Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 121 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 63 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 594 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1213
-

Лекар от столичната ВМА е част от експедицията до Антарктида

Лекар от столичната Военномедицинска академия е част от екипажа на българския военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който днес, 27.12.2022 г., в 14,00 часа отплава на първата си мисия към ледената Антарктида. В момента в българската база на остров Ливингстън се изгражда модерна научно-изследователска лаборатория и корабът на ВВМУ ще достави основните материали за строежа на лабораторията. На борда на кораба са учени от националната полярна експедиция, както и курсанти от Висшето военноморското училище. Бъдещите морски офицери ще имат възможност да подобрят своите умения и да придобият нови по време на практическия стаж, съобщават от ВМА. Екипажът се състои от 21 военнослужещи и един военен лекар – старши лейтенант д-р Петко Гинев. Общо 26 души пътуват към южния континент с кораба. Медикът определя това плаване като най-голямото предизвикателство до момента в живота му. А двете успешни военни мисии в Мали приема като подготвителен лагер за антарктическата експедиция. "Авантюрист съм по душа, затова и избрах медицината. В нея няма риск от еднообразие и всеки ден можеш да се сблъскаш с нещо различно. Имам и страст към непознати места, към планинарството и желание да стигна дотам, където друг човек няма да стигне. А в главата ми Антарктида винаги е била моя фантазия, но никога като реална възможност да стъпя на нея", споделя медикът. Преди да отплава към поредното предизвикателство, д-р Гинев преминава сериозна подготовка и самоподготовка, разговаря с негови колеги с опит от експедиции до Антарктика – най-вече за голямото физическо и психическо изпитание, на което е подложен екипажът.

comment 0
visibility 1039
-

Зов за помощ: Самотен баща с рядко заболяване се бори да спаси от ампутация краката си

В днешния Ден на бащата разказваме историята на Светлозар Дончев - 48-годишен самотен родител на две прекрасни деца, който страда от тежко и рядко съдово заболяване. Светлозар е диагностициран с болестта на Бюргер през 2019 година, след тежък за него и децата му развод. Заболяването е нелечимо, въпреки че може да се стопира с медикаменти. Преди да заболее мъжът е имал сигурна и постоянна работа, с която е издържал и изхранвал двете си деца. Болестта обаче го прави нетрудоспособен и проблемите му започват да се трупат. Светлозар изпада в невъзможност сам да си купува скъпоструващите медикаменти, които не се покриват от здравната каса, няма как и да покрива наем на жилището, нито да осигури храна, учебни пособия и дрехи на децата си. Въпреки огромните усилия на приятелите му, които му помагат, в последната седмица състоянието на Светльо рязко се влоши и той е приет по спешност в МБАЛ „Света София". Лекарите му съобщават, че спешно трябва да бъде опериран и да му бъдат ампутирани три пръста от краката, за да може да се спре разпространението на заболяването и да се избегне последваща ампутация на краката му.  За операцията на Светлозар, за превръзки, болкоуспокояващи, за медикаментите и предстоя му в МБАЛ„Света София" са необходими 7000 лв.,които не се поемат от НЗОК. Състоянието на Светльо е изключително тежко и лекарите се борят да спасят краката му от ампутация.  Приятелите на Светльо се обръщат отново с молба към всички хора с добри сърца и призовават за помощ, подкрепа, солидарност и съпричастност към него и двете му деца. Те се обръщат към всеки, който и с каквото може да помогне на Светлозар да оздравее и да се върне към нормалния си живот, работата и грижата за децата му. "Нека заедно да помогнем да Светльо и семейството му!", призовават приятелите му. Сметката, по която може да дарите средства и да помогнете на Светлозар да оздравее, е: IBAN: BG26SOMB91301036661102BIC: SOMBBGSFТитуляр: Светлозар Николов ДончевRevolut: @svetloehpPayPal: Svetlozar Donchev@mercedes5801

comment 0
visibility 681
Над 3300 бебета през 2022 г. в столичния "Майчин дом"

Над 3300 бебета през 2022 г. в столичния "Майчин дом"

Над 3000 бебета са се родили тази година в най-голямата АГ болница в страната „Майчин дом“ в София, съобщи bTV. С над 200 новородени се похвалиха още в първия месец на 2022 г. От началото на годината досега са около 3300, но остава още една седмица и със сигурност в "Майчин дом" ще се родят още деца до Нова година, обяви д-р Галина Мумджиева пред bTV. На Бъдни вечер и на Коледа екипите на лечебното заведение също ще посрещат нов живот. Бебетата тази година са повече в сравнение с 2021 г. Най-много раждания е имало през юли и август, къкто и към края на годината. Акушерката Росица Калонкина, която е 40-годишен стаж, наблюдава и друга положителна тенденция, че все по-често българките планирано раждат трето дете. Относно избора на имена за бебетата се забелязва, че родителите все по-рядко избират традиционни български, повечето си кръщават с модерни като Матео и Матея например.

