Кампания за кръводаряване в столичната болница ИСУЛ

-

Снимка: Столица.bg

Във връзка със Световния ден на таласемията, който отбелязваме днес, 8 май, в столичната УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организират на 9 и 10 май кампания за кръводаряване. Всеки, който желае да се включи, може да го направи от 8:30 до 12:30 часа.

Кампанията ще се проведе в партньорство с Експертен център за Хемофилия, Таласемия и други редки хематологични заболявания към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Националния център по трансфузионна хематология, Българска организация за доброволно кръводаряване, Фондация „Калинки за живот“ – за децата с таласемия.

В България около 290 човека страдат от най-тежката форма на Таласемия – Таласемия Майор. Близо 100 са болните деца, а възрастните са около 190. Около 2,5% от българите носят у себе си гена на болестта.Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване на кръвта, при което се произвеждат „дефектни“ червени кръвни клети, а това води до тежка анемия. Лечението продължава през целия живот на пациентите с регулярни кръвопреливания на всеки 2 до 4 седмици. Медицината все още е безсилна да намери алтернатива на редовното кръвопреливане, без което тези пациенти не могат да живеят.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

15 души си направиха безплатни белодробни тестове във ВМА – София...

15 души се възползваха от безплатните функционални белодробни тестове, които Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Во...

Прочети още keyboard_arrow_right