Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 206 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 287 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 21 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 228 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 58 Гласове)
Общо гласували: 800 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3022
РИОСВ-София даде зелена светлина за възстановяването на Княжевски лифт

РИОСВ-София даде зелена светлина за възстановяването на Княжевски лифт

РИОСВ-София е одобрила заданието за специализиран ПУП на Столична община за възстановяването на Княжевския лифт. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в Овча купел. От тук нататък информация ще получи собственикът "Витоша ски". "Така, както собственикът спешно заявява да работи, се надявам и така спешно да внесе са съгласуване това задание и в агенцията по горите. Важно е, че становището на РИОСВ се основава на становището на Агенция по горите, в което ясно се казва, че не е нужна пормяна в Плана за управление на Витоша. Може да се ползва съществуващото трасе, за да се възстанови лифта. Това беше много важно. А собственикът твърдеше, че трябва да се промени Плана и затова беше важно да се ангажират министирите. Благодаря и на двамата - на земеделието и на МОСВ, че направиха План за действие, за да позволи максимално бързо да се пристъпи към тази дейност", каза столичният кмет. Фандъкова и трима министри намериха решение за възстановяването на Княжевския лифт След съгласуването с Агенцията по горите главният архитект на София ще може да внесе заданието на специализиран ПУП за гласуване в СОС. "Работим и получавам съдействие от всички общински съветник и всички политически групи. С Тома Белев бяхме заедно на срещата. Надявам се собственикът да не обжалва след като толкова пъти заявява своята готовност.", коменитра Фандъкова. Тя допълни, че задвижената вече процедура по този вариант, не спира Столична община да работим и по план Б. Според него по-бързо може да се случи възстановяването на Княжевския лифт и не е необходим специализарн ПУП. Собственикът вече е декларирал, че има финансова готовност и не виждам причина общината да не го подкрепи, допълни столичният кмет.

comment 0
visibility 3878
На Витоша откриват зона само за спускане със шейни

На Витоша откриват зона само за спускане с шейни

На 23 януари малките и големи столичани е добре да отиват на Витоша. Там ще бъде открита първата обособена зона за спускане с шейни. Това ще стане по време на инициативата „София – европейска столица на спорта". Проявата "Витоша зимен фест 2021" е в чест на Световния ден на снега под мотото „Открий, забавлявай се, изживей“. Мястото е над хижа „Алеко“, под стария ски-влек „Боби“, разказват в социалната мрежа от администрацията на "Средец".    Състезанията с шейни ще бъдат на семеен принцип с елиминации по паралелни трасета с изискване за участие на дете и родител(роднина). Записванията са от 10.00 до 10.45 ч. в деня на феста на специален сет пред х. Алеко. Участието е със собствени шейни и екипировки.   За да може повече хора да се качат в планината, ще бъдат пуснати допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия 66 в деня на Витоша зимен фест на 23 януари 2021 г.   А какви ще са зимните надпревари: Семейна надпревара с шейни, паралелен слалом, ски-алпинизъм, спринтово ски-бягане, тренировъчен полигон за работа с лавинна екипировка и демонстрации за използването ѝ, намиране на заровени съкровища, детски игри с аниматори, конкурси за направа на снежни фигури и украса на шейни, викторини и много, много подаръци. И още: уникалното за България велосипедно спускане на сняг за време.

comment 0
visibility 3205
Нощно каране на "Витошко лале" откри ски сезона

Нощно каране на "Витошко лале" откри ски сезона

Радост за всички фенове на планината и на ските, които са от София. Ски сезонът на Витоша бе открит официално вчера след 18 часа. Всичко започна с нощно каране на писта "Витошко лале", разказват от Нова телевизия.   Желаещи за нощната авантюра имаше много - и скиори, и сноубордисти. Някои бяха на пистата час преди официалния старт. Имаше и машини, които допълнително осигуряваха сняг. Стартът на сезона закъсня заради недостатъчната снежна покривка на планината край София.   И собственикът Витоша ски искал да се възстанови Княжевския лифт    "Витоша ски“ подкрепи идеята на Общината да бъдат ремонтирани Княжевския и Драгалевския лифт. А иначе сезонът рестартира и на Пампорово, където отново има сняг.  

Реклама
comment 0
visibility 3852
Кабинковият лифт "Симеоново- Алеко" в профилактика всеки първи и трети поне

Кабинковият лифт "Симеоново- Алеко" в профилактика всеки първи и трети понеделник от месец...

