menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

Забавления в София

Най-добрите места за забавления в София с цени, снимки, местоположение.

Театър „Българска армия“

Театър „Българска армия“ в София е основан в далечната 1950 г. На 16 август същата година излиза решение за създаване на Театъра на Българската войска. Малко след това се поставя първата постановка. През 1952 г. театърът променя името си на Театър на Народната армия и получава статут на държавен театър. През годините отново следват промени в името - 1958 г. Театър на Въоръжените сили, 1965 г. „Народна сцена“, 1966 г. Театър на Народната армия. Разположен е на ул. „Раковски“ 98. Сградата, която обитава, е строена още през 1936 г. за нуждите на кино „Роял“.

По времето на Втората световна война, когато бомбардират столицата, сградата е повредена. През годините претърпява няколко ремонта и днес вече е модерна сграда, оборудвана за театрални представления.

Театър „Блгарска армия“ разполага с голяма зала, която побира 500 зрители. Има и камерна сцена, която предлага места за 60 човека.Трупата на театъра е изиграла на сцена повече от 300 постановки за времето на съществуването си. Поставяни са пиеси на класици от световната драматургия – Чехов, Горки, Шекспир, Шилер и др. Освен това правят премиери на съвременни български драматурзи. Освен на собствена сцена, трупата е играла на редица сцени в страната и чужбина.

Членове на трупата на театъра са незабравими актьори като Васил Михайлов, Меглена Караламбова, Пламена Гетова, Бойка Велкова, Вълчо Камарашев, Илия Добрев, Милен Миланов, Георги Новаков и много други. В постановките на театъра участват членове на постоянната трупа и гост –актьори.

Точно трупата на Театър „Българска армия“ са инициатори и създатели на фондация Академия Аскеер през 1990 г. През следващата година започва ежегодното присъждане на наградата Аскеер на заслужили дейци на театъра.


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phone02 987 2303
  • placeул. „Георги С. Раковски“ 98, 1000 Център, София

Времето в София

Въздухът в София

Реклама