Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 818 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 946 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3692
Започна изплащането на заплати на работниците на лифта Симеоново - Алеко

Започна изплащането на заплати на работниците на лифта Симеоново - Алеко

От вчера е започнало изплащането на заплати на работници на Витоша ски, собственик на лифтове и съоръжение на Витоша, научи Столица.bg. Късно снощи първите служители са получили трудовите си възнаграждения, а други ги очакват днес. С пост в социалната мрежа, вчера, служител обяви, че работниците, които обслужват кабинковия лифт Симеоново - Алеко са готови да стачкуват. Заплатите им започнали да се бавят от юни. Витоша остава без нито един лифт, работниците на Витоша ски стачкуват за заплати "Витоша ски е търговско дружество и е собственик на съоръженията на Витоша, но това засяга всички столичани и цяла София. Знаете, че усилията ни са насочени да накараме собствениците лифтове и съоръжения да работят. Имаме уверение, че заплатите ще се изплатят и лифтовете ще работят", каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти при проверката на ремонта на столичната улица "Николай Коперник".  

comment 0
visibility 10222
Витоша остава без нито един лифт, работниците на Витоша ски стачкуват за за

Витоша остава без нито един лифт, работниците на Витоша ски стачкуват за заплати

София и Витоша остават без нито един лифт и достъпът до планината остава ограничен. Причината е, че работници на собственика на съоръженията - Витоша скиq стачкуват. Това потвърдиха служители на дружеството пред Столица.bg.  В момента кабинковият лифт на Симеоново е спрян, но вероятно няма да работи и в събота и в неделя, тъй като работниците, които го обслужват не са си получили заплатите. Лифтът стига до Алеко, но очевидно стотици столичани няма да стигнат до там и през уикенда. "Заплатите ни започнаха да се бавят от юни. В момента не сме получили за юли. Директорът е заявил, че ако в събота и неделя има хора за лифта, ще ни изплатят заплатите. Въпросът е, ако няма хора, без заплати ли ще останем?", коментира пред Столица.bg работник на лифта. Работниците недоволстват, защото месечните им трудови възнаграждения за хората, поддържащи съоръженията са около 800 лв., а началниците, в кабинетите с климатици са около над 4000 лв. Столица.bg потърси директора на Витоша ски Костадин Костадинов, но не си вдига телефона. "Обслужващият персонал на кабинковия лифт Симеоново - Алеко обяви стачка, поради неизплатени заплати. Директорът на сектора Костадинов - бивш офицер от армията, действа по сталински и заплашва с уволнение всички като уволни състава на кабинковия лифт.  Ако на софиянци им отнемат единственият лифт към Витоша, да знаят какви са причините. В Борда на директорите са дузина нищонеправци - роднини и близки на известни бизнесмени, които си нямат и хабер от проблемите на лифта, но със заплати от 5000 лв, докато поддържащите лифта са с по 800 лв. заплати, за които всеки ден висят по стълбовете - 30 метра високи, белким подкарат, тотално износения лифт, да осигурят заплати на шефовете си", написа в социалната мрежа служител на Витоша ски. Неработещият лифт буквално затваря Витоша и ще се наложи да се прекратят всички зелени училища и събития за деца в планината. За проблема съобщиха родители на деца, които всеки ден се качват организирано на Витоша. "Преди месец време, специалисти от австрийската фирма производител - DoрpellMayer, констатираха огромни несъответствия на стандартите на поддръжката на лифта, които са следствие на пълно безхаберие на управата спрямо сигурността на пътниците, ползващи кабинковото съоръжение.  Апелирам, компетентните органи и служби да спрат да неглижират проблемите на лифта Симеоново-Алеко, а да се намесят, преди да се случи трагедия, поради абсолютно неглижиране на техническите изисквания на работата на лифта", описа тежката ситуация и опасността с лифта на Симеоново служител в социалната мрежа. Под поста му във фейсбук софиянец коментира, че ДАМТН трябва да спре лифта и да забрани ползването му, докато Витоша ски не го въведе в нормално състояние. "Този лифт е златен. Билет за 4 членно семейство е 70 лв. За 70 лв. с колата ще се кача и сляза 2-3 пъти поне", възмущават си столичани.