Кабинковия лифт "Симеоново - Алеко" работи всеки ден от  8.30 до 16.30 ч. Това съобщават от "Витоша ски".   Заради недостатъчното количество сняг за скиорите и сноубордистите работи само съоръжението на "Меча поляна" от 9.00 до 16.00 ч.   Кабинковият лифт "Симеоново - х.Алеко" има дължина 6270 м. и има капацитет 1200 души на час. Важно: Всеки първи и трети понеделник от месеца в периода от 10:00ч. до 14:30ч. съоръжението ще бъде в профилактика!    

comment 0
visibility 2488
И собственикът Витоша ски искал да се възстанови Княжевския лифт

И собственикът Витоша ски искал да се възстанови Княжевския лифт

Собственикът на лифтовете и съоръжение на Витоша - „Витоша ски" АД, заявяват, че са готови веднага да подменят Княжевския лифт. Това гласи официално съобщение, цитирано от БНР. В него се посочва, че модернизацията трябва да се съобрази с всички нормативни актове и закони. Засега от Витоша ски отказват коментар на предложените варианти от Столична община. Пред Столица.bg съобщиха, че техните юристи работят по нормативните документи и ще излязат с позиция когато са готови. Вчера на среща на Московска 33 кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и министрите на екологията Емил Димитров и на земеделието Десислава Танева обсъдиха проблема с възстановяването на лифта на Княжево.  Ако всички работим в една посока, нещата ще се случат бързо, заяви арх. Здравков пред БНТ. Фандъкова и трима министри намериха решение за възстановяването на Княжевския лифт Има два сценария за реконструкцията, като от двете министерства обещават пълно и бързо съдействие по порцедурите. Не стана ясно само как Столична община може да започне ремонт в имот, който е собственост на Витоша ски. Засега и при двата варианта за възстановяване на Княжевския лифт не се налага промяна на Плана на управление на природен парк Витоша.  "Ще изчакаме официалните становища и писмените мотиви относно законността за възможната подмяна на съоръженията", казват от „Витоша ски".  "На 17.02.2020 год. внесохме на Главния архитект мотивирано предложение за изработването на проект за реконструкцията на Кабинкова въжена линия „Княжево-Копитото“. Тя бе съгласувана от Дирекцията на ПП „Витоша“ и от органите на администрацията, управляваща горите. Въпреки това и до настоящия момент по тази преписка няма произнасяне. Едва преди няколко дни – 10 месеца след нашето предложение, получихме писмо от Главния архитект, с което той ни насочва да започнем процедура пред Изпълнителната агенция по горите", се казва в официално съобщение на сайта на дружеството.  

comment 0
visibility 4804
Фандъкова и трима министри намериха решение за възстановяването на Княжевск

Фандъкова и трима министри намериха решение за възстановяването на Княжевския лифт

