Първите спешни медици по въздух получиха удостоверения във ВМА-София

photo_library
 • Първите спешни медици по въздух получиха удостоверения във ВМА-София

  Снимка: ВМА - София

 • Първите спешни медици по въздух получиха удостоверения във ВМА-София

  Снимка: ВМА - София

Първите 50 лекари и медицински специалисти получиха днес своите удостоверения за завършен курс „Оказване на спешна медицинска помощ по въздуха" във Военномедицинска академия (ВМА) – София, съобщават от здравното заведение.

На официалната церемония присъстваха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, заместник-началникът на ВМА полк. доц. Владимир Василев, проф. Любомир Алексиев, началник на Катедра по авиационна и морска медицина на ВМА.

„Чрез комбинацията от оборудването на хеликоптерите и високоспециализираните медицински екипи най-сетне ще можем да предоставяме навременна помощ, дори и в най-отдалечените места. А България ще има медицински услуги на световно ниво. HEMS, със своята способност за бързо достигане и достъп до пациенти в отдалечени и трудни условия, ще революционализира начина, по който реагираме на спешни медицински случаи.“, каза вицепремиерът Пеканов.

Той допълни, че по Плана за възстановяване и устойчивост има заложен сериозен финансов ресурс за оказване на медицинска помощ по въздуха, за модернизиране на болнични заведения, на лечебните заведения за педиатрична, онкологична и  психиатрична помощ, за изграждане на центрове за лечение на инсулти, но всичко това трябва да върви с реформи.

"Една от тях е за създаване на фонд за насърчаване на по-балансирано разпределение на медицински специалисти в страната, така че и в най-отдалечените селища да има достъп до медицински грижи", каза още Пеканов.

Десетдневното обучение на медиците стартира в средата на месец май. Проф. Любомир Алексиев и екипа му представиха пред обучаемите спецификата на авиационната дейност, авиационната физиология и стрес от полет: шум, вибрации, температурни амплитуди, осветление, хипоксия, ускорения, умора. Засегнати бяха темите за мениджмънт на ресурсите на екипажа – комуникация, кооперативност в многочленен екипаж, човешкият фактор в авиацията, както и аварийните процедури в полет и авиомедицинската документация.

Преди да започнат обучението си кандидатите преминаха през всички необходими физически и медицински прегледи в специализираната комисия на ВМА.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Лекари от столичната болница „Чирков“ с медали в Националните спо......

Медици от столичната УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се включиха в Националните спортни игри за транспла...

Прочети още keyboard_arrow_right