Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1790
Семеен подох до Черни връх за честват 127 години организирано туристическо

Семеен поход до Черни връх за 127 години организирано туристическо движение

Организираното туристическо движение у нас навършва 127 години. Планинарите ще отбележат годишнината с поход до Черни връх, съобщи bTV. В 9 часа тази сутрин десетки се събраха пред хижа "Алеко" и потеглиха към Черни връх на семеен подох под надслов "Мама, татко и аз заедно на Черни връх". ИЗкачването е организирано от Българския туристически съюз. Планинарите отбелязват и 172 години от рождението на Иван Вазов. Днес любителите на планината ще изимнат машрута, по който Алеко Константинов за първи път е изкачил Черни връх.

comment 0
visibility 1520
Саудитска Арабия е достъпна с директен полет от София

Саудитска Арабия е достъпна с директен полет от София

Нискотарифният превозвач Wizz Air започва полети до Риад, Саудитска Арабия от април догодина. Полетите ще бъдат два пъти седмично – в четвъртък и неделя, съобщиха от Летище София. Припомняме, че по-рано през август летище София и Wizz Air обявиха съвместните си планове за развитие на базата си тук с базирането в София на седми самолет, което добавя още 500 000 пътувания от и към столицата на България годишно. От декември ще стартират и два нови маршрута – до Хамбург и Стокхолм, а също така ще бъдат увеличени честотите и по 12 от най-атрактивните дестинации на Wizz Air от и до българската столица. „Продължаваме да увеличаваме въздушната свързаност на София, този път с Близкия Изток, като част от цялостната ни стратегия. Работим по десетки нови маршрути с много авиокомпании. Вярваме, че въздушната свързаност носи ползи не само за летището и авиокомпаниите, но и за икономиката и обществото на България“, коментира по повод новата линия изпълнителният директор на летището Хесус Кабайеро.

comment 0
visibility 2051
Трафикът на Летище София все още е под нивата от преди COVID-19

Трафикът на Летище София все още е под нивата от преди COVID-19

Над 3,2 млн. пътници е обслужило Летище София от началото на годината, съобщават от аерогарата. Прогнозата за цялата 2022 г. е за над 23% спад на общия пътникопоток, спрямо 2019 г. „Понижението при общия пътникопоток през месец юли на най-голямото международно летище в България е по-малко от 10% в сравнение с предпандемичната 2019 г., а общо обслужените пътници са 601 434. Пътувалите по международни редовни линии са 551 182 или това е спад от 9,92%. Пътниците с вътрешни полети са 31 104, което е почти 13% по-малко“, посочват от Летището. Ръст на пътувалите с международни чартърни полети се наблюдава за пореден месец. През юли 14 959 са предпочели дестинациите, до които няма редовни самолетни линии от Летище София. С близо 12% е намалял и общият брой на полетите спрямо 2019 г. Според данните на столичното летище за периода са регистрирани общо 5100 самолетодвижения. Повечето пътници, но по-малко въздухоплавателни средства показва по-доброто използване на капацитета на самолетите. Едно от най-големите понижения, от началото на годината, се наблюдава при обработените товари и пощенски пратки – 1667 т. за юли. Това е над 22% спрямо данните от 2019 г. Сред основните причини за по-ниските нива на обслужени пътници спрямо 2019 г. са страхът на хората да пътуват, заради увеличаващите се случаи на Covid-19, както и военните действия в Украйна. Несъмнено влияние върху цифрите оказва и ситуацията по европейските летища, отмяната на полети при някои авиокомпании, както и високите цени на горивата.