Добра новина излезе днес от Московска 33 и тя се отнася за достъпа на столичани до Витоша. Има два сценария за възстановяването на разрушения  и неработещ повече от 20 години Княжевски лифт. Кметът на София Йорданка Фандъкова покани днес трима министри, общински съветници и експерти на работна среща за възстановяването на Княжевския лифт. Всички те се обединиха около предложените два сценария. Първият е въстановяване на въжената линия върху съществуваши фундаменти на стълбовете. Вторият сценарии е да се изработи специализиран ПУП. С всички процедури и евентуални обжалвания в Административния съд, това ще забави възстановяването на лифта най-малко с 2 години, предупреди главният архитект на София Здравко Здравков. Столична община с готовност да възстанови Княжевския лифт Проблемът с лифта до Витоша днес бе подробно обсъден от столичния кмет с министрите на земеделието Десислава Танева, спорта Красен Кралев и екологията Емил Димитров. "Важните цели, които сме си поставили и лично аз работя е да можем да осигурим достъп до Витоша за всички софиянци. Затова обявих преди година, че със или без желанието на собствениците на съоръженията на Витоша, ние започваме процедури за тяхното възстановяваме. В рамките на тези процедури очертахме два сценария. Първият е да работим за възстановяването на Княжевския лфит в съществуващите стъпки, нещо за което не е необходимо изготвянето на специализиран ПУП. Вторият сценарий, при който това не е възможно, ще бъде необходимо изработването. Постигнаме пълна координация с различните институции. Изключително съм благодарна на министрите на земеделинето и МОСВ", каза столичният кмет пред журналисти след срещата. На срещата бахо поканени общински съветници, председателят на СОС и Тома Белев, бивш директор на ПП "Витоша", защото мнението на кмета е, че всички заедно трябва да обединят усилията си и да се реши проблемът с достъпа до Витоша. "На срещата стигнахме до консенсус и се обединяваме за възстановяването. За реконструкцията не е необходима промяна в Плана за управление на природен парк Витоша. Получихме уверение за бързи действия от всички институции, надявам се, че и собственикът, който не еднократно заявява, че е готов да възстанови лифта, да бъде достатъчно съпричастен, за да може бързо да се придвижат процедурите", коментира Йорданка Фандъкова. Започва обследване за възстановяване на Княжевския лифт "Години наред се говори за противоречия между закон и План за управление и затова направихме тази работна среща между институциите, за да уточним подробности и да се уверя, че това, което целя е възможно и както стана ясно, въпреки настояванията на собствениците за промяна в Плана, такава не е необходима за възстановяването на Княжевския лифт. Необходим е специализиран ПУП, нещо което са инициирали и се надявам да продължат със съдействието, за да бъде той одобрен. Ще очакваме одобрение и съгласуване от Изпълнителна агенция по горите и РИОСВ", допълни столичният кмет. Желанието на Фандъкова е още в рамките на тази година да имаме конкретен резултат като започване на възстановяването. "Получихме уверение и направихме координация между държавни и общински ограни за придвижването на този въпрос. Разговарях и с Тома Белев, според него и институциите не е необходима промяна в Плана за управление, това се прави само, ако има удължаване на лифтовете, но не и за възстановяване и реконструкция, там има други стъпки", обясни Фандъкова. Техническа експертиза ще даде решение за възстановяването на Княжевския лифт "Заданието за специализиран ПУП е изработено от "Витоша ски" и е изпратено за съгласуване в МОСВ и те са го препратили към всички заинтересовани ведомства. Очакваме приключване на съгласуването и успоредно с това да се внесе документацията към Изпълнителна агенция по горите, така че в нормални срокове може да приключим работата по тези съгласувателни документи, в рамките на два месеца. След това е необходимо решение на СОС и спазване на всички екологични и законови процедури по съобщаване, обявяване и обсъждане на специализирания ПУП", обясни процедурите главният архитект на София. Той подробно обясни бързия сценарий, с обявеното вече техническо решение. "Ние сме убедени, че има таова решение и то може да се случи в рамките на съществуващото съоръжения. Може без ПУП да се пристъпи към технически проект, да се стигне до разрешение за строеж и да се пристъпи към конкретни действия за възстановяване на Княжевския лифт. Досега действията, които имахме с Витоша ски работят точно в другата посока, да се променят съоръженията и да се изработи специализиран ПУП, коментира арх. Здравков. Международна компания проучва и търси решение за възстановяването на Княжевския лифт Предложението на Витоша ски е с промяна на два от стълбовете, което води до промяна в специализирания ПУП. "Нашето становище и експертизата на външни експерти, които работят лифта да се възстанови в съществуващите условия показва, че по този начин спестяваме една доста сложна процедура по изработването на този ПУП с неговите допълнителни съгласувания с ведомства и обществени обсъждания. Във времето това ще спести година и половина и най-вероятно с процедурите по обжалванията в Административен съд ще отнеме повече от 2 години на софиянци. Нашето желание е бързина и да се случат нещата в обозрими срокове. Да се видят реални действия по възстановяване на лифта са възможни само, ако се запазят съществуващите фундаменти и върху тях се разположи ново съоръжение.Аз представям варианта, с който да удовлетворим хората - правим едно модерно съоръжение, не използваме старите стълбове, а само старите фундаменти и по този начин можем да направим ново модерно съоръжение, спазвайки старото трасе и фундаменти. От страна на Витоша ски се твърди, че това не може да се случи, от страна на експертите от УАСГ и международните експерти се твърди обратно. Така че, ако искаме да предоставим на софиянци лифт в обозрими срокове, нашето желание е да се работи в съществуващите граници, другият е специализиран ПУП и ще отнеме доста време. Ако е в съществуващото съоръжение, без удължаване на лифта, не е необходима промяна в Плана за управление", обясни арх. Здравков. Защо "Витоша ски" не дава да се провери Княжевския лифт "Ползотворна среща на кмета с министъра на спорта, земеделието и екологията. Обменихме мнения, запознахме се с исканията на софиянци да имат лифтове. Достигнахме до решението това да се случи максимлано бързо, спазвайки нормативните документи. Обсъждахме, че в момента от възможностите за ползването на Витоша за ски се ползват 20%. Трябва да дадем възможност на софиянци да ползват планината не само за ски, а и за разходки, както се видя и това ще продължава. Търсим възможност действащите лифтове да работят, спазвайки всички закони", каза министърът на екологията Емил Димитров. "Витоша ски" иска реконструкция на Княжевския лифт с кабинки за 8 "Днешната среща беше инициирана от кмета на София Йорданка Фандъкова между всички администрации, от които зависят процедурите за обновяване и възстановяване на съоръженията на Витоша. Стигнахме до общи решения и заявявам, че от министерство на земеделието, чрез Изпълнителна агенция по горите по двата сценария ще има пълна мобилизация, и най-бързи решения, така че планината да стане по достъпна и полезна, и да отговори на исканията на софиянци и гостите. Надяваме се, че и инвеститорът ще действа със същата бързина и всеотдайност", каза Десислава Танева, министър на земеделието и горите.