Реклама
comment 0
visibility 792
Отличиха „Лекарите на годината" в столичната болница „Проф. д-р Ал. Чирков“

Отличиха „Лекарите на годината" в столичната болница „Проф. д-р Ал. Чирков“

Ръководството на кардиолгичната болница „Проф. д-р Александър Чирков“ раздаде своите годишни награди за високи професионални заслуги на официална церемония по време на Коледното тържество, съобщиха от  лечебното заведение. Наградите са в 3 категории и включват заслужил лекар на годината, най-добра медицинска сестра и най-добър млад лекар на годината. Първият приз отиде при д-р Ивац Нацев от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Титлата най-добра медицинска сестра отиде при Емилия Славова от Клиниката по кардиология, а най-добрият млад лекар на годината стана д-р Тихомир Христов от Клиниката по кардиохирургия. Отличията бяха връчени от изпълнителния директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ проф. д-р Валентин Говедарски. Той отчете, че лечебното заведение е постигнало много добри резултати за изтичащата годината и изрази надежда за достигане на още по-високи стандарти за качество, чрез мотивация на кадрите, инвестиции в иновации и технологии през следващата година. Болница „Чирков“ бе отличена от пациентските организации „Заедно с теб“ и Алианс на трансплантираните и оперираните „Бъдеще за всички“ с грамота за доверие. „Много са благодарните пациенти, които вие сте излекували. Благодарение на Вас те си отиват вкъщи, живеят нормален живот и са щастливи със семействата си“, обяви Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“.Специална грамота получи и проф. Генчо Начев. След проучване между лекари и пациенти, той бе удостоен с отличието: „Лекарят, ползващ се с най-голямо доверие“. За празничното настроение на гостите се погрижиха оперната певица Гергана Николаева, колегата й Теодор Койчинов и танцова формация „Алгара“.

comment 0
visibility 871
Д-р Н. Поройлиев пред СТолица.bg: При грип болни с кардиологични заболявани

Д-р Н. Поройлиев пред Столица.bg: При грип болни с кардиологични заболявания са 10 пъти по...

Д-р Николай Поройлиев завършва Медицински университет София през 2011 г. Своята специалност Кардиология придобива през 2016 г. след специализация в Клиника по кардиология към УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" – София, където работи и до момента. През 2018 г. защитава дисертация на тема: "Изследване на камерната функция при пациенти с постоянна кардиостимулация" при Катедра Спешна медицина към Медицински университет София. Професионалните му интереси са в областта на електрокардиостимулацията и електрофизиологията. Извършва диагностика и лечение на кардиологични заболявания и има дългогодишен опит в лечение на артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, дислипидемия, определяне на сърдечно-съдов риск, проводни и ритъмни нарушения на сърдечния ритъм. Пред Столица.bg д-р Поройлиев обясни за ваксините срещу грип и предпазване от усложнения при хора с кардиологични заболявания. - Д-р Поройлиев, в едно американско проучване, чийто резултати бяха публикувани наскоро, се твърди, че хората със сърдечно-съдови заболявания са 10 пъти по-склонни да получат инфаркт, след като са се разболели от грип. Каква е причината? - За съжаление, това е вярно. Причината е, че когато човек се разболее от грип, имунната му система започва да действа агресивно, за да се пребори с вируса. Отговорът води до възпаление, което може да повиши кръвното налягане и да доведе до допълнителен стрес върху сърцето. Плаките, натрупани в артериите, стават по-уязвими към разкъсвания в тази ситуация. Тъй като плаката отслабва и се нарушава целостта й, съсиреци, запушващи артериите, могат да се образуват и да нарушат притока на кръв към сърцето, а това, от своя страна, да предизвика сърдечен удар. За всеки човек, който има съществуващ сърдечен проблем е по-вероятно сърдечно-съдовата му система да бъде претоварена от ефектите на грипа. Стресът върху организма, предизвикан от инфекцията, може да задейства отрицателна верига от събития. Затова изследванията показват, че хората със сърдечни заболявания са почти 10 пъти по-склонни да получат инфаркт, след като са се разболели от грип. Според друго изследване, те са много по-изложени на риск и от други усложнения: пневмония, бронхит, белодробна недостатъчност. Грипът може да влоши диабета, астмата и други съществуващи състояния. - Това само за възрастните хора, за които знаем, че по принцип са по-уязвими от всякакви вирусни заболявания, ли се отнася, или младите със сърдечно-съдови оплаквания също са застрашени? - Според указания на Центъра за контрол на заболяванията на САЩ всеки, който е на възраст над 6 месеца трябва да бъде ваксиниран срещу грип. Това отговаря на въпроса ви. Има все пак няколко групи от пациенти, които са особено рискови. На първо място това са хората над 65 години, които