comment 0
visibility 3612
Стела Балтова: След Албена и Несебър и в София ще има карантинни хотели

Стела Балтова: След Албена и Несебър и в София ще има карантинни хотели

Първите карантинни хотели вече са факт. Те са в черноморските курорти Алебна и Несебър. В момента сме в процес на договаряне на такива места, включително и в София като се има предвид тенденцията за развитието на епидемичната обстановка. Това каза министърът на туризма Стела Балтова на изслушването й в парламента. Министър Балтова подчерта, че е ускорен процесът по предоставяне на безвъзмездна помощ за туристическите фирми и бизнеса, а също и че има нова мярка за подпомагане на сектора. Вече е подготвена нотификацията на третата фаза на държавната помощ, която е факт и е с увеличен таван на помощта за всяка фирма. Предвидени са, в трета фаза, облекчени условия за кандидатстването и изцяло ще е по електронен път.  

Реклама
comment 0
visibility 4012
Авторите на "Детектив Пиер" създадоха лабиринт на София

Авторите на "Детектив Пиер" създадоха лабиринт на София

Как изглежда София под лупа? Едва ли има запален читател-приключенец, който да не е държал в ръцете си книга от култовата японска поредица “Детектив Пиер”, чиито пъстри издания разкриват под лупа фантастични детайли на въображаеми светове. Ако и Вие сте сред тях, новината е, че вече и София има своя детективска карта! Автор на “Детектив Пиер” е японският илюстратор Хиро Камигаки, а създаденият от него илюстраторски колектив IC4DESIGN наскоро откликна на поканата на българската логистична компания Eurospeed да създаде лабиринт и на нашата столица. Сред клиентите на IC4DESIGN по света са Google, Adobe, Toyota, The New York Times, Mercedes-Bentz. “За първи път работим за България и ни е изключително приятно. Работата по картината-лабиринт на София ни отне близо три месеца. Искахме да е свързана със столицата ви, но и не само. Вплели сме много и различни детайли, сега остава хората да ги намерят”, споделя художникът Хиро Камигаки. ‘Лабиринтът на София’ включва елементи, подобни на познатите ни от “Детектив Пиер” - книги с култов статус не само сред децата, но и креативни читатели на най-различна възраст. “Много хубави неща стават случайно. Със сина ми сме големи фенове на “Детектив Пиер” и докато играехме с книгата по време на пандемията, ни хрумна да направим илюстрация на София по нейно подобие. Тази година е изключително важна за компанията ни Eurospeed, защото отваряме нов търговски офис в София и искахме творческа провокация, която да е свързана с бранша ни. Tака се появи идеята да се свържем именно с IC4DESIGN. Изобщо не знаех какво ще се получи, но за наша най-приятна изненада те откликнаха, а в процеса на работа се ангажираха да ребрандират цялостната идентичност на Eurospeed в типичната за тях триизмерна, игрова стилистика - нещо, което не бяхме планирали, но в крайна сметка се получи наистина страхотно! Оригиналът на картината ще бъде поставен в новия търговски офис на компанията, а дигиталната й версия ще споделим с всички на нашия сайт“, разказва Николай Рашков, оперативен директор на Eurospeed. Скоро се очаква на пазара в България да излезе и новата книга за „Детектив Пиер“.

comment 0
visibility 3205
АПП обучава деца и младежи за първа помощ и планинско ориентиране на Витоша

АПП обучава деца и младежи за първа помощ и планинско ориентиране на Витоша (СНИМКИ)

Започва обучението на деца и младежи по планинско ориентиране, оказване на първа помощ в планински условия. Обучението се реализира по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и програма „Млад планинар“ с цел запознаване с особеностите на туристическото придвижване в планината. Заниманията започват днес и ще се проведат на хижа „Боерица“ на Витоша. Организацията се осъществява от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община, която стопанисва хижа „Боерица“. В програмата освен аварийните екипи на общината участват и планински водач, който ще запознае младите хора как да си служат с компас, как да се предпазват от непредвидени обстоятелства. Предвиден е и поход до местност „Конярника“. Ще има демонстрации на алпийски техники и похвати за оцеляване. Първата група от 10 деца са от Център за настаняване от семеен тип "Детелина". В предвидените дейности и обучение ще се включат освен екипите „Аварийна помощ и превенция“, с директор Красимир Димитров и преподаватели и студенти от Национална спортна академия „Васил Левски“, дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община, Български червен кръст, Планинска спасителна служба и служители на природен парк „Витоша“. Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община осъществява превантивни дейности по сигурността, реакция при природни бедствия. Тя извършва и обучения на ученици в първия общински полигон за обучение за реакция при различни кризисни ситуации.

