Изложба в Регионалния исторически музей разказва за туризма на Витоша

-

Снимка: Столица.bg

Изложбата „Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“ ще бъде официално открита днес, 6 февуари, от 18:00 ч. в централното фоайе на Регионалният исторически музей на пл. „Бански“ 1 в София.

В експозицията са проследени моменти от развитието и облагородяването на Природен парк „Витоша“, създаването на туристическите дружества, построяването на първите хижи, изграждането на инфраструктурата и нейното развитие на територията на парка, съобщават от музея.

Изложбата е осъществена благодарение на дарените от Иван Попйорданов архивни документи и фотографии и на съвместното сътрудничество с ДПП „Витоша“, Държавна агенция архиви, Исторически музей гр. Свищов, туристическите дружества „Алеко Константинов 1899“ и „Еделвайс“, вестник „Ехо“, издание на Български туристически съюз, „Декатлон България“, фотографът Николай Треймън и други частни лица.

Посетителите ще могат да видят архивни документи и фотографии, интересни отличителни знаци, грамоти, туристическо облекло, принадлежности за планински походи и др. Специално място в експозицията заема списъкът с участниците при първото организирано изкачване на Черни връх, изготвен от Алеко Константинов на 27 август 1895 г., предоставен от историческия музей в град Свищов.

Специалното участие при откриването ще има хор „Планинарска Песен – Филип Аврамов“ с диригент Иван Христов. Изложбата „Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“ ще може да бъде разгледана от 7 февруари до 28 април 2024 г. в зала „Инфоцентър“ в централната сграда на Музея.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Витоша ски уведоми Столична община: Симеоновският лифт повече ням......

Симеоновският лиф е затворен и повече няма работи. За "пускането на шалтера" собственикът на съоръженията в планината - ...

Прочети още keyboard_arrow_right