Общинският съветник проф. Иво Петров ще преглежда безплатно в райони с българско население в Албания

-

Снимка: Столица.bg

Един от най-добрите и световно признати български кардиолози проф. Иво Петров, заедно с ръководен от него медицински екип от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център в София, ще пристигнат на двудневно посещение в обл. Мала Преспа, Албания, за да проведат безплатни профилактични кардиологични прегледи на местното население.

Инициативата, която ще се осъществи в периода 18-20 август, е по идея и финансиране на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет и цели да допринесе за подобряването на качеството на живот на местните, където преобладават жители с български корени.

Прегледите ще се проведат в поликлиниката в с. Пустец с професионално оборудване, осигурено от българската болница. Профилактиката ще включва доплер на съдовата система, електрокардиография, ехокардиография, измерване на индекс мишница-глезен и кардиопулмонален стрес тест. Събитието ще се осъществи с подкрепата на Министерство на външните работи и г-жа Мария Габриел.

През миналата 2022 г. именитият кардиолог се отказа от поста на заместник-председател на Столичния общински съвет, но остана общински съветник. По думите на проф. Петров  причината е наситеният му професионален график, който не му позволява да изпълнява задълженията на зам.-председател по начина, по който той смята за правилен. Той e инициатор и двигател на множество инициативи, целящи подобряването на здравеопазването в столицата. Сред тях са поставането на дефибрилатори на публични места и провеждането на обучения за повишаване на осведомеността и капацитета за реакция в случай на настъпил сърдечно-съдов инцидент от страна на гражданите.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН в центъра на София...

Столичната Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всички желаещи да се изследват за ХИВ/С...

Прочети още keyboard_arrow_right