Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 539
ИСУЛ с лекция как да се подобри живота на хората, претърпели инсулт

ИСУЛ с лекция как да се подобри живота на хората, претърпели инсулт

Лекция, посветена на това как могат да се подобрят шансовете за оцеляване и живот без увреждания при хората с инсулт, ще се проведе в Клиниката по нервни болести към столичната УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съобщават от здравното заведение. Събитието е част от дейностите на международната организация „Angels“ („Ангели“). То ще се проведе на 11 май от 14:00 часа в Учебната зала на Клиниката. От 2016 г. насам приблизително 7,5 милиона пациенти са лекувани в над 6000 „ангелски“ болници по цел свят. Сред тях има над 1400 нови здравни заведения, подготвени да се грижат за хора, претърпели инсулт. Мисията на организацията е да се подпомогне и развие общността на „Ангелите“ – в това число лекари, медицински сестри, персонал на линейки и всички специалисти в екипите, грижещи се за пациенти с инсулт. За целта се осигуряват различни форми на обучение, наставничество подкрепа, споделяне на идеи и т.н. Събитието е отворено към всички, които имат интерес по темата, най-вече към звената – Спешно приемно, Образна диагностика, Кардиология, Неврология.

comment 0
visibility 1030
-

Клиниката по гастроентерология на столичната ИСУЛ сред финалистите за престижна награда

Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е сред финалистите за престижните медицински награди на осмото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2023, което ще връчи златните си статуетки на 5 май 2023 г. в Пловдив. Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ“ и Катедрата по гастроентерология на Медицински факултет към Медицински университет-София е първата учебна структура в Европа, създадена през 1951 г., съобщават от столичната болница. Днес клиниката е модерна съвременна база с широк набор високотехнологична апаратура и водещи специалисти на национално и международно ниво. Осигурява прецизна диагностика, ефективна терапия и профилактика на пълната гама гастроентерологични заболявания. Това е единственото място у нас, където се извършва спирална ендоскопия – високотехнологично изследване, което за първи път позволява изследване на цялото тънко черво. Към Клиниката по гастроентерология функционира Референтен център за възпалителни чревни заболявания (болест на Крон и Улцерозен колит), който наскоро заслужи международно признание от Европейската Крон и колит организация за активния си принос за създаване на обща европейска платформа за тези заболявания. В Клиниката се обучават студенти, както и бъдещите специалисти и докторанти в областта на гастроентерологията. От създаването на ИСУЛ и Катедрата по гастроентерология досега са защитени над 40 гастроентерологични дисертации за присъждане на степента „доктор на медицинските науки” и „доктор”, реализирани са 24 хабилитации. За последните 10 години в Клиника по гастроентерология са завършени успешно над 25 научни проекта, финансирани от Медицински Университет – София, Фонд „Научни изследвания“ към МОН, Национална програма „Млади учени и постдокторанти“ към МОН. На научния колектив на клиниката са присъдени редица престижни международни и национални отличия, сред които National Scholar Award на United European Gastroenterology Week (Европейското дружество по гастроентерология), Young Investigator Award на American Pancreatic Association (Американската панкреасна организация), отлични разработки на Национален конгрес по гастроентерология, Национална конференция по хепатология, Национален конгрес за млади гастроентеролози и други.За допълнителна информация:  

comment 0
visibility 1119
-

Българският лекарски съюз с нова сграда в София

С тържествен водосвет, отслужен от архимандрит Силуан - игумен на Бистришкия манастир "Св. Петка" и протойерей Лъчезар Вълков, беше открита новата сграда на Български лекарски съюз, съобщи БНР. Сградата се намира в столицата на ул. Доспат 2. Сделката по придобиването на новата сграда в близост до "Пирогов" стана факт през декември 2022 г. В двора на Медицинска академия все още има парцел с размер 1800 кв.м., който е собственост на съсловната организация и на който към този момент няма възможност да бъде построена сграда, заради съдебен спор. След дълги проучвания и не малко положени усилия БЛС и неговите над 33 хиляди лекари вече имат собствен дом. Сградата е шест етажа, притежаваща три конферентни зали, които носят имената на бележити лекари: проф. д-р Константин Чилов, д-р Димитър Моллов и д-р Тота Венкова-първата жена лекар в България.

Реклама
comment 0
visibility 687
ВМА – София събира светила на медицината на симпозиум по Ендоурология