comment 0
visibility 4396
Отново потече вода от 11 чешми в Природен парк „Витоша“

Отново потече вода от 11 чешми в Природен парк „Витоша“

11 чешми в Природен парк "Витоша" са възстановени и от тях отново тече студена планинска вода. За новата придобивка съобщи председателят на "София- Европейска столица на спорта" Анатоли Илиев. За въстановяването на чешмите се заговори точно преди година при подписването на споразумение за сътрудничество между ПП "Витоша" и София - Европейска столица на спорта. 7 от чешмите са местността „Златните мостове“, а останалите са при „Дендрариума“, „Планинишки ливади“ и музей „Мечката“, а обновяването е по Програматата за рехабилитация на туристическата инфраструктура на "София - Европейска столица на спорта" и се финансира от Столична община. Възстановяват 11 чешми и заслони на Витоша (СНИМКИ) Както е известно повечето от събитията на фондацията са сред природата на Витоша и точно преди седмица София-Европейска столица на спорта организира поредното издание на Витоша фест. С възстановяването на чешмите се осигурява достъп до питейна вода на всички туристи и планинари на Витоша. По програмата на кмета на София София Йорданка Фандъкова бяха възстановени и заслони, и рехабилитирани туристически алеи. Ето чешмите, от които вече планинаринет могад да пият и наливат вода:1 - Чешма „Дендрариума“ /при спирка на градския транспорт/2 - Чешма местност „Златни мостове“ - алея за хижа Кумата3 - Чешма местност „Златни мостове“ - над голямата поляна4 - Чешма местност „Златни мостове“ – /при паркинга/5 - Чешма местност „Златни мостове“ – /спирка на градския транспорт/6 - Чешма местност „Златни мостове“ - за хижа Кукер7 - Чешма местност „Златни мостове“ – „65 години ПП „Витоша“8 - Чешма местност „Златни мостове“ - до ресторант „Дървеното“9 - Чешма местност „Мечката“10 - Чешма местност „Планинишки ливади“11 - Чешма музей "Мечката"  

comment 0
visibility 3436
От 24 юли ще има всеки ден полети Москва- София

От 24 юли ще има всеки ден полети Москва- София

От 24 юли Русия увеличава броя на редовните полети до  редица страни, сред които и България. Това съобщават от БНР.   До София,  Варна и Бургас полетите от Москва се увеличават от 4 до 7 в седмицата, а от Санкт-Петербург- те стават четири до трите дестинации у нас.    От Екатеринбург до Варна ще се лети един път седмично.  

comment 0
visibility 3165
ЕК одобри: В III фаза на държавната помощ дават 35 евро на седалка за туроп

ЕК одобри: В III фаза на държавната помощ дават 35 евро на седалка за туроператори

ЕК одобри с нотификация трета фаза на държавната помощ от 35 евро на седалка за туроператори. Министерството на туризма продължава с държавната помощ за туроператори, използващи чартърни полети за превоз на туристи до България. Удължаването на мярката до 31.12.2021 г. стана с Решение на Европейската комисия  С (2021)5266 от 09.07.2021. Размерът на субсидията е 35 евро за всяка заета седалка за полети с капацитет не по-малко от 100 места, съобщават от Министерство на туризма. Третата фаза ще обхваща полетите, извършвани в периода 01.06.2021 г. до 30.11.2021 г. Документите ще се подават по електронен път чрез попълване на уеб базирано заявление за кандидатстване и подаването му заедно с придружаващите го документи ще става чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ). Максималният размер на помощта по настоящата схема не може да надхвърля 1 800 000 евро на предприятие под формата на преки безвъзмездни средства, като всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на данъци или други такси. В третата фаза на помощта е разширен кръгът на допустимите кандидати, като е предвидена възможност да се предостави подпомагане и на микро- или малки предприятия (по смисъла на приложение I към Общия регламент за групово освобождаване), които към 31 декември 2019 г. вече са били в затруднено положение, при условие, че те не са обект на процедура по колективна несъстоятелност съгласно националното право и не са получили помощ за оздравяване или помощ за преструктуриране. Предвидено е схемата да има следваща четвърта фаза, която ще обхваща полетите от 1 декември 2021 до 15 май 2022, която също трябва да бъде нотифицирана самостоятелно.

