Светила в ортопедията се събират на международен форум в София

Светила в ортопедията се събират на международен форум в София

Снимка: УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ”

Водещи български и чуждестранни ортопеди се събират на Международна конференция по ревизионно протезиране на тазобедрената става. Целта на форума е да се намали честотата на усложненията, като се повиши квалификацията на специалистите, съобщават от столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Събитието ще се проведе на 5 и 6 април 2024 г. Организатор е Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Катедрата по ортопедия и травматология на Медицински университет София и Фондация за ортопедични изследвания и обучение под егидата на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация).

По време на конференцията водещи български и европейски хирурзи ще споделят своя опит в лечението на комплексните случаи на ревизионно протезиране.

В България се повишават случаите на усложнения след ендопротезиране на колянна или тазобедрена става, особено инфекции, които могат да бъдат и фатални, лечението им е много трудно и сложно, а успехът не е гарантиран на 100%. За това алармира проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София.

Според него, за да се намали честотата на усложненията и да се подобрят резултатите след лечение е необходимо да се повишава квалификацията на специалистите, а болните да се лекуват в специализирани центрове за такава хирургия с подходяща организация и компетенция.

„Доказано е – центровете с голям обем дейност имат по-малко усложнения“, категоричен е проф. д-р Кинов.

Форумът ще е интерактивен, с акцент на дискусиите и обмяната на опит. Ще бъдат представени най-новите концепции при реконструкция на неуспешната тазобедрена артропластика. Предвидени са и практически занятия - workshop hands-on. Първото от тях ще се проведе още на 5 април преди обед в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, под ръководството на проф. Д-р Пламен Кинов, който ще проведе курс по миниинвазивно ендопротезиране с директен преден достъп.

„Ревизионното протезиране е най-сложната ортопедична интервенция, честотата й нараства поради големия обем на първично протезиране. Темата е социално значима, тъй като в България лечението на тези пациенти не е оптимално и се извършва в центрове без достатъчно опит и квалификация. А лечението на болните с неуспешна тазобедрена протеза е сложно, скъпо и продължително“, обяснява проф. д-р Кинов. Той се надява повече ортопеди, които имат интереси в ендопротезирането, да се включат в конференцията и по този начин да повишат квалификацията си. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Безплатни прегледи за първичен имунен дефицит в столичната "Алекс......

Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска” в партньорст...

Прочети още keyboard_arrow_right