Д-р Христо Вълков, ИСУЛ: С моторния спирален ентероскоп тънките черва вече не са сляпа зона

Д-р Христо Вълков, ИСУЛ: С моторния спирален ентероскоп тънките черва вече

Снимка: edazrave.bg

На европейско ниво премина VII-ия Национален конгрес на Младите Гастроентеролози в София

С голям успех и на европейско ниво премина приключилият VII-ия Национален конгрес на Младите Гастроентеролози, който се проведе в Медицински Университет-София в Анатомичната Аудитория. В програмата взеха участие само млади лекари под 35г., докторанти, специализанти и студенти, които имат интерес в областта на гастроентерологията, като представиха иновативни научни разработки и клинични случаи.
По време на форума беше избрано и ново ръководство на Асоциацията на младите гастроентеролози, организатор на събитието. Председател на асоциацията стана д-д-р Зорница Горчева, специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, а неин заместник – д-р Христо Вълков от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Д-р Мила Ковачева пък, от същата клиника, вече ще е секретар на младежкото обединение.
С д-р Вълков разговаряме за темите, които бяха представени на конгреса, както и за амбициите на новото ръководство на младежката асоциация.

- Д-р Вълков, какви са вашите впечатления от изминалия Национален конгрес на младите гастроентеролози?
- По своето естество националният конгрес на младите хепатогастроентеролози е едно уникално събитие за споделяне на научен опит в областта на гастроентерологията. Конгресът се провежда за седми път и винаги се е отличавал със своята достъпност като активно участие са вземали както студенти, така и изградени специалисти. Високото ниво на представените научни данни винаги са били отличителна черта на това събитие. По отношение на тазгодишния конгрес високите очакванията отново се оправдаха. Забележително беше, че в събитието взеха участие почти всички водещи клиники по Гастроентерология в България и представените данни бяха на европейско ниво. Мотивацията на младите колеги, подплатена с добрата им теоретична подготовка, направи изнесените данни още по-интересни и създаде предпоставка за добра дискусия. Подобно на предходните години, се изнесоха и съвместни доклади между гастроентеролози и специалисти от други специалности и се подчерта значението на мултидисциплинарната екипна работа като ключ за правилното решение на проблемите на пациентите с гастроентерологични заболявания. Като цяло мога да кажа, че целият конгрес премина под мотото за необходимостта от сплотеност и единство между всички млади лекари, което би било от полза на цялото медицинско общество и разбира се за пациентите.

- По традиция клиниката по гастроентерология и клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица-Йоанна“-ИСУЛ имат силно участие в конгреса. Спази ли се това и тази година?
- За поредна година присъствието на катедрата по Гастроентерология в отделните сесии беше осезаемо. Гастроентерологията и коремната хирургия винаги са вървели ръка за ръка. Д-р Иван Лютаков, от Клиниката по Гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, и д-р Георги Желев, от Клиниката по хирургия на болницата, изнесоха съвместен доклад за поведението при болни с остър тежък улцерозен колит (УК). Съвместно с колеги имунолози от Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ пък представихме доклад за хранителен интолеранс при автоимунни заболявания включително и при хроничните възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) като УК и болест на Крон (БК).

Като цяло младите колеги от Клиниката по Гастроентерология и Клиниката по коремна хирургия не се поколебаха да представят редица интересни случаи и методики. В духа на конгреса се даде възможност и на студенти по медицина да представят научни данни на катедрата и да направят своите първи стъпки в изнасянето на научни доклади пред публика. Добрата медицинска апаратура винаги е била основен ключ към правилната диагностика.

Благодарение на моторния спирален ентероскоп (с който в България разполага само Клиника по Гастроентерология на ИСУЛ) беше поставена изключително рядката диагноза Болест на Whipple като случая беше представен на конгреса. Да припомним, че моторния спирален ентероскоп ни позволява да огледаме тънките черва, които дълги години представляваха сляпа зона за гастроеонтеролога.

От Клиниката по Гастроентерология беше представен и доклад за мултиплексен PCR за тестуване на чревни патогени при пациенти с хронична диария и ХВЧЗ. Този наличен апарат в клиниката ни позволява да се открият голям брой чревни патогени, което би било от полза за пациенти с диариен синдром.

- Като част от новото ръководство какви са според вас перспективите пред Асоциацията на младите хепатогастроентеролози?
- Новото ръководство и Управителен съвет на асоциацията се състоят от млади и мотивирани хора. Всички сме обединени от идеята за просперитета на асоциацията и аз съм дълбоко убеден в общите успехи, които ще се родят в хода на съвместната ни работа.

Моника Николова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН в центъра на София...

Столичната Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всички желаещи да се изследват за ХИВ/С...

Прочети още keyboard_arrow_right