Новини от вчера

comment 0
visibility 204
Новините в София: Най-важното за деня 21 март 2023 г.

Новините в София: Най-важното за деня 21 март 2023 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 21 март 2023 г. Пациенти на голяма столична болница блокират входа за линейки Пациентите на голяма столична болница спират в най-дясната лента на оживения булевард "Ив. Гешов" като блокират достъпа на линейки до входа, разказа пред Нова телевизия д-р Алекс Илиев - зам.-директор на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Адвокатът на "Шейново": Никой не може да каже как и кога е станала размяната на бебетата Към момента никой не може да каже как и кога е станала размяната на бебетата. Това заяви пред БНТ юристът на столичната общинска АГ болница "Шейново" Вили Костадинова. Досъдебното производство по случая с разменените бебета продължава. Нова маркировка на пътищата в столичния "Люлин" Сезонните ремонти в столичния "Люлин" стартират с полагане на нова пътна маркировка. Процесът вече започна, съобщи кметът на района. Задържаха 23-годишен, разпространявал наркотици в столичния Люлин (СНИМКИ) В хода на специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, столични полицаи са задържали 23-годишен мъж, разпространявал наркотици на територията на ж.к. „Люлин“, съобщават от пресцентъра на МВР. Още 23 детски градини ще бъдат изградени в София Новата 122 детска градина в район „Люлин“ вече работи с пет групи и предстои да приеме деца в още пет. Тя е една от детските градини, които се изграждат в район Люлин по програмата на кмета на София за строителство на нови детски ясли и градини. Кола се заби в дърво пред входа на метрото на бул. „Патриарх Евтимий“ в София Лек автомобил катастрофира до подлеза на метростанцията на бул. „Патриарх Евтимий“ в София. По чудо няма жертви при инцидента.  

comment 0
visibility 185
Премахнаха стари коли от район „Сердика“ (СНИМКИ)

Премахнаха стари коли от район „Сердика“ (СНИМКИ)

Район „Сердика“ продължава дейностите по репатрирането на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС), намиращи се на територията на общината. „Отново призоваваме жителите на района сами да отстраняват притежаваните от тях ИУМПС, разположени върху имоти – държавна или общинска собственост.“, казват от местната администрация. На интернет страницата на район "Сердика", секция "Обяви и уведомления", се публикува регулярна информация относно стикираните автомобили, както и тези, за които е издадена заповед за принудително репатриране.

comment 0
visibility 377
Кола се заби в дърво пред входа на метрото на бул. „Патриарх Евтимий“

Кола се заби в дърво пред входа на метрото на бул. „Патриарх Евтимий“ в София

Лек автомобил катастрофира до подлеза на метростанцията на бул. „Патриарх Евтимий“ в София. По чудо няма жертви при инцидента. Според очевидци шофьорът е направил десен завой, колата се е завъртяла и се е ударила странично в дърво, намиращо се пред входа на метрото. Истински късмет е, че по това време на мястото е нямало хора.   В автомобила са били двама души. По информация на bTV водачът е тестван за алкохол, а пробата му е отрицателна. На място са пристигнали екипи на полицията и на аварийната дирекция. Причините за инцидента все още не са ясни. 

Реклама
comment 0
visibility 173
Набират лекари и сестри за медицинските хеликоптери

Набират лекари и сестри за медицинските хеликоптери

Министерството на здравеопазването набира кандидати за включване в обучителен курс „Оказване на спешна медицинска помощ по въздух", съобщават от ведомството. Лекарите и медицинските сестри, преминали обучението, ще бъдат включени в дежурства в базите летище „Враждебна" – София и летище „Долна Митрополия" – гр. Долна Митрополия. Обученителният курс ще се проведе в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия – гр. София. Продължителността на обученията ще бъде 15 дни, като се очаква същите да започнат в началото на месец май. Изисквания към кандидатите: - Лекари с придобита специалност „Анестезиология и реанимация" или  „Анестезиология и интензивно лечение"; - Лекари с придобита специалност „Спешна медицина" и стаж по специалността минимум 5 години; - Лекари-специализанти IV курс по специалност „Анестезиология и интензивно лечение"; - Медицински сестри – с опит минимум 3 години в структура по реанимация и интензивно лечение; - Владеене на английски език. Кандидатите могат да подават документи в Центъра за административно обслужване на Министерството на здравеопазването (гр. София, пл. „Света Неделя" 5) или на електронен адрес: Bbotev@mh.government.bg. Срокът за подаване на документи е  до 21 април 2023 г., вкл.

