Безплатни изследвания на белите дробове в столичната ВМА

-

Снимка: ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще извършват безплатни функционални изследвания по повод Световен ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), който отбелязваме днес.

Желаещите да се консултират с медиците от Клиниката по пневмология и фтизиатрия могат да го направят на 15.11.2023 г., в кабинет №6 в Поликлиника-ВМА, от 13.00 до 15.00 часа.
Не е необходимо предварително записване и направление от личния лекар.

Клиниката по пневмология и фтизиатрия предлага съвременна диагностика и лечение на белодробните заболявания.

ХОББ е една от най-разпространените хронични болести в световен мащаб – в момента от нея са засегнати около 400 милиона души.

Заболяването типично стартира в зряла възраст (след 40 години) при пациенти, изложени на рискови фактори – инхалиране на вредни частици и газове (тютюнопушенето, пушек от биогорива и професионални вредности), както и някои вродени предразполагащи фактори. Основна характеристика на болестта са респираторни симптоми като кашлица, отделяне на храчки, а в по-напредналите фази – недостиг на въздух и ограничаване на физическата издръжливост.

За поставяне на диагноза е необходимо провеждане на спирометрия (функционално изследване на дишането), поясняват медиците от ВМА. Лечението и проследяването на пациентите се осъществяват от специалисти по белодробни болести в сътрудничество с общо практикуващите лекари на пациентите.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Детската онкохематология на ИСУЛ възобновява костно-мозъчните тра......

Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ възобновява костн...

Прочети още keyboard_arrow_right