ВМА – София събира светила на медицината на симпозиум по ендоурология

Военномедицинска академия (ВМА) в София ще бъде домакин на 13-ия Симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”. Форумът ще се проведе на 28 и 29 април, съобщават от здравното заведение. Ежегодното научно събитие се организира от ВМА и Катедра „Урология и нефрология”, с подкрепата на Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология, Онлайн платформата за обучение „Академия по Ендоурология”, Научната организация Експерти в уролитиазата, Международния алианс по уролитиаза, Югоизточната група за изследвания в областта на уролитиазата и научната организация Урология в развиващите се страни. Научната програма на симпозиума включа лекции, дебати, сесии с хирургия на живо. Срещите ще се проведат в напълно обновените операционни зали, оборудвани с последно поколение апаратура, ендоскопски, лапароскопски инструментариум и най-модерните енергийни източници и лазери. „Сесиите ще включват хирургични видео филми, даващи възможност на участниците да разширят познанията си в областта на ендоурологията и уролитиазата“, коментира проф. Илия Салтиров, ръководител на Катедра „Урология и нефрология” и председател на Организационния комитет. В Научния комитет на събитието, освен български медици, ще вземат участие и 12 международни експерти в областта на ендоурологията и уролитиазата, които ще представят актуални новости в диагностиката и лечението на урологичните заболявания. Участниците ще имат възможност да представят своя опит и проучвания по време на модерираната постерна и видео сесия. По време на симпозиума ще бъдат дискутирани теми, посветени на  развитието на технологиите и лазерите в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия и как те променят ежедневната хирургична практика. Освен това ще бъдат представени съвременните методи за хирургично и медикаментозно лечение на уролитиазата и предпазването от рецидиви;  ендоурологичното лечение на уротелните тумори на пикочния мехур и горния уринарен тракт; оперативните техники за лазерна енуклеация при доброкачествена простатна хиперплазия; образни и биопсични диагностични методи при карцином на простатата; диагностика и лечение на усложненията при ендоурологични и минимално инвазивни хирургични оперативни техники.

comment 0
visibility 1061
Наградиха трима лекари от столичната болница „Лозенец“

Наградиха трима лекари от столичната болница „Лозенец“

Трима лекари от столичната УМБАЛ „Лозенец“ получиха специални възпоменателни плакети по повод 75 години от основаването на болницата. Отличията са за дългогодишна работа, висок професионализъм и утвърждаване на авторитета на здравното заведение. Награди получиха: Д-р Светлин Сталянов – заместник-директор по медицинската част Доц. д-р Дорина Асенова – началник на Клиниката по акушерство и гинекология и декан на Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ Доц. д-р Йорданка Узунова – началник на Клиниката по педиатрия и заместник-декан на Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ Плакетите на тримата специалисти бяха връчени миналата седмица лично от министър-председателя Гълъб Донев по време на тържествената церемония по отбелязване 75-годишнината от основаването на болница „Лозенец“.

comment 0
visibility 660
Столична болница с акция по кръводаряване за Световния ден на Таласемията

Столична болница с акция по кръводаряване за Световния ден на Таласемията

Акция по кръводаряване ще се проведе на 9 и 10 май в обновената част от Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Инициативата ще се състои между 8:30 и 12:30 часа, съобщават от здравното заведение. Всеки, който има желание да дари кръв, може да се запише в специално създадена платформа на страницата на болницата. Целта е да се направи организация, която да пести времето на кръводарителите. Тези, които не са успели да се запишат предварително, също няма да бъдат върнали – те могат направо да дойдат на място в посочените дни и часове. Акцията е по повод Международния ден на Таласемията – 8 май. Организатор е голяма фармацевтична компания, в партньорство с Експертен център за Хемофилия, Таласемия и други редки хематологични заболявания към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, както и на Националния център по трансфузионна хематология. Очаква се в акцията да се включат лекари, пациенти, както и обикновени граждани, които биха искали да покажат своята съпричастност с каузата. Какво представлява таласемията и защо пациентите имат нужда от кръв? Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на дефект на молекулата на хемоглобина. Произвеждат се некачествени червени кръвни клетки със силно скъсена преживяемост. В резултат съдържанието на хемоглобин в организма е по-малко от необходимото, което пречи на снабдяването на органите с кислород и води до анемия. Става въпрос за тежко заболяване, което продължава до живот. Лечението е конвенционално, с регулярни кръвопреливания на всеки 2 до 4 седмици. Този процес води до натрапване на желязо в организма, заради което се налага ежедневна хелатираща терапия. Таласемията засяга и деца В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира най-големият от трите центъра в страната, където се лекуват и проследяват петдесет и един малки пациенти с Таласемия майор. НАЙ-МАЛКИЯТ НИ ПАЦИЕНТ Е САМО НА 11 МЕСЕЦА! Без редовно кръвопреливане, тези деца могат да живеят най-много 4 години. При редовно кръвопреливане, те имат нормален живот като на всички останали свои връстници. В България около 290 човека страдат от най-тежката форма на Таласемия – Таласемия Майор. Близо 100 са болните деца, а възрастните са около 190. Около 2,5% от българите носят у себе си гена на това заболяване. Носителството на таласемичен ген обикновено е безсимптомно, но когато двама човека с дефектния ген създадат потомство, вероятността то да е с Таласемия майор е 25%. Децата с Таласемия всъщност се раждат от напълно здрави родители.  

comment 0
visibility 836
Столични лекари върнаха надеждата за живот на двама след трансплантация на

Столични лекари върнаха надеждата за живот на двама след трансплантация на бъбреци