са по-склонни да страдат от сърдечни инциденти поради отслабено сърце. Но дори и по-млади пациенти със сърдечни, бъбречни оплаквания, диабет трябва да внимават. - Ваксината ли е единственият начин тези хора да се предпазят от потенциалните сериозни усложнения от грипа? Има базови мерки, които всеки от нас може да спазва, а именно: редовно измиване на ръцете или използването на антисептици, ограничаване на престоя в затворени и пренаселени помещения, спазване на разумна дистанция, когато е възможно. Тези мерки винаги ще са актуални и полезни за ограничаване на разпространението на инфекциозните заболявания, но единственият доказано ефективен метод е поставянето на противогрипна ваксина. Ваксинирането, разбира се, не отменя спазването на противоепидемичните мерки. Българинът традиционно е скептичен към ваксините, особено към тези срещу грип. Пандемията от коронавирус не подобри нещата в тази посока. Има ли реални доказателства, че противогрипните ваксини наистина помагат? За тези, диагностицирани със сърдечно-съдови заболявания, противогрипната ваксина предпазва не само от грип. Ваксинацията срещу грип ще ги предпази от повишен риск от така наречените сърдечно-съдови събития. Доказано е, че инфарктите и инсултите се случват по-често при болни от грип, които не са били ваксинирани. Също така е доказано, че хората, които имат сърдечни заболявания и са ваксинирани срещу грип, имат 37% по-малък шанс да бъдат хоспитализирани и 50% по-малък шанс да получат сърдечен арест 12 месеца след ваксинацията, по данни на UCLA Health . Мисля, че тези данни са достатъчно убедителни. Както виждате ваксините имат протективен ефект за дълго време.Сред колегите буди притеснение фактът, че все още не е ясно как ще си взаимодействат грипът и COVID-19, който, за съжаление отново се надига като вълна в Западна Европа и неминуемо ще достигне и в България. Най-сериозно стои въпросът с пациентите с дълъг COVID. - Поради различни причини много хора не успяха да се ваксинират през септември-октомври, когато е препоръчителният период за това. Късно ли е да си сложим ваксина в средата на декември? - Никога не е късно да се ваксинира човек. Просто в края на октомври е най-добрият период, защото в Северното полукълбо още не са регистрирани много случаи. Изграждането на имунитет отнема около 2 седмици. Това не е чак толкова дълъг период, особено за един възрастен човек, чийто живот вече не е толкова активен и който знае, че с временно ограничение на контактите си, ще може да изгради имунитет срещу грипа и да се предпази от тежките му усложнения. При младите хора, ако са пропуснали да се ваксинират досега, това не е толкова страшно и те най-вероятно ще се справят добре и без ваксина. Проблемът е с хората с хронични заболявания, възрастните и малките деца.Бих посъветвал възрастните хора да помислят и за ваксина срещу COVID-19. Много е вероятно грипът и COVID-19 да се разпространяват едновременно. Двете инфекции могат да причинят подобни симптоми. Грипната ваксина може да намали симптомите, които могат да бъдат объркани с тези, причинени от COVID-19. Противогрипната ваксина обаче не предпазва от COVID-19 – това трябва да се знае. - Сред рисковите групи, които трябва да се ваксинират срещу грип, споменахме и малките деца. Аз лично не познавам нито един родител, който да е ваксинирал бебето си срещу грип. Какво е това – незнание, предразсъдъци? - Аз пък познавам – баща ми. Той ни е ваксинирал срещу грип още от съвсем малки. Но всеки сам преценява. И това не е проблем само в България. На много места е така. А е важно да се знае, че има особености в имунитета на децата до 2-годишна възраст. Той все още не е добре развит. Имунитетът при малките деца е по-толерантен, затова и протичането на заболяванията е по-продължително, което пък от своя страна дава възможност на вируса по-добре да се разпространи. Всъщност това, от което страдаме най-много при грип, е отговорът на организма. Обикновено той е много остър при грип. По това може да се различи. Започва изведнъж. Човек се чувства като блъснат от кола. Няма кашлица, тя се появява доста по-късно. Грипът тази година започва от трахеята, има болки в гърлото и вече при оздравянето се появява кашлица. - Очаквате ли предстоящата грипна вълна да е по-тежка от това, което сме свикнали да виждаме през последните години? Вече има такива информации от другата част на земното кълбо, където грипната вълна преминава. Какви са вашите наблюдения? - Трудно е да се предвиди тежестта на предстоящата грипна вълна, тъй като протичането й до голяма степен зависи както от мерките, които се прилагат на индивидуално ниво, така и от тези на национално ниво и от взаимодействието между тях. До нас достигат данни от САЩ, че има повишена заболеваемост сред децата, при които грипът често води до тежки респираторни усложнения. Какво ще се случи обаче, предстои да видим.  Моника Николова

