Лекар от столичната ИСУЛ показва своите изобретения в Кеймбридж

-

Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Д-р Йордан Спирдонов от Центъра за комплексно лечение на рака на гърдата към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единственият българин, който ще вземе участие в The 4th International Conference on Medical Imaging and Computer-Aided Diagnosis в Кеймбридж, Англия. Това съобщават от столичната болница.

Събитието, което е посветено на образната и компютър-навигираната диагностика, е едно от най-престижните, и събира специалисти от цял свят. Форматът му е хибриден – състои се от онлайн сесии и презентации на живо. Д-р Спирдонов е поканен да изнесе на живо две презентации на 10 декември, а така също да се включи и в онлайн сесиите, които са предишния ден.

В първата презентация д-р Спирдонов ще представи изобретената от него подложка, която улеснява диагностиката при жени с рак на гърдата, за които има противопоказания за използване на ЯМР (златен стандарт в тази област). Благодарение на специално проектираната от известния образен диагностик подложка, вместо на ЯМР, изследването може да бъде проведено на скенер, като се запазва напълно точността на получения резултат. Това е особено важно при определяне на местоположението на лезията, размера и връзката с околните тъкани. До този момент 131 жени са били изследвани по новия начин.

Втората презентация на д-р Спирдонов отново е свързана с негово изобретение. Става въпрос за иновативен метод за вземане на тънкоиглена аспирационна биобсия под ехографски контрол, която също е част от процеса по уточняване и стадиране на карцинома на гърдата. Целта е с вземането на една проба да се получи по-голямо количество биопсичен материал, което пък от своя страна би подпомогнало диагностиката. Методът е тестван в продължение на 6 години в Центъра за комплексно лечение на рак на гърдата в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и е показал отлични резултати.

Освен двете презентации, което вече е огромно постижение за реномирано събитие като MICAD2023, българските специалисти са получили одобрение за публикуване на две статии в специализираното списание на конференцията Lecture Notes in Electrical Engineering" series (ISSN: 1876-1100), което е под печат на световно известното издателство за научна и бизнес литература Springer.

Желаещите могат да проследят участието на д-р Спирдонов в онлайн презентациите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 36 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 111 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Александровска болница извършва безплатни прегледи за глаукома...

"Александровска Болница" организира безплатни, скринингови и консултативни прегледи за глаукома на пациенти над 45 годин...

Прочети още keyboard_arrow_right