Доц. Дурхан Салиев: Увеличили са се пешеходците в София

Доц. Дурхан Салиев: Увеличили са се пешеходците в София

Снимка: Столица.bg

Преподавателят от Техническия университет твърди, че в София не е правено пълно транспортно поручване. Столична община има две по Визия за София и по Плана за устойчива мобилност

Столичани са повишили ходенето пеша, а използването на автомобили у нас е под средното европейско равнище. Това показвала статистиката, каза доц. Дурхан Салиев от Катедра "Двигатели, автомобилна техника и транспорт" към Техническия университет пред БНР.

Според него в София никога не е правено пълно транспортно проучване и градът изостава по отношение на изграждане на велоалеи. Той коментира, че мрежата е около 60 км, но  за площта на столицата се очаква да е доста повече. "Има алеи, които започват от някаква начална точка и завършват, не точно в нищото. Докато не се свържат в мрежата на велосипедните алеи, в София няма да се усети ползата, дори и всички да се качат на колела", обяснява преподавателят.

В Катедра "Двигатели, автомобилна техника и транспорт" са направили изследване и на зелените вълни за столичния градски транспорт. От проучването стигнали до извода, че за да се осигури включване на зелен сигнал, приближавайки автобус към някое кръстовище, трябва да е много добре основано и не на всяка цена, защото в конфликтното направление може да чакат доста повече автомобили, отколкото се возят пътници в автобуса, препоръчва Дурхан Салиев.

Той твърди, че в София никога не е правено пълно транспортно проучване, което да включи изследване на пътуванията на всеки жител в града. 

СОС прие стратегическия документ Визия за София, в който има детайлно поручване на градската свързаност и транспорт. Проучване е правено и по Плана за устойчива градска мобилност.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Огромна тапа на 23 км от АМ Тракия в посока София (СНИМКИ)...

Огромно задръстване на АМ Тракия изнервя шофьорите в неделния следобед. Задръстването започва от 23 км в посока София, в...

Прочети още keyboard_arrow_right