Столичната ВМА с модерно поколение CO2 лазер

photo_library
 • -

  Снимка: ВМА

 • -

  Снимка: ВМА

 • -

  Снимка: ВМА

Технологичното обновление на столичната Военномедицинска академия продължава, съобщават от болницата. Целта е повишаване на ефективността при лечението на пациентите.

Специалистите от Клиниката по ушни, носни и гърлени болести вече работят с модерно поколение CO2 лазер – отличен хирургически инструмент, характеризиращ се със забележителна прецизност, способност за хемостаза (кръвоспиране) и ограничени странични термични увреждания. Приема се за „златен стандарт“ в оперативното лечение на отосклероза (хирургия на средното ухо), папиломатоза и онкологични заболявания на ларинкса.

CO2 лазерът е особено ценен, заради високата степен на прецизност при рязане, съчетана с отличен коагулационен ефект. Тази система остава най-добрият хирургичен лазер за меките тъкани, където както разрязването, така и хемостазата се постигат фототермално (лъчисто), казва проф. Венцислав Цветков, ръководител на клиниката.
Този тип лазери могат да заменят скалпела при повечето процедури и дори се използват на места, където скалпел не би могъл да се използва – в деликатни зони, където механична травма може да увреди мястото на операцията.

Основните предимства на CO2 лазерната хирургия са: лесно използвне; бързина; максимален контрол на дълбочината на проникване на лазерния лъч; по-малко кървене; по-малък риск от получаване на термични увреждания на съседните тъкани. Работният капацитет на лазера е прецизен и това предотвратява допълнителни увреждания на съседните клетки.

Специалистите изтъкват още удивителната точност на лъча, който може да фокусира и да премахне увредените клетки в специфични и трудно достъпни зони. Новата апаратура позволява по-кратко оперативно време, минимален следоперативен оток, намалява времетраенето на болничния престой. И не на последно място – резултатите от хирургическата онкология са равни или дори по-добри от тези на конвенционалната хирургия.

В Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА лазерната хирургия се използва в редица направления: трансорална ларингеална микрохирургия (микроларингохирургия), включваща оперативно лечение на заболявания на ларинкса; хирургия на средното ухо; назална, ендоназална и ендоскопска хирургия на синусите; келоиди и хипертрофични белези, засягащи кожата на глава и шия; мекотъканна хирургия при тумори в лицевата и шийната област.

Използването на CO2 лазерите направи терапевтичното лечение на гореспоменатите УНГ-заболявания неусложнено и просто. Най-общо казано, работата с тях осигурява намалено време и по-голяма прецизност в операцията, ограничено термично увреждане и по-малко инвазивно действие – много предимства за пациента, както по време на операцията, така и в следоперативния период на възстановяване, категорични са специалистите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 184 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 436 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН в центъра на София...

Столичната Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всички желаещи да се изследват за ХИВ/С...

Прочети още keyboard_arrow_right