Лекарите в столичната УМБАЛ „Александровска“ дадоха шанс за нормален живот на двама мъже, след като им трансплантираха бъбреци, съобщават от лечебното заведение. Донорът е мъж на 62 години от гр. Русе, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на черепно-мозъчна травма. Бъбреците са трансплантирани на двама пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. Те са избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени за оценка от листата на чакащи. Единият реципиент е на 57 години от Сливен и е на хемодиализнодиализно лечение от 2015 година. Другият пациент е на 61 години от Пловдив и е на диализно лечение от 2022 година. След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза. Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

comment 0
visibility 1469
Зов за помощ: 17-годишният Мартин се нуждае от средства, за да победи карци

Зов за помощ: 17-годишният Мартин се нуждае от средства, за да победи карцином

17-годишният Мартин трябва да води най-тежката битка в живота си - с крацином на езика. Момчето се нуждае от мощна подкрепа на близки и приятели, но и от средства за лечението в Турция. Жестоката диагноза родителите му разбират в началото на април. На 27 април Марти ще бъде опериран в турска болница, а след това ще се определи и последващата терапия. Майката на момчето разказа за трудните дни на изпитание на семейството и се надява на помощ, за да успее синът й да победи коварния карцином. Семейството не разполага с необходимите средства за операция и лечение. Приятели, нека да спасим Марти! Той е едва на 17г и се сблъсква с рака!  Имаме няколко дни преди спешната операция! Здравейте, скъпи Дарители! Казвам се Йоанна Минева и ще ви разкажа в подробности историята на моя син Мартин, който се сблъска с тежкото заболяване рак и ще потърся вашата помощ, за да спасим сина ми и да му осигурим пълноценен живот.  През февруари Мартин е забелязал случайно раничка в края на езика. Тогава не е споделил този проблем с нас, защото не го е боляла и не й е обърнал внимание. След известно време, в началото на месец март, ни каза за нея и ни я показа. На другия ден с баща си отиде на преглед при личния ни лекар. След прегледа мнението на доктор Симов е било, че се касае за афтозен стоматит. Изписани бяха крем за мазане и и спрей, с които да се лекува. След една седмица мазане и пръскане нямаше никакъв резултат, раничката си остана във същия вид. Тогава личния лекар ни насочи към специалист УНГ. Посетихме такъв лекар, който отново му изписа крем и спрей за третиране на мястото. След около нови десет дни, упорито мазане и пръскане, нямаше резултат от приложеното лечение. Междувременно заведохме Мартин при семейния стоматолог, който изрази силно безпокойство от това което видя. Обясни ни, че една седмица ако не зарасне афта или раничка, това е сигнал за нещо по сериозно. Насочи ни към лицево-челюстен хирург. На 23.03. посетихме такъв в Правителствена болница, за да направим консултацията и прегледа. Наблюдавах доктор Славчев при извършване на прегледа и забелязах безпокойство му. Тогава за първи път усетих, че нещо не е наред. След прегледа доктора каза, че това което вижда въобще не му харесва. Обясни, че трябва да се направи биопсия, но той в момента не може, защото нямал някакъв сертификат. Доктор Славчев се е преместил от болница Токуда в Правителствена болница и поради тази причина чакал сертификата си. Разбрахме се да му се обадя на 28.03, но и тогава не беше получил необходимия документ. Помоли да се обадя на 31.03, но аз вече бях много обезпокоена, затова намерих още същия ден - 28.03. друг специалист. Професор Станимиров от Александровска болница прегледа Мартин още на следващия ден, като неговото мнение беше, че трябва спешно да се направи биопсия, тъй като се касаело за много рядко срещан за тази възраст карцином. Даже в неговата дългогодишна практика е имал само един случай на такава възраст, пак 17 годишно момиче. В този момент светът се срина за нас!Бяхме обезпокоени, но не очаквахме тази диагноза и то без биопсия. Тя след няколко дни потвърди казаното от професор Станимиров. Неофициално получих информация за резултата на 10.04. , като ми съобщиха диагнозата - плоскоклетъчен карцином и какви са последствията. Притеснявах се как да съобщя тази лоша новина на съпруга ми, защото той има проблеми с кръвното, затова реших вечерта да извикам приятели и да му кажем. Приятелите ни показаха видеозапис от предаване по БТВ с Неделя Щонова. В него участваше, като гост младо момиче със същата диагноза, казва се Веселина Попова. От този видеоклип разбрахме, че в Турция се прави реконструкция на езика. На 11.04. след излизането на резултата бяхме извикани при професор Станимиров, за да обсъдим какво следва нататък.Обясни, че спешно трябва да се направи операция, като се изреже образуванието. Обясни ни и за последствията след операцията - Мартин няма да може да говори, да се храни нормално, преглъщането и дишането също ще са затруднени. Представяте ли си какъв живот ще има момче на 17 години след като жизнените и социалните му функции бъдат засегнати. Обсъдихме с него възможностите за реконструкция, но той категорично каза, че в България не се правят такива операции и скоро нямало да се правят, защото нямаме техника и специалисти. Правели се само в по-развитите страни. След този разговор бях твърдо решена, че ще направя всичко, за да спася детето си. Веднага потърсих съдействие от приятели, за да се видя с доктор Николай Недев от болница Аджъбадем Младост. Доктор Недев участваше в предаването на Неделя Щонова и от там разбрахме, че професорът който е оперирал Весела Попова в Турция се казва Хакан Агир. Уредиха ни час за преглед още на следващия ден. Доктор Недев прегледа Мартин, снима езика му и писа веднага на професор Хакан Агир. Бях много настоятелна в молбата си професора да ни приеме за преглед. След няколко дни чудото се случи, обадиха ми се, за да ми кажат, че на 17.04. от 18 ч. професорът ще ни очаква. На 17.04. отидохме на преглед, професорът потвърди диагнозата и каза, че може да направи реконструкцията на 28.04. Обясни ни подробно как ще се случат нещата. Взема се парченце от вътрешната страна на бузата и се поставя на изрязаното място. Операцията била около 5-6 часа. Обясни ни също, че в началото ще бъде леко засегнат говора, но след няколко седмици той щял да си е нормален. Това много ни успокой, детето ни ще води нормален начин на живот. Няколко дни също трябва да се храни с пасирани храни. За последващо лечение, каза, че след операцията ще говорим. Сподели, че ще му се премахнат и от лимфните възли на шията, защото мисли, че там има разсейки. Професор Хакан също каза, че този вид рак не е характерен за тази възраст. Срещал се при зрели, възрасти хора, които злоупотребяват с алкохол и цигари. Направиха на Мартин пет скенер на 19.04., но нямаме още резултати, защото четвъртък и петък в Турция имат религиозен празник и не работят. До този момент Мартин се държеше мъжки, не се е оплаквал от нищо, но след разговора с професор Хакан забелязах, че е замислен и вече леко притеснен. Вечерта даже на шега каза, че е ,,голям късметлия,, на тази възраст само 0,0001% от населението имат такъв вид рак. Марти ни сподели, че още преди да излезе резултата е знаел, че това е рак. Чел е в интернет и е гледал снимки, които приличат на неговата рана и така разбрал какво е всъщност образуванието му. Баща му не издържа и излезе да си поплаче. Сега се подготвяме да пътуваме. Мартин трябва да постъпи в болницата на 27.04, за да го подготвят за операцията. Това е всичко. Надявам се и вярвам, че детето ми ще се справи с трудностите. Силно вярвам в това! За съжалание, не разполагаме с нужната сума за операцията, а вероятно след нея ще има и допълнително лечение. Моля ви от сърце да ни подкрепите с дарение. Разчитаме на вас! Благодаря ви! ? Подкрепете Марти с дарение с карта, PayPal, ApplePay, GooglePay, Revolut или по IBAN:https://pavelandreev.bg/…/da-spasim-marti-ot-kovarnata…? Банка: Алианц Банк БългарияIBAN: BG76BUIN95611000711184BIC: BUINBGSFПолучател: Фондация Павел АндреевОснование: Дарение за Мартин Минев? Включете се в онлайн базара на платформата:https://www.facebook.com/groups/pavelandreevbggroup/? Разгледайте Фонда за лечение на деца в чужбина към платформата:https://pavelandreev.bg/subscription

