Със 7% се вдигат заплатите на лекарите в столичната „Пирогов“

Със 7% се вдигат заплатите на лекарите в столичната „Пирогов“

Снимка: УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Възнагражденията на специалистите по здравни грижи се увеличават с 12%

Новият Колективен трудов договор (КТД) в „Пирогов" беше подписан днес, съобщават от пресцентъра на болницата. Според заложените параметри Фонд „Работна заплата" се увеличава за лекарите със 7%, а за специалистите по здравни грижи (медицински сестри, медицински лаборанти, медицински рехабилитатори, кинезитерапевти и др.) и санитарите с 12%.

Договорът, който влиза в сила от 1 май 2024 г., подписаха изпълнителният директор на болницата д-р Валентин Димитров и председателите на пироговските секции на трите синдиката: КНСБ, КТ „Подкрепа" и "Защита".

Изпълнителният директор на университетската болница „Пирогов" д-р Валентин Димитров изтъкна, че с подписването на новият колективен трудов договор се надграждат подобрените основните трудови възнаграждения спрямо предходния КТД.

Представителите на синдикалните организации посочиха, че и към момента са изпълнени изискванията по НРД, а с новият КТД биват надхвърлени. Така основните заплати в „Пирогов" се отделят от над средните позиции в браншовия отрасъл на здравеопазването и заемат едни от водещите места.

Според тях този КТД носи още повече стабилност и дава основа за развитие на работните заплати при добри финансови резултати на болницата. Те благодарят на ръководството на болницата, че прави тези стъпки без да има задължение по нормативен път.

Парите за увеличението на основните трудови възнаграждения няма да окажат негативно влияние върху разплащането с доставчиците и покриването на останалите задължения на лечебното заведение.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кардиолози преглеждат безплатно в столичната болница ИСУЛ...

Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира безплатни кардиологични прегледи. ...

Прочети още keyboard_arrow_right