Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 448
Крачка назад: МЗ предлага бялата рецепта да остане и на хартия

Крачка назад: МЗ предлага бялата рецепта да остане и на хартия

От 1-ви ноември лекарствата на бели рецепти да се изписват или електронно, или на хартиен носител, предлагат от Министерството на здравеопазването. Ако предложението бъде прието, антибиотиците, които от същия период трябваше да се издават само електронно, ще се изписват и на хартиен носител. Целта на предложения проект е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител, аргументират се здравните власти. Бялата рецепта, позната още и като обикновена, се издава от лекар и важи до 6 месеца от изписването на съответното лекарство. Основание за промяна в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти бяха получените десетки сигнали за затруднения от страна на медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение, посочват от здравното ведомство. Предложенията за промени в Наредба № 4 са публикувани за 30-дневно обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

comment 0
visibility 480
Здравният министър посети Патриарх Неофит

Здравният министър посети Патриарх Неофит

Здравният министър д-р Асен Меджидиев разговаря с Патриарх Неофит в болница „Софиямед“. Негово Светейшество бе приет в болницата преди дни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.   Министърът на здравеопазването посети УМБАЛ „Софиямед“ и заедно с управителя на лечебното заведение д-р Йордан Пелев обсъдиха готовността на болницата за посрещане на евентуална по-тежка COVID-вълна, обезпечеността на лечебното заведение с болнични легла, кадровия ресурс на болницата и т.н.   „Въпреки че експертите, на база показателите, които следим, не очакват вълна с мащабите на предишните, за мен и екипа ми е ключово да подготвим системата. Целта е хората да са спокойни, че при необходимост ще им бъде оказана качествена и навременна медицинска помощ, а лекарите и сестрите да работят в максимално предвидима обстановка“, коментира д-р Меджидиев.

comment 0
visibility 494
Разпространяват фалшива реклама на лекарство от името на проф. Иво Петров

Разпространяват фалшива реклама на лекарство от името на проф. Иво Петров

Фалшива реклама в интернет с името на проф. Иво Петров. В нея се твърди, че той препоръчва лекарство, с което сами да лекуват вкъщи вените си. „Не съм бесен, че накърняват репутацията ми, а че се прави мръсен бизнес на гърба на нуждата на хората”, заяви проф. Петров пред Нова телевизия. Той е докладвал случая на органите на полицията много отдавна – преди около 1 година и половина. „Когато се появи съобщението за вълшебно лекарство, трябва да се има предвид, че има нещо гнило”, посъветва проф. Петров.

Реклама
comment 0
visibility 854
Патриарх Неофит е приет в столичната Софиямед

Патриарх Неофит е приет в столичната Софиямед

Негово Светейшество патриарх Неофит е приет в столичната болница Софиямед, съобщиха от Светият синод. Негово Светейшество е с пневмония, но е в стабилно състояние, предаде bTV. От Светия Синод уточняват, че поради обостряне на хроничните му заболявания патриарх Неофит е приет за диагностика и лечение в УМБАЛ „Софиямед“.

comment 0
visibility 604
Мъж и жена получиха нови бъбреци в Александровска болница

Мъж и жена получиха нови бъбреци в Александровска болница

55-годишен мъж от Плевен и 29-годишна жена от Пловдивско оплучиха шанс да живеят. На двамата бяха трансплантирани бъбреци в университетската "Александровска болница", съобщиха от лечебното заведение. Техният спасител е мъж на 32 години, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на кръвоизлив. Пациентите са страдали от хронична бъбречна недостатъчност. За трансплантацията те са избрани, тъй като били с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи. Мъжът от Плевен и е на хемодиализно лечение от 2017 година, а жената от 2018 г. Трансплантациите са били трудни и са продължили по-дълго от очакваното. наложило се е намеса на съдов хирург, тъй като бъбреците са били с рядка анатомична осебеност - единият е бил с 3 артерии, а другият с 2 вени и 2 артерии. Трансплантираните вече се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно и са с много добри жизнени показатели. Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент!

comment 0
visibility 1039
Емилия Петрова от София: Благодаря ви, д-р Пейчинов и д-р Янев, въпреки тру

Емилия Петрова от София: Благодаря ви, д-р Пейчинов и д-р Янев, въпреки трудностите изпълн...

