Балканските Оскари връчиха 32 златни статуетки

photo_library
 • Балканските Оскари връчиха 32 златни статуетки (СНИМКИ)

  Снимка: Best Regards

 • Балканските Оскари връчиха 32 златни статуетки (СНИМКИ)

  Снимка: Best Regards

 • Балканските Оскари връчиха 32 златни статуетки (СНИМКИ)

  Снимка: Best Regards

 • Балканските Оскари връчиха 32 златни статуетки (СНИМКИ)

  Снимка: Best Regards

 • Балканските Оскари връчиха 32 златни статуетки (СНИМКИ)

  Снимка: Best Regards

 • Балканските Оскари връчиха 32 златни статуетки (СНИМКИ)

  Снимка: Best Regards

България, Гърция, Северна Македония и Косово са лидери в туризма

32 златни статуетки бяха връчени от осмото издание на годишните награди на туристическата индустрия на Балканите миналата вечер в хотел Премиер в София. Събитието отново акцентира върху приятелството и добросъседските отношения на Балканите, а в различните категории бяха отличени общини, туристически дестинации и агенции, хотели, атракции и успешни практики в туризма от България, Гърция, Северна Македония, Турция и Косово.

Специалните гости на събитието бяха  Н.П. Делфин Плана – посланик на република Косово, Лиляна Арсова – главен юрисконсулт на Министерство на туризма, Катя Биска – член на Гръцко-евроазийската търговска камара, Йордан Йорданов – зам.-председател на сдружение Туризъм, Николай Кръстев – кореспондент на Македонската информационна агенция в София, телевизионната звезда Георги Низамов и медийни партньори, които връчваха златните статуетки.

Сред официалните гости бяха кметовете на община Габрово Таня Христова, кметът на Каварна - Елена Балтаджиева, Емилия Иванова - зам-кмет, на община Родопи, Ферит Идризи - кмет на косовската община Вуштри, д-р Момчил Маринов - директор на исторически музей "Искра" в Казанлък, Гергана Япаджиева - директор на ПГТ "Проф. Асен Златаров" във Варна, Баки Ноти - председател на Туристическия съюз в Косово, Христофорос Каланидис  - главен мениджър на Greek Pride Халкидики, Ридван Аслани - изпълнителен директор на Hotel Astoria Luxury & SPA в Косово, Джемал и Звезделина Кара - собственици на Медикъл Караджъ и Караджъ Турс и други.

"Наградените общини тази вечер успяха да достигнат  резултатите от посещенията на туристи от годината преди Ковид - 2019. Като за община Каварна разликата е с едва 20 % от броя на туристите преди епидемията", обобщи гостът от Министерството на туризма Лиляна Арсова.

"Тези резултати са достойни за високите оценки на журито още повече, че в съседство със страната ни се водят военни действия, които допълнително усложняват работата на туристическия сектор", допълни водещата на церемонията - журналистката и пиар Патриция Кирилова.

Кметът на Габрово Таня Христова обобщи, че общината отдавна води последователна и целенасочена политика в сферата на културата и туризма, а успехите не са просто късмет или упование единствено на безспорните културни и природни дадености, които градът притежава. „Благодаря на всички, с които заедно вървим по пътя към тази награда, на всички, които посвещават време и усилия и продължават да работят за превръщането на Габрово в утвърдена и разпознаваема туристическа дестинация", развълнува се на сцената Таня Христова.

"Настоящата 2022 година по отношение на туризма в Габрово се очертава по-успешна от 2021-ва", подчерта Лиляна Арсова, която връчи приза на Габрово.

По време на събитието съорганизаторът на Балканските туристически награди - журналистът и пиар Патриция Кирилова, получи признание за упоритата работа по изграждане на приятелски и добросъседски отношения със Северна Македония.

"Като председател на Туристическата Камара към Съюза на Стопанските камари на Република Македония номинирам Патриция Кирилова за амбасадор на македонския туризъм в Република България", каза в официално обръщение към гостите един от водещите авторитети в туризма на Балканите - г-н Аркан Керим. Той получи специалната награда за най-добро промотиране на туризма на югозападната ни съседка, която достигна пето място в света като дестинация с най-голям ръст на чуждестранни туристи. За периода януари – септември 2022 г. спрямо същия период на предходната година броят на туристите в Северна Македония се е увеличил с 37.0%, а именно: местните туристи с ръст от  4.3%, а чуждестранните - с рекордните 88.2%.

Кореспондентът на МИА Николай Кръстев направи и интервю по повод мотото на Балканските туристически награди - за приятелство и добросъседство чрез туризма със съорганизатора на събитието, като интервюто е публикувано в редица медии в югозападната ни съседка.

Призьорите се насладиха на вечните фолклорни ритми със звездата на българската фолклорна сцена Венцислав Пенев - солист на БНР и на ансамбъл "Нестия", певец, педагог, радиоводещ, носител на множество индивидуални награди и ръководител на ДФ "Канарчета". С него танцуваха и младите таланти на детския ансамбъл Бисерче. Съводещ на събитието бе новото лице на театралната сцена, както и на българския радио и тв ефир - Емил Христов.

Партньори на церемонията бяха  козметичния гигант РЕФАН, винарска изба "Едоардо Миролио", дигиталният лидер Фреш Принт и  йонизираната вода Канген.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 116 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 175 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 39 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 68 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 21 Гласове)
Общо гласували: 613 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пътниците с много добра оценка за Летище София...

Общото впечатление на пътниците на Летище София се подобрява, сочат резултати от глобално проучване на Асоциацията на ле...

Прочети още keyboard_arrow_right