comment 0
visibility 180
Укрепват пътища, засегнати от свлачища в Софийско

Укрепват пътища, засегнати от свлачища в Софийско

Отворени са офертите на участниците в обществената поръчка за трайно укрепване на 30 участъка от републиканската пътна мрежа, засегнати от срутища, свлачища и други геодинамични процеси, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Отсечките са в 12 области – София, Враца, Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград. С готовите проекти Агенция „Пътна инфраструктура" ще кандидатства за финансиране по Програма „Околна среда" 2021-2027 г. В участъците са компрометирани подпорни стени, предпазни мрежи и са нарушени насипи на откосите от свлачищни и срутищни процеси. На някои места е засегнато пътното платно и са нарушени ограничителните системи. Поръчката е в четири обособени позиции, а общата ѝ прогнозна стойност е 1 092 950 лв. без ДДС. Една от позициите включва изготвянето на технически проект за трайното укрепване на 4 участъка в областите София и Враца. Отсечките са на път III-181 /СОП/ - Бистрица - Железница - Алино и път II-16 Зверино – Елисейна през Искърското дефиле. Третокласният път Бистрица – Железница – Алино е основна връзка на населените места Поповяне, Ковачевци, Алино и вилна зона „Ярема" със столицата. По пътя Зверино – Елисейна преминава интензивен трафик и отсечката се използва за обходен маршрут при спиране на движението по път I-1 Мездра - Ботевград. Участъкът, който се нуждае от укрепване, е в района на Елисейна. При обилни валежи в отсечката се свличат скални маси върху платното.  

comment 0
visibility 132
Болницата Самоков откри кабинет за прегледи на костната плътност

Болницата Самоков откри кабинет за прегледи на костната плътност

Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) - Самоков вече разполага с остеодензитометричен кабинет, в който гражданите ще могат да се преглеждат за проблеми, свързани с костната плътност, съобщава БТА. Кабинетът ще бъде обслужван от специалистите на отделението „Образна диагностика“ и ще е достъпен за всички жители на община Самоков и община Долна баня. „Тъй като изследването не се поема от Здравна каса, ще трябва да се заплати на касата на болницата. Изследването струва 32 лева“, обясни управителят на МБАЛ - Самоков доктор Красимира Ковачка. Скенерът ще служи за изследване на костната плътност, което е от голямо значение за движението и пълноценния живот на човек. „Това изследване е необходимо най-често за дамите, защото, за съжаление, остеопорозата се среща по-често при тях. Причините са хормонални и от обездвижване. Затова ние препоръчваме пълноценно хранене, движение и, разбира се, ако се стигне до смущения, тогава да се прибегне и до изследвания“, каза д-р Димитър Хаджиандонов. Той добави, че заболяването засяга жени след менопаузата и мъже след 55-годишна възраст. Изследването продължава около петнадесет минути и не е болезнено. Медиците казаха, че още от утре апаратурата ще започне да работи, като прегледите ще могат да се правят от 12:00 до 14:00 часа.

comment 0
visibility 245
Жълт код за значителни валежи в София област

Жълт код за значителни валежи в София област

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи в осем области на страната утре. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ. Областите с предупредителен жълт код за 22 март, в които се очакват значителни валежи, са София област, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Габрово, Велико Търново и Стара Загора. През нощта срещу сряда и през деня в планинските райони от тези области ще има значителни валежи от дъжд, като количествата може да са до 20-35 литра на квадратен метър.

comment 0
visibility 163
Зоопаркът в София показа на децата как да станат част от научно изследване

Зоопаркът в София показа на децата как да станат част от научно изследване

Младите природолюбители от зооклуб „Ной“ към Екологичния център на Зоологическа градина – София имаха интересно практическо занимание на тема "Фотокапани и гражданска наука или как обикновеният човек може да стане част от научно изследване?". Биоложката Нели Иванова запозна децата с инициативата Snap The Wildlife на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ и разказа как обикновени хора от цялата страна използват фотокапани, за да събират информация за обитателите на дивата природа. „Гражданската наука не е ново явление, но в последното десетилетие тя показа своя потенциал в научните изследвания. Тя се превърна в ценен инструмент, който при правилна употреба може да бъде много полезен на учените по цял свят“, посочват от Софийската зоологическа градина. Скоро в зоопарка ще бъде представена специална изложбата, посветена на инициативата Snap The Wildlife – гражданска наука в действие.

