На форума „Здравеопазването на бъдещето“: Трябва надпартиен консенсус с обща визия и цели

На форума „Здравеопазването на бъдещето“: Трябва надпартиен консенсус с об

Снимка: Форум „Здравеопазването на бъдещето“

Необходими са промени в структурата и финансирането на здравната система

 

Здравеопазването се нуждае от надпартиен консенсус, а той е възможен при очертаване на споделени общи цели, по които да се работи с приемственост между управляващите. Това обедини участниците в дискусията „Здравеопазването на бъдещето“, проведена в София хотел Балкан. 

Всички да насочат усилията си само в здравеопазването и да загърбят политическите различия – нека те да приключат на 2 октомври с възможност за създаването на стабилно правителство, което да работи в полза на гражданите, призова служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев при откриването на форума.

Той очерта постигнатото от своя екип в МЗ за кратко време и при старание за дистанция от политическите теми: започнат е проект за остойностяване на лекарския и сестринския труд, който да бъде продължен от следващия министър, завършване на програмата за спешната помощ с европейско финансиране, работа по проектите, които ще бъдат финансирани от Плана за възстановяване и устойчивост. Д-р Меджидиев подчерта, че уважава приемствеността и призова тя да продължи.

За тенденциите в развитието на здравните системи в ЕС говори Лука Чичов, генерален мениджър за Централна и Източна Европа в IQVIA. "В последните 20 г. има напредък в здравеопазването, разходите нарастват, пациентите имат по-добър достъп до терапии, подобряват се и показатели като продължителност на живота, но не успяваме да достигнем средните европейски нива, каза той. България е на едно от последните места по предотвратима смъртност, а същевременно се увеличава делът на възрастните хора, които са зависими от здравната система. Преките доплащания от пациента у нас стигат до 50% и това е най-високият дял в страните от ЕС.
Основните приоритети и тенденции в развитието на здравеопазването в европейските страни са: реформи, базирани на експертен анализ, ускорена дигитализация, инвестиции в превенция и скрининг, ефективно усвояване на евросредства за здравеопазване", каза още Чичов.

У нас липсва структурирана и работеща здравна карта, която да бъде интерактивна, в дигитална платформа и да се актуализира в реално време. За дигиталната трансформация на здравеопазването пък липсват стратегия и законодателна база, а фокусът пада предимно върху конкретни ИТ решения. По отношение на евросредствата – страни като Румъния и Чехия са предвидили съответно по около 3 млрд. евро и над 1 млрд. евро от плановете си за възстановяване и развитие, главно за дигитализация. Друга устойчива тенденция в ЕС е засилването на публично-частното партньорство в здравеопазването.

За нормално положение на пирамидата хоспитализациите трябва да намалеят от 2 млн. на около 1,3 млн., а 200 000 пациенти да бъдат „задържани“ на първото ниво при личните лекари, но това не бива да става силово, а да бъде посока за развитие в следващите години.

Изцяло подкрепяме нуждата от пълна дигитализация на системата, само така ще имаме снимка на случващото се реално, каза още доц. Тонев.

Представителите на партиите категорично се обявиха „за“ задължително продължаващо медицинско образование за лекарите. Не бива да се разчита на знания отпреди 30 г., те трябва да се обновяват в динамично променящия се свят на медицината и това трябва да бъде обвързано с възможността за практикуване, препоръчаха лекари.

По въпросите за ранното откриване на заболяванията и достъпа до лечение имаше сходни виждания и препоръка за ранна профилактиката и създаване на стимули за лекари и пациенти. Как ще бъде постигнато изискването на ЕС до 2025 г. над 90% от населението да има достъп до 5 скринингови програми в онкологията, попита Деян Денев. Според доц. Тонев трябва диагностиката да се изнесе извън болниците, иначе ще има списъци на чакащите до 2040 г. и да се създадат стимули за пациентите, включително икономически.

Не бива да разрушаваме съществуващите механизми за профилактика – например капитационната сума на ОПЛ за профилактика трябва да остане, но да я запълним със съдържание, каза д-р Симидчиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 224 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1259 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1519 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Детското УНГ-отделение на ИСУЛ получи модерна апаратура от "Бълга......

Последно поколение риноларингоскоп получи от "Българската Коледа" специализираното детско УНГ отделение към Клиниката по...

Прочети още keyboard_arrow_right