Безплатни прегледи за пациенти със заболяване на аортата в столична болница

-

Снимка: Аджибадем Сити Клиник

В Аджибадем Сити Клиник в София започват безплатни прегледи за пациенти с данни или съмнение за заболяване на аортата, както и за такива с аортно заболяване в миналото, преминали оперативно или ендоваскуларно лечение, но които повече от една година не са правили образно изследване, съобщават от болницата.

Скринингът се извършва по инициатива на общинския съветник проф. д-р Иво Петров, началник Клиника по кардиология. "Друга група хора, които са подходящи за тези прегледи, са пациенти, които търсят модерните минимално инвазивни методи, но са се разочаровали по някакъв начин в миналото поради тяхната неприложимост в Република България. През тези години много от методите за лечение на аортни заболявания са се развили. И много хора, които преди 3-4 години не са могли да бъдат лекувани по ендоваскуларен (безкръвен) метод, сега вече могат да бъдат лекувани", пояснява той.

Пациентите трябва да бъдат информирани, че в България вече са възможни и приложими повечето модерни методи за лечение на аортините заболявания, които са по-щадящи – с по-малки разрези и травми, отбелязват още от болницата. Прегледи трябва да направят и хора, които никога не са били обхващани от здравната система, но попадат в рисковите групи, напр. роднини по права линия на пациенти, на които е установено аортно заболяване, независимо дали са били лекувани или не. Това са роднини на пациенти с аневризми и дисекации на аортата, с бикуспидна аортна клапа (с две вместо три платна), с най-разпространените генетични синдроми като Марфан, Елер-Данлос, Лоис-Диц. При тях се наблюдава приблизително около 25% пенетрация или 1/4 от поколението по права линия са засегнати. Но също така и роднини на хора, които нямат наименувано генетично нарушение, но имат такива, които са плод на самостоятелна индивидуална мутация, т.е. генетични нарушения, които са характерни за един пациент и съществува немалка вероятност тази генетична мутация да се предаде в поколението, независимо дали тя е получила наименование или не е получила.

Пациентите, които имат аортно заболяване в един сегмент и този сегмент е лекуван ендоваскуларно или оперативно, не означава, че те са излекувани веднъж завинаги. За съжаление на тези хора боледува цялата аорта. Ние често срещаме пациенти, които са оперирани по повод дисекция или аневризма във възходящата част на аортата и при някои от закъснелите прегледи (повече от две години след първата интервенция) в други сегменти на аортата също се откриват сходни нарушения - дисекации или аневризми. И нововъзникналата патология в други аортни сегменти също са потенциално фатални, ако не се лекуват радикално.

Хората, които имат аортно заболяване трябва да знаят, че цялата им аорта трябва да бъде преглеждана и то във всички сегменти. В клиничните ръководства се казва, че когато един пациент има заболяване в един сегмент на аортата, при контролните прегледи трябва да бъдат изследвани с образна диагностика всички останали сегменти, а не само лекуваният“, обяснява още проф. Иво Петров.

Прегледите ще се извършват с Ехо-Доплер и Ехо-Кардиография, а при необходимост от уточняване и допълнително образно изследване - компютърна томография или ядрено магнитен резонанс. Пациентите, които попадат в някоя от таргетните групи за скрининг, могат да записват час за преглед на 070013127 или на *5544, като изберат Сърдечно-съдов център.

Скриниговите прегледи ще се извършват от 1 февруари 2023 г. в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център на ул. Околовръстен път 127.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 89 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 47 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 252 Гласове)
Общо гласували: 388 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Набират лекари и сестри за медицинските хеликоптери...

Министерството на здравеопазването набира кандидати за включване в обучителен курс „Оказване на спешна медицинска ...

Прочети още keyboard_arrow_right