Обновена маркировка улеснява туристи и спортисти на Витоша

-

Снимка: Пресцентър

Поставените от „София – евростолица на спорта“, ПП „Витоша“ и СК „Вертикален свят“ екологични табелки и знаци предпазват хората от загубване в планината

Съвместна инициатива на Фондация „София – европейска столица на спорта“, Природен парк „Витоша“ и СК „Вертикален свят“ прави възможно подновяването на туристическата и велосипедна маркировка на Витоша. Тя ще улеснява хората в планината и ще ги предпазва от загубване, попадане в нежелан или недопустим район, губене на ориентация.

Дейността е в ход вече над половин година, като в плана за 2021-ва вече всичко е изпълнено с маркирането на 100 км туристически маршрути и 72 км трасета за планинско колоездене. Практическата работа по обновяването, а където е необходимо поставянето на нови табелки и знаци е под ръководството на изтъкнатия алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов. Маркирането по маршрутите е изцяло съобразено с екологичните изисквания в планината.

За 2021 година инициативата включва подновяването на маркировка за пешеходен туризъм на следните маршрути:
1. с. Чуйпетлово - Меча чешма - х. Селимица
2. с. Ярлово – седловина Бука Преслап
3. с. Ярлово – седловина Ярема
4. с. Железница (Царева махала) - з. Синя стрела

По този начин е поставено началото на поетапното маркиране на нископланинската обиколна пътека (НОП), обикаляща планината по хоризонтал с приблизителна височина между 800 и 1000 метра над морското равнище. Това е една от най-използваните пътеки в планината. Нейното идейно планиране е заложено още в генералния паркоустройствен план от 1955 г., заедно с още две обиколни пътеки, които са среднопланинска обиколна пътека (СОП) и високопланинска обиколна пътека (ВОП).

В тази връзка при маркирането на обиколните маршрути, туристите ще срещат освен обичайната лентова маркировка със символ в син цвят (за НОП) и табелка с надпис и двупосочна стрелка – една новост в планинското маркиране на туристически маршрути у нас, но изключително популярна по цял свят!

Също така от пролетта на 2021 г. е в ход и премаркирането на някои установени маршрути за планинско колоездене на Витоша както следва:
1. Бояна – Драгалевци - Боянско езеро - Бояна
2. Владая - кариерите – Владая
2. Кладница – Боснек – Чуйпетлово – Кладница
3. Чуйпетлово – Църнел – Чуйпетлово
4. Чуйпетлово – з. Смильо – Чуйпетлово
5. Ярлово – Бука Преслап – з. Смильо – Ярлово

Поради вандалски прояви и различен род други причини, голяма част от поставените указателни табели за велосипедни трасетата липсват, което на практика създава предпоставка от загубване, попадане в нежелан или забранен за велосипеди район в планината.

При премаркирането на велосипедните маршрути, съществуващите насочващи информационни табели се допълват на необходимите места и с марка в триъгълна форма. Тя представлява насочен символ по посока на движението за трасето с основен (отговарящ на маршрута цвят) и допълнителен бял цвят.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (42%, 495 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (20%, 235 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 244 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 188 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1176 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

3,2 млн. пътници посрещна летище София през 2021 г....

Летищe София посрещна над 3,2 млн. пътници през 2021 г. Спадът е 54% в сравнение с 2019 г., преди пандемията, съобщиха о...

Прочети още keyboard_arrow_right