comment 0
visibility 2586
Размениха новородени в софийско АГ, ДНК тест доказва грешката

Директорът на АГ "Шейново": Жената, родила със секцио не е виждала собственото си бебе

Севда Михайлова, която първоначално отрече да са сменени новородените не е виждала никога нейното си бебе. Това обясни директорът на сотличното АГ "Шейново" д-р Румен Велев пред bTV тази сутрин. Оказва се, че тя е родила със секцио и бебето й е занесено 24 часа след раждането. А бебетата вече са били разменени в кошчетата в неонатологията. Двете момиченца, родени в средата на септември в софийската "Шейново" са били "сгрешени" още в първите часове след появата им на бял свят, изписват ги след 3 дни и едва след 3 месеца, в началото на декември другата майка разбира за смяната. Тя е родила нормално и веднага й е дадено бебето, 2 часа стои с него в родилна зала и след това е местят в стая в родилно отделение. Всъщност тя вижда собственото си бебе първия път. После става грешката в кошчетата и същото бебе е занесено за първи път на Севда, която ражда със секцио. Новороденото няколко дни е било в това кошче с друг номер, бебето е с точната гривна, но в друг кош, изписани са на 3 ден, разказа д-р Велев. "Според мен би трябвало да се забележи размяната. Ние стимулираме бебетатат да са по-дълго при майките, чисто психологически за майките и бебетатат е да са в непрекъснат контакт. Едното бебенце на жената, родила нормално е по-дълго при нея. На другата е дадено на следващия ден и то е било обърканото бебе. Това го знаем със сигурност, защото самата майка е правила снимки и тя ни потвърди, че това бебе, което е при нея не е същото от първия ден", допълни директорът на АГ "Шейново". "Протокола показва, че при изписването се взима листа с история на заболяването на бебето, също с номера, бебето и майкат се взимат и се сравняват номера, пол и др. параметри, и няма как да не се забележи това нещо. Майката, родила с цезарово не е виждала никога биологичното си бебе. Другата майка, след като ражда бебето стои 2 часа при нея в родилна зала. Не е имало друго бебе и жена в стаята. Държим закърмването да стане веднага. После сме я привели в стая в Родилно отделение и в 1 часа и е дадено бебето 4 часа по-късно", обясни подробности по случая лекарят. Той се надява по-бързо следствието де уточни подробности, защото са минали над 25 души, които са имали контакт с това бебе и теоретично всеки един може да ги смени. При фокусиране в този период на време, реално хората са доста по-малко, коментира д-р Велев.  Директорът припомни, че акушерките са хроничен проблем не само в АГ "Шейново", която е на доста високо ниво. "Тази година ще имаме ръст на раждаемостт в сравнение с 2021 г. Трудон ни е, но това не е оправдание. Това е една рутинна и автоматизирана дейност, че не се замисляме как я извършваме - когато се роди бебе, поставяне на гривнички, внимателни сме, да ги предадем в неонатологията, и не мога да намеря обяснение лично за себе си, след резултатите от всички тези проверки", сподели директорът. Той има съмнение по отношение на изтичане на информация за случая от лекар от АГ "Шейново" на 8-ия ден след започване на разследването. "Целта ни беше да запазим дискретност, защото не сме важни ние, а двете сеемйства. Това е голям личен проблем и да успеем да съхраним тяхната психика, но това вече излезе извън контрол. Който го е направил, не може да се нарече лекар, няма как да го разбера, но всеки носи лична отговорност. Мислех си, че ако на мен ми се случи, ще бъдат гневен. Раждането е много съкровен акт, началото на живота и няма как, не може да се повтори, хората ни имат доверие и затова трябва бързо и строго да покажем, че такива действия няма да бъдат толериране, а моралната отговорност я носим всички ние. Готов съм с оставката", коментира д-р Велев. Той уточни, че това ще го направи, ако се установи, че по някакъв начин той не е създал необходимия ред, за да се избегне това, или в процедурите в болницата има пропуск и възможност това да се случи. "В момента е по-полезно да приключим максимално бързо този случай, да помогнем не се крием и си поемаме отговорността. В момента не  говорим за финансови компенсации, не е важно. Ако се обърнат семействата към нас, ще осигурим пълна пълна подкрепа - здравна и психологическа", предложи д-р Велев. Той съобщи, че ще има нов тим гривнички с бар код и да се удостоверяват счетец, за да се изключи персонална грешка. "С баркод четеца да поставяме стикер, така по-лесно ще се прави проверки и да се сравняват номерата на количките с гривничката на бебето. Ще разработим по-подробен алгоритъм за проследяване на целия престои на бебетата и процедурата по удостоверяване на идентичността на бебе и майка. Едната майка за първи път вижда чуждото бебенци и затова случаят е психологически", допълни д-р Велев. Според него трябва да се направи промяна и обясни, че най-добрият начин да няма проблеми е бебетата и майките да са издяло заедно още от първите минути на раждането и където раждат там да остават. "Това е системата на запад, но при нас не е лесно да се осъществи. За това се изисква желание и промяна в манталитета ни и начина на мислене", обясни директорът на АГ "Шейново".

comment 0
visibility 1187
В столична болница отстраниха гигантска миома - 5,5 кг

В столична болница отстраниха гигантска миома - 5,5 кг

Гигантски миомен възел - 5,5 кг отстраниха гинеколози на 46-годишна пациентка в софийска частна болница. Диаметърът на доброкачественото туморно образувания е бил над 18 см. Коремната кухина на жената е била изпълнена, около 90% от миомата, достигнала до диафрагмата. По повод пъпна херния я преглежда лекар в Ямбол и след като открива големия миомен възел, насочва пациентката към столичната болница. След образна диагностика - ехографска и КТМ се потвърждават опасно големите размери на образуванието и се забелязва, че то пристиска аортата и някои от вътрешните органи на жената.  Пациентката е имала промени с хемодинамиката, проблеми с чревната перисталтика, а хемоглобинът й е бил много нисък. "Това наложи да вземем решение за оперативното ѝ премахване. За съжаление то не можеше да се извърши нито чрез лапароскопски метод, нито чрез роботизирана интервенция, а само чрез отворена операция, преди която бе извършено кръвопреливане", казва д-р Иванов, цитиран от Нова телевизия. Гинекологът допълва, че наличието на толкова голям миомен възел носи животозастрашаващи рискове пред пациентката, ако не се отстрани. Операцията на 46-годишната жена преминава успешно и тя се възстановява, няма оплаквания. Преди празниците ще бъде изписана.

comment 0
visibility 322
Ученици на училище „Любомир Пипков“ с коледен концерт за болните деца в ИСУ

Ученици на музикалното „Любомир Пипков“ с коледен концерт за болните деца в ИСУЛ (ВИДЕО)

