Първата част от оборудването за въздушните линейки вече е в София

-

Снимка: МЗ

Първата част от наземното оборудване на хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздуха вече е в България, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Доставката е извършена по договора с италианската фирма „Леонардо“ АД. От общо 200 бр. артикули, към момента са доставени 91 бр., включително два броя комплекти специализирано оборудване, инструменти и тестово оборудване, необходими за извършване на планирани технически инспекции и непланирано техническо обслужване; подвижна наземна хидравлична установка, както и всички необходими документи за общото наземно оборудване.

Оборудването е разположено в хангара на Специализиран отряд „Въздушно наблюдение“ към ГД „Гранична полиция“ на Летище София. В процес на подписване е договор за отговорно пазене между Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи, чрез който да бъдат определени правата и задълженията за отговорно съхранение и опазване на приетото наземно оборудване, до преместването му в хангар, собственост на МЗ. В него ще бъде ситуирана и първата от шестте въздушни линейки.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков коментира, че до края на годината „България Хели Мед Сървиз” ЕАД ще има лиценз за авиационен оператор. „С тази стъпка и с доставката на първия хеликоптер през декември поставяме началото на въздушната спешна медицинска помощ в България”, подчерта министър Гвоздейков. От думите му стана ясно, че още този месец първите шест пилоти и трима инженери заминават за Италия, където ще бъдат обучавани на същия тип хеликоптери.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН в центъра на София...

Столичната Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всички желаещи да се изследват за ХИВ/С...

Прочети още keyboard_arrow_right