comment 0
visibility 5590
За любителите на планината Витоша: До 20 часа се удължава работното време н

За столичаните планинари: До 20 часа се удължава работното време на автобус 63

Автобус 63, който се движи до  Витоша, ще изпълнява последния си курс от Златни мостове към София в 20:00 часа, а не както до сега в 18:35 часа. Това важи от тази събота- 3 юли. Промените в графика се правят по искане на столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщават от Столична община. Идеята е хората да имат възможност през по-дългите дни на летните месеци да прекарат повече време сред природата на открито в планината.    Предвижда се това разписание да продължи до октомври в делничните дни и през уикенда. С по-късния час на тръгване от местност Златните мостове се дава възможност работещите хора да могат да могат да посетят планината в делничните дни.     Подобрява се и интервалът на движение през уикенда, като в натоварените часове между 10:00  и 12:00 часа и между 15:00 и 17:00 часа автобусите ще се движат на 16 минути.   От 6 юли 2021 г. всички курсове от линия № 66 ще превозват велосипеди в делничен ден на специално монтирани велобагажници. Качването и свалянето на велосипедите ще се извършва само от първа и последна спирка по маршрута на линия № 66 – съответно сп. “Зоопарка“ и сп. „Хотел Морени“.    От 10 юли 2021 г. за събота и неделя половината от курсовете по линия № 66 ще имат възможност за превоз на велосипеди. Подробна информация за това кои автобуси ще превозват велосипеди ще бъде публикувана на сайта на "Център за градска мобилност".  

comment 0
visibility 4076
type-photo.svg
Фондация „Интерактивна България“.

Представители на туристическия сектор в регион София научиха за спецификите на екологичнат...

На специално информационно събитие, доц. Камен Нам, преподавател в   СУ „Св. Климент Охридски“ сподели с представители на туристическия бранш в Софийския регион възможностите, които предоставя екологичната мрежа Натура 2000. Като специалист по ландшафтна екология и лицензиран експерт по ОВОС, той представи пред публиката различните защитени зони около столицата и цялата София област. Запозна ги  с целите на Натура 2000, възможностите за развитие на устойчив туризъм, за финансиране и разработване на проекти. В региона се намират някои от най-посещаваните защитени територии в цялата страна – „Витоша“, „Западна Стара планина и Предбалкан“ и „Искърски пролом“. Специално внимание бе обърнато на някои от места, които не са толкова популярни сред туристите като акцентът падна върху местностите в защитените зони „Врачански Балкан“ и „Централен Балкан“. „Организирането на инициативи и развитието на бизнес в защитени зони, част от Натура 2000, може да бъде много ползотворно за всички страни, замесени в този процес. От една страна местното население може да получи директни ползи под формата на реализирани приходи от търговия с местни екологични продукти или сувенири. От друга страна желанието на туристите да опознаят красиви кътчета в България без да оставят отпечатък също е много голямо. Особено в Софийска област, интересът към тези магични кътчета е огромен. След забързаните работни дни, много столичани търсят спокойно място, където да се насладят на природата през уикенда“, разказа доц. Нам. Експертът обсъди с присъстващите и други възможности за екотуризъм, освен създаването на екопътеки. Като много перспективен и успешен модел бе описано оползотворяването на различни райони с голям брой защитени видове, както например в Маджарово и други области на страната, където се създават специални места за наблюдение на птици.  Доц.  Камен Нам сподели, че в Софийския регион съществуват няколко подобни района, които не са достатъчно развити до момента. Те се намират предимно в защитена зона Врачански Балкан. Доц.  Камен Нам обърна внимание и на водопадите в областта като възможност за развитие на екотуризъм, акцентирайки върху няколко обекта – Костенските водопади и „Бовска скакля“. Последният е сред най-високите в страната и предоставя невероятна гледка в пътуването до него. „Изкачвайки се по пътеката към „Бовска скакля“ посетителите всъщност минават под водопада. Течащата вода създава невероятно усещане у туристите и предизвиква техния интерес“, коментира експертът. След информационната среща, доц. Нам и гостите на събитието посетиха една от площадките за наблюдение намираща се в защитена зона „Витоша“. От нея се открива невероятен пейзаж към София и може да се види почти цялото плато и обкръжаващите го обекти от защитената мрежа Натура 2000. Информационната среща бе организирана от Фондация „Интерактивна България“ и е част от дейностите на проект BG16M1OP002-3.019-0005-C02 – „Споделена визия за Натура 2000 в регион София“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Целта ѝ е да запознае аудиторията с целите и задачите на Натура 2000, възможностите за развитие на устойчив туризъм, финансиране и разработване на проекти. Чрез нея ще се изгради споделена визия за екологичната мрежа в регион София, както и да постигне по-висока степен на опазване на защитените видове в района Всички материали от събитието могат да се намерят на сайта на Бенефициента - Фондация „Интерактивна България“.    

