Новини от вчера

comment 0
visibility 5048
Запали се къща в Орландовци, чул се е силен тътен

Запали се къща в Орландовци, чул се е силен тътен

Къща се е запалила на ул. Лукорска в столичния квартал Орландовци. Огънят бързо се разраства, съобщиха пред Столица.bg живеещи наоколо хора. Сградата не е масивна, а памъците бързо се разрасвали. За броени минути на мястото са пристигнали пожарникари. След огъня се е чул и силен тътен от взрив. Засега не е ясно какво има в къщата. По първоначална информация вътре е имало човек. В близост до горящата има и други къщи.  

comment 0
visibility 5503
Пожар в къща в Софийско взе две жертви

Пожар в къща в Софийско взе две жертви

Двама души са загинали при пожар в софийското село Габровница. Инцидентът се е случил вчера, около 19.50 часа, съобщиха по btv. При пристигането си пожарникарите са установили, че гори първият етаж на къщата, частично - вторият, както и покривът.  

comment 0
visibility 1940
БНБ пуска възпоменателна монета с лика на Стоянка Мутафова

БНБ пуска възпоменателна монета с лика на Стоянка Мутафова (СНИМКИ)

Българската народна банка пуска в обръщение от понеделник, 24 януари т. г., възпоменателна монета с лика на Стоянка Мутафова. Възпоменателната монета е по случай 100 години от рождението на неповторимата актриса  и е от серията „Български творци“, съобщават от БНБ. Цената на монетата е 30 (тридесет) лева и ще се продава на две каси в Българската народна банка на пл. „Княз Александър I“ № 1. Желаещите могат да си закупят и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД. От 24 до 26 януари 2022 г. включително всеки клиент, физическо или юридическо лице, ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ ще се продава без ограничения.

Реклама
comment 0
visibility 1052
„Пирогов“ отправи апел за спешно кръводаряване

Опашка от желаещи, които откликнаха на призива за даряване на кръв

Дълга опашка от желаещи за кръводаряване се изви пред центъра на улица „Братя Миладинови“ в София. Много от тях са дошли, за да помогнат на блъснатото от автобус момиче, нуждаещо се от преливане на кръв. Един от чакащите разказва, че е познат на Александра Нинова, която беше блъсната от автобус. Иска да направи нещо добро, като дари кръв за нея. Ще дарява за първи път, но не се притеснява от процедурата. Повечето хора смятат, че финансовият стимул е без значение и че България трябва да вземе пример от други страни, създали успешни кампании за кръводаряване. Процедурата не плаши желаещите да даряват кръв.    

comment 0
visibility 473
Георги Георгиев, председател на СОС: Ще въведем строг контрол и ясни правил

Георги Георгиев, председател на СОС: Ще въведем строг контрол и ясни правила за премествае...

Подобряване на политическия диалог, повече съвместна работа и повече общи каузи, които да ни свързват и обединяват. Така председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев определи първите 100 дни, след като застана начело на градския парламент, в интервю за БНР. Една от промените, която той инициира и която предстои СОС да одобри, е ограничаване безразборното използване на пиротехнически средства на територията на Столичната община. „Първо е много важно да кажем, че зарята на Нова година и използването на пиротехнически средства на Нова година не се забранява, това е важно като уточнение. Апелът е да се ограничават, защото виждаме стават все повече инцидентите, свързани с това. Аз преди година подех тази инициатива за ограничаване на пиротехническите средства, тогава имахме по-ограничена подкрепа. През изминалите няколко месеца организирах срещи с представители на различни организации, които работят с деца, особено с деца със специални образователни потребности - над 5 хиляди са тези деца в София. Оказва се, че за тях шумът от прахосмукачката е огромен стрес, да не говорим за канонадата от гърмежи, която съвсем произволно всеки от вас ще се сети да инициира. Въвеждаме правила, за да живеем по-добре.“, коментира още Георгиев. Друга съществена за столицата реформа е тази в Наредбата за преместваемите обекти. Председателят на СОС посочи, че по този начин се предвижда затягане на контрола, ясни правила, стандарти, които да се спазват, за да се подреди градската среда и гарантира безопасността на гражданите. „ Висящи кабели, каквито има в момента не бива да съществуват в столичния град. След приемане на наредбата ще има срок, в който да се приведат в съответствие. Предвиждаме по-бърз ред за премахване на преместваемите обекти“, заяви Георги Георгиев. За казуса с пазара в "Лозенец" Георгиев отговори, че е бил сезиран с подписка от над 1000 граждани, които искат запазване на пазара. „Аз се учудих, че има проблем с пазара, но извърших проверка и действително кметът на район "Лозенец" предлага създаване на зона на събитие върху по-голямата част от момента съществуващия пазар. Това е начинание, което аз категорично не подкрепям, така че ние ще защитим пазара. Предстои да внесем в понеделник с колеги от различни политически групи, които съм убедил да ни подкрепят за следното - пазарът да бъде предоставен за управление на общинско дружество, някои от общинските пазари, да се инвестират средства в това той да се обнови, да бъде чисто, приветливо място". По отношение на енергийната криза която пряко се отразява на „Топлофикация-София“, Георгиев посочи държавата трябва да намери компенсаторен механизъм, подобно на този за бизнеса, и за общинските и частни топлофикации, за да не се наложи накрая хората да платят сметката.