Реклама
comment 0
visibility 1781
-

Деца ще учат за природата сред природата на Витоша

Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Националният природонаучен музей при БАН и Сдружение за споделено учене ЕЛА канят всички природолюбители на възраст от 7 до 12 години на изследователска ваканция „Учим за природата сред природата“. Събитието ще се проведе от днес, 15 август, до 19 август между 9,00 и 17,00 часа в Детски екостационар „Белите брези“. Програмата включва посещение на музея на мечката и музея на совата, Дендрариума, Игликина поляна. В инициативата могат да се включат максимум 30 деца на възраст от 7 до 12 г. Петдневната изследователска програма с експерти от ДПП „Витоша“ и НПМ-БАН включва още спортни активности и игри с педагози от Сдружение за споделено учене ЕЛА, еднодневен пленер по научна илюстрация с професионален илюстратор от ДАФНИ,

comment 0
visibility 2983
-

Повече и по- често ще са автобусите към Витоша

Автобусна линия №63 до "Златните мостове" на Витоша ще се движат с намален интервал на изчакване от 30 минути. Това съобщава зам. кметът на София по направление транспорт Кристиан Кръстев. Промяната е в сила от днес, 25 юли. Намаленият интервал ще е в сила в делничните дни. Увеличаването на курсовете е във връзка със засиления пътникопоток към планината, в това число и групи от детски градини и училища, пояснява Кръстев, като отбелязва, че с промяната ще се осигури удобство за желаещите да посетят природния парк и да избягат от жегата в столицата. От бул. "Цар Борис III" в посока планината автобусите ще се движат от 7,50 до 19,20 часа. В обратната посока - от "Златните мостове" до града, автобусите ще пътуват от 9,00 до 20,30 часа. Интервалът на изчакване вместо 40-45 минути, както беше досега, вече ще е 30 минути.  

comment 0
visibility 3054
Екип на Skytrax одитира Летище София

Екип на Skytrax одитира Летище София

Екип на международната организация Skytrax беше на посещение на Летище София през изминалата седмица, за да направи първоначален одит на дейността на аерогарата. Одиторите изследваха задълбочено целия път на пасажера – от транспортната свързаност с летището, регистрацията за полет и обработка на багажа, проверки за сигурност, граничен и митнически контрол, задеведията за хранене и търговските зони, удобствата и организацията на процесите при пристигане и заминаване, включително отношението на служителите, чистотата и санитарните зони, качеството на безжичната връзка и много други. В следващите седмици резултатите ще бъдат представени в официален доклад, допълват от летището. „След одита Летище София ще планира и осъществи десетки подобрения – както по отношение на инфраструктурата, така и свързани с процесите и технологиите, за да подобри комфорта за пътниците и ефективността на операциите“, съобщават от аеропорта.  Одитът има за цел безпристрастно да оцени потребителското преживяване на летището, като определи силните страни и областите за подобрение. През юни Летище София обяви стратегическата си цел да стане 5 звездна регионална аерогара до 2028 г., първа стъпка, от която е приключилият одит на Skytrax. Стратегията на „СОФ Кънект“ за следващите 5 години включва 4 ключови области – „Потребителско преживяване“, „Ефективност“, „Околна среда“ и „Икономически и социален принос“, като за постигането на всяка от целите компанията има детайлен график с конкретни стъпки. „5 звездният рейтинг е амбициозна, но напълно възможна цел, която вече изпълняваме. Имаме отличен екип, необходимите ресурси и ясен план. Вярвам, че за пътниците на летище София предстоят много добри новини“ каза изпълителният директор на „СОФ Кънект“ Хесус Кабайеро.

comment 0
visibility 2386
-

За апартаментите за гости в София вече ще се плаща туристически данък

Собствениците на апартаменти и стаи за гости в София вече ще плащат туристически данък – по 0,40 лв. за реализирана нощувка. Това изменение на Наредбата за определяне на размера на местните данъци прие днес Столичният общински съвет. Според Закона за туризма типовете места за настаняване са разделени по класове. Клас "А" включва хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили. Клас "Б" включва семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, бунгала и къмпинги. Тези класове, "А" и "Б", от своя страна се делят на категории – според броя на звездите (от 1 до 5) на съответното място за настаняване. Туристическият местен данък, който те са длъжни да плащат за реализираните нощувки, зависят от категорията и са в рамките от 0, 40 лв. до 1, 20 лв. В клас "В" се включват стаите и апартаментите за гости, които извършват хотелиерска дейност, след регистрация в Националния туристически регистър. Тези места за настаняване нямат категории (звезди) и за тях местният туристичски данък ще е най-ниският – 40 стотинки на нощувка. На територията на Столична община към 1 юни т.г. са категоризирани 17 места за настаняване, категория „пет звезди“ с капацитет 3990 легла, 52 места от категория „четири звезди“ с капацитет 7544 легла, 160 места „три звезди“ (от тях 43 са клас „А“ и 117 – клас „Б“) с капацитет 4795 легла, 141 места за настаняване, категория „две звезди“ (17 са клас „А“ и 124 – клас „Б“) с капацитет 2801 легла, 287 места с категория „една звезда“ (16 от клас „А“ и 271 – клас „Б“) с капацитет 4844 легла. В София вече са регистрирани 518 места за настаняване клас „В“ (50 стаи за гости и 468 апартамента за гости) с капацитет 1721 легла.  