79-годишна жена от Горубляне беше спасена от двамата млади хирурзи - д-р Димитър Пейчинов и д-р Тодор Янев в столичната болница "Царица Йоана" - ИСУЛ. Пациентката е приета по спешност с перфорирала язва и придружаващи заболявания. Следват бързи изследвания, подготовка и операция. След 3 дни в реанимация жената вече е преместена в клиниката по хирургия и скоро ще бъде изписана, съобщиха от ИСУЛ. "Благодаря ви д-р Димитър Пейчинов и д-р Тодор Янев, благодаря на екипа на клиниката по хирургия на ИСУЛ. С компетентна намеса и бързата живоспасяваща операция на 27 август, вие спасихте живота на майка ми. Вие сте хора с огромни сърца, уважително човешко отношение и готовност за съдействие. Искрено се радвам, че във вашата болница и клиника по хирургия има млади и весотдайни специалисти, които влагат душата и сърцето си, за да лекуват и полагат грижи за своите пациенти. Желая ви крепко здраве и сили да продължавате да изпълнявате професионалния си дълг, независимо от всички съпътсващи трудности и лишения", написа Емилия Петрова, дъщеря на пациентката, в благодарствено писмо до болницата.   На 27 август 2022 г. в събота пред спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ спира личен автомобил, от който слизат Емилия Петрова и болната й майка. Един поглед е достатъчен за опитните специалисти от Спешно отделение да разбират, че става въпрос за хирургичен проблем и веднага звънят на колегите. Дежурни в Клиниката по хирургия са д-р Димитър Пейчинов и специализанта д-р Тодор Янев. Затова двамата хирурзи, без да губят време, се заемат с уточняване на състоянието. Пациентката има силни коремни болки. Буквално за минути са организирани всички възможни изследвания. Обзорната рентгенография на корема показва наличието на свободен газ под диафрагмата. Лошо. Явно става въпрос за перфорация на кух, коремен орган. Предвид възрастта /79 г./ и състоянието на жената, прогнозата не е добра. Колкото и да е трудно, дъщерята, която чака разтревожено отпред, трябва да знае… Операционната е подготвена за минути. Междувременно пациентката е почти в шоково състояние, кръвното налягане продължава да пада. И тогава, на операционната маса, за първи път се появява добра новина! От всички възможни диагнози се оказва перфорирала язва на стомаха, която е с по-добра прогноза. Но дали жената ще издържи операцията – тежко общо състояние, напреднала възраст, придружаващи заболявания? Д-р Пейчинов и д-р Янев са длъжни да направят всичко възможно! И успяват! Операцията приключва успешно... А след 3 дни престой в Централна реанимация, възрастната пациентка вече е приведена в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. „Вече си я взехме при нас“ – обяснява простичко д-р Янев. Очаква се тези дни жената да бъде изписана.   

comment 0
visibility 466
ИСУЛ отново отваря кабинета си за имунизации срещу ковид

ИСУЛ отново отваря кабинет за имунизации срещу ковид

Болница „Царица Йонна – ИСУЛ“ в София отново отваря кабинета си за имунизации срещу COVID-19 от 8 септември, съобщават от здравното заведение. Работното му време ще е всеки вторник и четвъртък от 11:00 до 13:00 ч. Препоръчително е желаещите да се имунизират, да си запишат предварително час на телефони 02/9432637; 0879977458.

comment 0
visibility 637
-

Отпускат спасителен заем за столичната болница "Александровска"

Министерството на здравеопазването преминава към изпълнение на Постановление № 195 на Министерския съвет от 22 юли 2022 г., с което е одобрено отпускането на заем на УМБАЛ “Александровска” ЕАД, гр. София. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Заемът в размер на 35 000 000 лв. е предназначен за погасяване на просрочени задължения към доставчици на стоки и услуги за лечебното заведение. След направен анализ се установи, че болницата е в безпрецедентен риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност да обслужи натрупаните си задължения. Това налага незабавната намеса от страна на принципала в лицето на министъра на здравеопазването, като освен заема, ще бъдат търсени и други възможности за оздравяване на дружеството, съобщават още от здравното министерство. За да се защити оптимално публичният интерес, ще бъдат осъществени държавна финансова инспекция и вътрешни одити, чиято цел ще бъде да установят актуалното състояние на лечебното заведение и рисковете за него, в т.ч. целесъобразността и законосъобразността в управлението и взетите решения. За да се пристъпи към реалното усвояване на заема и удовлетворяване на кредиторите с просрочени вземания, от ръководството на УМБАЛ “Александровска” се очаква бързо изпълнение на условията, определени с решението на предходното правителство от 22 юли 2022 г.

