Съдът задължи концесионера на Витоша да ремонтира "Конярника"

-

Снимка: Facebook

Ски-центърът Конярника на Витоша, който от години се руши, трябва да бъде ремонтиран. Това реши Върховният административен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Магистратите приеха, че заповедта на главния архитект на София Здравко Здравков е издадена в съответствие с приложимите материалноправни разпоредби. Решението отменя и постановлението на Административен съд София – град, като посочва, че решението на АССГ е в противоречие със закона и събраните по делото доказателства.

През 2021 г. е одобрен констативен протокол на комисия, назначена от главния архитект на София Здравко Здравков, за обследване на състоянието на строеж „Стационарен ски – влек „Конярника“ в Природен парк „Витоша“, м. Конярника. На собственика на обекта е наредено в срок от 3 месеца да извърши ремонтни и възстановителни дейности за поправяне и привеждане в съответствието с изискванията на закона на строежа, включително лифтова станция и въжена линия с фундаменти, носещи стълбове, конструкция седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми. Заповедта задължава собственика също да обезопаси лифтовата станция, да изготви конструктивно обследване на строежа и да представи и съгласува инвестиционен проект за обекта.

Констативните протоколи показват, че въжената линия и чайната не отговарят на изискванията и не са в състояние да изпълняват функцията си, поради което трябва да бъдат ремонтирани и поддържани в изправно състояние.

Констатираното по делото и от съдебно-технически експертизи лошо техническо състояние на ски – влека и компроментираният покрив на сградата, както и нейната необезопасеност и занемареност, безспорно установяват наличието на обекти, за които са налице предпоставките за издаване на заповед от страна на административния орган за извършването на ремонт, отбелязват магистратите.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„София – толкова много за откриване“ може да бъде видяна от днес ......

Фотоизложбата „София – толкова много за откриване“ може да бъде видяна от днес на столичното летище. 1...

Прочети още keyboard_arrow_right