comment 0
visibility 849
Открива се данъчната кампания за 2022 г.

Открива се данъчната кампания за 2022 г.

Местните данъци и такси в София от днес могат да се плащат онлайн, а от 24 януари - и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници.  Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС е 30 април 2022 г. Условие, което трябва да бъде спазено, за да се възползвате от отстъпката, е цялата дължима сума да се внесе наведнъж. От дирекция "Общински приходи" на Столична община допълват, че същият е и крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци.  От 8 януари т.г. в столицата вече може да се плаща данък МПС за текущата година. За последните две седмици собствениците на превозни средства, регистрирани в София, са платили повече от 6 млн. лв. за колите си. През миналата година внесеният в бюджета данък МПС е общо 112, 2 млн. лв., от които 64 млн. лева са от физически лица. В хазната на София през миналата година са внесени 132 млн. лв. са внесени като данък недвижими имоти. Ето какви са сроковете, в които трябва да внесете местните си данъци и такси на части, за да не ви се начислява лихва: Данък недвижими имоти и данък МПС: първа вноска - 30 юни и втора вноска - 31 октомври. Таксата битови отпадъци може да се внесе на четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември. Непроменени, същите като през миналата година остават ставките за местните данъци и такси. От дирекция "Общински приходи" уточниха, че печатането на данъчните съобщения ще стартира в средата на февруари. Ще ги разпратят до собствениците, които предпочитат да получат хартиени съобщения, вместо електронни на посочен от тях имейл адрес през месец март.    

comment 0
visibility 5190
Алекс се нуждае от тромбоцитна маса за предстояща операция в "Пирогов"

Алекс се нуждае от тромбоцитна маса за предстояща операция в "Пирогов"

Все още има спешна нужда от кръводарители с кръвна група А+ за тромбоцитна маса за блъснатото от автобус в Люлин момиче. Призивът е отправен в социалната мрежа, след като по-малко 24 часа е събрана достатъчно кръв за 16-годишната Александра Нинова. Тя е в детската реанимация на "Пирогов" и е в тежко състояние. Лекарите направиха животоспасяващи операции, но предстоят още. Алекс е изкарала нощта, след кръвопреливане и е вдигнат хемоглобина, но все още се нуждае от тромбоцитна маса, съобщиха нейни близки. Именно затова кръводарителите трябва изрично да посочат, че е за създаване на тромбоцити. Кръв за тромбоците може да се даде във всеки център за кръводаряване в София, освен във ВМА. Кръводарителите трябва да са кръвна група А+ и взимането на кръв да е в диапазона между 8:00 и 10:00 часа сутринта, уточняват близки на момичето в призива за помощ. Организатор на кръводарители е Аделина Банакиева, телефон 0879513334, и моля преди да се запътите към центъра за кръводаряване да се чуете с нея или да и пишете.

comment 0
visibility 893
„Пирогов“ се нуждае спешно от кръводаряване

„Пирогов“ се нуждае спешно от кръводаряване

От болница "Пирогов" отправиха апел към гражданите за безвъзмездно и доброволно кръводаряване в полза на нуждите на болницата. Болницата всеки ден се нуждае от кръв и кръвни продукти. Само така може да оказва своевременна помощ на настанените за лечение пострадали лица. Лечебното заведение особено много се нуждае от безвъзмездни кръводарители с кръвна група "А", с резус фактор положителен. Всички лица, които имат желание да помогнат на болницата, могат да дарят кръв в Националния център по трансфузионна хематология.