comment 0
visibility 3647
type-photo.svg
Пред НДК: Уникална изложба показва непознатата планина Витоша и началото на

Пред НДК: Уникална изложба показва непознатата планина Витоша (СНИМКИ)

28 пана, подредени в изложба, представят непознатата планина Витоша, началото на туризма и спорта на метри от София. Изложбата се каза  "Витоша-планината, която дава живот". Мястото е в градинката пред НДК, алеята при входа откъм кръстовището на бул. Патриарх Евтимий и „Фритьоф Нансен“ (бивш „Кравай“), в Галерия на открито пред Лятно Кино Кабана. Откриването е в четвъртък, 24 юни от 13 часа. По време на кратката церемония „Фондация „София – европейска столица на спорта“ ще отличи изтъкнати деятели за цялостната им дейност в полза на планината.   Фотоизложбата ще бъде на разположение две седмици, в които всеки ще може да се наслади на  паната с впечатляващи кадри на Витоша и любопитна информация, селектирани от списание 360°. Кадрите и фактите проследяват историята на организирания туризъм в планината от първия траверс на Витоша, построяването на първите хижи и първите учения по катерене до възможностите за активно прекарване сред природата и облика ѝ в наши дни.   Заедно с това ще може да видите уникални моменти от създаването на първото туристическо дружество през 1895 г., обявяването на Витоша за природен парк, както и такива от летните и зимни Универсиади. Изложбата маркира и най-интересните и емблематични събития, които се случват днес по инициатива и с подкрепата на на „София – европейска столица на спорта“: Витоша 100, Летен Фест, Споделени игри и т.н.      

comment 0
visibility 4034
Основен проблем за туристите на Витоша са само два работещи лифта

Основен проблем за туристите на Витоша са само два работещи лифта

Основният проблем за туристите на Витоша е наличието само на два реално работещи лифта- Симеоновският и Витошко лале. Това обясни пред БНР Марина Тепавичарова - председател на Сдружението на витошките ски и сноуборд училища. Тя обясни още, че няма лифт, който да обслужва зелените писти.   „Проблемът е че работят само Симеоновският лифт и Витошко лале и няколко бейби влекчета. Нито един друг лифт не работи. Ние, на практика, нямаме лифт, който да обслужва зелена писта. Това е много голям проблем за Витоша. Част от законите „се бият“ по между си и това може би е причината да не може да се върви в по-добра посока“, смята Тепавичарова.   Планината е много по-посещавана през летния сезон, което допълнително утежнява ситуацията, добави председателят на Сдружението на витошките ски и сноуборд училища.   „Почти всички ски и сноуборд училища на Витоша имаме летни програми. Работим преди всичко с дечица от детски градини и училища от София. Имаме преходи с децата, ориентиране и забавни игри. Лятото също е един страхотен период, в който можем да работим. След една-две седмици започват и летните занимални. Планината е жива и през лятото, даже през лятото има повече деца“, каза Марина Тепавичарова.   Витоша ски работят по проект за възстановяването на Драгалевския лифтФандъкова и трима министри намериха решение за възстановяването на Княжевския лифт „В момента със Симеоновския лифт можете да се качите само събота и неделя. През седмицата можете да се качите със собствена кола или с автобус 66. Повечето хора се качват уикенда. От Столичната община пуснаха още няколко автобуса през седмицата, през деня. Даже видяхме, че повечето от рейсовете имат багажник за велосипеди“, допълни тя.    По думите на Тепавичарова, решението за обновяването на съоръженията е актуализация на плана за управление на Витоша. Това ще разреши и удължаване  до зелените писти на влек Заека.   „Ние почти не работим с възрастни хора и по-големите ученици предпочитат Боровец, защото тук няма съоръжения“, добави Марина Тепавичарова.      