comment 0
visibility 2791
Промени в плана за управление на парк "Витоша" искат от ски училищата

Промени в плана за управление на парк "Витоша" искат от ски училищата

Искане за промяна на плана за управление на парк „Витоша“ са внесли от Сдружението на ски училищата на Витоша до министъра на околната среда и водите. Това съобщават от БНР.   В документа се казва, че едно по едно съоръженията на Витоша аварират, защото са остарели и амортизирани. От Сдружението очакват „Витоша ски“, собственик на лифтовете и съоръженията, да удържи на думата си за цялостната им реконструкция.   Според цялостния план за управление на Парка, на Витоша не могат да бъдат изграждани нови трасета заради специфичния статут на защитена територия.   

comment 0
visibility 6002
Опашки на Симеоновски лифт, столичани се изнесоха на Витоша

Опашки на Симеоновски лифт, столичани се изнесоха на Витоша (СНИМКИ)

Столичани, които си останаха в София за празниците вчера и днес се изнесоха към Витоша. Заради епидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 хората нямат голям избор и единствените места за разходка са планината, паркове и градини в града. Километрична опашка се образува днес на Симеонвския лифт. "Всичко живо на Витоша", коментираха в социалната мрежа граждани от чакащите да се качат на Витоша с въжената линия до "Алеко". Екипирани със ски и раници софиянци предпочетоха да се насладят на снежна Витоша. Задръстване се е образувало и по пътя. По-ранобудните са слизали в ранния следобед от Витоша около час и половина. Заради много паркирали автомобили градският автобус от София към планината не успял да стигне до последната си спирка. "Рейсът не минава, защото има паркирали по пътя коли", предупреждават туристи. По трасето е имало постове и са спирали автомобилите като си ги накарали да паркират още на разклона за Лалето и нагоре пеша. "Точно стигнеш на "Алеко" и трябва да си ходиш. Най смешното беше, че паркингът горе беше напълно празен", съобщиха туристи.

comment 0
visibility 8175
За почивните дни: Забраняват качването с коли до Витоша от 11 до 14 часа

За почивните дни: Забраняват качването с коли на Витоша от 11 до 14 часа

От 11 до 14 часа през почивните дни се забранява качването с автомобили до природен парк "Витоша". Това гласи заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова.     "Забранява се влизането на МПС и ППС с животинска тяга с изключение на електрическите велосипеди, в неработни дни от 11:00 до 14:00 часа по пътищата в природен парк "Витоша" в следните участъци: от кв. "Бояна" до "Златните мостове" и от кв. "Драгалевци" до "Щастливеца", може да се прочете в документа, цитиран от "Монитор".    Кметът на София възлага на шефа на СДВР, началник-сектор „Общинска полиция“ при СДВР и директора на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ да осъществяват контрол по спазване на разпореденото със заповедта. С две думи да организират движението и паркирането в района на хижа „Алеко“ и местността „Златни мостове“, както и да оказват съдействие по отношение опазването на обществения ред.   Изпълнителният директор на ЦГМ пък, при необходимост и според зимната обстановка, в неработни дни ще трябва да осигури специализиран автомобил за репатриране, разположен в центъра на кв. „Драгалевци“.

