Столична болница с програма за ранна диагностика на рак на белия дроб

-

Снимка: Facebook

Това е първата болница в страната с одобрена от Министерството на здравеопазването програма за ранна диагностика на рак на белия дроб

Първата болница у нас с одобрена от Министерството на здравеопазването програма за ранно диагностициране на рак на белия дроб е столичната Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Новата програма е с 90% по-нисък риск за пациента, похвалиха се от клиниката.

Ракът на белия дроб е водеща причина за смърт от злокачествени заболявания в света. Причината е късното диагностициране на заболяването. Цел на новата профилактична програма е да даде възможност за ранно откриване на аномалии и съответно възможност за по-ранно започване на лечение, удължаване на преживяемостта и качеството на живот сред определените рискови групи.

Единственият подходящ метод за ранно диагностициране на рака на белия дроб е компютърната томография, към която трябва да има разработен специлизиран нискодозов клиничен протокол. В новата програма за рак на бял дроб се определя начинът, по който се одобряват, изследват и проследяват пациентите по процедурата. Тя дава възможност за намаляване на риска за пациента с до 90 % в сравнение с националните референтни стойности.

"Малко хора си дават сметка, че около 40% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез мерки за превенция и ранно откриване. Това е и една от основните цели, залегнали в Европейския план за борба с рака, която, надявам се, ще реализираме успешно на територията на България като част от Националния противораков план", коментира проф. д-р Асен Дудов, началник Клиниката по Медицинска онкология в УМБАЛ Младост.

„Когато говорим за съвременен метод за скрининг на рак на бял дроб, то прилаганата нова програма е най-съвременният и подходящ метод, които би могъл да се прилага и като част от национална скринингова програма“, добави проф. Асен Дудов.

Изследването се препоръчва при хора, които нямат оплаквания, но са с висок риск за развитие на карцином на белите дробове. Те следва да отговарят на определени условия: да са сериозни пушачи на възраст между 55 и 80г., които пушат в момента или са се отказали през последните 15 години. Сериозни пушачи са тези, които пушат по една кутия на ден в продължение на 30 години или съответно 15 години са пушили по 2 кутии дневно. В риск се водят и хората, които имат в семейството си близки с рак на бял дроб.

“Със стартирането на новата програма се надяваме да се подобри преживяемостта, поради откриването на болестта в по-ранен стадий“, коментира доц. Веселка Стойнова, завеждащ Клиниката по Образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

“Важно условие за успешното прилагане на програмата в клиничната ни практика е наличието на обучен персонал и подходяща апаратура, с които Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост разполага”, обясни Илия Дяков, главен медицински физик на болницата.

„Близо две години бяха нужни на екипа на Клиниката по образна диагностика да разработи нискодозов клиничен протокол, който да носи достатъчна диагностична информация, за да може да се определи състоянието на пациента и последващата точна терапия.“, допълни Илия Дяков.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Д-р Ренета Пелтегова, кардиолог: Ежедневната употреба на електрон......

Ежедневната употреба на електронни цигари повишава риска от инфаркт на миокарда. Това предупреди пред Столица.bg кардиол...

Прочети още keyboard_arrow_right