ВМА – София обучава и „военни парамедици”

ВМА – София обучава и военни парамедици

Снимка: ВМА - София

Шестима военнослужещи се обучават в курса на Военномедицинска академия (ВМА)София за придобиване на четвърта степен на професионална квалификация по професията „Военнослужещ-санитарен инструктор“ или т.нар. военен парамедик, съобщават от здравното заведение.

Програмата се осъществява съвместно между ВМА - София и Професионалния старшински колеж към ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”.

Курсистите стартираха подготовката си през есента на 2022 г., като в колежа изучаваха военни дисциплини и английски език. От средата на декември м.г. започнаха и своята медицинска подготовка – теоретична и практическа, във Военномедицинския симулационен тренировъчен център на ВМА.

Основната задача на военнослужещите-санитарни инструктори е оказване на първа помощ, евакуация и транспортиране на ранени, поразени, болни и пострадали, а при необходимост асистиране на по-високо квалифицирания медицински персонал в медицинските пунктове и спешните отделения на МБАЛ към ВМА.

Освен това осъществяват дейности по оказване на първа помощ, свързани с първоначална оценка и поддържане на основните жизнени функции на пострадал или ранен и с осигуряване на специализиран транспорт до лечебно заведение.

Оказването на първа помощ на пациенти в спешно състояние изисква висока степен на отговорност и благонадеждност. Военнослужещият- санитарен инструктор следва да е в състояние бързо да взема адекватни решения в екстремни условия и да изпълнява разпореждания, както и да действа ефикасно, като отчита и психическото състояние на пациента.

Военнослужещият-санитарен инструктор може да работи във военните формирования на Българската армия и в други военизирани структури за нуждите на Въоръжените сили, както и в съставите на многонационални екипи в страната и извън нея.  

В края на 2022 г. своите дипломи получиха и първите седем курсисти, успешно преминали теоретичната и практическа част от държавния изпит за придобиване на трета степен на професионална квалификация по професия „Парамедик”, специалност „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”.

Следващият курс за „цивилни парамедици” ще започне през месец април 2023 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 89 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 384 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Болницата Самоков откри кабинет за прегледи на костната плътност...

Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) - Самоков вече разполага с остеодензитометричен кабинет, в който граждан...

Прочети още keyboard_arrow_right