comment 0
visibility 1652
Топ неврохирургът Д-р Станимир Сираков е финалист за Балканските Оскари

Топ неврохирургът Д-р Станимир Сираков е финалист за Балканските Оскари

Проф. д-р Станимир Сираков, който е известен с поредица от иновативни операции в неврохирургията, извърши операция на мозъка на момче през вената на крака му, е финалист на Балканските награди за медицина. Лекарят от софийската болница е единственият българин с диплома от Европейския борд по Невроинтервенции и е 37-мият специалист по невроинтервенции в световен мащаб. Успешно приключи първата операция на проф. Хенкес и доц. Сираков в столичната "Св. Ив. Рилски" През 2020 г. той успешно преминава изпит за придобиването на европейска диплома по интервенционална неврорентгенология присъждана от Европейската асоциация по неврорентгенология (ESNR). Изписаха от УМБАЛ "Свети Иван Рилски" първото оперирано от проф.Монайе дете Лекарят е сред финалистите за златните статуетки на BALKAN MEDICAL AWARDS 2023, които ще отличат хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи от балканските държави с доказани значими постижения в областта. Церемонията е на 5 май 2023. от 20 часа в хотел Санкт Петербург - Пловдив. Доц. Сираков и проф. Хенкес поставят над 10 стенда на мозъчна аневризма в"Иван Рилски" Проф. Сираков пръв въвежда в България ендоваскуларното лечение на артериовенозни малформации. Само за 2018 година, заедно с екипа си от Клиниката по неврохирургия има извършени 29 операции на артериовенозни малформации. Със "Спартан" докараха в София 27-годишна с аневризма, в "Иван Рилски" й спасиха живота Той е  един от малкото лекари в страната, извършващи високоспециализирани животоспасяващи интервенционални интракраниални процедури като “койлиране” на мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначно-мозъчни артериовенозни малформации, както и минимално инвазивно лечение на злокачествени заболявания на черен дроб, бъбреци, пикочен мехур и други органи.  