comment 0
visibility 290
Още 23 детски градини ще бъдат изградени в София

Още 23 детски градини ще бъдат изградени в София

Новата 122 детска градина в район „Люлин“ вече работи с пет групи и предстои да приеме деца в още пет. Тя е една от детските градини, които се изграждат в район Люлин по програмата на кмета на София за строителство на нови детски ясли и градини. На територията на Столична община към момента се строят 23 нови сгради на детски градини и се подготвят проекти за различни райони. Това каза кметът Йорданка Фандъкова, която присъства на тържествения водосвет в 122 детска градина. Детската градина се намира на ул. „Полк Никола Попов“ 5 и е бивш филиал на ДГ № 47 „Незабравка“, посочиха от Столична община. Детското заведение ще носи името „Синева“, след решение на Столичния общински съвет. Йорданка Фандъкова поздрави кмета на район Люлин г-н Младенов, с когото продължават инвестициите в промяната в средата на децата и изграждането на нови детски градини. 122 детска градина е за общо 250 деца, разпределени в 10 групи. Запълнени са пет и предстои да бъдат обявени местата за останалите пет групи. „Благодарение на инвестициите в детски градини район Люлин е на път да изпълни програмата за преодоляване на недостига на места за деца между 3 и 6 години“, посочи също кметът Фандъкова. По думите ѝ със 122 детска градина и тази, която отвори в кв. “Филиповци“ в район Люлин недостигът на места за деца е сведен до минимум. „В момента в района се довършват още една нова детска градина за 250 деца и сграда на детска ясла. През последните години въпреки кризата не спряхме строителството на нови детски градини, което е една от най-важните инвестиции – грижата за децата и семействата“, каза още кметът Фандъкова. Автор: Пресцентър Столична община

comment 0
visibility 219
Съдят мъж за кражба на касета с пари от Борисовата градина в София

Съдят мъж за кражба на касета с пари от Борисовата градина в София

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу 23-годишен мъж за кражба. На 28 май 2022 ч. за времето от 5:20 ч. до 5:40 ч., обвиняемият И.Г. счупил прозорец на ресторант в парк „Борисова градина“ в София и откраднал от там металната касета, съдържаща сумата от 3 900 лева. По случая е образувано досъдебно производство. В хода на разследването са събрани доказателства, които сочат И.Г. за автор на деянието. Делото срещу И.Г. продължава в Софийски районен съд.

comment 0
visibility 342
Район „Триадица“ събира книги за училището в Цариброд

Район „Триадица“ събира книги за училището в Цариброд

Столичният район „Триадица“ стартира нова кампания, наречена „Подари книга“. Целта на инициативата е да се обогати библиотеката на гимназия „Св. св.  Кирил и Методий“ в община Цариброд, Сърбия.  „Ако имате желание да се разделите с любимо четиво на български език в областта на художествената или научна литература, можете да го направите като го занесете в Клуба на пенсионера в кв. “Иван Вазов“, посочват от местната администрация. Книгите ще се събират всеки работен ден от 15:00 ч. до 18:00 ч.

comment 0
visibility 132
Vivacom

Unlimited 100 е най-предпочитаният план на Vivacom

От пускането му до момента, Unlimited 100 се наложи като планът, който се радва на най-голям интерес от страна на клиентите на Vivacom, защото той предлага всичко необходимо на едно място за максимално добро и цялостно изживяване на атрактивни цени. Това, което отличава Vivacom от останалите, е че предлага неограничени не само разговори и мегабайти, но и неограничени SMS-и – услуга, която е уникална за пазара и се предлага само в Unlimited плановете на компанията. Потребителите се радват на любимото HD видеосъдържание, перфектен стрийминг, сърфиране в социални мрежи и сайтове без забавяне, както и сваляне на файлове с висока скорост. Vivacom не спира да променя телекомуникационните услуги, които предлага на своите клиенти, с една-единствена цел – да отговори на всичките им нужди. С Unlimited 100 потребителите получат още и впечатляващ набор от допълнителни услуги, като достъп до мобилното приложение на услугата EON за първите 6 месеца, включваща повече от 60 канала, допълнително съдържание с видеотеката Arena Play и спортните канали от пакет DiemaXtra, както и достъп до музикалната платформа TIDAL за срока на договора. През 2022 година, Vivacom лансира изцяло новите Unlimited планове за всички потребители, във всички ценови категории, за първи път в България, като по този начин телекомът даде възможност на клиентите си за пълна свобода в общуването.

comment 0
visibility 237
Шоколад

Истина разкрита: Полезен ли е шоколадът?

