menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

Забавления в София

Най-добрите места за забавления в София с цени, снимки, местоположение.

Филмотечно кино "Одеон"

Кино „Одеон“ е пряко свързано с историята на София. То е открито през 1910 г. Намирало се е в центъра на столицата и по-точно на ул. "Цар Симеон". Единствената му конкуренция по това време било кино "Модерен театър", чиято сграда днес се използва за реализирането на редица театрални постановки. На практика, кино „Одеон“ е най-старото кино, оцеляло до днес.

Това, разбира се, е образно казано, тъй като сградата на киното е унищожена по време на бомбардировките в София от Втората световна война. През 1920 г. в кино „Одеон“ се извършва атентат. Убити са петима човека, оцелява един - Ванче Михайлов.

Няма спор, че кино „Одеон“ е културна институция за времето си. То дава началото на рекламните табла, както и стартира първото специализирано издание - „Киножурнал“.

Кино „Одеон“ се появява отново на мястото на кино „Дружба“ през 1991 г. Тук се помещава и Българската национална филмотека. Българското филмотечно кино започва да функционира от 1961 г. Разположено е в Клуба на дейците на културата на ул. „Г. С. Раковски" 108. През 1969 г. е нает салон на кино „Влайков“ с намерението то да се превърне в архивно кино. Планират то да се казва „Айзенщайн". Това не се случва. Филмотеката се мести през 1972 г в студийното кино „Витоша". През 1991 г. на мястото на старото кино „Дружба“ се появява кино „Одеон“, което поема ролята на филмотечно кино. Заглавията, които се предлагат, се обединяат в цикли и хората могат лесно да подбират това, което ги интересува. Често се правят седмици на чужди кинематографии, чествания на именитите български и чужди творци в киното.


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phone02 989 24 69
  • placeбул. „Патриарх Евтимий“ 1, 1142 Център, София

Времето в София

Въздухът в София

Реклама