comment 0
visibility 1686
Спират полетите София – Скопие, нямало желаещи

Спират полетите София – Скопие, няма желаещи

Полетите между София и Скопие на българската авиокомпания Gullivair ще бъдат преустановени само няколко месеца след като бяха пуснати. Продажбата на билети вече е преустановена, съобщава специализираният самолетен портал Ex Yu Aviation. Причината за закриването на линията е слабият интерес. Според македонски издания едва по 7-8 пътници се качват на курс. Имало е случаи, когато на борда пътниците са били по-малко от самия екипаж. Aвиoлиниятa Cĸoпиe - Coфия бeшe открита на 27 март т.г. Тя беше oбявeнa oт бългapcĸия миниcтъp-пpeдceдaтeл Kиpил Πeтĸoв ĸaтo пъpвa мяpĸa зa изгpaждaнe нa дoвepиe мeждy двeтe cтpaни. Все още не е ясно дали линията ще бъде закрита окончателно. Превозвачът Gullivair прекрати също така резервациите за другата си редовна международна линия – до Тирана.

comment 0
visibility 2585
-

Осмо издание на "Витоша Летен фест" край х. Момина скала

Осмото издание на "Витоша летен фест" ще се проведе тази неделя от 11 ч. на х. Момина скала, съобщиха организаторите на събитието. Спортният празник се организира от фондация „София – европейска столица на спорта“. Програмата на феста включва планинско колоездене, планинско бягане с атрактивен награден фонд, туристически поход, безплатен алпийски тролей над Боянската река, народни танци, песни, томболи, много игри с награди и веселие. Отново за доброто настроение ще се погрижи популярният и обичан народен певец Александър Александров – Алекс. Изтъкнатият ни планински бегач Шабан Мустафа е потвърдил участие на предстоящия тази неделя спортен празник, съобщават още организаторите. Шабан вече е печелил на "Витоша летен фест" – през 2017 г. той бе най-бърз в третото издание по 12-километровото трасе. Редом до него сега се очаква да застанат и други изтъкнати състезатели в планинското бягане и колоездене. Стартът на атлетите по маршрут „Кумата“ е в 11.00 ч., велосипедистите потеглят в 11.10 ч. за една или три обиколки по 7/20 км трасе „Копитото“, а в 11.20 ч. е началото на туристическия поход (без регистрация) по 3.5 км маршрут „Обичам Витоша“ с продължителност около 2 часа. Регистрацията за състезанията това лято отново е без стартова такса, а линкът за записвания е: https://bit.ly/3PJ4QQk. Там ще намерите Наредба, детайлна информация, карта на трасетата, условията за участие, възрастовите групи, наградите и подробности за безплатния транспорт за участниците и др. Предварителното записване ще направи участието в деня на състезанието далеч по-комфортно. В деня на феста автомобилите ще бъдат допускани и паркирани до Златни мостове. „София – европейска столица на спорта“ ви кани да изживеем отново заедно един незабравим ден пълен със спорт, забава, фолклор и активности сред прохладата и красотите на планината.