Поздравът ни за децата от Клиниката по детска онкохематология и дневния център към него, както и за децата от Детското УНГ отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е готов. Ще се радваме да организирате, както миналата година, да стигне до тях и дано им донесе радост, усмивки и надежда. Това ни написа Зорница Стойкова. Тя е майка на дете от 4 „б“ клас с класен ръководител г-жа Велислава Тасева на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, съобщиха от лечебното заведение.За втора поредна година лекуващите се в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ деца получават поздрав от своите здрави връстници от музикалното училище като миналата година инициативата отново беше на Зорница Стойкова. Желанието на младите музиканти е да вдъхнат кураж и да разнообразят престоя на малчуганите, които не се имали техния късмет и трябва да прекарат празниците в болницата. А ето кои са невероятните деца, които заедно със своите родители, отделиха време, за да зарадват нашите малки пациенти:Лазар Димитров истински обича животните, математиката, плуването и да посреща всякакви предизвикателства.Симеон Миланов обича музиката, животните, морето, а самолетите и летенето са неговата страст.Маргарита Маргаритова обича да чете, обича котките и кучетата, планината и разходките в нея, както и да кара кънки.Виктор Георгиев обича животните, мечтае да стане инженер и да строи сгради, самодостатъчни и с възобновяем ресурс, вълнува се от Космоса и устройството на света. Ще построи ракета, за да заведе майка си до Луната.Филип и Вяра Ралинови обичат животните, музиката. Той играе футбол, тя обича да пее. Двамата заедно искат да обиколят света.Йоан Маринов обича да слуша музика в различни стилове и от различни периоди, да спортува, кара ски и сноуборд.Бианка Куин, по-малката дъщеричка на Зорница Стойкова, обича да рисува, обожава животните, обича да танцува и пее, чете и пише истории.Екатерина Куин е по-голямото от двете момичета на Зорница. Пее от 4-годишна. Музиката е нейната страст, но рисуването също й дава криле. Възпитаничка на Националното музикално училище със същия класен ръководител г-жа Велислава Тасева като сестра си Бианка Куин и децата от от 4 „б“ клас. С радост можем да докладваме, че концертът вече е изгледан от част от малките ни пациенти и техните майки. В Детското УНГ отделение организирахме импровизирана прожекция в кабинета на старшата сестра Рени Наполеонова. Заради състоянието на дечицата, настанени в Клиниката по детска клинична хематология и онкология, се налага концертът да бъде показан на всеки малък пациент по отделно. „Предоставили сме линк на майките на дечицата, които ще изберат най-подходящия момент да го пуснат. За съжаление, повечето ни пациенти в момента са в тежко състояние“, разказа клиничният психолог Ивайла Георгиева. Прожекция ще има и в Дневния център „Златна панделка“ към детската онкохематология, където дечицата, при които вече е минала острата фаза на лечението, се забавляват с връстници и възпитатели.Благодарим от сърце на Зорница Стойкова за чудесната изненада! От болница ИСУЛ благодарят на децата и техните семейства, че са се погрижили отново за своите болни връстници!

comment 0
visibility 3325
Момиченца са разменените бебета в АГ "Шейново"

Момиченца са разменените бебета в АГ "Шейново"

Момиченца са разменените бебета в столичната АГ "Шейново". Майката на едното бебе Севда Михайлова разказа пред Нова телевизия как е разбрала за смяната. Преди дни полиция и лекарка почукали на вратата й. Размениха новородени в софийско АГ, ДНК тест доказва грешката Лекарката и обяснила, че са били разменени гривничките на новородените и другото бебенце също било здравичко и хубаво. "От тогава съм притеснена и не мога да спя", призна майката на едното момиченце, родено в средата на септември. Директорът на АГ "Шейново" Румен Велев научил за случая на 7 декември т. г. докато бил в чужбина. "Веднага уведомихме полицията", каза директорът. Той е категоричен, че не може да е умишлена смяната на бебетата. Д-р Велев обясни, че в момента има следствие и нещата вървят към добър край. "Ако това се докаже, ще е първият случай в нашата болница", каза лекарят.  

comment 0
visibility 421
МЗ: Осигурени са 4,6 млн. лв. за по-високи заплати на РЗИ и Спешна помощ

МЗ: Осигурени са 4,6 млн. лв. за по-високи заплати на РЗИ и Спешна помощ

4,6 млн. лв. са осигурени за увеличаване на възнагражденията в регионалните здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ, съобщиха от Министерство на здравеопазването. С Постановление на Министерския съвет бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. в размер на 4 616 700 лв. Средствата са предназначени за увеличаване на разходите за персонал в регионалните здравни инспекции – с 1 216 700 лв. и в центровете за спешна медицинска помощ – с 3 400 000 лв. Предложението на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев за осигуряване на допълнителни разходи по бюджета на МЗ е съобразено с непрекъснато увеличаващия се обем от медицински и здравни дейности, извършвани от РЗИ и ЦСМП, с необходимостта от преодоляване недостига на квалифициран и мотивиран персонал, както и с тази – да бъде намерена дългосрочна компенсация за получаваните по време на извънредната епидемична обстановка допълнителни възнаграждения за служителите, пряко ангажирани с предотвратяване разпространението на COVID-19, обясняват от МЗ. До юни 2022 г., включително, Министерството на здравеопазването изплащаше допълнителните възнаграждения на служителите на центровете за спешна медицинска помощ и регионалните здравни инспекции, работещи при неблагоприятни условия. Предвидените средства за регионалните здравни инспекции са за увеличение на възнагражденията на всички служители, считано от 1 декември 2022 г., в размер до 30%. Осигурена е и устойчивост на увеличението за следващите бюджетни години. Увеличаването на разходите за персонал в ЦСМП цели да се увеличат основните заплати на служителите, считано от 1 декември т. г., като се осигури устойчивост на получаваните през последните три месеца допълнителни възнаграждения за подкрепа на работещите в центровете за спешна медицинска помощ, пряко ангажирани с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19 и други заразни болести с епидемичен потенциал на разпространение. Увеличението на разходите за персонал в ЦСМП също е осигурено и за следващите бюджетни години.