comment 0
visibility 3597
Начало на ски сезона на Боровец, солидни COVID-мерки за всички

Начало на ски сезона на Боровец, солидни COVID-мерки за всички

Даден е старт на ски сезона на Боровец. Концесионерите бяха решили да пуснат любителите на зимните спортове по пистите още на 19 декември. Необичайно топлото време обаче им попречи, разказват от Нова телевизия. Метеоролозите обаче вещаят сняг в последните дни от годината, което зарадва скиорите и сноубордистите   Стартът на сезона обаче ще върви с много сериозни COVID-мерки по пистите. Туристи и спортисти ще трябва да покриват носа и устата си както на закрито, така и на открито. Спазването на дистанция и дезинфекцията също са задължителни.   Отворените писти в ски зона Боровец са Ротата, Ситняково 1- частично, Ситняково 3, Мартинови бараки 1, Харамия, Попангелов, Ястребец 3, Сухар, Бороспорт плац. Зона за шейни - долна част на Червено знаме.    Ще работят следните лифтове: кабина „Ястребец”, четириседалкова въжена линия „Ситняково Експрес”, четириседалкова въжена линия „Ястребец Експрес”, четириседалкова въжена линия „Маркуджик 2”, ски влек „Ситняково”, ски влек „Маркуджик 0”.   От зимния курорт уточняват, че нощното каране няма да работи заради недостатъчна снежна покривка. Допълнително ще бъде оповестено за отварянето.   Министърът на туризма Марияна Николова лично ще провери спазват ли се стриктно мерките на старта на ски сезона.  

comment 0
visibility 3417
нарушители по пистите

Автонарушители по пистите на Витоша

Атевета и автомобили пътуват спокойно по витошките писти, съобщава БТВ. През изминалата седмица са били констатирани повече от 10 такива случая. Открадната е бариерата, която затваря пътя на нарушителите към пистите. Разбира се, знакът по никакъв начин не им пречи. Автомобилите и атеветата са най-активни по пистите нощем. Не крият дори номерата си. Планинският водач Валентина Лекова споделя, че в сряда е подала сигнал до 112 за такова нарушение, но никой не я потърсил след това. Превозните средства пречат на работата на спасителната служба. Когато има пострадал и се нуждае от помощ, няма как екипът да мине, за да спаси нуждаещият се. Може дори това да коства нечий живот, казва Мартин Неделчев, планински спасител. От МВР са категорични, че откликват на всеки сигнал и апелират към всички свидетели на нарушения, да звънят на 112. Монтиране на нова бариера се обмисля от страна на парк „Витоша“.  

comment 0
visibility 3838
Вандали рушат и чупят съоръжение на Витоша

Вандали рушат и чупят съоръжение на Витоша (СНИМКИ)

Сериозни поражения на съоръжения на Витоша са нанесени от недбросъвестни посетители в планината. Със застудяването и падането на снега София се оказва тясна за хулиганите и вече са се прицелили и в съоръжения на Витоша. За проблема сигнализираха пред Столица.bg от Витоша ски. На Меча поляна на учебната писта е ракъртена малка будка  до пътечката (като ескалатор) за придвижване на децата. "Преди година редовно чупеха прозорците на будката и затова бяха поставени капаци. А преди дни някой се е опитвал да изкърти капак на прозореца, вероятно, за да влезе", разказаха служители. Правени са опити и за пътечката за малчуганите да бъде повредена, но засега не са успяли. Другата мишена на вандалите е било поставеното ново оръдие за сняг. Там са бъркали по таблата на устройството и днес е бил направен ремонт.  За улеснение на туристи и скиори около Меча поляна са поставени информационни табели. И те обаче пречели на хулиганите.  "От Меча поляна в посока Алеко, преди да се пресече Лалето поставихме указателни табели. Да знаят хората, че има машина за обработване на снега, че пресичат писта и да бъдат внимателни. Знакът вчера беше изкъртен и захвърлен", разказаха служители пред Столица.bg.

comment 0
visibility 2748
Вицепремиерът М. Николова и ректор на НСА подписаха договор за сътрудничест

Вицепремиерът М. Николова и ректор на НСА подписаха договор за сътрудничество в туризма

