“ на перона на трамвайната спирка в посока кв. „Княжево“; с код 6097 „Ж.к. Лагера“ на перона на трамвайната спирка в посока кв. Княжево; с код 6098 „УМБАЛСМ Пирогов“ на перона на трамвайната спирка в посока кв. Княжево; с код 6409 „Бул. Александър Стамболийски“ на бул. „Александър Стамболийски“ след десния завой от бул. „Ген. Скобелев“; с код 6091 „Площад Възраждане“ – крайна, непосредствено преди ул. „Марко Балабанов“. в/ на временни спирки в посока кв. „Овча купел“:   с код 6092 „Площад Македония“ в северното локално платно на бул. „Македония“ след десния завой от бул. „Христо Ботев“ - нова; с код 6093 „Площад Руски паметник“  в северното локално платно на бул. „Македония“ на 05.00 метра преди пешеходната пътека на площад Руски паметник“ - нова; с код 6132 „УМБАЛСМ Пирогов“ на бул. „Ген. Тотлебен“; с код 6134 „Ж.к. Лагера“; с код 6135 „Ж.к. Хиподрума“; с код 6136 „Ул. Нишава“. За линията се закриват спирки:   с код 1282 „Площад Македония“ на бул. „Христо Ботев“ в посока бул. „Прага“ за трамвайни линии №1, 6 и 7 с код 0362 „Бул. Прага“ на бул. „Ген. Скобелев“ в посока площад „Руски паметник“ за тролейбусни линии №1, 3, 5 и 7 с код 1297 „Площад Руски паметник“ на бул. „Ген. Скобелев“ в посока площад „Руски паметник“ за тролейбусни линии №1, 3, 5 и 7 С оглед осигуряване на по-голяма превозна възможност в участъка по бул. „Цар Борис III“ и бул. „Ген. Тотлебен“, обслужван от временната автобусна линия №5-ТМ, автобусите от линии №63 и 260 продължават да спират допълнително на спирки:   с код 6094 „Ж.к. Бъкстон“ – автобусни линии №63 и 260; двупосочна с кодове 6095 и 6136 „Ул. Нишава“ – автобусни линии №63 и 260; двупосочна с кодове 6096 и 6135 „Ж.к. Хиподрума“ – автобусни линии №63 и 260; с код 6134 „Ж.к. Лагера“ в посока бул. „Братя Бъкстон“ – автобусни линии №260 и 63; с код 6097 „Ж.к. Лагера“ в посока бул. „Македония“ – автобусна линия №260.        

comment 0
visibility 1803
Бънджи скокове затварят лента по "Хемус" в посока София

Бънджи скокове затварят лента по "Хемус" в посока София

В предстоящите почивни дни шофьорите да карат с повишено внимание от 40-ти до 38-ми км на АМ „Хемус“ в посока София, предупредиха от АПИ. От утре, 4 септември, от 8:30 ч. до 18:30 ч., в неделя – 5 септември, от 8 ч. до 16:30 ч. и на 6 септември – понеделник, от 8:30 ч. до 16:30 ч. ще се провеждат на бънджи скокове. Това е причината да бъде затворена аварийната лента на виадукт „Бебреш“, при 38-ми км на АМ „Хемус“ в посока София. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание от 40-ти до 38-ми км на магистралата. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

comment 0
visibility 1842
От ТОЛ-системата съдействат за облекчаване на трафика между София и Перник

От ТОЛ-системата съдействат за облекчаване на трафика между София и Перник през „Черния ко...

Служители на тол управлението ще съдействат за облекчаване на трафика между София и Перник през "Черния кос", съобщиха от МРРБ. По инициативана зам.министър Захари Христов от Национално тол управление са предприети необходимите действия по обезопасяването и въвеждането на временна организация на движението при входа на София на пристигащите от Перник. Целта е предотвратяване на големи задръствания и недоволство от гражданите от липсата на реверсивно движение в пиковите часове. Благодарение на тази инициатива се очаква да се намали напрежението сред влизащите в София през „Черния кос“. "Благодарение на предприетите мерки от новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, се отчитат много добри резултати в Националното тол управление", заяви Христов. В частта, която се отнася за приходите от пътни такси, увеличението за последното тримесечие е с 14,3%. Растат и постъпленията от глоби. За същия период приходите там са увеличени със 76,67%, връчени са и 131 580 броя електрони фишове за нарушения. Това е с 30 000 броя повече от предното тримесечие, обхващащо месеците март, април и май. Издадените наказателните постановления за месеците юни, юли и август са 583 броя, което е 2 пъти повече от предното тримесечие, отчете зам.-министър Христов.  

Трафик

Когато става дума за трафик в София, със сигурност мнозина ще махнат с ръка и ще заключат, че това е някакъв ад. Нормално е в милионен град трафикът да е изключително натоварен, особено в пиковите часове. Това е и причината Столична община да прави всичко възможно да се промени начина на придвижване на хората в столицата. Трафикът може да се разтовари значително, ако хората осъзнаят, че градския транспорт е отлична алтернатива. Той е достатъчно бърз и модерен, за да може всеки да достигне до дестинацията си навреме. Няма да се губи време за търсене на място за паркиране, няма да се притеснявате ще ви стигне ли горивото в резервоара и не на последно място – няма да се замислите дали да не изпиете по питие с приятели след работа.

Ако поне половината от хората, които всяка сутрин се качват в личния си автомобил, решат да пътуват с градския транспорт, трафикът ще се разтовари наполовина.