comment 0
visibility 2067
Топ хирург от ИСУЛ е претендент за Балкански медицински Оскар

Топ хирург от ИСУЛ е претендент за Балкански медицински Оскар

Пловдив събира светилата в медицината на 5 май.  Един от водещите хирурзи в България, който ежедневно извършва спешни и планови операции в голям и много голям обем в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ - д-р Димитър Пейчинов, е финалист за осмото издание на Балканските медицински награди. Той е номиниран в една от най-престижните категории – за Наградата на пациентите. Заедно с екипа на Kлиниката по xирургия в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ д-р Пейчинов въвежда последните иновации и техники в хирургията. Златните статуетки на BALKAN MEDICAL AWARDS 2023 ще отличат хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи от балканските държави с доказани значими постижения в областта. Церемонията е на 5 май 2023. от 20 часа в ОТО Event Room в хотел Санкт Петербург – Пловдив. Д-р Пейчинов извършва високоспециализирани интервенции (лапароскопски и класически) в пълния обем на Коремната хирургия – доброкачествени и злокачествени заболявания на жлъчен мехур и черен дроб, доброкачествени и злокачествени заболявания на панкреаса, заболявания на стомаха, тънко и дебело черво, хеернии, реетроперитонеални тумори, заболявания на млечната жлеза и др. Той е роден в Ракитово, където през 2006 г. завършва средно образование в СОУ “Св. Климент Охридски“. През 2012 г. се дипломира като магистър-лекар в Медицински Университет-Пловдив. През 2013 г. започва специализация по хирургия под ръководството на Акад. Дамян Дамянов в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”-София и паралелно с това работи като лекар-ординатор в Спешното отделение на същата болница. През 2018 г. придобива специалност по Хирургия и същата година става шеф-екип. 2019 г. завършва магистратура по „Обществено здраве и здравен мениджмънт” в МУ-София. Асистент в Катедра по спешна медицина и Докторант в Катедра по гастроентерология в Медицински университет – София. Има участие в 16 научни статии и 10 Научни конгреса в страната и чужбина. Част е от авторския колектив на ТОМ XI. Висцерална хирургия. Хирургия на херниите, стомашно-чревния тракт и ретроперитонеалното пространство.- под редакцията на акад. Д. Дамянов. Източник: EXPOWORLD

comment 0
visibility 434
-

Столичната "Александровска" болница ще отбележи седмицата на първичните имунни дефицити

Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска” традиционно ще бъде част от мероприятията, посветени на Световната седмица на първичните имунни дефицити, в партньорство с Международната фондация „Джефри Модел”. Седмицата ще бъде отбелязана в периода 22-29 април 2023г. Институции, бизнес- и неправителствени оганизации от цял свят обединяват усилия в различни инициативи за популяризиране на първичните имунодефицитни заболявания, призовавайки пациентите, членовете на техните семейства и приятели също да партнират в тях. В периода 24-28 април ще се проведат безплатни прегледи на деца и възрастни, след предварително записване на телефон 0877 570898 от 9 до 12.00ч. Консултациите ще се провеждат от 11.00 до 12.30ч. в Клиника по клинична имунология (за лица над 18г.) и в Kлиника по педиатрия на УМБАЛ „Александровска“ (за деца и юноши до 18г.). Препоръчително е при тях да е проявен някой от белезите, насочващи за наличие на имунен дефицит:- Четири или повече отита в рамките на 1 година- Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година- Приложение на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект- Две или повече пневмонии в рамките на 1 година- Забавено физическо развитие при новородени и малки деца- Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи- Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция- Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията- Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта)- Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството Екипът на Експертния център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска” стартира и срещи с представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари с цел по-висока осведоменост на членовете му за разпознаване на заболяванията в тази група и за подобряване процесите на ранна диагностика и профилактика при пациенти с ПИД и техните семейства. ПИД включват над 300 редки заболявания, при които има нарушение в структурата и/или функцията на определени звена от имунната система. Тези заболявания се причиняват от генетични дефекти, някои от които са наследствени. Пациентите с ПИД обикновено са по-податливи на инфекции, които са по-чести от обичайното, могат да бъдат особено тежки и трудно поддаващи се на лечение. В сравнение със световните данни, у нас честотата на ПИД е 2,7 на 100 000 жители, което е значително по-ниско ниво от това от повечето европейски страни. Причината е, че около 70% от пациентите с ПИД по света са недиагностицирани, дори в страни с опит и установени традиции в диагностиката и лечението им. България също не прави изключение, затова са приети критерии за бърза и надеждна диагностика. В Националният регистър фигурират 203-ма пациенти с доказан първичен имунен дефицит, като от тях с малък процент преобладават мъжете, а около 55% са деца. От началото на годината има 3 новодиагностицирани. Всички пациенти с ПИД получават навременна и адекватна терапия безплатно и се обгрижват от специалистите, работещи в Експертния център по редки болести – Първични имунни дефицити на УМБАЛ „Александровска“ и във Функционалния експертен център „Джефри Модел“. Подробна информация относно имунните дефицити гражданите могат да получат по няколко начина:  

comment 0
visibility 604
Софийската I АГ "Света София" с награда на Spring Bright Awards