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и проф. Николай Изов, ректор на Националната спортна академия „Васил Левски“, подписаха договор за сътрудничество в НСА. Според договора двете страни ще участват съвместно в научни и научно-приложни изследвания, образователни и други проекти в рамките на национални и международни програми в областта на спортния туризъм. Те ще си взаимодействат и при разработването на законово-нормативната уредба, отнасяща се за по-достъпна среда на спортно-туристически услуги, за хора с увреждания и специални потребности. Двете институции ще работят за синхронизиране на спортния туризъм с европейските стандарти за водните и планинските спортове. Министерството на туризма и НСА ще си сътрудничат при участие в експертни комисии за категоризации, оценяване и сертифициране на обекти и планински водачи в спортния туризъм, така и при подготовката и реализацията на други спортни специалисти в областта на спортно-туристическата индустрия. “Ще работим заедно за по-доброто позициониране на спортно-туристически дейности и услуги, тъй като през последните години те добиват голяма популярност, а за нас е важно да развиваме различни форми на туризъм, чрез които да привличаме повече посетили както от България, така и от чужбина”, допълни министър Николова. “Споразумението регламентира добрите практики и инициативи, които Министерството на туризма и академията могат съвместно да реализират”, посочи от своя страна проф. Изов. Той благодари на министъра за сътрудничеството и подписването на договора. Той припомни, че НСА има сериозен принос в подготовката на кадри за сектор туризъм, където се обучават студенти за спортна анимация, както и по програми, свързани със ски учителите и планинските водачи. “Имаме магистърски програми, свързани със СПА услугите, както и сериозен принос в подготовката на спасители”, уточни още ректорът на НСА.

comment 0
visibility 4286
Техническа експертиза ще даде решение за възстановяването на Княжевския лиф

Техническа експертиза ще даде решение за възстановяването на Княжевския лифт

Столичният общински съвет е дал разрешение и ще се възложи обследване от независими експерти на сегашното техническо състояние на Княжевския лифт. целта е да се разбере дали е възможно възстановяването му. Това каза кметът на София Йорданка фандъкова пред журналисти при проверката на строителството на детска градина във Владая. "Имам ясна позиция и искам да бъдат възстановени Княжевския и Драгалевския лифт, но да намерим вариант при спазване на Плана за управление на Витоша. Работим и по двата проекта и търсим начин това да стане при спазване на изискванията на Плана за управление на Витоша. Както е известно той е с изтекъл срок, но е действащ, тъй като новият План за управление не е приет. Така при спазване на правилата искаме да осигурим достъп до планината. Поискахме и СОС разреши да възложим на външни експерти, които да огледат и да дадат становище за възстановяване на Княжевския лифт", обясни столичният кмет. Столична община с готовност да възстанови Княжевския лифт Собственикът Витоша ски е обжалвал тази заповед на първа инстанция, но е потвърдено решението на СОС. "Смятаме, че можем да започнем реализацията, собственикът обжалва, но това са общо взето дълги процедури, ние няма да се откажем. Ако намерим начина заедно е най-добре да възстановим съоръжението, но с или без съдействието на собствениците ние ще направим, така че да бъдат възстановени тези лифтовете, защото това са възможности за достъп до планината", допълни Фандъкова. "Витоша ски" иска реконструкция на Княжевския лифт с кабинки за 8 "През годините имаше много разговори и уверението от страна на собственика за инвестиции. Ако има желание и воля ще се намери начин. В момента основният ни спор е има ли техническа възможност за въстановяване на Княжевския лифт или няма такава. Първо имахме уверението, че има, а след това становището на собственика беше, че няма. Ние искаме да проверим дали има. Дадено е разрешение за обследване от СОС, а техническата експертиза ще каже дали е възможно да се възстанови в същестуващото законодателство", обясни столичният кмет. В момента работи само Симеоновският лифт. Драгалевският е спрян, а Княжевският над 20 години тъне в разруха. В четвъртък, 10 декември т. г., е обжалването от собственика на втора инстанция. На първа инстанция бе потвърдено решението на Столична община. Фандъкова уточни, че предстои да се възложи такава техническа експертиза в настоящото трасе на Княжевския лифт.

comment 0
visibility 4928
Столична община с готовност да възстанови Княжевския лифт