comment 0
visibility 1152
Размениха новородени в софийско АГ, ДНК тест доказва грешката

Размениха новородени в софийско АГ, ДНК тест доказва грешката

Новородени са разменени в софийска АГ болница, съобщи 24 часа. Едната майка се усъмнила, че детето, което отглежда не е нейното и поискала ДНК тест. Резултатът е потвърдил грешката, направена от персонала на болницата. След ДНК теста, потвърдил, че роденото пеленаче и това, с което е изписана майката не е едно и също, тя е уведомила болницата за проблема. Жената е отглеждала бебето повече от 2 месеца, когато се усъмнила. Веднага е започнала вътрешна проверка. Случаят е отпреди няколко месеца, но едва сега излиза на бял свят. Вече е установено, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката. Това показало, че родените по едно и също време бебета, са разменени и са дадени на грешните родители. Резултатът от ДНК-теста, който е бил готов в понеделник, доказал с категоричност, че детето е чуждо. Полиция и прокуратура работят по случая, тъй като другата майка, за която се смята, че е взела другото новородено, отказала да се яви в болницата, за да ѝ бъде направен ДНК-тест. Тя твърди, че детето, с което си е тръгнала от болницата, си е нейното. Работи се по няколко версии - умишлена размяна, грешка на персонала и др. Социалните са сезирани едва днес за случая и са изпратени представители от район Оборище за проверка, научи Столица.bg. За размяната на бебетата има образувано досъдебно производство, потвърдиха пред Столица.bg от Софийска районна прокуратура. В 13.30 часа СРП дава брифинг по случая, който вече е поет от дознатели на СДВР. Все още не е ясно дали бебетата да върнати на биологичните си майки. АГ-то е общинско или държавно и в него идват жени от цялата страна. Вече има съмнения, че грешката е умишлена, за да бъде сменен директорът.

comment 0
visibility 1069
Столичните педиатрии без свободни легла

Столичните педиатрии без свободни легла

Софийските педиатрии са пълни с малки пациенти предимно с вирусни и бактериални инфекции. Проблемът с липсата на свободни легла е не само в столицата, но и в страната, алармират лекари. В момента всяко второ дете е носител на някаква инфекция, а лекари очакват завишаване на заболеваемостта след 2-годишно затишие заради COVID-19. Капацитетът на цялата клиника, с три отделения, е 30 легла и в последните дни те са почти постоянно запълнени. Има две свободни легла, но е въпрос на време и те да бъдат заети, каза пред Нова телевизия д-р Ивайло Николов от Клиниката по педиатрия, УМБАЛ "Александровска". В болницата постъпват деца със затруднения в дишането, кашлица, температура и обща отпадналост - симптоми, които съпътстват респираторните заболявания. "В момента е повишена честотата на тези болести при децата. Огромният проблем е липсата на тези места – не само при нас, но и при всички клиники в София”, допълни лекарят. Според него бумът на тези болести е в средата на януари и началото на февруари. Сега това се случва в края на декември. Ситуацията е изключително динамична, предупреди д-р Николов. Освен вирусни в момента има и бактериални инфекции, които протичат между 5 до 7 дни. Лечението е противовирусно при вирусните заболявания, а при бактериалните – се назначава антибиотично лечение, обясни той.

comment 0
visibility 355
-

Кардиолозите от УМБАЛ „Чирков“ прегледаха 30 деца, лишени от родителски грижи

Лекарите от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ прегледаха близо 30 деца, лишени от родителски грижи, в рамките на коледната благотворителна програма на болницата, съобщават от Столична община. Децата са на възраст между 6 и 18 години и са настанени в Центрове от семеен тип. Прегледите включват изследване на клиничното състояние, ЕКГ и ехокардиография. „При едно дете е установена вродена сърдечна малформация, при 3 деца има леки отклонения и ще трябва да се проследят във времето. Всички останали деца са здрави“ – отчете доц. Пенчо Кратунков, детски кардиолог и началник "Отделение за лечение на вродени сърдечни малформации при деца и възрастни" в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. "Детето с вродена сърдечна малформация ще трябва да се лекува като дефектът бъде затворен по интервенционален път, т.е. без операция. В следващите месеци ще му бъдат направени допълнителни изследвания в болницата и при наличие на показания, ще се премине към интервенция“ – обясни кардиологът. Екипът на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ има опит с лечението на тези заболявания от 2002 г. Още тогава е направена необходимата финансова инвестиция, за да се прилага интервенционално лечение на вродени сърдечни малформации. Инициативата за безплатни прегледи е част от ежегодната програма за благотворителна дейност на болницата и се осъществява с подкрепата на заместник-кмета на Столична община Албена Атанасова в направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“. „Ние сме лидер сред болниците по благотворителна дейност, защото през последните 20 години сме прегледали 25 000 души безплатно по всички точки на България. Това е ДНК-то на лечебното заведение. Безплатна профилактика, диагностика и лечение, през годините е осъществявана и в отдалечените райони, където медицинската помощ е трудно достъпна, включително в Бесарабия, Северна Македония и др“ – каза доц. Борислав Ацев, директор на Диагностично-консултативния блок на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Целта на прегледите е да се поддържат, проследяват и лекуват пациентите, при които са установени заболявания. „Прегледите се извършват от висококвалифицирани специалисти със съвременна апаратура, които идват на място. При установяване на отклонения пациентите се транспортират безплатно до болницата, където им се прилагат качествени терапевтични процедури по правилата на НЗОК. След това се връщат обратно по домовете, а състоянието им се проверява на следващата или по-следващата година, когато медицинските екипи отново отидат на място за профилактични прегледи“, обясни доц. Борислав Ацев. Прегледите протичат много обстойно и с апаратура, която дава възможност да се постави диагноза на място, за да започне лечението веднага. Тази година благотворителната инициатива обхваща деца, лишени от родителски грижи, защото те са част от уязвимите групи в обществото и имат нужда от подкрепа.  