Въпреки че шоколадът може да бъде вкусно лакомство, неговите ползи за здравето зависят от вида на шоколада и количеството, което се консумира. Тъмният шоколад, който съдържа по-висок процент какаови вещества, обикновено се счита за по-полезен за здравето от млечния шоколад или белия шоколад, които имат по-малко какаови вещества. Тъмният шоколад е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на тялото от увреждане от свободните радикали. Може също да помогне за понижаване на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Освен това черният шоколад съдържа няколко минерала, включително магнезий, мед и желязо, които са важни за цялостното здраве. Въпреки това е важно да се отбележи, че шоколадът също е с високо съдържание на калории, мазнини и захар. Консумацията на твърде много шоколад може да допринесе за наддаване на тегло, увеличавайки риска от здравословни проблеми като диабет, сърдечни заболявания и други състояния. Като цяло, въпреки че черният шоколад може да осигури някои ползи за здравето, когато се консумира умерено, той все пак трябва да се счита за лакомство, а не за здравословна храна. Важно е да се наслаждавате на шоколада като част от балансирана диета, в умерени количества и в комбинация с редовни упражнения и други здравословни навици на живот. Какви са ползите за здравето от шоколада? Ето някои потенциални ползи за здравето от шоколада, особено черния шоколад: Богат на антиоксиданти: Тъмният шоколад е с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да помогнат за защитата на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали. Здраве на сърцето: Някои проучвания показват, че консумацията на черен шоколад може да помогне за понижаване на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Повишаване на настроението: Шоколадът съдържа фенилетиламин, който може да помогне за повишаване на настроението и нивата на енергия. Мозъчна функция: Доказано е, че флаванолите в черния шоколад подобряват притока на кръв към мозъка, което може да подобри когнитивната функция и да намали риска от деменция. Здраве на кожата: Антиоксидантите в тъмния шоколад могат да помогнат за защита на кожата от увреждане, причинено от ултравиолетовата радиация и дори могат да подобрят хидратацията и еластичността на кожата. Съдържание на минерали: Черният шоколад съдържа няколко минерала, включително магнезий, мед и желязо, които са важни за цялостното здраве. Важно е да се отбележи, че въпреки че черният шоколад може да осигури някои потенциални ползи за здравето, той все пак трябва да се консумира умерено като част от балансирана диета. За да намерите най-подходящите шоколади, може да разгледате онлайн брошури за София.  Шоколадът също е с високо съдържание на калории, мазнини и захар, така че е важно да имате предвид размера на порциите и общия прием, за да избегнете потенциални неблагоприятни ефекти върху здравето.  Какви са недостатъците на яденето на шоколад? Въпреки че шоколадът може да предложи някои потенциални ползи за здравето, както бе споменато по-горе, важно е да сте наясно и с неговите недостатъци. Ето някои от потенциалните неблагоприятни ефекти от яденето на (МНОГО!) шоколад: Високо съдържание на калории, мазнини и захар: Повечето шоколадови продукти са с високо съдържание на калории, мазнини и захар, което може да допринесе за наддаване на тегло и редица здравословни проблеми, включително диабет, сърдечни заболявания и други състояния. Съдържание на кофеин: Шоколадът съдържа кофеин, който може да допринесе за нервност, безпокойство и безсъние, особено ако се консумира в големи количества или близо до лягане. Кариес: Захарта в шоколада може да допринесе за кариеса, главно ако се консумира често или в големи количества. Алергии и чувствителност: Някои хора може да са алергични или чувствителни към шоколад и могат да получат уртикария, обрив или симптоми на