Д-р Валентин Димитров: Болница "Пирогов" е на позитивен резултат и се развива успешно

Директорът на столичната болница „Пирогов“ е освободен

Снимка: Столица.bg

Медицинският съвет на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ заседава в присъствието на Съвета по здравни грижи днес, 6 декември. От столичната спешна болница разпространиха декларация, в която заявяват подкрепата си за досегашния директор д-р Валентин Димитров.

"Изпълнителният директор д-р Валентин Димитров направи устен отчет пред всички. Същото направиха и икономическият, и административният директори, с което ясно показаха, че УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ действително е на позитивен резултат и се развива успешно. Същото становище изказаха и лекари от медицинския съвет. Естествено възниква въпросът – Защо трябва да се сменява един успешен директор на болница, която се развива позитивно? Възникна и друг въпрос – защо повече от 15 години болницата няма обособен статут, съответен на реалните функции, които е изпълнявала винаги - една от най-големите спешна и социална болница и основен стълб на националната сигурност?", се отбелязва в декларацията.

В декларацията се отбелязва още, че единодушното мнение на повече от 90 присъстващи представители на Медицинския съвет е подкрепено и от Съвета по здравни грижи.

"Изразяваме остро несъгласие да научаваме от медиите за предложените промени в ръководството. Изпълнявайки задачите при лечение на болните персонал от 2500 човека заслужава да бъде уведомен от представители на Министерството на здравеопазването. Заявяваме, че ще отстояваме безусловно мястото и мисията на УМБАЛСМ „Пирогов“ във фундаменталната структурата на здравеопазната система. „Пирогов“ е пример за ефективно функционираща 24-часова спешна болница", заявяват лекарите.

Те настояват "лични настроения и нагласи да не оказват влияние върху сериозни и важни за всички, включително и за цялото общество, решения като назначаване/освобождаване на ръководството на най-голямата спешна университетска болница".

По думите им на здравното заведение е нужна сигурна, стабилна и адекватна работна среда, в която да могат да подпомагат и спасяват пациентите.

В декларацията се отправя покана към министъра на здравеопазването да посети УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и да се срещне с Медицинския съвет, Съвета по здравни грижи и всички Пироговци, които имат желание да участват.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ВМА-София с апел: Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!...

Столичната ВМА отново организира кръводарителската кампания „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!&ldqu...

Прочети още keyboard_arrow_right