95 процедури TAVI са извършили кардиолозите от столичната болница "Чирков"

-

Снимка: УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"


TAVI (транскатетърно клапно протезиране) се счита за най-големия напредък в полето на интервенционалната кардиология. 95 такива процедури са извършили кардиолозите от столичната УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” от началото на годината.

Процедурата се осъществява чрез поставянето на клапа, която се внася в организма през съдовете, обясняват от болницата. При нея сърцето на пациента бие, а самата интервенцията не изисква пълна анестезия.а само лека седация и локална анестезия. Процедурата спестява на пациентите отворената операция на гръдния кош при кардиохирургично лечение. TAVI позволява заболявания на аортната клапа да се лекуват без обичайните усложнения и при доста по-кратък възстановителен период за пациента . Затова и процедурата е подходяща за лечение на аортна стеноза.

TAVI е извършена за първи път на човек с тежка аортна стеноза в краен стадий на сърдечна недостатъчност през 2002 година от френския хирург Алън Кребие. След това няколко големи рандомизирани изследвания проучват транкатетърното клапно протезиране при пациенти с аортна стеноза и висок хирургичен риск. Успоредно се развиха две клапни системи. Едната, която се разгъва от балон и другата – саморазгъваща се. И през 2005 – 2007 г. двете основни клапни системи получиха одобрение и навлязоха в клиничната практика в Европа и САЩ.

Понастоящем процедурата е широко застъпена, особено при пациенти над 75 години. А резултатите от последвалите клиничните проучвания показват много добра поносимост на протезата, сравнявайки пациентите, преминали лечение с хирургична методика. Въз основа на това TAVI залегна в европейските и американски препоръки за лечение на възрастни пациенти с висок хирургичен риск и аортна стеноза.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Със 7% се вдигат заплатите на лекарите в столичната „Пирогов“...

Новият Колективен трудов договор (КТД) в „Пирогов" беше подписан днес, съобщават от пресцентъра на болницата. Спор...

Прочети още keyboard_arrow_right