Софийската болница "Лозенец" с безплатни прегледи за децата преди 15 септември

Софийската болница "Лозенец" с безплатни прегледи за децата преди 15 септем

Снимка: Столица.bg

Безплатни очни прегледи и профилактични за гръбначни изкривявания за малките ученици ще извършват лекарите на софийската болница (МЦ) "Лозенец", бивша правителствена.

На 10 и 12 септември, по случай откриването на Новата учебна година, Медицински център „Лозенец“ (ДКЦ) организира безплатни очни профилактични прегледи за ученици на възраст от 7 до 12 години.

Детският офталмолог, д-р Гергана Светославова ще преглежда малките пациенти в детския очен кабинет, който се намира в Отделението по очни болести, етаж 2, ул. „Козяк“ № 1. На 10.09.23 г.(неделя) прегледите ще се състоят от 09.00 до 16.30 ч. , а на 12.09.23 г. (вторник) - от 09.00 до 16.30 ч.

Прегледът ще включва: определяне на зрителна острота, изследване на цветно зрение, изследване на стереозрение, очен преглед на структуруте. При съмнение за очно състояние, което налага корекция или допълнителни диагностични процедури, ще бъде предложен допълнителен час за преглед.

При наличие на предишни изследвания, е желателно родителите да ги предоставят по време на консултацията. Заявките за медицинските прегледи ще се осъществяват чрез контактната ни форма, както и на тел. 02 96 07 682.

В първите години от училищната адаптация доброто зрение е ключово за успеха на ученика, заявява д-р Светославова. При понижена зрителна острота може да възникнат проблеми с асимилирането на учебния материал. Такъв тип проблеми може да има при всяка една от рефракционните аномалии - късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Напоследък все повече нараства процентът на късогледи ученици във възрастта от 7 до 10 годишна възраст. За забавяне на прогресията на късогледството вече има категорични данни, че ключово значение играе ранната корекция. подходящото поведение и проследяване.

При далекогледите деца може да се наблюдава трудност при четене и писане, а това е един от основополагащите моменти в началния етап от образованието. Може да се оплакват от главоболие, замъглено зрение при четене, да губят буквите и редовете.

Защо профилактичните очни прегледи са важни за тази възраст:
- Ранна диагностика на рефракционни аномалии
- Преоценка на режима на детето и насоки за правилно зрително натоварване
- План за проследяване според настоящото състояние
- Превенция на затруднения с учебния материал, които се дължат е на некоригирани зрителни проблеми.

Безплатните профилактични прегледи за гръбначни изкривявания при учениците в болница „Лозенец“ ще се извършват на 9.09.2023 г. (събота) от 09.00 ч. до 17.00 ч. в Спортно-оздравителен комплекс „Лозенец“, ул. „Козяк“ № 1. Профилактиката на гръбначните изкривявания е за децата в училищна възраст от 7 до 18-години.

Прегледите ще бъдат извършвани 09.09.2023 г. (събота) от 09.00 ч. до 17.00 ч. в Спортно-оздравителен комплекс „Лозенец“, ул. „Козяк“ № 1.

Подрастващите ще бъдат консултирани от доц. д-р Искра Такева, началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина. В консултациите ще участват и висококвалифицирани рехабилитатори и кинезитерапевти. При проявен интерес от страна на родителите, има възможност за провеждането на курс индивидуална кинезитерапия по предварително изготвена програма.

Гръбначните изкривявания са често срещан проблем при децата в училищна възраст. През последните години се наблюдават все по-чести и по-тежки деформации на гръбначния стълб сред подрастващите. При момичетата процесът обикновено започва около 10 годишна възраст, а при момчетата около 12-13 години.

Причините се свързват с бързия растеж по време на пубертета, когато гръбначният стълб е най-податлив на генетични въздействия и въздействието на околната среда. Значение имат вредните навици като обездвижване, неправилна поза пред дигиталните устройства и на училищния чин, носене на тежките раници.

Правилната стойка определя не само естетичния външен вид, но и доброто функциониране както на опорно-двигателния апарат, така и на всички жизненоважни органи и системи: сърдечно-съдова, дихателна, нервна и храносмилателна. Настъпилите при децата в училищна възраст изменения най-често остават за цял живот и носят след себе си редица усложнения, влошаващи качеството на живот и влияещи директно върху неговата продължителност.

Ранното откриване на гръбначните изкривявания значително повишава възможностите за тяхното коригиране чрез провеждането на специализирана кинезитерапия и плуване.

Заявките за профилактичните прегледи ще се осъществяват чрез контактната ни форма, както и на тел. 02 96 07 682.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 184 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 436 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН в центъра на София...

Столичната Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всички желаещи да се изследват за ХИВ/С...

Прочети още keyboard_arrow_right