35 човека дариха кръв за децата с таласемия в столичната ИСУЛ

-

Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Общо 42 човека се отзоваха днес на апела за даряване на кръв в Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, а 35 от тях реално се оказаха без противопоказания и успяха да дарят кръв, съобщават от столичната болница.

Кампанията, която е в помощ на децата с таласемия, продължава и утре, 10 май, от 8:30 до 12:30 часа, отново в Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Неин организатор е фармацевтичната компания Нобел Фарма, в партньорство с Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки хематологични заболявания към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, както и на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).

Сред отзовалите се на призива да дарят кръв бяха лекари от болницата, граждани, почти целия екип на Нобел фарма, граждани, които са пътували специално за целта от населени места наоколо.

„Това, което ми направи впечатление е, че имаше доста хора, които за първи път в живота си даряват кръв. Отдавна са имали намерение, но все нещо ги е спирало. Апелът, че могат да помогнат на дечица, които се нуждаят от тяхната кръв, ги е убедил“, разказа Евелина Динкова от НЦТХ. По нейно мнение причината за хроничния недостиг на кръв не е в това, че намаляват кръводарителите, а че непрекъснато се увеличава нуждата от кръв в България. Друг проблем е застаряващото население.

От болницата припомнят, че кръв може да дари всеки на възраст между 18 и 65 години, над 50 кг., клинично здрави, без придружаващи заболявания, които се предават по кръвен път. Хубаво е, преди да дойдат да дарят кръв, желаещите да са хапнали и да са пили достатъчно вода. Експертите припомнят, че при здрави хора кръводаряването 2 пъти в годината не само не крие рискове за здравето им, а дори е полезно. Освен това всеки доброволец получава 2 дни отпуск.

Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на дефект на молекулата на хемоглобина и пречи на снабдяването на органите с кислород, като води до анемия. Лечението е конвенционално, с регулярни кръвопреливания на всеки 2 до 4 седмици. В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира най-големият от трите центъра в страната, където се лекуват и проследяват 51 малки пациенти с Таласемия майор. Най-малкият ни пациент е само на 11 месеца! Понякога, особено по време на дълги празници, родителите на тези деца чакат по над 20 дни, докато се намери кръв за децата им. Без редовно кръвопреливане, тези деца могат да живеят най-много 4 години. При редовно кръвопреливане, те имат нормален живот като на всички останали свои връстници.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

15 души си направиха безплатни белодробни тестове във ВМА – София...

15 души се възползваха от безплатните функционални белодробни тестове, които Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Во...

Прочети още keyboard_arrow_right