храносмилателен дискомфорт. Консумирането на шоколад в умерени количества и като част от балансирана диета е важно, за да се избегнат тези потенциални неблагоприятни ефекти. Изборът на черен шоколад пред млечен или бял шоколад и изборът на шоколадови продукти с по-ниско съдържание на захар също може да помогне за минимизиране на недостатъците от консумацията на шоколад. С настъпващата инфлация трудно може да се поглезим без да изслизаме извън бюджета, именно поради тази причина е силно препоръчително да преглеждате регионални софийски брошури, на които ще откриете страхотни сладки намаления.  Полезен ли е черният шоколад? Ето някои добри новини... Тъмният шоколад може да бъде полезен, когато се консумира в умерени количества като част от балансирана диета. За разлика от млечния или белия шоколад, които съдържат по-малко какаови частици, тъмният шоколад обикновено има по-висок процент какаови частици и следователно е с по-високо съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти. Като част от здравословния ми начин на живот спортувам редовно и се храня здравословно и балансирано, но всяка вечер след вечеря хапвам две парчета черен шоколад! Полезен ли е млечният шоколад? Не е лошо за вас, но млечният шоколад не е толкова полезен за здравето, колкото черния шоколад, тъй като съдържа по-нисък процент твърди вещества от какао и обикновено е с по-високо съдържание на захар и мазнини. Докато млечният шоколад може да бъде вкусно лакомство, той трябва да се консумира в умерени количества като част от балансирана диета. Полезен ли е белият шоколад? Белият шоколад, за разлика от черния, не съдържа какаови частици и следователно не е толкова полезен за здравето. Въпреки че може да бъде вкусно лакомство, трябва да се консумира умерено като част от балансирана диета. Ето някои потенциални недостатъци от консумацията на бял шоколад: Високо съдържание на калории, захар и мазнини: белият шоколад обикновено е с високо съдържание на калории, захар и мазнини, което допринася за наддаване на тегло и редица здравословни проблеми, включително диабет, сърдечни заболявания и други състояния. Ниско съдържание на хранителни вещества: Белият шоколад съдържа по-малко хранителни вещества от черния шоколад и не е с толкова високо съдържание на антиоксиданти, минерали или други полезни съединения. Няма ползи за здравето от какаовите вещества: Тъй като белият шоколад не съдържа какаови вещества, той не предлага никакви ползи за здравето, свързани с черния шоколад. Консумирането на бял шоколад в умерени количества и като част от балансирана диета е важно, за да се избегнат тези потенциални негативни ефекти. Изборът на черен шоколад пред бял шоколад и изборът на шоколадови продукти с по-ниско съдържание на захар също може да помогне за минимизиране на недостатъците от консумацията на шоколад. Как се чувствате като ядете шоколад? Яденето на шоколад може да ви накара да се почувствате добре по няколко начина! Сладкият, богат вкус и кремообразната текстура могат да бъдат приятни и удовлетворяващи и могат да предизвикат чувство на щастие и удовлетворение. Шоколадът също така съдържа няколко съединения, които могат да повлияят на настроението и нивата на енергия, включително: Фенилетиламин (PEA): Това съединение се намира в малки количества в шоколада и може да помогне за повишаване на настроението и нивата на енергия чрез стимулиране на освобождаването на ендорфини и допамин в мозъка. Кофеин: Шоколадът съдържа малки количества кофеин, който може да помогне за повишаване на бдителността и нивата на енергия и може също да подобри настроението. Теобромин: Това съединение се намира и в шоколада и може да помогне за повишаване на енергийните нива и подобряване на настроението. Освен това шоколадът може да осигури източник на комфорт и релаксация, главно когато се консумира умерено като лакомство или награда. *Реклама