comment 0
visibility 3665
Крепостта „Боровец” не е на Боровец

Крепостта „Боровец” не е на Боровец

Къде се намира крепостта Боровец? Между Ботевград и Правец, на едно от възвишенията, където гордо се издигат крепостните зидове на древно антично укрепление. Носи името Боровѐц и разположена на едноименния връх на 850 метра надморско равнище, разказва журналистът от Нова телевизия Николай Василковски. Мястото е изчистено, облагородено с информационни табели, от които всеки би могъл да разкрие богатата история на крепостта. Крепостта "Боровец" е гъсто застроена със сгради с едно и няколко помещения, повечето на два етажа. Археолозите са открили два входа, улица, мощна крепостна стена, пещ за обработка на желязо. На билото на хълма има тракийско селище от края на V и IV век преди Новата ера. Крепостта е изградена към средата и втората половина на III век, като убежище при опасност, но по-къдно става постоянен център на обитаване с функции на укрепено селище. Открити са множество предмети, керамични съдове, накити, монети, характерни за бита на хората през античността. Пътят до крепостта започва от село Разлив, община Правец. Изкачва се нагоре към връх Боровец по асфалтов път. Преди върха има отбивка, откъдето се тръгва по маркирана пътека през рехава широколистна гора с много пейки и места за отдих.

comment 0
visibility 1708
Софийска вода: Уикенд в луксозeн хотел за абонамент за електронна фактура

Софийска вода: Уикенд в луксозeн хотел за абонамент за електронна фактура

Всички клиенти на Софийска вода, които се регистрират за получаване на електронна фактура в периода от 1 юли до 30 септември 2022 г., могат да спечелят уикенд за двама със закуска в луксозен хотел, съобщиха от дружеството концесионер. Томболата е организирана и е в резултат на съвместното сътрудничество между „Софийска вода“ АД и известна туристическа верига, която осигуряват и наградите. Лятно предизвикателство на столичното ВиК дружество, с което напомняме на клиентите, че всеки „зелен“ избор е печеливш, а електронната фактура пристига винаги навреме, където и да сме. Регистрацията за получаване на електронна фактура може да се направи през мобилното приложение „Моята вода“, на интернет страницата ни, след предварителна регистрация или в някой от Центровете ни за обслужване на клиенти. Имената на късметлиите ще бъдат изтеглени в началото на октомври в присъствието на комисия, съставена от представители на организаторите, а печелившите ще бъдат уведомени лично по телефона или с писмо. Като модерна зелена компания, за „Софийска вода” е изключително важно да работи в посока намаляване на отпадъците и пестене на всеки ресурс. Един от начините ни е въвеждането на нови електронни услуги, една от които е и електронната фактура, споделят от дружеството концесионер на водата в София. През изминалата година компанията е разбработила и мобилното приложение „Моята вода“,чрез което може да се подават самоотчети, да се проследяват изминали фактури и потребление на вода, да се получават безплатни СМС известия за предстоящи прекъсвания на водоподавнето, да се подават и проследяват сигнали през интерактивната карта и удобно и сигурно да се заплащат сметките за вода чрез услугата pay by click.

comment 0
visibility 4192
БДЖ пуска 2 допълнителни нощни влака София - Бургас за лятото