Столична община с готовност да възстанови Княжевския лифт

Столична община има готовност да започне ремонт на Княжевския лифт. "Възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт е моя лична задач, която съм си поставила, а също и на главния архитект Здравко Здравков. Последователно работим в тази посока, въпреки съдебните процедури, които съпътстват всяко действие, извършено от Столична община по отношение на собственика "Въжени линии"-Витоша ски", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на питането на общинския съветник Тома Белев. Фандъкова заяви, че с удоволствие ще приеме помощта и подкрепата на Тома Белев, тъй като има експертизата и е бивш директор на ПП Витоша. Голямият проблем за възстановяването и обновяване на лифтовете е приемането на Плана за управление на Витоша. Започва обследване за възстановяване на Княжевския лифт "През 2018 г. е възложено и направено конструктивно обоследване от Софинвест на Драгалевския лифт. То съдържа информация за актуалното състояние и препоръки за възстановяване на съоръжението, като е изпратено на от арх. Здравков на район Витоша с указания за предприемане на действия по реда на чл. 195 5 196 от ЗУТ. През юли преписката е върната в районна администрация за произнасяне заради открити пропуски. На 27 октомври т. г. в НАГ е постъпило писма от главен инженер на район Витоша, адресирано до собственика на съоръжението , с което го уведомяват че е съставен констативен протокол. "Витоша ски" иска реконструкция на Княжевския лифт с кабинки за 8 Този документ заедно с конструктивното обследване на лифта са дадени на Витоша ски, като е указан срок, в който да изложи свои констатации или възражение. Възраженията са изпратени и на 10 декември т. г. е насрочено изслушване за констатации и възражения съгласно процедуратапо ЗУТ", се казва в отговора на Йорданка Фандъкова. През лятото на 2019 година тя и арх. Здравков са имали среща с "Витоша ски", за да чуят техните планове за възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт. Тогава собствениците на съоръженията са информирани за предприемане на действия от Столична община за възстановяването на лифтовете и осигуравене на гражданите достъп до планината. Правят независима експертиза за възстановяване на Княжевския лифт От Витоша ски също предложипа проект за възстановяване на Княжевския лифт, но с изграждането на нови стъпки и стълбове. Съществуващият лифт не може да бъде ремонтиран, първо, защото за него вече не се произвеждат резервни части и второ защото е морално старт. А най-сериозния мотив е капацитетът на въжената линия. В отговора си до Тома Белев Фандъкова обясни, че Столична община е възложила правен анализ за съществуващите възможности за възстановяването на кабинковия лифт Княжево - Копитото. "Към момента Столична община използва правния анализ, за да подготви и ориентира позициите и действията си по отношение на останалите участници в казуса, който предприема за възстановяване на лифта във възможно най-кратки срокове. Столична община е възложила и независима техническа оценка за възможностите за възстановяване на Княжевския лифт в рамките на съществуващите лифтови станции и съществуващите фундаменти. Това предложение бе прието от СОС преди месеци и очаквано обжалвано от собственика на лифта. Решението на първа инстанция е в полза на Столична община, но отново е обжалвано", посочва столичният кмет. За лифтовете на Витоша преди 2 години бе създадена работна група от общински съветници. До момента обаче не е ясно дали е внесел доклад от работата им.

Туризъм

София е привлекателна точка за туризъм не само за хората от страната, но и от целия свят. Столицата се намира в подножието на планината Витоша, която предлага разнообразни условия за туризъм и отмора сред природата. Древният произход на София и останките от различните ? периоди на съществуване също са обект на интерес от почитателите на туризма.

Основно цел за туризъм на повечето гости на столицата са няколко обекта.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Национален дворец на културата като обект за туризъм

В началото построен с единствената цел да бъде подходящо място за провеждане на конгреси, конференции, концерти и изложби, днес НДК е един от символите на столицата. Мнозина любители на туризма включват в програмата си НДК.

Дворецът е построен за 4 години, вместо за предвидените 12. На 8 етажа са разположени 13 модерно оборудвани зали с различно предназначение. Символът на Двореца е заимстван от слънцата от тревненските тавани.

Боянската църква като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Уникалната Боянска църква, притежаваща забележителна древна история, представлява обект на огромен интерес от страна на любителите на туризма от цял свят. Намира се в полите на планината Витоша. Малката църква, издигната през 10 век на това място, е била разширена с финансовата помощ и по желание на севастократор Калоян, владетелят на Средец. Неповторимите стенописи, направени в новата постройка пленяват феновете на туризма ежедневно. За съжаление, майсторът, зографисал църквата, не е известен на историците.