comment 0
visibility 270
БНБ пусна монета "100 години от основаването на БОК"

БНБ пусна монета "100 години от основаването на БОК"

Българската народна банка пусна в обращение сребърна възпоменателна монета, посветена на „100 години от основаването на Българския олимпийски комитет“. Цената на монетата при пускане в обращение е 132 лева, а номиналната й стойност е 10 лева. Тиражът е 5000 броя. Автор на художествения проект е Светлин Балездров. Той е представил цифрите на номиналната стойност като стилизирани стадион и лекоатлетическа писта. На гърба е изобразена съвременната емблема на Българския олимпийски комитет, обградена с венец от традиционен български етно мотив. Общо 230 са спечелените олимпийски отличия за България - 55 от тях са златни, 90 – сребърни и 85 – бронзови.

comment 0
visibility 168
Мобилен пункт за опасни отпадъци ще работи в район „Студентски“

Мобилен пункт за опасни отпадъци ще работи в район „Студентски“

Мобилен събирателен пункт за опасни отпадъци ще работи в софийския район „Студентски" на 24 март (петък), от 8:30 до 14:30 часа, съобщават от Столичния инспекторат. Пунктът ще бъде на разположение на гражданите в кв. "Дървеница", ул. „Димитър Стефанов" и ул. "8-ми декември" – на паркинга на УНСС. Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: - Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни) - Лакове и бояджийски материали - Домакински препарати и химикали - Мастила и замърсени опаковки - Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност) 0700 11 750 е универсалният тел. номер за запитвания и заявки. Допълнителна информация може да бъде намерена на интернет страниците на БалБок, Столична община и Столичен инспекторат, както и на страницата на БалБок във Facebook.

comment 0
visibility 519
-

Издирват 22-годишен от столицата, в неизвестност от 8 март

Столичното Трето РУ издирва 22- годишния Александър Юриев Илиев, съобщават от СДВР. По данни на близките му той е напуснал дома си в София около 7 часа на 8 март и оттогава е в неизвестност. Младежът е среден на ръст, слаб, с кафяви очи и къса черна коса. Бил е облечен с черен анцуг, черно яке с качулка, носел е черни маратонки с бели странични ленти. Разполага с мобилен телефон, но номерът е изключен. Независимо от проведените множество оперативно-издирвателни действия, в рамките на които са проверени всички места, на които е възможно да пребивава, до момента младежът не е открит. Хората, които разполагат с допълнителна информация за издирвания, могат да сигнализират на тел. 112, 029821290 или в най-близкото поделение на МВР

comment 0
visibility 350
-

Столични полицаи иззеха близо килограм наркотици, арестувана е жена

44-годишна жена от столицата е била арестувана в рамките на проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, съобщават от пресцентъра на МВР. В ползваното от задържаната жилище криминалистите намерили и иззели множество кутии, съдържащи прахообразно вещество, тревиста маса и таблетки, електронна везна и пари. Изготвената експертиза сочи, че иззетите вещества са 738.36 г амфетамин; 200.32 г марихуана, и 46.7 г екстази. Задържаната жена е привлечена като обвиняема, наложена ѝ е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

comment 0
visibility 308
-

Съдят технически ръководител за причиняване на смърт при професионална непредпазливост

Обвинителен акт за причинена смърт по непредпазливост поради немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност е бил внесен в Софийски градски съд, съобщават от прокуратурата. Доказателствата, събрани в хода на разследването сочат, че през 2016 г. било учредено гражданско дружество по Закона за задълженията и договорите за участие в ограничена процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Строително-монтажни работи – преустройство на зала „Света София“ в пленарна зала в сградата на Народното събрание, гр. София, пл. „Княз Александър I“ № 1. По силата на сключения с НС договор, изпълнителят следвало да осигури за своя сметка охрана на строителната площадка, въпреки че сградата на НС, в която се намирал строителният обект, се охранявала от Национална служба за охрана. За технически ръководител на обекта бил определен обвиняемият А. М. , с призната квалификация „строителен инженер по конструкции и промишлени, жилищни и обществени сгради“. Пострадалият Д. Т. бил охранител на строителния обект. На 06.07.2018 г. в 16:37 ч. той се явил на работа съгласно утвърдения график. В 20:44 ч. Д.Т. влязъл сам в строителния обект през входа откъм вътрешния двор на НС. Отишъл до отвор за монтаж на „Фасадна-вентилационна решетка“ и отвора в плочата (шахта), които били необозначени и необезопасени. Охранителят изгубил равновесие, опитал да се хване, но не успял и паднал през отвора за монтаж и отвора в плочата след него (шахта). В резултат на падането, той получил съчетана черепно-мозъчна, гръдна и коремна травма с нараняване на жизненоважни органи, от която загинал на място. В хода на разследването са извършени оглед на местопроизшествието, извършена е аутопсия на трупа, множество експертизи, извършени от общо двадесет вещи лица, както и разпити на над шестдесет свидетели. От доказателствата и заключенията на вещите лица се установява, че от техническа гледна точка падането на пострадалия през отворите и неговата смърт се намират в причинно-следствена връзка с немарливото изпълнение на задълженията от страна на техническия ръководител на строителния обект А. М. Според обвинителния акт той не е изпълнил и не е контролирал спазването на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд и не е спазил изискванията за обезопасяване чрез парапети, ограждения или здраво покритие, означаване или сигнализиране по подходящ начин, на отворите, създаващи опасност за падане от височина, съобщават от прокуратурата. Действията по разследването са извършени от Националната следствена служба. Предстои провеждане на разпоредително заседание по делото в Софийския градски съд.