БДЖ пуска 2 допълнителни нощни влака София - Бургас за лятото

Два допълнителни нощни влака ще пътуват през летния сезон от София до Бургас през Подбалканската железопътна линия и в обратното направление, както и от Горна Оряховица до Бургас през Шумен, Карнобат и в обратната посока, съобщиха от БДЖ. Композициите на тези влакове ще се движат от 1-ви юли /петък/, като по този начин БДЖ се стреми да осигури достатъчно възможности за придвижване във връзка с повишения интерес към пътуване с влак до морските градове през лятото. Чрез новоназначената композиция от Горна Оряховица за Бургас се предоставя удобна възможност за пътуване от Северна България до Бургас и обратно. Към този влак ще пътува директен вагон от Русе за Бургас и в обратното направление, както и ще осигури удобна възможност за директно пътуване до черноморския град от Плевен, Търговище и Шумен, като ще има възможност и за връзка с влаковете от Видин и Враца. По този начин за пътуващите с влак до Бургас от Северозападните райони на страната няма да се налага да пътуват до София, за да се придвижат до Бургас. Композицията на този влак ще бъде съставена от три вагона със седящи места и един кушет вагон. Нощният бърз влак от София за Бургас и обратно, който ще пътува през Подбалканската железопътна линия, ще се движи в състав от пет вагона със седящи места и един спален вагон. Допълнителните нощни влакове ще се движат със следното разписание: - Бързият влак № 3687 от София за Бургас ще потегля от Централна гара София в 23:40 ч. и ще пристига в Бургас в 06:10 ч.;- Бързият влак № 3686 от Бургас за София ще тръгва от гара Бургас в 22:50 ч. и ще пристига в София в 05:20 ч.;- Бързият влак № 2687 от Горна Оряховица за Бургас ще заминава от гара Горна Оряховица в 00:55 ч. и ще пристига в Бургас в 06:31 ч.;- Бързият влак № 2686 от Бургас за Горна Оряховица ще тръгва от гара Бургас в 23:25 ч. и ще пристига в София в 04:35 ч. За клиентите на националния железопътен превозвач е в ход и предварителна продажба на билети за седящи места през летния сезон. По този начин билети за пътуване могат да бъдат закупени от билетните каси 15 дни преди пътуването. За пътуване в спален или кушет вагон билетите и спалните места са в продажба 30 дни преди датата на пътуване. Със същия срок преди пътуване могат да бъдат закупени билети за всички категории влакове през системата за онлайн билетоиздаване, която е достъпна на електронен адрес на асйта на БДЖ. БДЖ призовава своите клиенти да закупуват билетите за своето пътуване предварително. По този начин гарантират своето място за пътуване във влака и позволяват на железопътния превозвач да планира предварително необходимите увеличения с допълнителни вагони към композициите. Клиентите на БДЖ могат да се информират за разписаниeто на влаковете от електронния пътеводител на официалната страница на дружеството  от служителите на билетните каси и гишетата „Информация”, както и на националния информационен телефон 02/931 11 11.

comment 0
visibility 2331
Б. Сандов запази Безденските карстови извори, обектът вече е природна забел

Б. Сандов запази Безденските карстови извори, обектът вече е природна забележителност

Извори край с. Безден полручиха статут на природна забележителност. Известните като Безденските карстови извори са обявени от Министерство на околната среда и водите за природна забележителност. Министър Борисалв Сандов е подписал заповедта с цел опазването на карстовите извори като обект на неживата природа с естетична стойност и възможността за развитието на екологосъобразен туризъм. За обявяването на Безденските карстови извори за природна забележителност се похвалиха и от община Костинброд. ПОвече от година местната власт е в срещи и разговори за опазването на карстовите извори.  През 2021 г. кметът на Костинброд Трайко Младенов и председателят на Общинския съвет провеждат работна среща с инж. Тома Белев, който в момента е зам.министър на МОСВ, а през 2021 г. е общински съветник в СОС и председател на УС на Асоциация на парковете в България. Още преди година от от община Костинброд са внесли предложение в МОСВ за нова защитена територия, категория природна забележителност „Безденски извори“, в землището на село Безден, община Костинброд. Защитената площ на Безденските карстови извори е 161,736 дка в землището на село Безден и се вписва в регистъра на защитените територии на МОСВ. Местността от години е място за туристически посещения, облагородено от общината. Обявяването й за защитена ще подпомогне превръщането й в една от големите туристически дестинации на територията на общината и ще допринесе за развитието на туризма в нея, убедени са от местната управа в Костинброд. Новият статут на природна забележителност забранява риболовът в Безденските извори, паленето на огън и сеч, както и замърсяването. Законът не допуска в тази територия търсене, проучване и добив на подземни богатства, строителство на пътища, намаляване на водния отток и промяна в хидрологичния режим на мочурището. За нарушителите законът е предвидил солени глоби: - за физически лица от 500 до 5000 лв., а за строителство до 20 000 лв. - за юридически лица са от 1000 до 10 000 лв., а за строителна дейност до 20 000 лв.