Софийската I АГ "Света София" с награда на Spring Bright Awards

Общинската специализирана болница - I АГ "Света София" получи заслужено признание и ще бъде наградена на церемонията на  Spring Bright Awards в петък, 21 април, в хотел Маринела.  Болницата е сред най-активните и ежегодно провежда масова кампания за профилактика на рака на гърдата като се включва с безплатни прегледи. Също така разполага с едни от най-добрите екипи за инвитро процедури. От началото на годината до днес в "Света София" са родени 606 бебета, а в другата общинска АГ болница - "Шейново" те са 660. И в двете общински болници идват жени от цяла България. Журналисти и медии дадоха своя глас и определиха победителите в 12 категории на  Spring Bright Awards: Строителство, архитектура, инвестиции;Дизайн, декорация, обзавеждане;Хотели и заведения;Земеделие и храни;Застраховане и осигуряване;Старт-ъп;Право;Медицина;Красота и здраве;Мода;Спорт и уелнес /wellness/;  Събитието тази пролет има за цел да отличи най-успешните, най-иновативните и най-вдъхновяващите компании и марки в страната. А главен организатор е Балканска Медийна Асоциация с подкрепата на повече от 20 медии. Тазгодишното издание на Spring Bright Awards подкрепя жени с репродуктивни проблеми. В България над 200 000 жени имат нужда от инвитро процедури.    

comment 0
visibility 525
Малките пациенти в ИСУЛ получиха подаръци  от БЧК

Малките пациенти в ИСУЛ получиха подаръци от БЧК

Малките пациенти на единственото специализирано детско УНГ отделение в София получиха подаръци от Столичната организация на Български Червен кръст, съобщават от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Точно преди великденските празници червенокръстците зарадваха децата, които се лекуват в Клиниката по детска клинична хематология и онкология и тези от детското УНГ отделение, като им донесоха флумастери и книжки за оцветяване, а също така и много лакомства.  Учениците от 142 Основно училище "Веселин Ханчев" пък бяха изработили за малчуганите специални картички. „Благодарим още веднъж на Български Червен кръст  и лично на г-жа Долли Петрова, както и на децата от 142 Основно училище "Веселин Ханчев", които се погрижиха за нашите малки пациенти“, казват от лечебното заведение.

comment 0
visibility 692
Лекари от ИСУЛ: Нова генна терапия води до революция в лечението на хемофил

Лекари от ИСУЛ: Нова генна терапия води до революция в лечението на хемофилия

Във връзка със Световния ден на хемофилията – 17 април, лекари от столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ отбелязват напредъка в контролирането на това рядко, наследствено, генетично заболяване на кръвта. Хемофилията се предава от майка на син, като майката, в повечето случаи, е само носител на заболяването, а синовете са тези, които боледуват. Както при повечето генетични заболявания, състоянието не се лекува. При него пациентите цял живот са на поддържаща терапия, чиято цел е да предотврати тежките усложнения. Заболяването се проявява със спонтанна поява на кръвоизливи, най-често в ставите: коленете, глезените и лактите. Понякога, дори при съвсем леки наранявания, кръвоизливи възникват и във важни органи като мозъка, стомаха. Това налага спешно преливане на важния 8-и фактор при хемофилия А и съответно 9-и фактор при хемофилия В, които помагат да се спре кървенето. „Колегите извън специализираните центрове не познават добре тези препарати и съответно се въздържат да ги прилагат на пациентите и вместо това ги изпращат при нас. Забавянето заради транспортирането до най-близкия център, такива има в София, Варна и Пловдив, обаче може да бъде фатално за тези пациенти“, обяснява д-р Денка Стоянова, хематолог в Експертния център по хемофилия и други редки доброкачествени заболявания на кръвта при деца към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, който е най-големият в страната. Тя дава за пример случай на дете от Вълчедръм с черепно-мозъчна травма, което е било транспортирано чак до София, вместо на място да му бъде приложен животоспасяващият препарат. Хемофилията бива два основни вида – хемофилия А и хемофилия В. В България има около 700 души, в това число и деца, които страдат от това заболяване. Осемдесет от децата се проследяват в Експертния център за хемофилия и други редки доброкачествени заболявания на кръвта при деца към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Доскоро малките пациенти на центъра в ИСУЛ са били около 50, но след пенсионирането на единствения детски хематолог към МУ-Плевен, децата,  наблюдавани там, са били пренасочени за лечение и наблюдение към София. Дефицитът на детски хематолози е един от другите проблеми, за който лекарите сигнализират от години. Тази година посрещаме Световния ден на хемофилията и с добра новина, съобщават медиците от ИСУЛ. Нова генна терапия за хемофилия B беше одобрена от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата (EMA). Лекарите са единодушни, че тази терапията може да предизвика революция в лечението на това рядко заболяване. За да се държи под контрол хемофилията на пациентите се налага инжектиране на изкуствен фактор за кръвосъсирване няколко пъти в седмицата. В тежките случаи това се налага всеки ден. Одобрената от ЕМА терапия се прилага инжекционно, при това еднократно, след което болният се смята за излекуван. Тя е насочена към най-тежките форми на болестта, но преди да започне масовото й прилагане предстоят още много проучвания. За съжаление отсега е ясно, че, на този етап, е неприложима при деца. Именно новостите и подходите в лечението на хемофилията ще бъдат основна тема на кръгла маса „Нови иновативни терапии – реалност и бъдеще“, която се организира от Българската асоциация по хемофилия в края на седмицата.