comment 0
visibility 4746
type-photo.svg
В Природен парк "Витоша" чистят пътищата от пясъка, ползван през зимата

В Природен парк "Витоша" чистят пътищата от пясъка, ползван през зимата (СНИМКИ)

В Природен парк "Витоша" вече започна чистенето на платната и банкетите по пътя "Драгалевци- Алеко" от ползвания през зимата сняг. Това съобщават от Столичен инспекторат. Чистенето се прави от фирма "София - ЮГ " ДЗЗД. Работата ще продължи и по другия основен за туристическия поток път, "Бояна - Златни мостове". В планината през зимата, за да се осигури необходимото сцепление на пътя, се използва само промит пясък. 

comment 0
visibility 4263
Какво впечатлява чуждите туристи в центъра на София

Местата в София, които особено впечатляват чуждите туристи

София е уникален град с хилядолетна история. Но улисани в ежедневните грижи за семейство и прехраната, столичани доста често забравят, че около тях има уникални постройки и гледки. Чуждите туристи в столицата обаче са възхитени от доста места, особено в центъра на града. Пред БНР професионалният гид Томислав Рашков от Free Tour Sofia  обяснява, че историческият център на града изненадва чуждестранните туристи с богатата, хилядолетна история, която може да се открие едва ли не на всеки ъгъл.   Площадът на толерантността, от който се виждат 4 различни храма е сред обектите, които карат туристите да ахват и да се замислят над многото пластове култура на този град.   Сред местата, които излъчват красота и  собствена атмосфера, е и Централната минерална баня. В нея сега се намира и историческия музей на София, допълва още  Рашков.  

comment 0
visibility 4180
Автобусите до Витоша вече ще имат и багажници за велосипеди

Автобусите до Витоша вече ще имат и багажници за велосипеди

На автобусите, които вървят до Витоша, вече се монтират и багажници за превоз на велосипеди до планината. Това става възможно след внесен доклад в Столичния общински съвет от Борис Бонев от "Спаси София". Предложението в него е за слагането на специални рамки, върху които могат да се поставят велосипедите.  Велосипедните багажници вече се монтират на пет автобуса, които вървят по линии 63 и 66. Тези два маршрута са избрани, защото свързват София с регламентираните трасета и места за практикуване на различни велоспортове. Рамките за превоз на велосипедите ще бъдат монтирани в задната част на автобуса. Те няма да пречат на пътниците или да отнемат от местата за пътуващи в салона.      

Туризъм

София е привлекателна точка за туризъм не само за хората от страната, но и от целия свят. Столицата се намира в подножието на планината Витоша, която предлага разнообразни условия за туризъм и отмора сред природата. Древният произход на София и останките от различните ? периоди на съществуване също са обект на интерес от почитателите на туризма.

Основно цел за туризъм на повечето гости на столицата са няколко обекта.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Национален дворец на културата като обект за туризъм

В началото построен с единствената цел да бъде подходящо място за провеждане на конгреси, конференции, концерти и изложби, днес НДК е един от символите на столицата. Мнозина любители на туризма включват в програмата си НДК.

Дворецът е построен за 4 години, вместо за предвидените 12. На 8 етажа са разположени 13 модерно оборудвани зали с различно предназначение. Символът на Двореца е заимстван от слънцата от тревненските тавани.

Боянската църква като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Уникалната Боянска църква, притежаваща забележителна древна история, представлява обект на огромен интерес от страна на любителите на туризма от цял свят. Намира се в полите на планината Витоша. Малката църква, издигната през 10 век на това място, е била разширена с финансовата помощ и по желание на севастократор Калоян, владетелят на Средец. Неповторимите стенописи, направени в новата постройка пленяват феновете на туризма ежедневно. За съжаление, майсторът, зографисал църквата, не е известен на историците.

