На дискусия в УНСС: София има голям потенциал на дестинация за конгресен туризъм в Европа (ВИДЕО)

На дискусия в УНСС: София има голям потенциал на дестинация за конгресен ту

Снимка: УНСС

Когато разберем всички, че общото е по-важно от частното, ще станем всички много щастливи, каза Владимир Ников на дискусията и даде примери с Унгария

София има голям потенциал и отлична инфраструктура за развитие на конгресен, MICE, туризъм и да се превърне в желана туристическа дестинация в Европа. Около това мнение се обединиха днес участниците в дискусията в УНСС на тема „Туризъм, политика и бизнес“.

Сред изискванията към дестинацията за бизнес туризъм са наличие на автентични символи, които да я отличават, на модерна материална и техническа база и възможност за комбиниране с другите видове туризъм като здравния, развлекателния и културния, които дават допълнително конкурентно предимство, посочи ас. д-р Ралица Георгиева от катедра „Икономика на туризма“. 

Във форума, седмо поредно издание, участваха представители на бизнеса и местната изпълнителна власт на Столична община. Фокус на дискусиите бяха възможностите за брандиране на град София като водеща бизнес дестинация в България и Европа, както и бизнес (MICE) туризмът в град София, с актуалните му форми - Bleisure tourism, Tourism WorkNomads и Business&Wine&SPA концепцията. 

"За нас е важно да се случи едно събитие. Нашата компания организира първите Олимпийски европейски игри в Баку. Когато се построява нещо голямо, за някаква цел, трябва да се знае, какво ще прави в близките 5 години. Аз тук не го виждам това, като гражданин на София. Като започнем с прекрасната зала Арена Армеец. Тези хора имат ли идея за близките 5 години каво ще правят, защо е построена? Една унгария, която не е по-голяма от България, за последните 10 - 15 години е инвестирала повече от 1,5 млрд. евро за развитие на спортната инфраструктура, построени са 23 нови стадиона, които са готови да приемат футболни срещи всякакъв ранг - европейски и световни. Ако сте забелязали, всяка година УЕФА и Шампиноска лига се играе мач на стадион в Унгария. Когато разберем всички, че общото е по-важно от частното, ще станем всички много щастливи. А това се прави с 3 основни неща. Първото е със силен лобизъм, който не виждам в България , дори и закон няма. Нито едно представителство зад граница не прави това нещо. Второ - политиците трябва да върявт преди нас - бизнеса, за да създават условия, подходящи за нашите едйствия. Не си представям как ще се проведе световен конгрес на зъболекарите в София. В един град на Изток с население колкото София, кандидатства и средно на година провежда 34 межуднародни събития - европейски и световни и те успяват", сподели на дискусията Владимир Ников, консултант и експерт в туризма.

Преподавателите от катедра „Икономика на туризма“ представиха водещите тенденции в развитието на бизнес туризма, управлението и комуникирането на туристически район София, както и актуалните политики, свързани с формирането на туристическата такса.

И всички се съгласиха, че MICE туризмът трябва да бъде приоритетният сегмент, върху който столицата да развива своя бранд.

Акцентира се на факта, че бизнес туристите носят три пъти повече приходи за дестинацията в сравнение с други таргет групи.

Според д-р Виолета Донева, ръководител на експертна група по туризъм на ДБ, общинските съветници в столицата работят активно за утвърждаването ѝ като водеща MICE дестинация в комбинация с развитие на потенциала на здравния, планинския и балнео-туризма.

Кирил Радоев, оперативен мениджър на хотел InterContinental, коментира, че MICE туризмът е основно перо и онова, което той може да донесе като допълнителни услуги, е от голямо значение.

„Имаме десетки примери за хора, които идват в София по работа, и остават няколко дни след това за почивка и развлечение. MICE туризмът води след себе си и други видове туризъм и с правилната инфраструктура София може да се утвърди като бранд в бизнес туризма“, смята Радоев.

Друга важна предпоставка за постигането на високи резултати в туризма е сътрудничеството. Според ас. д-р Иво Анев, преподавател в катедра „Логистика и вериги на доставките“ и експерт от „Екипът на София“ информацията трябва да тече от специалистите, през академичните среди и бизнеса, до гражданите. По думите му гражданското участие и участието на университетите в създаването на стратегиите и политиките е много важно. И това сътрудничество не е нужно да струва милиони, възможно е да се случва с микрофинансиране, смята д-р Анев.

Присъстващите посочиха отличните оценки на австрийската преса за София, третото ѝ място в класацията на най-добрите европейски градове за уикенд екскурзия по оценки от Tripadvisor. А също и изборът на столицата, от една от най-големите туристически компании в Мексико, с най-голямо присъствие на туристическите пазари в цяла Европа, за локация на полетите с летище София и програми от София до Букурещ, Бран, Синая, Будапеща и Белград.

В тази връзка д-р Ралица Георгиева от катедра „Икономика на туризма“ отбеляза, че активната комуникационна политика на Район Тракия трябва да се възприеме и за Туристически район София.

Оживените дискусии във форума се фокусираха още върху възможностите за оползотворяване на богатството от минерални води в столицата, потенциала на Витоша като притегателна дедестинация и необходимите подобрения в статистическата информация, която се използва за планиране и измерване на резултатите на туристическите политики.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Витоша ски уведоми Столична община: Симеоновският лифт повече ням......

Симеоновският лиф е затворен и повече няма работи. За "пускането на шалтера" собственикът на съоръженията в планината - ...

Прочети още keyboard_arrow_right