comment 0
visibility 562
Лекарите от болница „Проф. д-р Ал. Чирков“ помогнаха на мъж с ампутиран кра

Лекарите от болница „Проф. д-р Ал. Чирков“ помогнаха на мъж с ампутиран крак

Лекарите в столичната УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ спасиха пациент с ампутиран крайник от пълна инвалидизация, съобщават от лечебното заведение. 75-годишният Никола, който е с един ампутиран крак, постъпва в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ много притеснен да не загуби и другия си крайник. Мъжът се оплаква от силни болки в крака, които не му позволяват стъпва, да се изправя и дори да спи нощем. Десният му крак е ампутиран през 2020 г., след многократни реконструкции в различни лечебни заведения. Той има поставена протеза на ампутирания крак и е развил нормално движение от гледна точна на самообслужване. Съдовите хирурзи от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ установяват, че оросяването на левия крайник е критично и съществува сериозен риск от ампутация. След направените изследванията става ясно, че Никола има запушване в аортно-илиачния сегмент т.е. артериите, които са отговорни за захранването на крака и се намират в корема не работят. Пациентът е и с малка аневризма на абдоминална аорта и новооткрит процес в пикочния мехур, който предстои да бъде лекуван. Той е и с множество придружаващи заболявания като захарен диабет, бъбречна недостатъчност, атеросклероза, дислипидемия, преживян инфаркт. Поради всички тези обстоятелства възстановяването на целия кръвоток на крайника е доста сложно, но лекарите от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ успяват да запазят крака на пациента. Хирурзите предприемат три последователни операции, защото след всяка интервенция се наблюдава ретромбоза и се налага реконструирането на все по-голям сегмент от артерии. По време на първата операция те отпушват аортно-илиачния сегмент, при втората правят байпас от феморалната артерия към задколянната артерия, а при третата извършват цялостна реконструкция на артериите от ингвиналния лигамент, прикачат наново байпаса, преодоляват запушването и възстановяват напълно виталността на крайника до степен със запазени пулсации. Така след три хирургични манипулации, Никола е със спасен крайник и вече се рехабилитира активно с помощта на рехабилитаторите от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Той е раздвижен до степен на изправен стоеж. Предстои активно лечение и проследяване на новооткрития процес в пикочен мехур в тясна колаборация със съдови хирурзи, поради рискът от поредна ретромбоза предвид всички рискови фактори. Сега Никола се възстановява под грижите и наблюдението на екипа на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Той е благодарен на лекарите, спасили единственият му долен крайник и на сестрите, без чиито грижи не би могъл да се възстанови напълно. Лекарите предупреждават, че след една преживяна ампутация на крайник, рискът от последващо влошаване или ампутация на друг крайник се увеличава. Това е така, заради заболяването „генерализирана атеросклероза“. Атеросклерозата е хронично, прогресиращо заболяване, характеризиращо се с отлагане на мастни вещества и холестерол в стените на артериалните съдове и по този начин, причиняващо стеснение или запушване на съда. То не обхваща в частност, изолирано само един сегмент, а може да порази целия артериален басейн, в това число артериите на горни и долни крайници, коронарните артерии, отговорни за захранването на сърдечния мускул, мозъчните артерии и тези, които са отговорни за кръвоснабдяването на вътрешните органи. Затова засилената профилактика и превенция на тези заболявания, както от кардиолози, така и от съдови хирурзи е от изключителна важност и не трябва да бъде подценявана.

Здраве

София събира в себе си едни от най-елитните здравни заведения. В тях всеки български гражданин може да получи качествено, ефективно и модерно лечение, за да се наслаждава на добро здраве дълго време. Темата за здравето е особено чувствителна тема за мнозина. Логично е всеки да иска да е в добро здраве през целия си живот, но малцина могат да се похвалят с това. В здравните заведения на територията на столицата за здравето на болните се грижи истинска елитна армия от лекари и здравни работници. 

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Това е една от най-големите държавни болници, грижеща се за здравето на населението не само в София, но и в цялата страна.  Още от самото си начало, 1879 г, българите са се доверявали на елитната болница за здравето си. През 1884 г. се разполага в пет сгради и получава името си – Александровска. Още от началото болницата е многопрофилна и лекарите са се грижели за здравето на пациенти от цялата страна. Днес болницата поддържа здравето на пациентите си 24 в денонощието. Те е университетска база и в нея се извършват уникални изследвания и пациенти със сложни проблеми възвръщат здравето си под грижите на висококвалифицирани лекари. Тук медицинските кадри провеждат специализацията си и следдипломната си квалификация. 