comment 0
visibility 1569
Ръст на чартърните полети на Летище София

Ръст на чартърните полети на Летище София

Увеличава се броят на чартърните полети, обслужени от софийското летище, съобщават от аеропорта. През май чартърите са били с 27% повече в сравнение със същия месец на 2019 г. Ръстът на пътниците, летели с тях е с над 17%. Общият пътникопоток обаче е по-нисък. За първите пет месеца на годината понижението е с 27%, сравнено с 2019 г. Само през месец май се отчитат 14% по-малко пътници - 549 773 на брой. Спад от почти 15% се наблюдава и при вътрешните и международните редовни линии. За разглеждания период до Варна и Бургас са летели общо 19 932 пътници, а с международни полети – 500 506. 10% по-малко са и самолетодвиженията, които през изминалия месец са били 4 912, а през 2019 г. техният брой е бил 5 450. Обемът на обработените товарни и пощенски пратки за периода е почти на нивата от преди пандемията, спад има само от 2% и възлиза на 1 879 тона. Последиците от Covid-19, макар и все по-малко, оказват влияние на въздушния трафик. Близоста на България с Украйна и цените на горивата също са фактори, които въздействат отрицателно върху броя пътници, докато наближаващия летен сезон дава повод за умерен оптимизъм, посочват още от аерогарата.

comment 0
visibility 1946
-

Акция за почистване събира малки и големи на Витоша

Столичани се събират, за да се погрижат за „домашната“ планина, включвайки се в първото издание на кампанията „Заедно за по-чиста Витоша“ на 18 юни, събота. Събитието се организира от екипа на Консепт Криейтив с помощта на Фино България и подкрепата на Витоша Ски, Община Витоша, Природен Парк Витоша, фондация „София – Европейска столица на спорта“, Планинска Спасителна Служба и др. Това е първото подобно събитие от инициативата под наслов „Заедно за Витоша“, с която организаторите целят, обединявайки се институции и доброволци, да успеят да правят различни кампании за подобряването на условията в планината и грижата за природата. Сборният пункт за всички желаещи да се включат в „Заедно за по-чиста Витоша“ на 18-и юни е в 10:30 пред хижа Алеко, когато ще бъде официалното откриване на кампанията. На място през целия ден ще има музика и приятни изненади за всички участници. За достъпа до планината и обратно има подсигурен безплатен транспорт по следния график: 9:00 от паркинга под моста на НДК, 9:30 и 11:00 от площада на Драгалевци, 15:30 връщане от хотел Морени. Ще има три основни „Фино“ пункта – на хижа Алеко, до хотел Морени и на долна станция на Витошко лале 1, където освен ръкавици и чували, участниците ще получат и своята специална гривна за участие, с която могат да се възползват от достъп до лифт Витошко лале и до освежаващи напитки в зоната на Алеко и Черни връх. „Целта на събитието е да съчетаем полезното с приятното и да дадем добър пример, като споделим приятна разходка сред природата със семейството и приятелите, като същевременно съберем боклука, който видим по пътя си“, споделят организаторите и приканват повече хора да се включат в кампанията.  

Туризъм

София е привлекателна точка за туризъм не само за хората от страната, но и от целия свят. Столицата се намира в подножието на планината Витоша, която предлага разнообразни условия за туризъм и отмора сред природата. Древният произход на София и останките от различните ? периоди на съществуване също са обект на интерес от почитателите на туризма.

Основно цел за туризъм на повечето гости на столицата са няколко обекта.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Национален дворец на културата като обект за туризъм

В началото построен с единствената цел да бъде подходящо място за провеждане на конгреси, конференции, концерти и изложби, днес НДК е един от символите на столицата. Мнозина любители на туризма включват в програмата си НДК.

Дворецът е построен за 4 години, вместо за предвидените 12. На 8 етажа са разположени 13 модерно оборудвани зали с различно предназначение. Символът на Двореца е заимстван от слънцата от тревненските тавани.

Боянската църква като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Уникалната Боянска църква, притежаваща забележителна древна история, представлява обект на огромен интерес от страна на любителите на туризма от цял свят. Намира се в полите на планината Витоша. Малката църква, издигната през 10 век на това място, е била разширена с финансовата помощ и по желание на севастократор Калоян, владетелят на Средец. Неповторимите стенописи, направени в новата постройка пленяват феновете на туризма ежедневно. За съжаление, майсторът, зографисал църквата, не е известен на историците.