comment 0
visibility 339
ВМА-София получи дарение от „Българската Коледа”

ВМА-София получи дарение от „Българската Коледа”

Военномедицинска академия-София (ВМА) получи нова апаратура – дарение от благотворителната инициатива „Българската Коледа", която се провежда под патронажа на президента Румен Радев, съобщиха от лечебното заведение. Оборудването е предназначено за Клиника „Ушни, носни и гърлени болести”, която е специализиран център за кохлеарни имплантации. Тук се извършва значителна по обем диагностична, лечебна и експертизна дейност – лечение на глухота (включително с всички прилагани слухови импланти на вътрешното и средното ухо), на функционални нарушения на носното дишане, на гласови разстройства, на периферни вестибуларни заболявания. Новата апаратура ни дава възможност за провеждането на функционални тестове в оториноларингологията, т.е. за проверка на различни функции на ушите, носа и гърлото. Най-належаща за нас е възможността отново да провеждаме обективна аудиометрия, т.нар. BERA test (евокирани стволови слухови потенциали), която е свързана с програмата ни за лечение на вродената и придобита глухота при кърмачета и деца. Тук най-критичната точка е своевременната, т.е. ранната диагностика. Благодарение на новата апаратура ние можем изключително прецизно да установим дали има намаление или загуба на слуха, ако да – от какъв тип, и съответно да се предприемат адекватни мерки, коментира доц. Дончо Дончев от УНГ-клиниката на ВМА. По думите му, този метод може да се използва и при по-големи пациенти, но преди всичко при такива в кърмаческа и ранна детска възраст, както и при деца с хиперактивност или някоя от формите на аутистичния спектър, тъй като там не се разчита на целенасочен, съзнателен отговор. Дарението включва още апарати за тестване функциите и състоянията на елементите на средното ухо; за прецизна и обективна оценка относно промяната в налягането при вдишване и издишване в носните входове (например при т.нар. трета сливица); за ултразвукова диагностика на околоносните кухини; за обективен тест на един от най-важните симптоми при световъртеж – нистагъм. За нас тази помощ е безценна, защото обновяваме целия процес на диагностика и лечение на вродената и придобита глухота при деца в кърмаческа и ранна детска възраст – една програма, която реализираме вече много години и в рамките, на която тестовете са абсолютно безплатни. Важно е проблемите да се откриват навреме, за да ги лекуваме адекватно, категоричен е доц. Дончев. Ръководството на ВМА изказва своята благодарност на инициаторите на „Българската Коледа” и на всички граждани, които са участвали и са помогнали за нейното реализиране в помощ на нуждаещи се деца.

comment 0
visibility 420
Аркади Шарков: Извънреден внос на лекарства за респираторни заболявания и д

Аркади Шарков: Извънреден внос на лекарства за респираторни заболявания и диабет

В следващите дни до края на годината се очакват доставки на Вентолин и Пулмикорт, съобщи пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Лекарства ще има след извънредни доставки у нас. За един от продуктите ще бъдат доставени 9100 опаковки, за друго от лекарствата – 15 150 опаковки. Според Шарков 25 000 опаковки от препарат за диабет вече са доставени преди дни. "Към момента се компенсират тези дефицити, които бяха нараснали през последната седмица и половина. Гражданите следва да бъдат спокойни, че те ще достигнат до аптеките", дава надежда експертът. В зимните месеци се обострят всички респираторни заболявания и има завишено предписване на един от лекарствените продукти, като ситуацията е сходна с тази от времето на пандемията, отбелязва той.

Здраве

София събира в себе си едни от най-елитните здравни заведения. В тях всеки български гражданин може да получи качествено, ефективно и модерно лечение, за да се наслаждава на добро здраве дълго време. Темата за здравето е особено чувствителна тема за мнозина. Логично е всеки да иска да е в добро здраве през целия си живот, но малцина могат да се похвалят с това. В здравните заведения на територията на столицата за здравето на болните се грижи истинска елитна армия от лекари и здравни работници. 