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

Болницата започва дейността си през 1961 г. Основното направление, в което се развива от началото до сега е кардиологичното здраве на пациентите. Лекарите тук са специализирани в три основни области: кардиология за възрастни и деца, сърдечна и съдова хирургия. Националната кардиологична болница за сърдечно здраве е най-голямото заведение за лечение на сърдечно-съдови заболявания в страната. Болницата има водещо значение в цялата страна по отношение на лечението на периферните съдови заболявания. За да гарантира максимална грижа за здравето на пациентите, клиниката приема спешни случаи от цялата страна денонощно. Тук се намира и единствената в страната клиника по детска кардиология, кардиохирургия и сърдечно здраве.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

Друго елитно лечебно заведение с национално значение в София, което се грижи безрезервно за здравето на пациентите, е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В болницата се правят редица сложни и високотехнологични интервенции на световно ниво. Заведението разполага с модерна медицинска техника и отлични специалисти в услуга на нашето здраве

Лечебното заведение разполага с една от най-големите клиника по неврохирургия в цялата страна. Според фактите, първото неврохирургично лечебно заведение е основано през 1952 г.. Над 2000 сложни операции се извършват в клиниката. Тук се намира и клиниката по ревматология. Специалистите в нея се грижат за здравето на пациентите от 1976 г насам. Разполага със 75 легла.

Уникална и особено ценна за здравето на хората е Клиниката по гастроентерология. Тук се прави пълна диагностика на болни с хроничен вирусен хепатит B, C и D, както и с порфирия.

Достъп до най-модерните и ефективни методи за лечение имат пациентите на Клиниката по хематология и онкология. Изключително модерно и ценно за здравето на пациентите е оборудването на Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия. 

Болницата разполага с 405 легла, а всяка болнична стая има собствен санитарен възел. Леглата разполагат със Смарт модул, който свързва болните с болничната информационна система, за да се следи здравето на всеки пациент. 

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

Това е университетска болница с изключително висок капацитет за обслужване пациенти с проблеми със здравето. Тя започва дейността си през 20-те години на миналия век. Тук, освен диагностична и лечебна дейност, се осъществява и преподавателска и научна дейност, касаеща здравето на човека. 

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД за здравето на хората

Няма българин, който да не знае за това лечебно заведение. То поема най-сложните и спешни случаи от цялата страна. Тук пациентите могат да разчитат на квалифицирана медицинска помощ и лечение с модерна апаратура. Здравето на пациента е най-важното за медицинските работници. Лечебното заведение е създадено в средата на миналия век с идеята да бъде център за спешна помощ за цяла България. С годините базата на заведението се разширява значително, за да отговори на нуждите на населението и да се пази здравето на нуждаещите се от специализирана помощ. 

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората 

Още през 1883 г. възниква идеята да бъде обособена специализирана болница. Тя е на Княгиня Мария-Луиза. Строежът стартира през 1896 г., а откриването е през 1903 г. От този момент насам болничното заведение се грижи отговорно за здравето на българските жени. 

На практика, това е най-старата АГ болница в България, но и най-голямата и модерната. Тук се осъществяват приблизително 4000 раждания годишно. Гинекологичните операции, направени в трите клиники на болницата, достигат 8000, повече от които тежки. „Майчин дом“ е лидер в цялата страна с възможността за правене на оценка на перинаталния риск и възможностите на Националната генетична лаборатория и опазване на здравето.

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Лечебното заведение стартира в началото като клиника Клиниката по сърдечно-съдовата хирургия към Медицинската академия в края на 70-те години на миналия век с грижа за сърдечното здраве на българина. През 1984 г. проф. д-р Александър Чирков се заема с изграждането на съвременна кардиохирургия в страната, а база става специализираната клиника. Монтира се модерно медицинско оборудване и през 1986 г първата сърдечна трансплантация на Балканския полуостров е факт. Днес болничното заведение е едно от водещите не само в страната, но и в Европа в специализираната грижа за сърдечното здраве на населението.

Военномедицинска академия за здравето на хората

Военномедицинска академия  за здравето на хората

 През 1891 г. в столицата се създава Софийската обща гарнизонна болница, която по-късно прераства в Народното военномедицинско училище, след това във Висш военномедицински институт и накрая във Военномедицинска академия. Прилагайки всички модерни методи за лечение през всичките години, болничното заведение се грижи за здравето на населението. Тук работят едни от най-добрите специалисти в медицината и се използва най-модерното медицинско оборудване, за да се прилага качествено лечение и опазване здравето на пациентите. 

Това е една малка част от здравните заведения на територията на София. Те са с национално значение и обслужват пациенти от цялата страна. Лекарите се стремят да прилагат най-модерните и напредничави методи за лечение, познати в световен мащаб. Те се стремят да пазят здравето на всички ни като прилагат и редица методи за профилактика на различни заболяваниВсеки иска да се радва на отлично здраве. Добре управялваните лечебни заведения ще могат ефективно да се грижат за нашето здраве.

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Военномедицинска академия за здравето на хората

Прочетете още