Прокуратурата обвини директора на Столичната здравна каса за фалшифициране

Прокуратурата обвини директора на Столичната здравна каса за фалшифициране

Снимка: Google.com

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) срещу Б. С. за фалшифициране на документи, съобщиха от прокуратурата.

В качеството си на директор на Столична здравно осигурителна каса (СЗОК) тя е принудила трима служители, против волята им, да отразят документи с невярно съдържание. Обвинението на Б. С. е за извършени три престъпления от НК.

Според събраните по делото доказателства е установено, че между 15 май 2016 г. и 7 юни 2017 г., в гр. София, като директор на СЗОК, Б. С. е принудила трима служители на СЗОК, против волята им да отразят неверни обстоятелства в документи във връзка с проверки на три различни столични болници.

В първото лечебно заведение е бил завишен или отнет броят на точките на определени индикатори и по този начин е завишен броят на легловата база.

Във второто лечебно заведение е намален броят на надвишените хоспитализации, като по този начин е вменено да се възстановят на Здравната каса сумите, получени само на две надвишени хоспитализации, вместо получените суми за десет такива.

В третото лечебно заведение е съставен документ с невярно съдържание, че резервационната система е същата като лист на чакащи, вместо, че са нарушени условията и редът за оказване на болнична помощ.

Чрез съставянето на протоколи с невярно съдържание, относно установеното от контролните органи при тези проверки, обвиняемата Б. С. не е дала възможност да се отрази действителното положение в столичните болници.

Разследването по делото е проведено от Следствен отдел – СГП. В хода му са събрани доказателства в подкрепа на обвинението, като са разпитани свидетели, извършен е медицински одит на документи, счетоводна експертиза и др.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от СРС.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Във ВМА София спасиха живота на жена, като ѝ трансплантираха чере......

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) в София извършиха поредна чернодробна трансплантация. Тя е пета от начало...

Прочети още keyboard_arrow_right