comment 0
visibility 629
В ИСУЛ направиха нови 2 нискодозова брахитерапия за лечение на рак на прост

В ИСУЛ направиха нови 2 нискодозова брахитерапия за лечение на рак на простатата

Нови две операции по прилагане на нискодозова брахитерапия за лечение на рак на простатата бяха извършени в Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Методът е иновативен за България и представлява вътреорганно облъчване на простатата, съобщиха от столичната болница. За целта в засегнатия орган се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора в рамките на 6-8 седмици. След този период в 96% от случаите пациентът се счита за излекуван, без да се налага радикално премахване на простатната жлеза, което в част от случаите може да доведе до импотентност или до риск от инконтиненция (неволно изпускане на урина). Днес двамата мъже, на 68 и 69 години, ще бъдат изписани от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ след само няколкодневен престой в болницата. Важно е да се отбележи, че те по никакъв начин не представляват опасност за околните и за своите близки по време на 8-седмичния период, в който йодните зърна ще се борят с тумора на простатата. Няма никаква опасност и за съседните органи. След този период зърната, които са биологично съвместими, остават инертни в тъканта на жлезата. За да бъде максимално ефективна като методика, нискодозовата брахитерапия има строго определени индикации: мъже с ранна форма на рак на простатата, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и с ниски стойности на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата). Именно такъв е случаят на двамата пациенти, които са разбрали за проблема си след профилактичен преглед в Специализирания кабинет по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Процедурата по нискодозова брахитерапия се извършва от мултидисциплинарен екип, начело с акад. проф. д-р Чавдар Славов – началник на Клиниката по урология и андрология, в който влизат още доц. д-р Еленко Попов и операционната сестра Здравка Попова от същата клиника, лъчетерапевтът д-р Илия Габровски и медицинският физик Галин Вълчев от Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. В края на миналата година те преминаха през специално обучение от свои колеги от Специализираната онкологична болница „Св. Елизабет“ в Словакия. Чуждият център е един от най-опитните в Европа, в който до момента са проведени над 1600 брахитерапии на простатната жлеза. Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно. Ракът на простатата е сред основните причини за смърт при мъжете.От Клиниката по урология и андрология отбелязват, че извършените досега операции за нискодозова брахитерапия са били с отличен резултат и запазена континентност и потентност за пациентите.

comment 0
visibility 394
ВМА-София с призив: Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!

ВМА-София с призив: Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!

Кръвният център на Военномедицинска академия в София призовава жителите на столицата да станат кръводарители. Даряването на кръв отнема само 30 минути, а спасява човешки живот, посочват специалистите. „Много хора се страхуват да го направят, най-често заради различни митове за кръводаряването. Преодоляването на страха от кръводаряване е възможно само чрез акта на даряване на кръв. Но гордостта от факта, че вашата кръв ще спаси нечий живот е по-силна от всеки страх“, казват от здравното заведение. Желаещите да дарят кръв в Кръвния център на ВМА могат да го направят всеки ден от 8:00 до 16:00 часа. Хората с поставена ваксина срещу коронавирусна инфекция също могат да бъдат кръводарители, но след определен от Експертния съвет по Трансфузионна хематология период: За РНК ваксини - Moderna, Pfizer/BioNTech: - 48 часа след ваксиниране, ако няма нежелани реакции - 7 дни след ваксиниране, ако са възникнали нежелани реакции За векторни ваксини – Janssen и Vaxzevria (AstraZeneca): -28 дни след ваксиниране, ако няма нежелани реакции

comment 0
visibility 948
В ИСУЛ върнаха зрението на бежанка от Украйна

В ИСУЛ върнаха зрението на бежанка от Украйна

Лекари от ИСУЛ върнаха зрението на чужденка. 82-годишна жена, бежанка от Украйна, отново ще вижда след трудна операция, извършена от началника на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ доц. д-р Борислав Кючуков, съобщиха от софийската болница. Жената потърсила помощ преди няколко дни в спешния очен кабинет на столичната болница с оплаквания от остра болка и силно намалено зрение в дясното око. „Когато дойде при нас, на практика беше почти сляпа с това око – виждаше само светлина от четири посоки, не можеше да преброи дори пръстите на ръката си“, разказва доц. д-р Кючуков. Той бил трогнат от историята на възрастната жена, не само прокудена от войната в чужда страна, но и с такъв инвалидизиращ проблем – факолитична глаукома. При това заболяване напредналата катаракта /помътняване на човешката естествена леща/ води до възпаление на окото и пристъпно увеличение на вътреочното налягане, съпроводено с непоносима болка. Наложило се да бъде оперирана катарактата на дясното око и при възможност да се имплантира изкуствена вътреочна леща. Тъй като медицинското изделие не се покрива от НЗОК, известният офталмолог се договорил с фирмата-вносител имплантът и необходимите консумативи да бъдат отпуснати безплатно, защото жената не разполага с никакви средства. 82-годишната украинка е в България заедно със своята дъщеря, която се оказала колега-рентгенолог, както и със зет си, който също е лекар-анестезиолог. „Очаквам да успеем да възстановим в значителна степен зрението на жената, която се чувства добре. Всичко зависи от състоянието на зрителния нерв. Следоперативният период протича нормално, в края на седмицата или най-късно в понеделник, ще я изпишем“, съобщава доц. д-р Кючуков.