comment 0
visibility 396
-

2 години затвор за мъж, шофирал в София на два вида дрога

29-годишен мъж, шофирал в София след употреба на наркотични вещества, е получил наказание от 2 години и 1 месец „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим, 3 години лишаване от право за управление на МПС и глоба в размер на 2500 лева. Това съобщават от Софийска районна прокуратура. Според обвинителния акт, на 05.01.2023 г. около 01,40 часа, обвиняемият шофирал лек автомобил марка „Дачия“ по бул. „Александър Малинов“ в София. Той бил спрян за полицейска проверка, която отчела, че мъжът е шофирал след употреба на амфетамин и метамфетамин. Обвиняемият вече е бил осъждан с влязла в сила присъда за идентично престъпление.Той е обвинен и за това, че е държал без надлежно разрешително 1,00 грам амфетамин на стойност 30,00 лв. Обвиняемият е признал вината си за извършеното. Решението на съда е окончателно, като присъдата е на база споразумение.

comment 0
visibility 784
-

Катастрофа между три автомобила затрудни движението по Околовръстното

Верижна катастрофа между три автомобила затрудни движението по столичното Околовръстно шосе в посока "Младост", съобщават в групата "Катастрофи в София". Инцидентът е станал около 11 часа в участъка преди отклонението за Симеоново, не се съобщава за пострадали хора. Задръстването в района е сериозно, съобщават шофьорите, колоната от изчакващи стига до квартал Бояна. "Не може да се кара с 60 км/ч. в средна или крайна лява лента при ограничение 80 км/ч, да не се гледа в огледалото за обратно виждане и най- важното, да не сме участници в движението, а само присъстващи, без мисъл, без идея, само с един смартфон в ръка “скролвайки” в зобмираното си ежедневие по разбитите ни пътища", коментира шофьор във Фейсбук.

comment 0
visibility 227
-

И в столичния Изгрев започна кърпене на дупки

И в столичният район "Изгрев" стартира пролетното изкърпване на компроментирани участъци от пътната мрежа, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. Той обеща до месец обработени всички улици на трите квартала - Изток, Изгрев и Дианабад. "Вътрешнокварталната пътна инфраструктура на София е в лошо състояние от години. Отдавна апелирам за разработване на дългосрочна стратегия и план от страна на Столична община, за цялостно преасфалтиране на улиците макар и поетапно, защото районите не разполагат с необходимите за това средства. “Кърпенето” на постоянно образуващите се дупки, вече не е решение", отбелязва районният кмет.

comment 0
visibility 1006
-

Задържаха 23-годишен, разпространявал наркотици в столичния Люлин (СНИМКИ)

В хода на специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, столични полицаи са задържали 23-годишен мъж, разпространявал наркотици на територията на ж.к. „Люлин“, съобщават от пресцентъра на МВР. Мъжът е задържан на 16 март в квартала, полицейските действия са осъществени от криминалисти на Девето РУ. При претърсване в жилището му е намерен близо килограм различни наркотични вещества - множество пликчета с растителна маса, таблетки, два вида бели вещества - кристалообразно и твърдо, електронни везни, сигнален и въздушен пистолети, тетрадки със записки и сума пари. Резултатът от изготвената експертна справка показал, че иззетата дрога е 381.31 грама коноп, 336.22 грама амфетамин, 97.66 грама хероин ,47.94 грама кокаин, 8.57 грама МDМА и 17 таблетки. Задържаният е привлечен като обвиняем, наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“. По случая е образувано досъдебно производство.    

comment 0
visibility 317
-

Откриват мотосезон 2023 пред Арена София

Мотосезон 2023 ще бъде открит в събота 25 март. Традиционното шествие на любителите на мотори в столицата тази година ще тръгне от паркинга на "Арена София", заради ремонта на пространството около храма "Св. Александър Невски" и от съображения за сигурност, съобщават от столичните клубове. Шествието ще продължи както обикновено към Околовръстното шосе и резиденция Бояна, където участниците ще се съберат, за да превърнат пространството в арена на скоростни състезания и атрактивни демонстрации на умения. Събитието се организира съвместно със Столична община, Район Витоша и СДВР. Тази година то ще премине под надслов „Пази мотористите, и тях някой ги чака в къщи !“. От СДВР и софийските мотоклубове ще дадат повече подробности за организацията на събитието и мерките за сигурност в столицата утре, 22 март.