7-метрова отбранителна кула е атракцията на крепостта Кокалянски Урвич

7-метрова отбранителна кула е атракцията на крепостта Кокалянски Урвич

Снимка: Личен архив, Филип Петрунов

Крепостта Урвич, останки от средновековна твърдина от 9 – 10 в. известна още като Кокалянски Урвич, още изненадва учените. Тя представлява останки от средновековна твърдина от 9 – 10 век.

Изненадващо учените установяват, че и в средата на ХХ век е имало тухлена постройка на това място. Тази година археолозите са попаднали на нова църковна постройка, от XIII-XIV век. Първата е открита там през 1969 г. от проф. Димитър Овчаров. Сега е открита втора, съобщава Радио София.

Продължават проучванията на стенописите, открити край Кокалянски Урвич

Крепостта Урвич се намира на 20 км от София, след Панчарево в посока Самоков. Много е подходяща за бърз кръгов маршрут сред природата с исторически привкус и дори включва посещение на манастира Св. Николай Летни. Известна още като последната крепост на Шишмановци, тя ни връща в последните години на Второто Българско царство, във времената на славни царе и епични битки.

Държавата прехвърля на Столична община крепостта "Урвич" за управление (СНИМКИ)

"В района са запазени много легенди - песни от Бистрица, Железница, Кокаляне са един цял епос около цар Ясен – най-малкия брат на Иван Шишман, дал живота си в битка с османските турци", разказа пред Радио София археологът Филип Петрунов от НАИМ при БАН.

Крепостта Урвич, заедно с Панчаревския манастир „Свети Никола“, крепостната черква-манастир „Св. Илия“ и Кокалянския манастир „Свети Архангел Михаил“, образуват Урвичкия крепостно-манастирски комплекс – част от Софийската Света гора.

Втори християнски храм откриха в крепостта Урвич край София

Безспорно голямата атракция по време на разходката до крепостта Кокалянски Урвич е 7-метровата отбранителна кула, наблюдаваща подхода към крепостта. На неин фон, се издига и частна вила, с архитектурна визия наподобяваща тази на крепостта. От шосето, непосветените лесно могат да се объркат и да се зачудят, какъв е този стабилен градеж със всички средновековни атрибути, за които не са чували никога. На най-високата част на крепостта Кокалянски Урвич се е намирала средновековната черква-манастир Св.Илия.

До мястото софиянци могат да стигнат с автобусна линия №3. За по-големите ентусиасти до цитаделата има възможност да се пренощува в специален заслон.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Витоша ски уведоми Столична община: Симеоновският лифт повече ням......

Симеоновският лиф е затворен и повече няма работи. За "пускането на шалтера" собственикът на съоръженията в планината - ...

Прочети още keyboard_arrow_right