comment 0
visibility 524
-

Дежурни спешни екипи на четири ключови места в София

Изнесени екипи на “Спешна помощ” вече дежурят на четири ключови точки в столицата. Местата са избрани така, че до всяка една болница в София да се стига за не повече от 10 минути. Допълнителни екипи има и пред Окръжна болница в София, която в последните седмици отчита голям наплив на пострадали в катастрофи. Само за първите 6 месеца на тази година в болницата са докарани близо 300 ранени при пътни произшествия. От "Света Анна" отчитат 614 пациенти, преминали през Спешното отделение след катастрофи през миналата година. Линейки с екип от спешни медици вече дежурят и в общинската “Пета градска болница”, както и в кварталите Люлин и Овча Купел. Целта на изнесените екипи е да се намали времето за транспортиране на нуждаещите се от помощ. "Изчисленията ги правихме да сме на 10 минути, от която и да е болница. Ние преследваме "златния час" - трябва колкото се може по-бързо да стигнем до адреса, респективно да се стабилизира състоянието на болния и да бъде хоспитализиран в най-близката болница”, каза д-р Георги Гелев, директор на ЦСМП- София. Работа на терен вече са започнали и екипите, командировани от столицата по Черноморието. Тези екипи не са за сметка на броя дежурни в София. От следващата година командировките на спешни медици по морето ще започват още в началото на сезона, планират здравните власти. Дотогава страната ни трябва да разполага и с първи медицински хеликоптер.    

comment 0
visibility 404
Спешни екипи от София ще помагат по Черноморието

Здравният министър командирова спешни екипи от София по Черноморието

Осем спешни екипа от София са командировани по Черноморието, за да помагат на колегите си по време на летния сезон. Четири от тях са от Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София, а други четири - от УМБАЛ „Св. Анна“ – София. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг, след като се запозна с работата на изнесения център на ЦСМП, разположен на територията на Окръжна болница. „Тази организация създадохме съвместно с Министерството на туризма, като целта е да подобрим достъпа до спешна помощ на гражданите по време на туристическия сезон, когато броят на пребиваващите по българското Черноморие се увеличава многократно. Екипите са сформирани така че при работа на смени да осигуряват 24-часово покритие на спешността“, обясни здравният министър. Той допълни, че още в стъпването си в длъжност се е опитал да подобри организацията на работа на спешните екипи в столицата, така че да се скъси времето за пристигане на линейките. „Разкрихме 4 допълнителни изнесени пункта на ЦСМП, от които да тръгват екипите, съответно в УМБАЛ „Св. Анна“, ДКЦ 12 – „Люлин“, Пета градска болница и „Овча купел“ – база ЦСМП“, каза д-р Асен Меджидиев. По отношение на ситуацията с коронавируса, здравният министър посочи, че в момента ситуацията е овладяна, което позволява и разхлабването на противоепидемичните мерки. Той уточни, че вчера е подписан Анексът към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности, което позволява лечебните заведения да сключват договори за толкова легла, с колкото са работили по време на COVID вълните, в рамките на общия брой легла в болниците. „Реално всички желания на лекарското съсловие, и това, което е полезно за пациентите, бяха постигнати. Запазвайки леглата за интензивните болници, направихме най-важното – да имаме готовност на системата за реакция при евентуални по-тежки COVID вълни“, каза министърът.

comment 0
visibility 4583
Лекари от ИСУЛ спасиха още една пациентка с иновативен метод