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Това е една от най-големите държавни болници, грижеща се за здравето на населението не само в София, но и в цялата страна.  Още от самото си начало, 1879 г, българите са се доверявали на елитната болница за здравето си. През 1884 г. се разполага в пет сгради и получава името си – Александровска. Още от началото болницата е многопрофилна и лекарите са се грижели за здравето на пациенти от цялата страна. Днес болницата поддържа здравето на пациентите си 24 в денонощието. Те е университетска база и в нея се извършват уникални изследвания и пациенти със сложни проблеми възвръщат здравето си под грижите на висококвалифицирани лекари. Тук медицинските кадри провеждат специализацията си и следдипломната си квалификация. 

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

Болницата започва дейността си през 1961 г. Основното направление, в което се развива от началото до сега е кардиологичното здраве на пациентите. Лекарите тук са специализирани в три основни области: кардиология за възрастни и деца, сърдечна и съдова хирургия. Националната кардиологична болница за сърдечно здраве е най-голямото заведение за лечение на сърдечно-съдови заболявания в страната. Болницата има водещо значение в цялата страна по отношение на лечението на периферните съдови заболявания. За да гарантира максимална грижа за здравето на пациентите, клиниката приема спешни случаи от цялата страна денонощно. Тук се намира и единствената в страната клиника по детска кардиология, кардиохирургия и сърдечно здраве.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

Друго елитно лечебно заведение с национално значение в София, което се грижи безрезервно за здравето на пациентите, е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В болницата се правят редица сложни и високотехнологични интервенции на световно ниво. Заведението разполага с модерна медицинска техника и отлични специалисти в услуга на нашето здраве

Лечебното заведение разполага с една от най-големите клиника по неврохирургия в цялата страна. Според фактите, първото неврохирургично лечебно заведение е основано през 1952 г.. Над 2000 сложни операции се извършват в клиниката. Тук се намира и клиниката по ревматология. Специалистите в нея се грижат за здравето на пациентите от 1976 г насам. Разполага със 75 легла.

Уникална и особено ценна за здравето на хората е Клиниката по гастроентерология. Тук се прави пълна диагностика на болни с хроничен вирусен хепатит B, C и D, както и с порфирия.

Достъп до най-модерните и ефективни методи за лечение имат пациентите на Клиниката по хематология и онкология. Изключително модерно и ценно за здравето на пациентите е оборудването на Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия. 

Болницата разполага с 405 легла, а всяка болнична стая има собствен санитарен възел. Леглата разполагат със Смарт модул, който свързва болните с болничната информационна система, за да се следи здравето на всеки пациент. 

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

Това е университетска болница с изключително висок капацитет за обслужване пациенти с проблеми със здравето. Тя започва дейността си през 20-те години на миналия век. Тук, освен диагностична и лечебна дейност, се осъществява и преподавателска и научна дейност, касаеща здравето на човека. 

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД за здравето на хората

Няма българин, който да не знае за това лечебно заведение. То поема най-сложните и спешни случаи от цялата страна. Тук пациентите могат да разчитат на квалифицирана медицинска помощ и лечение с модерна апаратура. Здравето на пациента е най-важното за медицинските работници. Лечебното заведение е създадено в средата на миналия век с идеята да бъде център за спешна помощ за цяла България. С годините базата на заведението се разширява значително, за да отговори на нуждите на населението и да се пази здравето на нуждаещите се от специализирана помощ. 

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората 

Още през 1883 г. възниква идеята да бъде обособена специализирана болница. Тя е на Княгиня Мария-Луиза. Строежът стартира през 1896 г., а откриването е през 1903 г. От този момент насам болничното заведение се грижи отговорно за здравето на българските жени. 

На практика, това е най-старата АГ болница в България, но и най-голямата и модерната. Тук се осъществяват приблизително 4000 раждания годишно. Гинекологичните операции, направени в трите клиники на болницата, достигат 8000, повече от които тежки. „Майчин дом“ е лидер в цялата страна с възможността за правене на оценка на перинаталния риск и възможностите на Националната генетична лаборатория и опазване на здравето.

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Лечебното заведение стартира в началото като клиника Клиниката по сърдечно-съдовата хирургия към Медицинската академия в края на 70-те години на миналия век с грижа за сърдечното здраве на българина. През 1984 г. проф. д-р Александър Чирков се заема с изграждането на съвременна кардиохирургия в страната, а база става специализираната клиника. Монтира се модерно медицинско оборудване и през 1986 г първата сърдечна трансплантация на Балканския полуостров е факт. Днес болничното заведение е едно от водещите не само в страната, но и в Европа в специализираната грижа за сърдечното здраве на населението.

Военномедицинска академия за здравето на хората

Военномедицинска академия  за здравето на хората

 През 1891 г. в столицата се създава Софийската обща гарнизонна болница, която по-късно прераства в Народното военномедицинско училище, след това във Висш военномедицински институт и накрая във Военномедицинска академия. Прилагайки всички модерни методи за лечение през всичките години, болничното заведение се грижи за здравето на населението. Тук работят едни от най-добрите специалисти в медицината и се използва най-модерното медицинско оборудване, за да се прилага качествено лечение и опазване здравето на пациентите. 

Това е една малка част от здравните заведения на територията на София. Те са с национално значение и обслужват пациенти от цялата страна. Лекарите се стремят да прилагат най-модерните и напредничави методи за лечение, познати в световен мащаб. Те се стремят да пазят здравето на всички ни като прилагат и редица методи за профилактика на различни заболяваниВсеки иска да се радва на отлично здраве. Добре управялваните лечебни заведения ще могат ефективно да се грижат за нашето здраве.

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Военномедицинска академия за здравето на хората

Прочетете още