Проф. Кинов от ИСУЛ вдигна на крак 77-годишен с онкологично заболяване

Проф. кинов от ИСУЛ вдигна на крак 77-годишен с онкологично заболяване

Снимка: ИСУЛ

77-годишен с онкологично заболяване отново ще ходи. За него чудото са сътворили проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, и екипа му в столичната болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Повече от 9 месеца възрастният пациент от София лежи прикован към леглото със счупена тазобедрена става и множество придружаващи заболявания. От днес той вече си е вкъщи и може да ходи, съобщиха от болницата.

На 28 февруари 2022 г. столичанинът губи равновесие и пада лошо докато е вкъщи. В резултат получава тежко счупване на тазобедрената кост на единия крак.

„Отначало помислихме, че е натъртване, но след като болките не минаха 10 дни, потърсихме консултация с лекар в една от големите специализирани ортопедични болници. Там отначало ни предложиха операция, но след като разбраха, че мъжът ми е с онкологично заболяване (Меркел-клетъчният карцином, който е рядка, но много агресивна форма на рак на кожата), се отказаха и ни посъветваха да оставим костта да заздравее сама“, разказва съпругата Мария.

Така започва един от най-големите кошмари за семейството, защото болките на техния близък са нетърпими и той е прикован към леглото.

Половин година по-късно семейството прави втори опит да намери решение за здравословния проблем на 77-годишния човек – отново в реномирана травматологична болница и отново без успех. Този път лекарите са склонни да оперират, но предупреждават, че рискът от фатален край е 50:50. Риск, който близките на мъжа не са готови да поемат.

Междувременно пациентът посещава два пъти месечно Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където, въпреки агресивния рак, благодарение на специфична имунотерапия, ходът на онкологичното му заболяване е спрян. „Господ здраве да дава на проф. Троянова (началникът на клиниката, която е дерматолог-онколог), вече толкова време успява да поддържа мъжа ми и почти го излекува“, не крие сълзите си съпругата Мария.

При едно от посещенията жената решава да потърси консултация и с началника на Клиниката по ортопедия и травматология проф. д-р Пламен Кинов, за когото е чувала, че прави чудеса. Известният ортопед прегледал документите и останал изумен как е възможно почти година този човек да бъде принуден да търпи силните болки. „Ще го оперирам! Всичко ще бъде наред!“, това били най-хубавите думи за изстрадалата съпруга. „За мен проф. Кинов е Бог! Мил, човечен и най-вече голям професионалист. Разказвам на всички за него“, споделя жената.

„Основното предизвикателство беше възрастта на пациента и това, че е много увреден, с множество придружаващи заболявания: онкологично, неврологично (Паркинсон), мозъчно-съдова болест. Освен това беше налице залежаване над 6 месеца. Един пациент, който е обездвижен, организмът му атрофира и капацитетът за възстановяване е намален. Когато обсъждаме операцията, обикновено обяснявам на пациентите, че натоварването, което им предстои, е все едно да се качат в този момент на вр. Мусала. Операцията представлява едно голямо натоварване за организма и за сърдечно-съдовата система, което пациентът трябва да понесе. И тук е нашата роля да успеем така да го подготвим, че всичко да мине благополучно. Още повече, че самото счупване не беше стандартно, а много тежко, с раздробена бедрена кост, която, заради това, че не е лекувана оперативно, фрагментите й бяха зараснали в неправилна позиция, с тежка контрактура, атрофия на мускулите, склерозиране на тъканите“, спомня си проф. д-р Кинов.

Преди проф. Кинов да пристъпи към операцията, с проф. д-р Троянова съставят план, така че да бъде избран най-подходящия момент. (Терапията за онкологичното заболяване понижава имунитета и повишава многократно риска от инфекции).

„Имаме голям опит в такива, особено тежки случаи (клиниката ни е референтен център за България) и успяхме да извършим сложно ревизионно протезиране, благодарение на което възстановихме ставата. Пациентът вече прави първите си крачки и вярвам, че с помощта на кинезитерапевтите ще се възстанови дотолкова, че да може сам да се обслужва и да не бъде в тежест на близките си“, обнадежден е известният ортопед. Благодарение на рутината, която притежават специалистите в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, сложната операция е извършена само за час и половина и с минимална кръвозагуба, което е ключово при тежко увредени пациенти.

Днес изписват на крак 77-годишният мъж от София от Клиниката по ортопедия и травматология, и още от утре ще продължи лечението си в Клиниката по медицинска онкология на болницата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Сложна двуетапна операция върна към живот 44-годишна жена...

Две сложни операции, при които беше направена резекция на дебелото черво, беше извадена стома на коремната стена, а след...

Прочети още keyboard_arrow_right