Лекари от ИСУЛ спасиха още една пациентка с иновативен метод

Мултидисциплинарен екип от УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", начело с топ хирурга доц. д-р Теофил Седлоев, извърши поредната органосъхраняваща операция за рак на гърдата, съобщават от здравното заведение. При тази интервенция облъчването на пациентката става по време на самата операция. Иновативният метод се прилага само в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". „По този начин се осигурява по-бързо възстановяване, пести време (избягва се лъчетерапията след операцията, която иначе трае месец и половина) и не на последно място запазва самочувствието на жените, тъй като при нея гърдата не се премахва“, посочват от болницата.

comment 0
visibility 2607
Майка на едногодишно момиченце се нуждае от финансова помощ, за да пребори

Майка на едногодишно момиченце се нуждае от финансова помощ, за да пребори рак на стомаха

Наталия Миткова, която е майка на едногодишно момиченце е изправена пред тежка битка с коварна диагноза - рак на стомаха. Бившата служителка на Министерство на младежта и спорта не се предава и въпреки изпитанията не губинадежда, че ще се излекува и ще продължи да се радва на живота и рожбите си. Ударите на съдбата не са пожалили цялото семейство, в което има и друг тежко болен член. "Прекрасната Натали, Наталия Миткова, с която дълги години бяхме рамо до рамо в Министерство на младежта и спорта сега се нуждае от нас! Нека помогнем!", призоваха за финансова подкрепа нейни колеги от ММС в социалната мрежа. Наталия  е минава през тежки изпитания от януари т. г. когато й е поставена диагнозата -  рак на стомаха и самата тя отправи Зов за помощ в социалната мрежа. "Последва операция за пълно отстраняване на стомаха и тежка химеотерапия. Издържах Слава на Бога! За съжаление имам метастази в коремната кухина. Преди няколко дни бях на нова операция, на която ми изляха химиотерапията директно в коремната кухина и казаха, че в България няма кой да ме оперира, за да отстрани тези метастази и не могат да ми предложат друго алтернативно лечение освен венозна химеотерапия. Свързах се с Център за лечение в Израел, където предлагат по-съвременни лечения и методи за отстраняване на метастазите в коремната кухина. И тук се надявам на вашата подкрепа, за да имам шанс да поживея още малко с децата и семейството си! Сумата, която ще ми е нужда да покрие голяма част от лечението ми възлиза над 50 000 лв.", разказа Наталия Миткова. Сумата е непосилна за семейството и близките й, а тя не губи надежда, че всеки, който има възможност ще й подаде ръка в тежката битка. Благодаря предварително от сърце на всеки за подкрепата!, обнадеждена е жената. Банкова сметка:BG86RZBB91551009834290КBC банкНаталия Василева Миткова Пари могат да се превеждат и електронно на този адрес: https://pavelandreev.bg/campaign/jivot-za-nataliya?fbclid=IwAR3OyzyeK9xcNTNX-uFGmXA80UjM9VIyIqEZIRkEkzA13cwwS0tmgqbwOx0

Здраве

София събира в себе си едни от най-елитните здравни заведения. В тях всеки български гражданин може да получи качествено, ефективно и модерно лечение, за да се наслаждава на добро здраве дълго време. Темата за здравето е особено чувствителна тема за мнозина. Логично е всеки да иска да е в добро здраве през целия си живот, но малцина могат да се похвалят с това. В здравните заведения на територията на столицата за здравето на болните се грижи истинска елитна армия от лекари и здравни работници. 

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Това е една от най-големите държавни болници, грижеща се за здравето на населението не само в София, но и в цялата страна.  Още от самото си начало, 1879 г, българите са се доверявали на елитната болница за здравето си. През 1884 г. се разполага в пет сгради и получава името си – Александровска. Още от началото болницата е многопрофилна и лекарите са се грижели за здравето на пациенти от цялата страна. Днес болницата поддържа здравето на пациентите си 24 в денонощието. Те е университетска база и в нея се извършват уникални изследвания и пациенти със сложни проблеми възвръщат здравето си под грижите на висококвалифицирани лекари. Тук медицинските кадри провеждат специализацията си и следдипломната си квалификация. 

