Лекар от ИСУЛ: Нов вид ПСР открива редки вируси и бактерии в червата

Лекар от ИСУЛ: Нов вид ПСР открива редки вируси и бактерии в червата

Снимка: УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ”

Ново изследване, което открива над 22 редки патогена в червата (вируси, бактерии, паразити), вече се прилага в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Мултиплексният фекален ПСР е с доказан ефект при пациенти с хронична диария или такива с хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ), съобщават от здравното заведение.

Методът е особено полезен на лекарите при хора с Болест на Крон и Улцерозен колит (най-честите ХВЧЗ), които подлежат на скрининг преди началото на лечение с биологична терапия.

„Причината е, че биологичната медикаменти потискат имунитета при тези пациенти и е важно преди започването им да няма никакви инфекции в организма, които биха понижили ефекта от лечението“, обяснява д-р Иван Лютаков, който е гастроентеролог в най-голямата Клиника по гастроентерология у нас, която се намира в столичната болница.

При пациенти с хронична диария (над 3 изхождания дневно или поне едно воднисто изхождане дневно в продължение на 3 месеца) уредът може за 2 часа да установи какъв е причинителят и да се започне адекватно лечение. „При нас често идват хора с неизяснено заболяване, които са били прехвърляни от лекар на лекар, преминали са през няколко колоноскопии без да се установи източника на заболяването, а накрая се оказва, че проблемът им е съвсем ясен и напълно лечим с правилния медикамент“, разказва д-р Лютаков.

Гастроентерологът пояснява, че апаратът може да се използва за изследване и на деца, тъй като е в състояние много бързо да открие ротавируси, норовируси, аденовируси при тях, които са много устойчиви, лесно заразяват и могат да предизвикат сериозни последици. Подходящ е за тестване при остра диария и при възрастни.

Тестването става с фекална проба, а резултатите са много по-надеждни от обикновените микробиологични изследвания, които са по-малко чувствителни и често „пропускат“ някои от по-редките причинители.

„За съжаление, засега изследването не се реимбурсира по здравна каса и е сравнително скъпо, но се надявам, че колкото повече навлиза в практиката, толкова повече ще пада цената му. В началото така беше и с цените на ПСР тестовете при коронавирус, но с масовото им навлизане стойността им значително се понижи. В момента преговаряме с фирмата-производител да включим още редки причинители, които тестът да улавя, като запазим същата цена“, обнадежден е младият гастроентелолог.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отлага се въвеждането на електронните рецепти за две групи лекарс......

Измененията в условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти ще влязат в сила с точно посочена дата...

Прочети още keyboard_arrow_right