Определено, Боянската църква е изключително привлекателен обект за туризъм.

Витоша като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Планината Витоша, в чието лоно е разположена столицата, е любими място за туризъм на столичани и гостите на столицата от страната и чужбина. Парк Витоша е първият Национален парк на Балканите. В услуга на туризма са удобните му пътни връзки със столицатаи изключителната му близост до града. Любителите на туризмаизползват всеки сгоден случай да отдъхнат сред природата. Многото кокетни хизи, ски писти,  лифтове и влекове допринасят допълнително за големия интерес на хората към природния парк. Черни връх е най-високият връх на Витоша и е сред 100-те препоръчани обекта за туризъм в страната.

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Почитателите на изкъството и туризма не пропускат при посещението си в София да влязат и в Националния  музей за българско изобразително изкуство или Националната художествена галерия. Влизайки там, всички губят представа за  времето и пространството. Сякаша се пренасят в някакъв друг приказен свят. Сградата, в която се помещава галерията е бившия дворец, който рез 1978 г е обявен за паметник на културата. Обяснимо е защо музеят на изкуството се любим обект за туризъм. По време на турското господство там се е намирал конака, в който е бил съден Левски.

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Сбирките на Етнографския музей и института по фолклор са изключително богати е логично гостите на София с цел туризъм да настояват да посетят музея. Това, на практика, е първият етнографски музей в страната. Музеят е подреждал свои експозиции в  Женева,  Лондон, Париж, Рим, Хелзинки и Ню Йорк.

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Богатият музее фонд е привлекателен за голям брой посетители с цел туризъм в столицата. Интересните и униклани колекции от флората и фауната на страната спират дъха на туристите. Музеят има и редица образователни и научни функции.

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Освен като интересна точка за туризъм в столицата, Софийската синагога е действащ еврейски храм, единствен по рода си в столицата. Намира се до Халите. Построена е в началото на миналия век. Вътрешността е украсена с мрамор, дърворезби, венецианска мозайка. Обект на интерес, свързан с туризма са и двете постоянни експозиции:  "Еврейските общности в България" и "Холокостът и спасяването на евреите в България".  

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Любопитната история на столичната църква „Света София“ привлича редица почитатели на туризма.  Храмът се издиха върху няколко други стари храма, като най-старият е римска базилика. След превземането на София от турците, църквата става джамия, чиито минарета падат, съборени от силни заматресения през 15 и 19 век. Интерсно и притегателно за любителите на историята и туризма е това, че в двора на храма се намира гроба на Иван Вазов.

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храмът „Александър Невски” е емблематичен за София. Той е символ на нашето Освобождение и точно затова основният камък е положен на 3 март 1882 г. Той е един от основните и задължителни обекти за туризъм в София. Впечатляващ с размерите си, храмът остава съзнанието на всеки, който го е видял. Интериорът на храма също е забележителен. Криптата на храма сега съхранява уникални образци на иконописта и преставлява интерес за бългаски и чуждестванни почитатели на туризма и изкуството.

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София се намира в сградата на старата Буюкджамия. Това прави музяе два пъти по притегетелен обект за туризъм. Богатата му експозиция и оригиналната сграда са голяма ценност не само за столицата, но и за страната.

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Никой няма да се зачуди защо един мол може да бъде интересен обект от списъка за туризъм на гостите на София. След уморителната разходка по столичните забележителности в MALL OF SOFIA всеки може да отдъхне, да се нахрани в приятните заведения за хранене и да си купи различни стоки, освен традиционните за туризма сувенири. Тук туристите могат да намерят почти всяка от любимите си марки стоки и дори да гледат любимия си филм.

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Изключителна гордост за столичани е музеят „Земята и хората“. Той е един от най-значителните и големи музей по минералогия в целия свят.  Не случайно този музей е включен на челно място в списъка за туризъм в столицата.Впечатляваща е не само площта, на която са разположени изложбените зали, но богатите му постоянни експозиции.

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Софийският зопарк има изключителн богата колекция от животински видове. Той предлага много емоции и забавления на посетителите. Това е и причината да е една от големите и любими атракции за туризъм в столицата.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Прочетете още