Определено, Боянската църква е изключително привлекателен обект за туризъм.

Витоша като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Планината Витоша, в чието лоно е разположена столицата, е любими място за туризъм на столичани и гостите на столицата от страната и чужбина. Парк Витоша е първият Национален парк на Балканите. В услуга на туризма са удобните му пътни връзки със столицатаи изключителната му близост до града. Любителите на туризмаизползват всеки сгоден случай да отдъхнат сред природата. Многото кокетни хизи, ски писти,  лифтове и влекове допринасят допълнително за големия интерес на хората към природния парк. Черни връх е най-високият връх на Витоша и е сред 100-те препоръчани обекта за туризъм в страната.

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Почитателите на изкъството и туризма не пропускат при посещението си в София да влязат и в Националния  музей за българско изобразително изкуство или Националната художествена галерия. Влизайки там, всички губят представа за  времето и пространството. Сякаша се пренасят в някакъв друг приказен свят. Сградата, в която се помещава галерията е бившия дворец, който рез 1978 г е обявен за паметник на културата. Обяснимо е защо музеят на изкуството се любим обект за туризъм. По време на турското господство там се е намирал конака, в който е бил съден Левски.

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Сбирките на Етнографския музей и института по фолклор са изключително богати е логично гостите на София с цел туризъм да настояват да посетят музея. Това, на практика, е първият етнографски музей в страната. Музеят е подреждал свои експозиции в  Женева,  Лондон, Париж, Рим, Хелзинки и Ню Йорк.

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Богатият музее фонд е привлекателен за голям брой посетители с цел туризъм в столицата. Интересните и униклани колекции от флората и фауната на страната спират дъха на туристите. Музеят има и редица образователни и научни функции.

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Освен като интересна точка за туризъм в столицата, Софийската синагога е действащ еврейски храм, единствен по рода си в столицата. Намира се до Халите. Построена е в началото на миналия век. Вътрешността е украсена с мрамор, дърворезби, венецианска мозайка. Обект на интерес, свързан с туризма са и двете постоянни експозиции:  "Еврейските общности в България" и "Холокостът и спасяването на евреите в България".  

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Любопитната история на столичната църква „Света София“ привлича редица почитатели на туризма.  Храмът се издиха върху няколко други стари храма, като най-старият е римска базилика. След превземането на София от турците, църквата става джамия, чиито минарета падат, съборени от силни заматресения през 15 и 19 век. Интерсно и притегателно за любителите на историята и туризма е това, че в двора на храма се намира гроба на Иван Вазов.

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храмът „Александър Невски” е емблематичен за София. Той е символ на нашето Освобождение и точно затова основният камък е положен на 3 март 1882 г. Той е един от основните и задължителни обекти за туризъм в София. Впечатляващ с размерите си, храмът остава съзнанието на всеки, който го е видял. Интериорът на храма също е забележителен. Криптата на храма сега съхранява уникални образци на иконописта и преставлява интерес за бългаски и чуждестванни почитатели на туризма и изкуството.

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София се намира в сградата на старата Буюкджамия. Това прави музяе два пъти по притегетелен обект за туризъм. Богатата му експозиция и оригиналната сграда са голяма ценност не само за столицата, но и за страната.

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Никой няма да се зачуди защо един мол може да бъде интересен обект от списъка за туризъм на гостите на София. След уморителната разходка по столичните забележителности в MALL OF SOFIA всеки може да отдъхне, да се нахрани в приятните заведения за хранене и да си купи различни стоки, освен традиционните за туризма сувенири. Тук туристите могат да намерят почти всяка от любимите си марки стоки и дори да гледат любимия си филм.

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Изключителна гордост за столичани е музеят „Земята и хората“. Той е един от най-значителните и големи музей по минералогия в целия свят.  Не случайно този музей е включен на челно място в списъка за туризъм в столицата.Впечатляваща е не само площта, на която са разположени изложбените зали, но богатите му постоянни експозиции.

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Софийският зопарк има изключителн богата колекция от животински видове. Той предлага много емоции и забавления на посетителите. Това е и причината да е една от големите и любими атракции за туризъм в столицата.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Прочетете още