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

Болницата започва дейността си през 1961 г. Основното направление, в което се развива от началото до сега е кардиологичното здраве на пациентите. Лекарите тук са специализирани в три основни области: кардиология за възрастни и деца, сърдечна и съдова хирургия. Националната кардиологична болница за сърдечно здраве е най-голямото заведение за лечение на сърдечно-съдови заболявания в страната. Болницата има водещо значение в цялата страна по отношение на лечението на периферните съдови заболявания. За да гарантира максимална грижа за здравето на пациентите, клиниката приема спешни случаи от цялата страна денонощно. Тук се намира и единствената в страната клиника по детска кардиология, кардиохирургия и сърдечно здраве.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

Друго елитно лечебно заведение с национално значение в София, което се грижи безрезервно за здравето на пациентите, е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В болницата се правят редица сложни и високотехнологични интервенции на световно ниво. Заведението разполага с модерна медицинска техника и отлични специалисти в услуга на нашето здраве

Лечебното заведение разполага с една от най-големите клиника по неврохирургия в цялата страна. Според фактите, първото неврохирургично лечебно заведение е основано през 1952 г.. Над 2000 сложни операции се извършват в клиниката. Тук се намира и клиниката по ревматология. Специалистите в нея се грижат за здравето на пациентите от 1976 г насам. Разполага със 75 легла.

Уникална и особено ценна за здравето на хората е Клиниката по гастроентерология. Тук се прави пълна диагностика на болни с хроничен вирусен хепатит B, C и D, както и с порфирия.

Достъп до най-модерните и ефективни методи за лечение имат пациентите на Клиниката по хематология и онкология. Изключително модерно и ценно за здравето на пациентите е оборудването на Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия. 

Болницата разполага с 405 легла, а всяка болнична стая има собствен санитарен възел. Леглата разполагат със Смарт модул, който свързва болните с болничната информационна система, за да се следи здравето на всеки пациент. 

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

Това е университетска болница с изключително висок капацитет за обслужване пациенти с проблеми със здравето. Тя започва дейността си през 20-те години на миналия век. Тук, освен диагностична и лечебна дейност, се осъществява и преподавателска и научна дейност, касаеща здравето на човека. 

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД за здравето на хората

Няма българин, който да не знае за това лечебно заведение. То поема най-сложните и спешни случаи от цялата страна. Тук пациентите могат да разчитат на квалифицирана медицинска помощ и лечение с модерна апаратура. Здравето на пациента е най-важното за медицинските работници. Лечебното заведение е създадено в средата на миналия век с идеята да бъде център за спешна помощ за цяла България. С годините базата на заведението се разширява значително, за да отговори на нуждите на населението и да се пази здравето на нуждаещите се от специализирана помощ. 

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората 

Още през 1883 г. възниква идеята да бъде обособена специализирана болница. Тя е на Княгиня Мария-Луиза. Строежът стартира през 1896 г., а откриването е през 1903 г. От този момент насам болничното заведение се грижи отговорно за здравето на българските жени. 

На практика, това е най-старата АГ болница в България, но и най-голямата и модерната. Тук се осъществяват приблизително 4000 раждания годишно. Гинекологичните операции, направени в трите клиники на болницата, достигат 8000, повече от които тежки. „Майчин дом“ е лидер в цялата страна с възможността за правене на оценка на перинаталния риск и възможностите на Националната генетична лаборатория и опазване на здравето.

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Лечебното заведение стартира в началото като клиника Клиниката по сърдечно-съдовата хирургия към Медицинската академия в края на 70-те години на миналия век с грижа за сърдечното здраве на българина. През 1984 г. проф. д-р Александър Чирков се заема с изграждането на съвременна кардиохирургия в страната, а база става специализираната клиника. Монтира се модерно медицинско оборудване и през 1986 г първата сърдечна трансплантация на Балканския полуостров е факт. Днес болничното заведение е едно от водещите не само в страната, но и в Европа в специализираната грижа за сърдечното здраве на населението.

Военномедицинска академия за здравето на хората

Военномедицинска академия  за здравето на хората

 През 1891 г. в столицата се създава Софийската обща гарнизонна болница, която по-късно прераства в Народното военномедицинско училище, след това във Висш военномедицински институт и накрая във Военномедицинска академия. Прилагайки всички модерни методи за лечение през всичките години, болничното заведение се грижи за здравето на населението. Тук работят едни от най-добрите специалисти в медицината и се използва най-модерното медицинско оборудване, за да се прилага качествено лечение и опазване здравето на пациентите. 

Това е една малка част от здравните заведения на територията на София. Те са с национално значение и обслужват пациенти от цялата страна. Лекарите се стремят да прилагат най-модерните и напредничави методи за лечение, познати в световен мащаб. Те се стремят да пазят здравето на всички ни като прилагат и редица методи за профилактика на различни заболяваниВсеки иска да се радва на отлично здраве. Добре управялваните лечебни заведения ще могат ефективно да се грижат за нашето здраве.

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Военномедицинска академия за здравето на хората

Прочетете още