Определено, Боянската църква е изключително привлекателен обект за туризъм.

Витоша като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Планината Витоша, в чието лоно е разположена столицата, е любими място за туризъм на столичани и гостите на столицата от страната и чужбина. Парк Витоша е първият Национален парк на Балканите. В услуга на туризма са удобните му пътни връзки със столицатаи изключителната му близост до града. Любителите на туризмаизползват всеки сгоден случай да отдъхнат сред природата. Многото кокетни хизи, ски писти,  лифтове и влекове допринасят допълнително за големия интерес на хората към природния парк. Черни връх е най-високият връх на Витоша и е сред 100-те препоръчани обекта за туризъм в страната.

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Почитателите на изкъството и туризма не пропускат при посещението си в София да влязат и в Националния  музей за българско изобразително изкуство или Националната художествена галерия. Влизайки там, всички губят представа за  времето и пространството. Сякаша се пренасят в някакъв друг приказен свят. Сградата, в която се помещава галерията е бившия дворец, който рез 1978 г е обявен за паметник на културата. Обяснимо е защо музеят на изкуството се любим обект за туризъм. По време на турското господство там се е намирал конака, в който е бил съден Левски.

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Сбирките на Етнографския музей и института по фолклор са изключително богати е логично гостите на София с цел туризъм да настояват да посетят музея. Това, на практика, е първият етнографски музей в страната. Музеят е подреждал свои експозиции в  Женева,  Лондон, Париж, Рим, Хелзинки и Ню Йорк.

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Богатият музее фонд е привлекателен за голям брой посетители с цел туризъм в столицата. Интересните и униклани колекции от флората и фауната на страната спират дъха на туристите. Музеят има и редица образователни и научни функции.

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Освен като интересна точка за туризъм в столицата, Софийската синагога е действащ еврейски храм, единствен по рода си в столицата. Намира се до Халите. Построена е в началото на миналия век. Вътрешността е украсена с мрамор, дърворезби, венецианска мозайка. Обект на интерес, свързан с туризма са и двете постоянни експозиции:  "Еврейските общности в България" и "Холокостът и спасяването на евреите в България".  

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Любопитната история на столичната църква „Света София“ привлича редица почитатели на туризма.  Храмът се издиха върху няколко други стари храма, като най-старият е римска базилика. След превземането на София от турците, църквата става джамия, чиито минарета падат, съборени от силни заматресения през 15 и 19 век. Интерсно и притегателно за любителите на историята и туризма е това, че в двора на храма се намира гроба на Иван Вазов.

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храмът „Александър Невски” е емблематичен за София. Той е символ на нашето Освобождение и точно затова основният камък е положен на 3 март 1882 г. Той е един от основните и задължителни обекти за туризъм в София. Впечатляващ с размерите си, храмът остава съзнанието на всеки, който го е видял. Интериорът на храма също е забележителен. Криптата на храма сега съхранява уникални образци на иконописта и преставлява интерес за бългаски и чуждестванни почитатели на туризма и изкуството.

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София се намира в сградата на старата Буюкджамия. Това прави музяе два пъти по притегетелен обект за туризъм. Богатата му експозиция и оригиналната сграда са голяма ценност не само за столицата, но и за страната.

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Никой няма да се зачуди защо един мол може да бъде интересен обект от списъка за туризъм на гостите на София. След уморителната разходка по столичните забележителности в MALL OF SOFIA всеки може да отдъхне, да се нахрани в приятните заведения за хранене и да си купи различни стоки, освен традиционните за туризма сувенири. Тук туристите могат да намерят почти всяка от любимите си марки стоки и дори да гледат любимия си филм.

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Изключителна гордост за столичани е музеят „Земята и хората“. Той е един от най-значителните и големи музей по минералогия в целия свят.  Не случайно този музей е включен на челно място в списъка за туризъм в столицата.Впечатляваща е не само площта, на която са разположени изложбените зали, но богатите му постоянни експозиции.

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Софийският зопарк има изключителн богата колекция от животински видове. Той предлага много емоции и забавления на посетителите. Това е и причината да е една от големите и любими атракции за туризъм в столицата.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Прочетете още