Ремонти, затрудняващи трафика

Ремонти, затрудняващи трафика

В последните години София се променя кардинално. Многото ремонти определено затрудняват трафика в различни моменти, но няма как това да бъде избегнато. Всеизвестно е, че водопроводната мрежа в столицата е на преклонна възраст, което предполага редица аварии. При намесата на аварийни екипи, трафикът веднага бива затруднен. Налага се частично или пълно затваряне на някое платно, за да може проблемът да се отстрани възможно най-бързо.

Обновяването на облика на столицата, на ВИК мрежата и канализацията са в основата на редицата мащабни ремонти, които се предприеха и ще продължават да се извършват. Това неминуемо влияе на трафика и допълнително изнервя шофьорите.

Футболните срещи и трафика

Футболните срещи и трафика

Феновете на футбола добре знаят какво се налага да търпят, за да могат да гледат срещата на любимите си отбори. За да се гарантира безопасността на зрителите, особено на срещите на Националния стадион, често се ограничава трафика в района. Разбира се, гражданите приемат с разбиране тези ограничения и се съобразяват стриктно с тях.

Няма как да не се ограничи натоварения трафик в зоната, в която се очаква увеличен поток от футболни фенове. Дори и при положение, че трафикът максимално се ограничава, пак има безотговорни фенове, които създават напрежение, рушат и се отнасят агресивно към гражданите. Намесата на полицията в организацията на футболните дербита е добра идея поне за момента.

Трафик в пиковите часове

Трафик в пиковите часове

Както вече споменахме, трафикът е изключително натоварен сутрин, когато всички отиват на работа или на училище и вечер, когато всички са се устремили към дома. Модернизираният градски транспорт е чудесна алтернатива и начин да се разтовари столичния трафик. Столична община инвестира много средства в доизграждане на метрото в София. Автопаркът на градския транспорт се обновява непрекъснато. Старите автобуси се заменят с нови електорбуси. Подмяната на трамвайните мотриси също е в ход. Те предлагат удобно придвижване и намалено замърсяване на околната среда. Освен за разтоварване на столичния трафик, модернизирането на градския транспорт допринася за по-чист въздух за столичани.

Трафик и инциденти

Трафик и инциденти

Неразумното шофиране в натоварения трафик в столицата по всяко време на денонощието често води до неприятни инциденти. Собственици на мощни автомобили смятат, че им е позволено всичко и предизвикват катастрофи, последвани от кошмарни задръствания. Други пък, за да избегнат задръстванията, си позволяват да използват бус лентите и затрудняват трафика на градския транспорт. За тези „хитреци“ вече са сложени камери, които да ги улавят, след което да им бъдат налагани солени глоби. Факт е, че много шофьори не се интересуват от натоварването на трафика и метеорологичните условия и карат с висока скорост. Така застрашават всички останали участници в трафика. 

Градски транспорт и трафик в София

Градски транспорт и трафик в София

Столична община има последователна политика по отношение на модернизиране на градския транспорт и превръщането му в удобен начин за придвижване в натоварения трафик.Може би дългите ремонти, свързани с изграждането на метрото в София, затрудняват допълнително трафика, но всичко е в името на удобството. Всички вече са се убедили, че пътуването с метрото е бързо и удобно и е чудесен начин да се отървете от наземния трафик и нервите в него. За улеснение на пътуващите са изградени паркинги, на които да оставят автомобилите си, за да продължат придвижването си с метро. Все повече столичани използват метрото за придвижване, което неминуемо се отразява добре на трафика в града.

До всички части на столицата достигат различни видове градски транспорт – автобусен, тролейбусен, трамваен и метро. Всеки може да направи своя избор и да използва най-удобния за него и да избегне главоболието от тежкия трафик в пиковите часове.

Събития и трафик

Събития и трафик

Често трафикът в столицата се затруднява или блокира заради провеждането на различни събития. Снимките за някой филм или реклама редовно дразнят столичани, тъй като се блокира трафика в някои райони в София или пък не могат да намерят място за паркира.

Разбира се, софиянци не са толкова сърдити на фермерските пазари, заради които също се случва да се забранява трафика по някои от централните улици. Мисълта, обаче, че ще си купят нещо вкусно и истинско лесно ги омилостивява.

Дипломатическите събития в София, които не са рядкост, обикновено за кратко „объркват“ трафика.  В София се намира всички дипломатически  посолства и събитията, които организират налагат понякога намеса в правилата за трафик в столицата.

Времето и трафика

Времето и трафика

Със сигурност трафикът през зимния сезон е най-тежък заради тежките метеорологични условия, които шофьорите подценяват. От друга страна, понякога техниката, която поддържа пътищата през зимата, не смогва да се справи със снега и леда и това определено създава големи неудобства за трафика в града. Все пак, Столична община се стреми да осигури достатъчно добри услови за пътуване по столичните улици и булеварди, да не се затруднява трафика от екстремни условия. Понякога се налага машините да работят денонощно, за да може трафикът в началото на работния ден да е възможно най-нормален.

Ако някой досега не се е изнервял, попадайки в задръстване, значи има много здрава нервна система или просто не е влизал в сериозния столичен трафик. Там е нужно внимание, спокойствие и толерантност. В противен случай последствията са за всички участници. Пътна полиция следи непрекъснато трафика в столицата и глобява нарушителите. Всеки ден по няколко подвижни камери, които снимат нарушителите в трафика и накрая всеки трябва да се ядосва единствено на себе си. На пътя има правила, които трябва да се спазват стриктно.

Ремонти, затрудняващи трафика

Футболните срещи и трафика

Трафик в пиковите часове

Трафик и инциденти

Градски транспорт и трафик в София

Събития и трафик

Времето и трафика

Прочетете още