Близо милион лева допълнително е получил директорът на столична болница

-

Снимка: Facebook

Над 85 на сто от всички изплатени възнаграждения по граждански договори в столичната болница "Света Екатерина" са изплатени на директора проф. Генчо Начев, съобщи доц. Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, цитирайки данни от проверка.

Сумата възлиза общо на 952 570 лева, показва проверката, която обхваща гражданските договори в периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г. За 2019 г. проф. Генчо Начев е получил 362 000 лв., за 2020 г. 226 000 лв., за 2021 г. - 258 000 лв., а за първите четири месеца на тази година – 105 000 лв. "Тези възнаграждения са допълнително към сумите, които директорът получава месечно в размер на над 30 хил.лв., уточни Пандов.

"Само по себе си това не е нарушение, тъй като договорите са за медицински услуги, дейности, избор на екип и т.н. Според констатацията на Вътрешен одит обаче тъй като договорите са с действие три години, по своя характер те представляват трудови договори, за които при вземане на решение от Съвета на директорите за сключването им, той е гласувал сам за себе си", поясни той.

По думите на Пандов проверката показала още, че в болницата не е изградена действаща система за финансово управление и контрол, а за възнагражденията не са определени показатели за оценяване на служителите, нито критерии за оценка на отделните служители.

Констатирани са и нарушения, свързани с договори за целеви средства за капиталови разходи за купуване на медицинско оборудване, както и при сключване на договор по оферта, която е изтекла към датата на сключването му. В болницата са установени плащания към контрагенти без сключени договори за суми, надхвърлящи праговете по закон от 50 000 за строителство и над 30 000 лв. за услуги. За тези дейности е било задължително да бъдат обявени обществени поръчки и да бъдат сключени договори. При отдаване под наем на имущество има допускане на сключване на договори с клауза за автоматично подновяване всяка следваща година, т.е. на практика те са безсрочни. Това са само част от нарушенията в здравното заведение.

За последните десет години в столичната университетска болница "Св. Екатерина" е била извършвана една проверка, допълни още Васил Пандов.

Здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова съобщи, че са извършени 64 проверки от контролните органи на министерството през 2022 г. 81 са извършени от Вътрешен одит, а 18 са изпратени на компетентните органи. Сериозни нарушения са установени в Националната хематология, УМБАЛСМ „Пирогов“ и УМБАЛ „Св. Екатерина“ в столицата. Проверките в университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ продължават.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 190 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1144 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1364 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стартира информационна кампания „Не на шега за употребата на райс......

Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите към Столична община стартира информационна кампания &bdqu...

Прочети още keyboard_arrow_right