Собственикът на банята в Княжево: Нямаме пари за възстановяване и пускане на балнеолечебницата (СНИМКИ/ВИДЕО)

photo_library
 • Собственикът на банята в Княжево: Нямаме пари за възстановяване и пускане н

  Снимка: Фейсбук

 • Собственикът на банята в Княжево: Нямаме пари за възстановяване и пускане н

  Снимка: Столица.bg

 • Собственикът на банята в Княжево: Нямаме пари за възстановяване и пускане н

  Снимка: Фейсбук

 • Собственикът на банята в Княжево: Нямаме пари за възстановяване и пускане н

  Снимка: Фейсбук

 • Собственикът на банята в Княжево: Нямаме пари за възстановяване и пускане н

  Снимка: Фейсбук

12 години сградата се руши, минералната вода изтича в реката, а гражданите се надяват и искат да ползват лечебната вода

Минералната баня в Княжево наистина ще се срути и ще бъде заличена като архитектурна забележителност и лечебен център в София. Изминали са 12 години от последния ремонт, които собственикът - „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД е правил.

За ремонт и възстановяване пари няма. Това отговориха от Министерство на здравеопазването на запитване на Столица.bg за съдбата на минералната баня в Княжево.

Живеещите в Княжево и хиляди столичани пък очакват спасение за емблематичната баня с минерална вода, която е била едно от любимите места на княз Батенберг. Ще има да чакат! Сградата е в руини и може да рухне всеки момент, защото въпреки забравата, лечебната вода продължава да тече и да се излива с пълна сила в съседната река.

Минералната вода от банята в Княжево се излива в реката

Принос да се руши сградата има и големият автомобилен трафик с огромни камиони и автобуси, движещи се по бул. "Цар Борис III", точно покрай банята. Вътре в сградата пада мазилка, басейните са с изкъртени плочки, тръбите са ръждясали и само монотонния шум от бликащата на воля минерална вода напомня, че тук някога са се лекували столичани и царски особи.

Прозорците са счупени, дворът е потънал в бурени, но пък са запазени табелите на залите в банята. От район Витоша, на чиято територия е обектът редовно поддържат градинката и почистват около чешмичката с минерална вода, където непрестанно столичани си наливат за вкъщи.

Какво прави МЗ: 20 години банята в Княжево тъне в разруха

Нечути и все по заглъхващи са исканията и настояването на гражданите да се вземат мерки и да се ремонтира и заработи отново банята. Както е известно след двегодишни несполучливи опити Столична община намери решение и чред публично-частно партньорство успя да възстанови също така рухналата баня в Банкя, която е готова всеки момент ще отвори врати. Готови са проектите за ремонт и възстановяване на минералните бани в Овча купел и Горна баня, а за Централна баня вече има концепция и се работи по въпроса за възстановането й.

Ето какво отговориха от здравното министерство на Столица.bg. 

Към момента двете сгради са саморазрушаващи се. Балнеолечебница „Княжево“ е въведена в експлоатация през далечната 1920 г. Логично от този факт, към настоящия момент конструкцията й да бъде силно амортизирана и технически износена. За пълното възстановяване и пускане отново в експлоатация на балнеолечебницата са необходими значителни средства, с които дружеството към момента не разполага.

Въпреки това, през годините Ръководството на „СБР-НК“ ЕАД, гр. София, с грижата на заинтересован собственик, винаги е полагало максимални усилия, за да запазва от саморазрушение сградата на минералната баня в Княжево. Правени са частични репарационни дейности на най-застрашените участъци от конструкцията. През 2010 г. е подменено покривното покритие с LT ламарина. През последните години се плаща константно за СОТ охрана на обекта, за да се предпази имота от набези и от разграбване на собствеността.

До края на 2008 г. Балнеолечебница „Княжево“ е функционирала като балнеолечебница към филиал Банкя с малка физиотерапия и два басейна с минерална вода. Обектът се захранва с минерална вода от естествен каптаж, намиращ се под уличното платно в непосредствена близост до сградата, от където по подземен водопровод на самоизлив се излива във резервоар, намиращ се в двора на имота.

Обектът Балнеолечебница Княжево притежава Разрешително за ползване на минерална вода със срок на действие до 02.01.2021 г. Дружеството редовно и в срок заплаща годишните такси за водоползване на минерална вода и стриктно спазва всички условия на издаденото разрешително. През годините Ръководството на „СБР-НК“ ЕАД систематично е полагало усилия, за да запази функционирането на банята. В тази връзка са провеждани търгове за отдаването й под наем по реда на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговски дружества с държавно участие в капитала.

С цел оптималното стопанисване на имота, както и намаляване на бъдещи финансови загуби за Дружеството, през последните пет години от страна на Съвета на Директорите на „СБР-НК” ЕАД по отношение на Балнеолечебница „Княжево” са предприемани всички необходими действия за реализиране на възмездни сделки или намиране на външни инвестиции, под каквато и да е форма. Всички усилия до момента са неуспешни.

Столична община не е декларирала в Министерството на здравеопазването желание за закупуване на имота.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Лекарите от столичната ИСУЛ с важна научна публикация за рака на ......

Едно от най-престижните списания в областта на Биохимията и Молекулярната Биология - International Journal of Molecular ...

Прочети още keyboard_arrow_right